Η τραγική ζωή του Ρίβερ Φίνιξ: Το παιδί-θαύμα του Χόλιγουντ που πέθανε στα 23 του από ναρκωτικά σε ένα κλαμπ -Ο αδελφός του, Χοακίν Φίνιξ, ήταν μπροστά - iefimerida.gr

Η τραγική ζωή του Ρίβερ Φίνιξ: Το παιδί-θαύμα του Χόλιγουντ που πέθανε στα 23 του από ναρκωτικά σε ένα κλαμπ -Ο αδελφός του, Χοακίν Φίνιξ, ήταν μπροστά

Ο Ρίβερ Φίνιξ
Ο Ρίβερ Φίνιξ / Φωτογραφία: AP
ΣΟΦΙΑ ΠΑΦΤΟΥΝΟΥ

Πριν από 26 χρόνια, έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία μόλις 23 ετών, ένας από τους πιο ταλαντούχους ηθοποιούς του Χόλιγουντ, ο πολλά υποσχόμενος Ρίβερ Φίνιξ.

Ο νεαρός ηθοποιός, ο οποίος κατά πολλούς ήταν ο διάδοχος του Τζέιμς Ντιν, του «επαναστάτη» που έγινε θρύλος, πέθανε από υπερβολική δόση ναρκωτικών, έξω από το κλαμπ του Τζόνι Ντεπ στο Χόλιγουντ, «The Viper Room».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Ρίβερ Φίνιξ ήταν ο μεγαλύτερος αδελφός του διάσημου ηθοποιού Χοακίν Φίνιξ, ο οποίος φέτος έκανε κριτικούς και κοινό να παραμιλάνε με την ερμηνεία του στην ταινία «Joker». Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι είναι ένα από τα αδιαφιλονίκητα φαβορί για την κατάκτηση του Όσκαρ Α' ανδρικού ρόλου.

Τα δύο αδέλφια, που μεγάλωσαν κάτω από περίεργες και αντίξοες συνθήκες, ήταν πολύ δεμένα μεταξύ τους. Μάλιστα, ο Χοακίν Φίνιξ πριν από λίγο καιρό, συγκίνησε τους πάντες, όταν μίλησε δημόσια για τον πολυαγαπημένο του αδερφό, Ρίβερ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο Χοακίν Φοίνιξ
Ο Χοακίν Φοίνιξ πρωταγωνιστεί στην ταινία Joker / Φωτογραφία: Joel C Ryan/Invision/AP

Συγκεκριμένα, όταν ο αντισυμβατικός καλλιτέχνης, ανέβηκε στη σκηνή για να παραλάβει το βραβείο του για την ταινία «Joker» στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο, αναφέρθηκε σε ένα περιστατικό που συνέβη μεταξύ τους πριν από πολλά χρόνια.

Ο γοητευτικός Ρίβερ Φίνιξ
Ο γοητευτικός Ρίβερ Φίνιξ

«Όταν ήμουν 15 ή 16, ο αδερφός μου, ο Ρίβερ, γύρισε σπίτι από τη δουλειά με μια βιντεοκασέτα μιας ταινίας με τίτλο "Οργισμένο Είδωλο". Με έβαλε να καθίσω και να τη δω. Την επόμενη μέρα με ξύπνησε και με ανάγκασε να τη δω ξανά. Και μου είπε: "Θα αρχίσεις να παίζεις ξανά, αυτό θα κάνεις. Δεν μου το ζήτησε. Το απαίτησε. Και θα του χρωστάω για πάντα γιατί η υποκριτική μου χάρισε μια απίστευτη ζωή», ήταν τα συγκινητικά του λόγια του Χοακίν για τον Ρίβερ Φίνιξ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε τον συγκινητικό λόγο του Χοακίν Φίνιξ, για τον αδερφό του, Ρίβερ:

Με αυτόν τον τρόπο, δήλωσε ότι ο αδερφός του ήταν ο λόγος που έγινε ηθοποιός και έκανε αυτή την μεγάλη και επιτυχημένη καριέρα.

