Η κατάρρευση μιας δυναστείας: Οι κόρες της χήρας του Ford κατηγορούν τον σύντροφό της για κακοποίηση -Τεράστια περιουσία, άγρια διαμάχη - iefimerida.gr

Η κατάρρευση μιας δυναστείας: Οι κόρες της χήρας του Ford κατηγορούν τον σύντροφό της για κακοποίηση -Τεράστια περιουσία, άγρια διαμάχη

Η Κάθλιν Φορντ με τις κόρες της
Η Κάθλιν Φορντ με τις κόρες της
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μπορεί να έχουν περάσει 30 χρόνια από τον θάνατο του Χένρι Φορντ II, το όνομά του όμως συνεχίζει να απασχολεί τον Τύπο και να βρίσκεται στα πρωτοσέλιδα εφημερίδων.

Αιτία, η 80χρονη γυναίκα του και κληρονόμος της τεράστιας αυτοκινητοβιομηχανίας Ford, Καθλίν, η οποία ζει μαζί με τον δικηγόρο και σύντροφό της, Φρανκ Σόπεν, στη βίλα της στη Φλόριντα. Το πρόβλημα είναι το γεγονός ότι ο Σόπεν την κακομεταχειρίζεται σύμφωνα με τα παιδιά της, τα οποία προσπαθούν να την απομακρύνουν από αυτόν, όπως γράφει ο Tom Leonard στην Daily Mail.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Χένρι Φορντ II, ήταν ο μεγαλύτερος εγγονός του πρωτοπόρου στο χώρο του αυτοκινήτου Χένρι Φορντ, και αφεντικό της εταιρείας-κολοσσού Ford Motors.

Ο Φορντ πέθανε πριν από περισσότερα από 30 χρόνια, αλλά η ιστορία με τη χήρα του που έχει έρθει τώρα στο προσκήνιο, θα μπορούσε να πει κανείς ότι έχει βγει κατευθείαν από ένα μελόδραμα του Χόλιγουντ. Μία αποδυναμωμένη κληρονόμος σε ένα αναπηρικό καροτσάκι στο κέντρο μιας διαμάχης μεταξύ του πρώην δικηγόρου και φίλου της -και τώρα «κηδεμόνα» της- και των δύο κορών της, που λένε ότι τις έχουν χωρίσει σκληρά από την αγαπημένη και καταπονημένη μητέρα τους.

Τα μοναδικά παιδιά του Φορντ - η Ντέμπορα ΝτιΡος Γκιμπόρντ, που ζει στην Καλιφόρνια και η Κίμπερλι ΝτιΡος με έδρα το Λονδίνο - προσπαθούν να απομακρύνουν την 80χρονη μητέρα τους από τη φροντίδα του 78χρονου Φρανκ Σόπεν, ενός μακροχρόνιου οικογενειακού δικηγόρου της Ford, που τώρα φροντίζει την Καθλίν, στο 35,4 εκατομμυρίων λιρών αρχοντικό της, στο Palm Beach της Φλόριντα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Χένρι Φορντ
Αριστερά, ο Χένρι Φορντ

Οι κόρες ισχυρίζονται ότι την κακοποιεί και την παραμελεί. Από την πλευρά του αυτός λέει ότι οι κόρες της ότι είναι κυνικοί χρυσοθήρες. Η οικογένειά της υποστηρίζει ότι η δικαστική τους υπόθεση δεν είχε καμία σχέση με την περιουσία της, αλλά μόνο με την ευημερία της αγαπημένης τους μητέρας, που πιστεύουν ότι εξαρτάται πάρα πολύ από την κυριαρχία του Σόπεν μετά το θάνατο του συζύγου της.

