Oι Αγγλοι καλλιεργητές Ian και Stuart Paton κατάφεραν κάτι που πριν φάνταζε εξωπραγματικό: παρουσίασαν στον διαγωνισμό γιγάντιων λαχανικών στο Reading μια κολοκύθα με βάρος 1.278 κιλά και περίμετρο 6,4 μέτρα.
Για περισσότερα από πέντε δεκαετίες, οι καλλιεργητές γιγάντιων κολοκυθών αγωνίζονταν να φτάσουν τα όρια του βάρους και της περιφέρειας, προσπαθώντας να ξεπεράσουν τις προηγούμενες γενιές και να γράψουν ιστορία.
Στις 4 Οκτωβρίου, οι δίδυμοι Αγγλοι καλλιεργητές Ian και Stuart Paton κατάφεραν κάτι που πριν φάνταζε εξωπραγματικό: παρουσίασαν στον διαγωνισμό γιγάντιων λαχανικών στο Reading μια κολοκύθα με βάρος 2.819 λίβρες (1.278 κιλά) και περίμετρο πάνω από 21 πόδια (6,4 μέτρα).
Η εικόνα της κολοκύθας να αναρτάται με γερανό στο Sunnyfields Farms όπου εκτίθεται μας υπενθυμίζει ότι πρόκειται όχι πια για καρπό, αλλά για ένα έργο της φύσης με ξεκάθαρη ωστόσο ανθρώπινη επιδίωξη.
Καλλιεργούν κολοκύθες επί 51 χρόνια
Η επιτυχία των αδελφών Paton δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία. Καλλιεργούν κολοκύθες επί 51 χρόνια, στους αγρούς τους στο Hampshire της Αγγλίας. Η τεχνογνωσία, οι κατάλληλες κλιματολογικές συνθήκες και η συνεχής επιλογή της πιο «ανθεκτικής γενιάς» τους έφεραν στο σημείο να σπάσουν όχι ένα αλλά δύο παγκόσμια ρεκόρ με έναν καρπό: το ρεκόρ βάρους και το ρεκόρ περιφέρειας.
Η διαδικασία είναι λεπτομερής και απαιτητική
Πριν από τους Paton, ο προηγούμενος κάτοχος του ρεκόρ ήταν ο Travis Gienger από τις ΗΠΑ, με κολοκύθα με βάρος 2.749 λίβρες (1.247 κιλά). Αν και ο κόσμος της καλλιέργειας γιγάντιων κολοκυθών είναι γεμάτος με παρόμοια... σπριντ ανταγωνισμού, οι Paton υπερέβησαν αυτό το όριο με άνεση, θέτοντας νέα στάνταρ για τα μελλοντικά επιτεύγματα.
Οι γιγάντιες κολοκύθες ανήκουν συνήθως στην ποικιλία Cucurbita maxima, και οι καλλιεργητές επιλέγουν συνεχώς τις πιο «ιδανικές» γενιές. Τα τελευταία χρόνια, η αύξηση των ρεκόρ είναι σχεδόν κανονικότητα - κάθε λίγα χρόνια οι καλλιεργητές σπάζουν τα όρια του βάρους και της περιφέρειας. Για παράδειγμα, η ίδια πηγή αναφέρει ότι από τη δεκαετία του 1970 μέχρι σήμερα τα ρεκόρ μετατοπίζονται συχνά.
Η διαδικασία είναι λεπτομερής και απαιτητική: απαιτεί γόνιμο έδαφος, τεράστιες ποσότητες θρεπτικών συστατικών, συνεχή άρδευση, έλεγχο εχθρών και ασθενειών και επιδέξια επιλογή των πιο ανθεκτικών φυτών.
Επιπλέον, η ιδιαιτερότητα του καιρού παίζει σημαντικό ρόλο· περιοχές με μακρές ώρες φωτισμού και δροσερές νύχτες βοηθούν την μεγέθυνσή τους. Μία πρόκληση είναι η ραγδαία απορρόφηση υγρασίας, η οποία, αν υπερβεί την αντοχή της φλούδας, μπορεί να την ραγίσει σαν μπαλόνι που σκίζεται.
Παρά την εξωτερική εντύπωση, οι γιγάντιες κολοκύθες σπάνια καταναλώνονται· δεν θεωρούνται γευστικές και πολλές φορές δεν είναι κατάλληλες για τροφή. Είναι περισσότερο δείγματα δύναμης και επιτεύγματος σε ένα πεδίο όπου οι καλλιεργητές συγκρίνονται μεταξύ τους. Η χρησιμότητά τους είναι κυρίως εκθεσιακή και συμβολική.

Ο ανταγωνισμός είναι παγκόσμιος
Το ρεκόρ των Paton αποτελεί μια υπενθύμιση ότι, όσο κι αν η καλλιέργεια γιγάντιων κολοκυθών φαίνεται χόμπι, για πολλούς είναι αγώνας ζωής με στόχο τη γνώση, την τεχνολογία, την υπομονή.
Για να φτάσεις στο βάρος των 1.278 κιλών, απαιτούνται δοκιμές, αποτυχίες, συνεχείς διορθώσεις. Οι οδηγοί τους (πηγές θρέψης, λιπάσματα, εδαφικά αναλύματα) πρέπει να είναι άψογα ρυθμισμένοι. Ο ανταγωνισμός είναι παγκόσμιος - οι καλλιεργητές παρακολουθούν τα ρεκόρ, ανταλλάσσουν σπόρους και τεχνικές, και προσπαθούν να υπερβούν ο ένας τον άλλο με μικρές αλλά κρίσιμες βελτιώσεις.
Να θυμηθούμε ότι κάποτε ένας καλλιεργητής όπως ο Howard Dill, γνωστός ως «ο βασιλιάς της κολοκύθας», είχε κατορθώσει να θεμελιώσει την ποικιλία Atlantic Giant - μία γενιά από σπόρους που αποτέλεσε τη βάση για τις επόμενες γενιές γιγάντιων κολοκυθών. Ο Dill έθεσε τα θεμέλια για τη γενετική βελτίωση αυτών των λαχανικών, και οι απόγονοί του εξακολουθούν να διασχίζουν τους αιώνες στις καλλιέργειες του κόσμου.
Η επιτυχία των Paton φέρνει ξανά στο προσκήνιο το ερώτημα: πόσο μεγάλη μπορεί να γίνει μια κολοκύθα; Μια πεόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου Georgia Tech υπολογίζει ότι, αν όλα ήταν τέλεια - γενετική, υγρασία, δομή φλοιού - μια κολοκύθα θα μπορούσε να φτάσει έως και τα 9.000 κιλά.
Όμως οι πρακτικοί περιορισμοί - σπάσιμο φλοιού, ασθένειες, αντοχή της υφής - κρατούν τα ρεκόρ πολύ χαμηλότερα. Αυτό σημαίνει ότι, θεωρητικά μιλώντας, θα μπορούσε σύντομα να καλλιεργηθεί μια ακόμη μεγαλύτερη κολοκύθα.