Αμφίπλευρη διεύρυνση για αυτοδυναμία -Η στρατηγική της ΝΔ για τις εκλογές της 7ης Ιουλίου - iefimerida.gr

Αμφίπλευρη διεύρυνση για αυτοδυναμία -Η στρατηγική της ΝΔ για τις εκλογές της 7ης Ιουλίου

Κυριάκος Μητσοτάκης προχωράει
Κυριάκος Μητσοτάκης / φωτογραφία: Konstantinos Tsakalidis / SOOC
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΝΤΕΛΗΣ

Την επιτυχημένη στρατηγική που οδήγησε στον θρίαμβο της 26ης Μαΐου αναμένεται να ακολουθήσει η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στο δρόμο προς τις εθνικές εκλογές με στόχο την αυτοδυναμία.

Κρίνεται θεμελιώδες το βράδυ της 7ης Ιουλίου το αποτέλεσμα εκτός από μια ακόμα καθαρή νίκη να δίνει τη δυνατότητα σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν γίνει προσπάθεια για την επίτευξη ευρύτερων πολιτικών και κοινωνικών συμμαχιών για κρίσιμα θέματα, κάτι που έχει κατ’ επανάληψη τονίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ωστόσο κρίνεται απαραίτητο η ΝΔ να έχει την απαιτούμενη πλειοψηφία στη Βουλή ώστε να αποφευχθούν οι περιπέτειες για τη χώρα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Βασικό επιχείρημα σε αυτή την προσπάθεια θα είναι η ανάγκη κυβερνησιμότητας καθώς εγκυμονεί πάντα ο κίνδυνος της απλής αναλογικής. Σε περίπτωση που η ΝΔ, η οποία προεξοφλείται ότι θα είναι πρώτο κόμμα μετά από την καθαρή νίκη με 9 μονάδες που πέτυχε στις Ευρωεκλογές, δεν σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση η χώρα θα οδηγηθεί σε αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις. Τη στιγμή που τα εθνικά θέματα βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο, με την τουρκική προκλητικότητα να αυξάνεται και την οικονομία να χρειάζεται ένα αναπτυξιακό σοκ, ένα τέτοιο ενδεχόμενο μοιάζει καταστροφικό.

«Καμία ψήφος χαμένη»

Την τελευταία εβδομάδα πριν τις Ευρωεκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις ομιλίες του υποστήριξε ότι «δεν μπορεί να πάει καμία ψήφος χαμένη, σε κόμματα που όλοι το γνωρίζουμε ότι δεν θα έχουν ουσιαστικό ρόλο την επόμενη μέρα. Δεν υπάρχουν περιθώρια για πειράματα.  Δεν υπάρχουν σίγουρα περιθώρια για ίσες αποστάσεις», επιδιώκοντας την μεγαλύτερη δυνατή στήριξη στη ΝΔ και πιέζοντας τα μικρότερα κόμματα. Τώρα αναμένεται να  τονιστεί από την αρχή της προεκλογικής περιόδου να τεθούν με έμφαση τα διλήμματα «Ή με τη Νέα Δημοκρατία του αύριο ή με το ΣΥΡΙΖΑ του χθες.  Ή με την αλήθεια ή με το ψέμα. Ή με την ανάπτυξη ή με τη λιτότητα. Ή με τη μεγάλη αλλαγή ή με τα αδιέξοδα. Ή με την πολιτική αλλαγή ή με την καθήλωση και την οπισθοδρόμηση. Ή με όλους τους Έλληνες ή με εκείνους που πρόδωσαν τα όνειρα όλων των Ελλήνων».

Η στρατηγικη Μητσοτάκη

Ταυτόχρονα ο κ. Μητσοτάκης θα συνεχίσει να μιλάει για την προσέλκυση επενδύσεων, τη δημιουργία νέων δουλειών, τη μείωση των φόρων και την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες. Θέματα στα οποία επέμεινε το προηγούμενο διάστημα, αποφεύγοντας την πόλωση που επεδίωκε το Μέγαρο Μαξίμου. Μια στρατηγική που αποδείχθηκε εξόχως αποτελεσματική.

Στενοί συνεργάτες του αρχηγού της γαλάζιας παράταξης για τον ορισμό των εκλογών στις 7 Ιουλίου, εκτιμούσαν ότι εντάσσεται «στα γνωστά τερτίπια του κ. Τσίπρα» που όπως και στην περίπτωση των ευρωεκλογών με τη διπλή κάλπη, έχουν στόχο να κόψουν μερικές ψήφους από τη ΝΔ. Σημειώνουν όμως ότι όπως έδειξε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν ωφέλησαν τον ΣΥΡΙΖΑ και σχολίαζαν δηκτικά ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αν ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνηση του πίστευαν ότι θα περιόριζαν έστω και λίγο τη διαφορά που χωρίζει τη ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα δίσταζαν να κάνουν τις εκλογές και τον Δεκαπενταύγουστο».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε κάθε περίπτωση όμως έλεγαν ότι «είτε μία εβδομάδα πριν, είτε μία εβδομάδα μετά, ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνηση του δεν πρόκειται να αποφύγουν την ήττα, καθώς, αν χρειαστεί, οι πολίτες θα πάνε και από τις παραλίες να ψηφίσουν». Στόχος της ΝΔ είναι η ψαλίδα να ανοίξει ακόμα περισσότερο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πυκνώσει ακόμα περισσότερο τις περιοδείες του σε ολόκληρη τη χώρα με στόχο «να πείσω όσο το δυνατόν περισσότερους Έλληνες ότι αξίζουμε την ευκαιρία να οδηγήσουμε τη χώρα σε ένα καλύτερο μέλλον», όπως δήλωσε αμέσως μετά τα επίσημα αποτελέσματα την προηγούμενη Κυριακή.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