Η Deborah DuRoss Guibord
Η Deborah DuRoss Guibord

Η ζωή της Καθλίν Φορντ

Το υπόβαθρο της Καθλίν Φορντ, ήταν πολύ μακριά από αυτό του προνομιούχου Χένρι Φορντ. Μεγαλωμένη σε ένα σπίτι εργατικής τάξης στο Ντιτρόιτ, ήταν 15 ετών όταν παντρεύτηκε έναν εργάτη από ένα εργοστάσιο αυτοκινήτων Chrysler, με τον οποίο απέκτησε δύο κόρες, τη Ντέμπορα και την Κίμπερλι. Μέχρι τα 19 της, είχε γίνει χήρα αφού, ο άντρας της σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για να στηρίξει τα κορίτσια της, άρχισε να εργάζεται ως μοντέλο και γνώρισε τον Χένρι Φορντ σε ένα πάρτι στο Ντιτρόιτ το 1969. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν το «ραντεβού» του Βρετανού χρηματοδότη Sir Evelyn de Rothschild εκείνο το βράδυ, αλλά η οικοδέσποινα την έβαλε να καθίσει δίπλα στον Φορντ και η σπίθα ανάμεσά τους δεν άργησε να ανάψει.

Ο τοπικός Τύπος περιέγραψε την Καθλίν - συνήθως γνωστή ως «Κάθι» - ως το είδος της socialite «που μπορούσε να διασκεδάζει όλη τη νύχτα και στη συνέχεια να πάει στη δουλειά χωρίς πονοκέφαλο το επόμενο πρωί».

Ο Φορντ, που ήταν 25 χρόνια μεγαλύτερος της, πριν τα φτιάξει μαζί της, παντρεύτηκε τη δεύτερη σύζυγό του, Κριστίνα. Δεν είχαν μαζί παιδιά, αλλά είχε τρία από την πρώτη του γυναίκα, την Άννα. Στη συνέχεια, αυτός και η Καθλίν ξεκίνησαν μια σχέση. Έξι χρόνια αργότερα, η Καθλίν ήταν στο αυτοκίνητο όταν ο Χένρι - ακόμα παντρεμένος με την Κριστίνα - συνελήφθη να οδηγεί μεθυσμένος στην Καλιφόρνια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο διάσημος μεγιστάνας - με το ψευδώνυμο Hank the Deuce - ήταν διευθύνων σύμβουλος της Ford Motor Company για 34 χρόνια, από το 1945 έως το 1979.

Ο Χένρι Φορντ ΙΙ
Ο Χένρι Φορντ ΙΙ / Φωτογραφία: ΑΡ

Αφού δεν τους δόθηκε η άδεια να παντρευτούν στα μέσα του Ατλαντικού στο πλωτό ξενοδοχείο Queen Elizabeth 2 (QE2), ο Χένρι και η Καθλίν έκαναν μια τελετή πέντε λεπτών στην πόλη της Νεβάδα, το Carson City το 1980, και το γιόρτασαν αγοράζοντας ένα άλλο πολυτελές σπίτι στο Palm Beach.

Όταν ο Χένρι πέθανε από πνευμονία στην ηλικία των 70 το 1987, άφησε ένα βίντεο μήνυμα στην οικογένειά του, παρακαλώντας τους να μην μαλώσουν για τα 260 εκατομμύρια λίρες, κάτι που τελικά δεν εμπόδισε μια πικρή νομική μάχη μεταξύ της χήρας του και του θετού της γιου, Έντσελ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Φορντ άφησε στην «αγαπητή Κέιτ» όλα τα σπίτια του – η οποία περνούσε το μισό χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο και εξακολουθεί να κατέχει το Turville Grange και το σπίτι στο Eaton Square - και την έκανε δικαιούχο εισοδήματος από το ταμείο του, το οποίο ελέγχει το 10% των μετοχών ψήφου στη Ford. Αυτό θα περάσει στα εγγόνια του μετά το θάνατό της.

Ο Έντσελ ξεκίνησε μια νομική πρόκληση, ισχυριζόμενος ότι η μητριά του ήταν σπάταλη. Είχαν φιλονικίες για τα πάντα, ακόμη και μέχρι για τα καλύμματα των καρεκλών, αλλά το δικαστήριο κατέληξε να δίνει στην Καθλίν ετήσιο επίδομα 10,5 εκατομμυρίων δολαρίων (8,5 εκατομμύρια λίρες).