Ποιος ήταν ο Ρίβερ Φίνιξ

O Ρίβερ Φίνιξ (River Jude Phoenix,) γεννήθηκε στις 23 Αυγούστου 1970. Εκτός από ηθοποιός, ήταν μουσικός και ακτιβιστής. Ήταν ο μεγαλύτερος αδερφός των Ρέιν Φίνιξ, Χόακιν Φίνιξ, Σάμερ Φίνιξ και Λίμπερτι Φίνιξ. Ο Ρίβερ συμμετείχε σε 24 ταινίες, καθώς επίσης και σε διαφημιστικά, συμπεριλαμβανομένου την ταινία επιστημονικής φαντασίας «Οι Εξερευνητές» (Explorers, 1985), τη δραματική ταινία ενηλικίωσης «Στάσου Πλάι Μου» (Stand by Me, 1986), την περιπέτεια «Ο Ιντιάνα Τζόουνς και Η Τελευταία Σταυροφορία» (Indiana Jones and the Last Crusade, 1989), υποδυόμενος τον νεαρό Ιντιάνα και επίσης το ανεξάρτητο δράμα «Το δικό μου Αϊντάχο» (My Own Private Idaho, 1991). Ο Ρίβερ θεωρήθηκε το λαμπρότερο αστέρι της γενιάς του και το είδωλο των εφήβων. Ήταν ένας από τους σημαντικότερους ηθοποιούς της γενιάς του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα πρώτα του βήματα

Ο Ρίβερ Φίνιξ άρχισε να ασχολείται με την υποκριτική στην ηλικία των 10 ετών, οπότε και εμφανίστηκε σε διάφορα διαφημιστικά. Εμφανίστηκε σε διαφορετικούς ρόλους, κάνοντας την πρώτη αξιοσημείωτη εμφάνισή του στο θρυλικό «Στάσου Πλάι Μου» (Stand By Me), βασισμένο στη νουβέλα του Στίβεν Κινγκ, το οποίο σημείωσε μεγάλη επιτυχία.

Άρχισε να μεταβαίνει σε πιο ενήλικους ρόλους με την ταινία «Τρέχοντας στο Κενό» (Running On Empty, 1988), υποδυόμενος τον γιο δυο γονιών φυγάδων που προσπαθεί να κυνηγίσει το όνειρό του, ένας ρόλος που του χάρισε υποψηφιότητα για Όσκαρ Β' Ανδρικού Ρόλου. Ακολούθησε η ταινία το «Το δικό μου Αϊντάχο» όπου υποδύθηκε ένα ομοφυλόφιλο ζιγκολό που αναζητά τη μητέρα που τον εγκατέλειψε. Ειδικά με τον τελευταίο αυτό ρόλο έλαβε εξαιρετικές κριτικές και επαίνους, που τον οδήγησαν στην νίκη του Κυπέλλου Βόλπι Καλύτερου Ηθοποιού στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, συνοδευόμενο και με το βραβείο του Καλύτερου Ηθοποιού από την Εθνική Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου.

Ο Ρίβερ Φίνιξ με το Κύπελλο Βόλππι στο Φεστιβάλ Βενετίας
Ο Ρίβερ Φίνιξ με το Κύπελλο Βόλππι στο Φεστιβάλ Βενετίας / Φωτογραφία: AP /Luca Bruno
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έως το θάνατό του, τα ξημερώματα της 31ης Οκτωβρίου, 1993, ο Ρίβερ Φίνιξ ήταν ακριβώς το αντίθετο του στερεότυπου σταρ του Χόλιγουντ. Τη νύχτα εκείνη κατέρρευσε και πέθανε από καρδιακή ανεπάρκεια, ύστερα από υπερβολική δόση ναρκωτικών, στο νυχτερινό κέντρο του Τζόνι Ντεπ, Viper Room , δυτικά του Χόλιγουντ. Ήταν μόλις 23 ετών.

