Εδώ και πάνω από έναν αιώνα, η διάσημη επιγραφή «Hollywood», που δεσπόζει στο όρος Λι με θέα το Λος Άντζελες, αποτελεί σημείο αναφοράς για την αμερικανική κουλτούρα και την κινηματογραφική βιομηχανία.
Παρότι σήμερα θεωρείται συνώνυμο της λάμψης της βιομηχανίας του θεάματος, η ιστορία της ξεκίνησε με πολύ διαφορετικό σκοπό. Η ακριβής ημερομηνία τοποθέτησης της είναι υπό συζήτηση, αλλά η επίσημη εκατονταετηρίδα της γιορτάστηκε στις 13 Ιουλίου 2023, πράγμα που σημαίνει ότι αυτή την εβδομάδα είναι 102 ετών. Η ιδέα ήταν να προωθήσει έναν τρόπο ζωής, όχι τον κινηματογράφο.
Η αρχική ονομασία
Η αρχική κατασκευή της, με την ονομασία «HOLLYWOODLAND» στήθηκε το 1923 ως προσωρινό διαφημιστικό billboard για μια νέα οικιστική ανάπτυξη. Το όνομα της πινακίδας, προερχόταν από την εταιρεία ακινήτων που πωλούσε τα οικόπεδα.
Αποτελούνταν από 13 τεράστια γράμματα, ύψους 14 μέτρων και πλάτους 9 μέτρων, φωτισμένα με 4.000 λάμπες και κόστισε τότε πάνω από 23.000 δολάρια, με τη σημερινή αξία τους να είναι περίπου 430.000 δολάρια. Οι λαμπτήρες αναβόσβηναν τμηματικά: HOLLY, WOOD και LAND. Ένας εργάτης, ο Άλμπερτ Κοετ, προσλήφθηκε για τη συντήρησή της και την αντικατάσταση των λαμπών.
Παρά την αρχική πρόβλεψη να μείνει στη θέση της για 18 μήνες, η επιγραφή παρέμεινε τελικά μόνιμα. Με την πάροδο των ετών, όμως, υπέστη φθορές από καιρό, εγκατάλειψη και περιστασιακούς βανδαλισμούς. Τη δεκαετία του ’30, καθώς η οικονομική ύφεση χτύπησε την πόλη, η συντήρησή της παραμελήθηκε.
Η ηθοποιός που αυτοκτόνησε πέφτοντας από το γράμμα Η
Ο συνθέτης Ίντεν Άχμπεζ, ένας από τους πρώτους οπαδούς της χίπικης ζωής, έστησε για λίγο σκηνή κάτω από το πρώτο γράμμα L. Αργότερα έγινε γνωστός για το τραγούδι «Nature Boy», επιτυχία του Νατ Κινγκ Κόουλ το 1948.
Το 1932, το όνομά της συνδέθηκε και με την τραγωδία της ηθοποιού Πεγκ Έντουισλ, η οποία αυτοκτόνησε πέφτοντας από το γράμμα H. Η 24χρονη Ουαλή ηθοποιός είχε αφήσει πίσω της επιτυχημένη καριέρα στο Μπρόντγουεϊ για να κυνηγήσει το όνειρο του κινηματογράφου. Αφού απέτυχε, τη νύχτα της 16ης Σεπτεμβρίου 1932, ανέβηκε στη σκάλα συντήρησης του γράμματος H και αυτοκτόνησε.

Το 1949, το Εμπορικό Επιμελητήριο του Χόλιγουντ διέσωσε την επιγραφή, με την προϋπόθεση να καλύψει τα έξοδα αποκατάστασης. Τότε αφαιρέθηκε η κατάληξη «LAND» και παρέμεινε μόνο η λέξη HOLLYWOOD, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή για το τοπόσημο.
Η εκστρατεία «Save the Sign»
Ωστόσο, ως τα μέσα της δεκαετίας του ’70, η επιγραφή είχε ξανακαταρρεύσει. Το 1978, ο ροκ σταρ Άλις Κούπερ ξεκίνησε πρωτοβουλία διάσωσης, λέγοντας στο BBC: ««Κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για να το αποκαταστήσει ή οτιδήποτε άλλο. Το καημένο είναι εκεί πάνω, μας είναι πολύ αγαπητό, και πεθαίνει μπροστά στα μάτια μας. [Είναι] σαν τη δική μας Γέφυρα του Λονδίνου, το δικό μας Μπιγκ Μπεν. Στο Χόλιγουντ, δεν έχουμε κανένα ορόσημο εκτός από την πινακίδα του Χόλιγουντ». Αν και αρχικά υπολόγισε πως θα απαιτούνταν 50.000 δολ., η πλήρης ανακατασκευή της με ατσάλινα θεμέλια κόστισε τελικά 250.000 δολ.
Ξεκίνησε τότε η καμπάνια «Save the Sign» (Σώστε την Πινακίδα) με τον Χιου Χέφνερ να διοργανώνει έρανο στην έπαυλή του και πλήθος διασημοτήτων – όπως ο Άλις Κούπερ, ο τραγουδιστής Άντι Γουίλιαμς, τα στούντιο Warner Brothers και ο ηθοποιός Τζιν Ότρι – να χρηματοδοτούν από ένα γράμμα. Ο Κούπερ επέλεξε το πρώτο Ο, αφιερώνοντάς το στον φίλο του, συγγραφέα και κωμικό ηθοποιό Γκράουτσο Μαρξ που είχε πεθάνει την προηγούμενη χρονιά.
Η νέα επιγραφή, μήκους 137 μέτρων και βάρους 240 τόνων, στήθηκε το ίδιο έτος (1978) και έκτοτε δεσπόζει ως το απόλυτο σύμβολο του Χόλιγουντ και του κινηματογραφικού ονείρου.
Κατά καιρούς, έχει αλλάξει μορφή για να σχολιάσει γεγονότα: έγινε HOLLYWeeD το 1976 όταν χαλάρωσαν οι νόμοι περί κάνναβης και το 2017, HOLYWOOD κατά την επίσκεψη του Πάπα το 1987, ενώ την παραμονή του 2000 φωτίστηκε ξανά για πρώτη φορά έπειτα από 60 χρόνια. Το 2024, κατά την τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, τα δύο Ο μετατράπηκαν σε Ολυμπιακούς κύκλους, συμβολίζοντας την επόμενη διοργάνωση του 2028 στο Λος Άντζελες.
Η πινακίδα έχει εμφανιστεί σε δεκάδες ταινίες – από το Earthquake (1974) και τον Superman (1978), μέχρι το San Andreas (2015) – ενισχύοντας τη φαντασίωση πως το Χόλιγουντ είναι ένας τόπος όπου τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα. Όπως είπε η ερευνήτρια κινηματογράφου Karen Krizanovich: «Ξέρουμε ότι η λάμψη δεν είναι αληθινή. Αλλά όταν κοιτάς την πινακίδα, φαίνεται αληθινή».
Με πληροφορίες από BBC