Οι χειροποίητες δημιουργίες της Μίνας Αποστολίδη θριαμβεύουν στην πρωτεύουσα της σοκολάτας εντυπωσιάζοντας το κοινό και αποσπώντας συνεχώς διεθνή βραβεία.
Η Μίνα Αποστολίδη πριν λίγες μέρες παρέλαβε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά βραβείο από τον διεθνή οδηγός γαστρονομίας Gault & Millau ο οποίος τη συμπεριέλαβε για άλλη μια φορά στους «Καλύτερους Σοκολατοποιούς του Βελγίου και του Λουξεμβούργου». Πως όμως μια Ελληνίδα κέρδισε τις εντυπώσεις των ειδικών αλλά και ενός τόσο έμπειρου κοινού όπως είναι οι Βέλγοι;
Παράδοση και καινοτομία σε απόλυτη ισορροπία
Το MINA Handmade Chocolates βρίσκεται στο Rhode-Saint-Genèse, λίγο έξω από τις Βρυξέλλες, από το 2016. Εκεί η Μίνα Αποστολίδη η οποία είναι πλήρως αυτοδίδακτη εμπνέεται από την Ελλάδα και τις μνήμες της και φτιάχνει ιδιαίτερες σοκολάτες οι οποίες συνδυάζουν την παραδοσιακά και σύγχρονα στοιχεία: «Η σοκολάτα είναι η τροφή των θεών, η απόλαυση και η χαρά των μικρών και των μεγάλων. Αυτή ακριβώς τη χαρά και την απόλαυση προσπαθώ να μετατρέπω καθημερινά σε αξέχαστη εμπειρία», μας εξηγεί η Μίνα Αποστολίδη. «Οι σοκολάτες μου είναι φτιαγμένες από τις καλύτερες σοκολάτες και τα κορυφαία συστατικά από τη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Στόχος μου είναι να συνδυάζω την παράδοση και την καινοτομία ώστε καθεμία να αφηγείται τη δική της ιστορία γεύσης μέσα από τις δημιουργίες μου. Παντρεύω τις συνταγές της μαμάς, της γιαγιάς, ακόμα και της προγιαγιάς μου με τις διατροφικές φιλοσοφίες και τις συνήθειες του σήμερα», τονίζει.

Με τα καλύτερα υλικά του κόσμου, 100% χειροποίητα
Οι σοκολάτες και τα σοκολατάκια της Μίνας δεν περιέχουν σχεδόν καθόλου ζάχαρη και κανενός είδους συντηρητικό ή πρόσθετο. Κάποιες μάλιστα είναι και χωρίς λακτόζη ενώ έχει και vegan προτάσεις. Επιλέγει φυσικά γλυκαντικά, όπως το μέλι, και τα περισσότερα υλικά που χρησιμοποιεί τα φτιάχνει μόνη της έτσι ώστε να εξασφαλίσει το αγνό και σπιτικό αποτέλεσμα σε κάθε στάδιο. «Φτιάχνω λικέρ βύσσινο, αποξηραίνω φρούτα, καβουρδίζω και καραμελώνω μόνη μου τους ξηρούς καρπούς», αναφέρει σχετικά. Τα μπαχαρικά που βάζει και όλα τα φυσικά αρωματικά στοιχεία έρχονται από τους καλύτερους παραγωγούς και τις πιο εξειδικευμένες αγορές του κόσμου: κάρδαμο από την Ασία, ροδόνερο από το Ιράν και τον Λίβανο κ.ο.κ. Το ίδιο ισχύει και για τα υπόλοιπα, στα ελληνικά ΠΟΠ μάλιστα δίνει ιδιαίτερη έμφαση αφού τα φιστίκια είναι από την Αίγινα, τα σύκα από την Κύμη, το βιολογικό ελαιόλαδο από την Πελοπόννησο, τα κουμ κουάτ από την Κέρκυρα κλπ.