Ο θάνατος του Ρίβερ Φίνιξ

Τη νύχτα της 30ης Οκτωβρίου 1993 ο Ρίβερ Φοίνιξ, η φίλη του, η ηθοποιός Σαμάνθα Μάθις και τα αδέλφια του Χοακίν και η Ρέιν, πήγαν στο κλαμπ Viper Romm στο Λος Άντζελες, που ανήκε στον Johnny Depp. Η Μάθις σκέφτηκε ότι ήταν εκεί μόνο για να αφήσουν τον μικρό αδερφό του και την αδελφή του. Όπως όμως έχει δηλώσει η ίδια «Όταν φτάσαμε, μου είπε:" Ω, υπάρχουν μερικοί άνθρωποι που παίζουν μουσική απόψε στο κλαμπ που θέλουν να παίξω μαζί τους -σε πειράζει;».

Αυτή δε συμφωνούσε. Πίστευε ότι θα πηγαίνανε κατευθείαν στο σπίτι της. «Ήξερα ότι κάτι δεν πήγαινε καλά εκείνη τη νύχτα, κάτι που δεν καταλάβαινα. Δεν είδα κανέναν να παίρνει ναρκωτικά, αλλά ήξερα ήταν «φτιαγμένος» με έναν τρόπο που με έκανε να νιώθω άβολα, ήμουν πολύ μπερδεμένη», έχει πει σε συνέντευξή της στον Guardian. Αλλά όπως είπε, ήξερε επίσης ότι ο Ρίβερ Φίνιξ ήθελε να μείνουν και πίστευε ότι δε θα καθίσουν πολύ. 45 λεπτά αργότερα ήταν νεκρός.

Το κλαμπ Viper Room, έξω από το οποίο άφησε την τελευταία του πνοή ο Ρίβερ Φίνιξ
Το κλαμπ Viper Room, έξω από το οποίο άφησε την τελευταία του πνοή ο Ρίβερ Φίνιξ / Φωτογραφία: AP /Eric Draper
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κάποια στιγμή, εκείνη τη μοιραία νύχτα, η Μάθις πήγε στην τουαλέτα. «Ήξερα ότι ήταν φτιαγμένος εκείνη τη νύχτα, αλλά η ηρωίνη που τον σκότωσε, δεν έγινε, παρά μόνο όταν ήταν στο Viper Room. Έχω τις υποψίες μου για το τι συνέβη εκεί, αλλά δεν είδα κάτι», όπως λέει η ίδια. Όταν βγήκε από την τουαλέτα, υποστηρίζει ότι είδε τον Ρίβερ Φίνιξ σε έναν καβγά με έναν άλλο άνδρα, με τος δυο τους να τους πετά έξω ένας πορτιέρης. Όταν τους ακολούθησε και βγήκε έξω κι αυτή, είδε τον Φίνιξ πεσμένο στο πεζοδρόμιο και να έχει σπασμούς.

«Τι του έχεις κάνει;», φώναξε η Μάθις στον άλλο άνδρα, με αυτόν να της απαντά: «Ασ'τον, του χαλάς το “φτιάξιμο”».

Η Μάθις έτρεξε απεγνωσμένα να μπει στο κλαμπ για να φέρει βοήθεια αλλά η πλαινή πόρτα ήταν κλειστή, γι' αυτό και έτρεξε μέχρι την κεντρική. Έψαξε να βρει τα αδέρφια του Φίνιξ και τότε έτρεξαν όλοι έξω.