Τώρα, στην τελευταία δικαστική μάχη στην οποία εμπλέκεται η Φορντ, οι δύο κόρες της - και οι δύο από αυτόν τον εφηβικό πρώτο γάμο της - ισχυρίστηκαν ότι η μητέρα τους «ζει στο έλεος» ενός «επικίνδυνου και κακόβουλου ατόμου που τη φροντίζει» (Φρανκ Σόπεν), σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα.

Κάθλιν Φορντ
Κάθλιν Φορντ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κατηγορίες για κακοποίηση της χήρας του Φορντ

«Την έχουν χαστουκίσει, την έχουν χτυπήσει, την έχουν σύρει, την ταΐζουν με το ζόρι, την αφήνουν μέσα στη βρωμιά της για ώρες, την τρομοκρατούν ψυχολογικά και βίαια και της δίνουν με το ζόρι φάρμακα», γράφεται χαρακτηριστικά στα έγγραφα.

Οι μάρτυρες, τουλάχιστον έξι υπάλληλοι φροντίδας, ισχυρίζονται ότι είδαν τον μεγαλόσωμο Σόπεν να βάζει τη Φορντ με το ζόρι να καταπιεί χάπια, να σέρνει το παράλυτο πόδι της κάτω από την αναπηρική καρέκλα και να την απομονώνει από τους φίλους και την οικογένειά της.

Η ηθοποιός Λίλι Τόμλιν, μια πολύ στενή φίλη της Φορντ, ήταν μεταξύ εκείνων που κατέθεσαν ότι ο Σόπεν είχε εμποδίσει την παλιά της φίλη να έχει επικοινωνία μαζί της τα τελευταία χρόνια. «Ήταν ένα σημάδι ότι κάτι πήγαινε πολύ λάθος», είπε η Τόμλιν.

Μια πρώην οικονόμος ισχυρίστηκε ότι η κυρία Φορντ στερήθηκε την «αξιοπρέπεια και σεβασμό» που της αξίζει. Σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα, πρώην υπάλληλος ισχυρίστηκε ότι ο Σόπεν αφαίρεσε το τηλέφωνο από την κρεβατοκάμαρά της και, αν η οικογένεια ή οι φίλοι της καλούσαν, τους έλεγαν να μην της δώσουν μηνύματα. Ο Σόπεν υπαγόρευε τι θα φορούσε, τι θα έτρωγε και πού θα πήγαινε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Σόπεν, ο οποίος αρνείται κατηγορηματικά ότι έχει κακοποιήσει ποτέ τη Φορντ, ισχυρίζεται ότι οι κόρες της απομακρύνθηκαν από αυτήν και ότι κουράστηκε από τις οικονομικές τους απαιτήσεις.

Η Ντέμπορα και η Κίμπερλι - που υποστηρίζονται από την αδελφή και τα εγγόνια της Φορντ - λένε ότι απλώς υπέβαλαν μήνυση για τα δικαιώματα επίσκεψης. Στο παρελθόν έχουν εκφράσει φόβους ότι ο Σόπεν θα μπορούσε να πείσει τη Φορντ να αλλάξει τη διαθήκη της. Επιμένουν ότι αυτός είναι ο κύριος υπεύθυνος για τον χωρισμό τους, καθώς τις επιτρέπει να τη βλέπουν σπάνια και ακόμη και τότε υπό γελοίες συνθήκες.

Πήγες της οικογένειας, λένε ότι αυτές οι προϋποθέσεις καθορίστηκαν σε μια λίστα δύο σελίδων που ορίζει ποια θέματα θα μπορούσαν και δεν θα μπορούσαν να συζητηθούν μαζί της, με την παρουσία δικηγόρου και χρονικό όριο 30 λεπτών σε κάθε συνάντηση.