Eμπνευσμένοι συνδυασμοί με άρωμα και γεύση Ελλάδας
Τα προϊόντα του MINA Handmade Chocolates μοιάζουν με γλυπτά κοσμήματα. Έχουν κομψή, φινετσάτη εμφάνιση, επιμελώς ατημέλητα σχήματα και ακανόνιστες, χρωματιστές πινελιές. Δίνουν την αίσθηση του ανεπιτήδευτου και του απόλυτα φυσικού, μια αίσθηση που δε μένει μόνο στην όψη τους αλλά συνεχίζεται ατόφια και στη γεύση τους. Μαύρη σοκολάτα με αποξηραμένο λεμόνι ή αμύγδαλο και σύκο, πραλίνες με ταχίνι και αλατισμένα, καραμελωμένα αμύγδαλα, μωσαϊκό με μέλι και vinsanto Σαντορίνης, τρούφάκια με γκανάς, πορτοκάλι, κανέλα και ελαιόλαδο, σοκολατένια βραχάκια αμυγδαλοβούτυρου και καραμελωμένα φιστίκια Αιγίνης βουτηγμένα σε λευκή σοκολάτα. Αυτά είναι μόνο μερικά από όσα διαθέτει αυτή η γλυκιά μπουτίκ, το περιεχόμενο της οποίας ανανεώνεται συνεχώς αφού η φαντασία της Μίνας είναι αστείρευτη και η αναζήτηση της για νέα προϊόντα δεν σταματάει ποτέ.

«Όσο ανακαλύπτω εξαιρετικές πρώτες ύλες τόσο περισσότερο εμπνέομαι να δημιουργώ. Έχει να κάνει βέβαια πάντα και με την περίσταση και την εποχή. Γι αυτό πολλά από όσα φτιάχνω είναι περιορισμένης κυκλοφορίας και μικρές ποσότητες. Για παράδειγμα, για τις γιορτές (Χριστούγεννα, Πάσχα και Αγίου Βαλεντίνου) έχω πάντα κάτι μοναδικό για όσους θέλουν να ξεφύγουν από τα καθιερωμένα.». Μοναδικά είναι όμως και τα Marsmelis της, μια πολύ ιδιαίτερη κατηγορία γλυκισμάτων (δική της εφεύρεση) τα οποία αποτελούν από μόνα τους αφορμή για να δοκιμάσει κανείς τα MINA Handmade Chocolates. Πρόκειται για μικρά σοκολατένια κυβάκια με βελούδινη υφή και πλούσια γεύση. Είναι φτιαγμένα με μέλι, θυμίζουν marshmallows και λουκούμια, και λιώνουν στο στόμα πλημμυρίζοντας γλύκα τον ουρανίσκο.
Φωτογραφία: Μίνα Αποστολίδη
Από το Sani Gourmet στη Φλάνδρα και την Ιαπωνία
«Ξεκίνησα να φτιάχνω τις σοκολάτες μου στην κουζίνα του σπιτιού μου μέχρι που έκανα μια συνεργασία με το Sani Gourmet όπου το 2009 βρέθηκα ανάμεσα σε διεθνώς διακεκριμένους σεφ όπως ο Φεράν Αντριά. Στο Βέλγιο βρέθηκα μετά τον χωρισμό μου. Ο νέος μου σύντροφος έμενε ήδη εκεί και έτσι πήρα την απόφαση να ξεκινήσω μια νέα ζωή. Αν και ο ανταγωνισμός ήταν τεράστιος πίστευα ότι έχω πραγματικά να προτείνω κάτι εντελώς διαφορετικό: Σοκολάτες εμπνευσμένες από την παράδοση και τα προϊόντα της πατρίδας μου και από ότι φαίνεται είχα δίκιο.», αφηγείται. Η διαδρομή της, εκτός από τα τρία συνεχόμενα βραβεία του οδηγού Gault § Millau, περιλαμβάνει συμμετοχές σε εκθέσεις έργων τέχνης με έργα φτιαγμένα από σοκολάτα φυσικά, διεθνή βραβεία γεύσης σε Ελλάδα και Ιταλία, ακόμα και τοποθέτηση των προϊόντων της στα premium πολυκαταστήματα Takashimaya στην Ιαπωνία.