Ο Χοακίν κάλεσε αμέσως το 911 για βοήθεια: «Έχει επιληπτικές κρίσεις! Ελάτε σας παρακαλώ, γιατί πεθαίνει, παρακαλώ», είπε με δάκρυα στα μάτια ο 19χρονος τότε Χοακίν Φίνιξ. Δυστυχώς, ο Ρίβερ είχε ήδη χάσει τη ζωή του τη στιγμή που έφτασε το ασθενοφόρο στο σημείο. Είχε πεθάνει από υπερβολική δόση κοκαΐνης και ηρωίνης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Λουλούδια και κεριά στο σημείο που πέθανε ο Ρίβερ Φίνιξ
Λουλούδια και κεριά στο σημείο που πέθανε ο Ρίβερ Φίνιξ / Φωτογραφία: AP Photo/Kevork Djansezian

Η ιατροδικαστική έκθεση η οποία βγήκε λίγες μέρες μετά τον θάνατό του, έδειξε ότι είχε καταναλώσει τεράστιες ποσότητες κοκαΐνης, ηρωίνης, φαρμάκων και αλκοόλ, με τις ουσίες να του προκαλούν καρδιακή προσβολή.

Η είδηση του θανάτου του ήταν πρώτο θέμα στα media της εποχής για πολλές ημέρες. Η οικογένειά του εκτός από την απώλειά του, είχε να αντιμετωπίσει και τις μηνύσεις των εταιρειών παραγωγής των 2 τελευταίων ταινιών του, αφού ο ίδιος είχε υπογράψει υπεύθυνη δήλωση ότι δεν έκανε χρήση ναρκωτικών. Τελικά η οικογένεια Φίνιξ δεν χρειάστηκε να πληρώσει τις αποζημιώσεις.

Τα δύσκολα παιδικά χρόνια του Ρίβερ Φίνιξ

Οι γονείς του Τζον και Αρλίν ήταν χίπηδες. Του έδωσαν το όνομα Ρίβερ, δηλαδή «ποτάμι» και Τζουντ, εμπνευσμένοι από το βιβλίο του Έρμαν Έσε «Σιντάρτα» και το τραγούδι των Beatles «Hey Jude».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όταν ο Ρίβερ Φίνιξ ήταν μόλις τριών ετών, η οικογένειά του έγινε μέλος της αίρεσης «Τα παιδιά του Θεού», η οποία μεταξύ άλλων, πίστευε ότι το σεξ χωρίς όρια, ήταν ένα είδος αγάπης.

Ο Ρίβερ Φίνιξ το 1986
Ο Ρίβερ Φίνιξ το 1986 / Φωτογραφία: ΑΡ

Η οικογένεια μετακόμισε από τη Βενεζουέλα στο Μεξικό και το Πουέρτο Ρίκο για να κηρύξει όσα πρέσβευε η αίρεση, ενώ οι γονείς του έστελναν τον μικρό Ρίβερ να ζητιανέψει για να φάνε. Σύμφωνα με τον ίδιο, όταν ήταν 4 χρονών κακοποιήθηκε σεξουαλικά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η οικογένειά ήταν τόσο «μέσα» στην αίρεση, που ο πατέρας του Ρίβερ Φοίνιξ, Τζον, ονομάστηκε «Αρχιεπίσκοπος της Βενεζουέλας». Τελικά όμως έφυγαν από αυτήν και επέστρεψαν στις ΗΠΑ.

Ο Ρίβερ Φίνιξ δεν πήγε ποτέ στο σχολείο. Αντίθετα, η μητέρα του ήλθε σε επαφή με τον διευθυντή casting στην εταιρεία Paramount και τότε το αγόρι άρχισε να εργάζεται στην ηλικία των οκτώ. Τα αδέλφια του, η Ρέιν, ο Χοακίν, η Λίμπερτυ και η Σάμμερ, ακολούθησαν σύντομα το παράδειγμά του. Μάλιστα, ο Ρίβερ ένιωθε ότι είχε ευθύνη να υποστηρίξει οικονομικά την οικογένεια, καθώς ο πατέρας του λέγεται ότι ήταν αλκοολικός.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ρίβερ Φίνιξ Χοακίν Φίνιξ Ηθοποιός
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