Οι κόρες της Φορντ λένε ότι αναγκάστηκαν να αναλάβουν νομική δράση μετά από ένα συμβάν τον Οκτώβριο του 2018, όταν απαγορεύτηκε η είσοδος στον Σόπεν από το νοσοκομείο του Palm Beach, όπου η Φορντ υποβλήθηκε σε θεραπεία για το αναπνευστικό, αφού μια γυναίκα γιατρός παραπονέθηκε ότι αισθανόταν να απειλείται από αυτόν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κατά την απουσία του, η οικογένεια της Φορντ προσπάθησε να τη δει και, ενώ ήταν στο νοσοκομείο, πλησίασαν τις κόρες της μερικοί από τους φροντιστές της Καθλίν, οι οποίοι τους είπαν για την κακοποίηση από τον Σόπεν.

Η Κάθλιν Φορντ με τον δικηγόρο σύντροφό της.
Η Κάθλιν Φορντ με τον δικηγόρο σύντροφό της.

Αλλά αυτό το μήνα, ένας δικαστής της Φλόριντα τάχθηκε υπέρ του Σόπεν. Ο δικαστής Scott Suskauer, του άφησε τον έλεγχο της κληρονόμου της Ford για το υπόλοιπο της ζωής της και είπε ότι ήταν «με αφοσίωση πιστός» στην κυρία Φορντ. Αναφέρθηκε μάλιστα σε τρεις από τους γιατρούς της, που επαινούν τη φροντίδα του Σόπεν για αυτήν.

Ενώ η οικογένειά της επιμένει ότι έχει άνοια - ένας ισχυρισμός που υποστηρίζεται από τους ιατρικούς εμπειρογνώμονες του δικαστηρίου - ο Σόπεν είπε στη Mail αυτήν την εβδομάδα ότι ήταν απλά «πολύ αδύναμη».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με όσα ακούστηκαν, η Φορντ δεν είναι καλά, πιστεύει ότι είναι 30 ετών και εξακολουθεί να ζει με τη μητέρα και τον πατέρα της. Ο Σόπεν κατηγόρησε τις κόρες της ότι την έκαναν να νιώσει «αμηχανία» συζητώντας τις κριτικές της ικανότητες στο δικαστήριο.

Η οικογένειά της λέει ότι η απόφαση τους άφησε «συντετριμμένους και φοβισμένους για την ασφάλειά της». Οι δικηγόροι τους ισχυρίζονται ότι ο δικαστής αγνόησε καταδικαστικά στοιχεία από το προσωπικό και τους φροντιστές. Η προσφυγή είναι σχεδόν σίγουρη.

Σε απάντηση, ο Σόπεν είπε: «Δεν καταλαβαίνω τι κάνουν. Θέλω απλώς η Κέιτ να έχει την ευκαιρία να απολαύσει τη ζωή της εφ 'όσον ο Θεός την αφήνει».

Ποιος είναι ο Φρανκ Σόπεν

Ο Σόπεν, ενθουσιώδης υποστηρικτής του Τραμπ, ήταν προσωπικός δικηγόρος των Χένρι και Καθλίν Φορντ, αργότερα έγινε ο έμπιστος της Καθλίν, και τέλος, σύντροφος, μετά το θάνατο του συζύγου της.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι οικογενειακοί φίλοι δήλωσαν ότι υποστήριξε πολύ τη Φορντ στις μάχες της με άλλους διαχειριστές της περιουσίας του συζύγου της. Μίλησε γι' αυτήν το 1997 όταν οι κλέφτες εισέβαλαν στο κτήμα της στο Palm Beach και έκλεψαν κοσμήματα αξίας έως και 12 εκατομμυρίων λιρών. Ο Σόπεν περιέγραψε τη σχέση τους ως «οικεία και ερωτική», αλλά λέει ότι δεν είχαν κάνει ποτέ σεξ.

Η οικογένεια Φορντ λέει ότι άρχισαν να ανησυχούν ότι κάτι δεν πήγε καλά τα Χριστούγεννα του 2016, λίγο πριν ο Σόπεν μετακομίσει στο αρχοντικό της Καθλίν στο Palm Beach.

Η Φορντ ήταν διάσημη για τα πλούσια Χριστούγεννα της: οι διακοσμήσεις περιελάμβαναν δύο γιγαντιαίους φουσκωτούς στρατιώτες καρυοθραύστη που φρουρούσαν την είσοδο στο κτήμα της και μια τεράστια φάτνη με τη γέννηση του Χριστού. Και κάθε χρόνο η οικογένειά της θα πήγαινε εκεί να τη δει.

Ένα βράδυ όμως «εξαφανίστηκε». Αποδείχθηκε ότι βρισκόταν σε νοσοκομείο στο Πίτσμπουργκ, όπου υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση σπονδυλικής στήλης. Σύμφωνα με τον Σόπεν, η Φορντ δεν είχε προειδοποιήσει τις κόρες της, καθώς ήθελε να κρατήσει την υγεία της ιδιωτική.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο πατέρας του Χένρι Φορντ ΙΙ, Χένρι Φορντ
Ο πατέρας του Χένρι Φορντ ΙΙ, Χένρι Φορντ / Φωτογραφία: ΑΡ

Όπως είπε ο Σόπεν, σε μια παλαιότερη κρουαζιέρα στη Μέση Ανατολή, είχε αναπτύξει πόνο στην πλάτη και στη συνέχεια διαγνώστηκε με λοίμωξη σπονδύλων που την είχε αφήσει να παράλυτη από τη μία πλευρά. Μετά από αυτό, το να βλέπεις την Καθλίν έγινε όλο και πιο δύσκολο, λέει η οικογένειά της.

Τα επόμενα Χριστούγεννα, έπρεπε να επιλέξουν από μια λίστα με τις φορές που θα μπορούσαν να τη δουν, αλλά γενικά αυτό θα γινόταν μόνο σε ένα τοπικό εστιατόριο. Ο Σόπεν καθόταν δίπλα της στο γεύμα. Εν τω μεταξύ, στις τηλεφωνικές κλήσεις προς την Καθλίν έπρεπε να είναι παρών πάντα ο Σόπεν.

Οι κόρες της Φορντ παραδέχτηκαν ότι έχουν διαφωνήσει με τη μητέρα τους, αλλά δήλωσαν ότι αυτό οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό επειδή ήταν αναστατωμένες με την ξαφνική ψυχρή στάση της απέναντί τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε μια νομική κατάθεση, η κόρη της Ντέμπορα, ισχυρίστηκε ότι ο Σόπεν είχε όλο και περισσότερο έλεγχο πάνω στη μητέρα της, καθώς η υγεία της εξασθενούσε. «Κάθε φορά που η μητέρα μου γινόταν λίγο πιο αδύναμη, θα έχωνε τα νύχια λίγο πιο βαθιά», είπε.

Ο Σόπεν αρνείται ότι εμποδίζει κακόβουλα την οικογένεια ή τους φίλους της να βλέπουν τη Φορντ. Οι γιατροί της έχουν φτιάξει ένα αυστηρό πρόγραμμα θεραπείας και οι επισκέψεις και οι τηλεφωνικές τους κλήσεις πρέπει να ταιριάζουν με αυτό, λέει, προσθέτοντας ότι «είναι απογοητευμένη από τα παιδιά της».

Εν τω μεταξύ, η 23χρονη εγγονή της στο Λονδίνο, Τάρα, δηλώνει: «Όποιος ήξερε τη γιαγιά μου, θα ήξερε ότι αγαπούσε την οικογένειά της και θα περνούσε όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο μαζί μας».

Κατά την απόφαση της υπόθεσης, ο δικαστής είπε: «Αν και δεν είναι μια τέλεια κατάσταση, καθώς ο κ. Σόπεν έχει χαρακτηριστικά στον τρόπο του, που τον καθιστούν λιγότερο από τέλειο, η κ. Φορντ επέζησε».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι συγγενείς της θα έλεγαν αναμφίβολα ότι είναι μια ετυμηγορία που δεν θα ήθελε να ακούσει καμία μια αγαπημένη οικογένεια.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