Χιθ Λέτζερ, ο αδικοχαμένος «πρίγκιπας του εγκλήματος»: Ο καλλονός ηθοποιός που έπαιξε τον πιο τρομακτικό Joker -Πέθανε τραγικά στα 29 του - iefimerida.gr

Χιθ Λέτζερ, ο αδικοχαμένος «πρίγκιπας του εγκλήματος»: Ο καλλονός ηθοποιός που έπαιξε τον πιο τρομακτικό Joker -Πέθανε τραγικά στα 29 του

Ο Χιθ Λέτζερ καθήλωσε κοινό και κριτικούς με την ερμηνεία του ως Joker
Ο Χιθ Λέτζερ καθήλωσε κοινό και κριτικούς με την ερμηνεία του ως Joker / Φωτογραφία: The Dark Knight Trilogy / Facebook
ΣΟΦΙΑ ΠΑΦΤΟΥΝΟΥ

Φέτος, ήταν η χρονιά του Χοακίν Φίνιξ. Ο ρόλος του στην ταινία Joker, εκτόξευσε την ήδη πετυχημένη και χτισμένη προσεκτικά καριέρα του. Πολλοί όμως, έσπευσαν να συγκρίνουν την ερμηνεία του, με αυτή του Χιθ Λέτζερ, ο οποίος υποδύθηκε τον Joker, στην ταινία του 2008, «Σκοτεινός Ιππότης».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Άλλοι, υποστήριξαν ότι δεν θα πρέπει να συγκριθούν οι δύο αστέρες του Χόλιγουντ, καθώς ο καθένας προσέγγισε αυτόν τον αντι-ήρωα, τον «πρίγκιπα του εγκλήματος», με τον δικό του μοναδικό τρόπο, χαρίζοντάς μας καταπληκτικές σκηνές, οι οποίες θα μείνουν χαραγμένες στην ιστορία του κινηματογράφου. Μάλιστα, όταν ο Χοακίν Φίνιξ ανέβηκε στη σκηνή για να παραλάβει το βραβείο του Καλύτερου Α’ Ανδρικού Ρόλου για την ταινία Joker, τους συγκίνησε όλους μιλώντας για τον αδικοχαμένο συνάδελφό του Χιθ Λέτζερ.

Ο Χιθ Λέτζερ, από την αρχή της καριέρας του θεωρούνταν ξεχωριστός. Φαινόταν ότι δεν ήθελε να μείνει στην εικόνα του γοητευτικού, ξανθού ηθοποιού. Πάντα ανήσυχος, ήθελε να αποδείξει ότι ήταν κάτι παραπάνω από αυτό. Και το κατάφερε. Δεν πρόλαβε όμως να απολαύσει τους καρπούς των κόπων του, καθώς στις 22 Ιανουαρίου 2008, βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του στο Μανχάταν. Ήταν μόλις 29 ετών. Είχε τόσα πολλά ακόμα να δώσει.

Ο Χιθ Λέτζερ βραβεύτηκε με Όσκαρ μετά θάνατον
Ο Χιθ Λέτζερ βραβεύτηκε με Όσκαρ μετά θάνατον / Φωτογραφία: AP Photo/Mark J. Terrill, File)

Ο θάνατός του αποδόθηκε σε δηλητηρίαση από την ταυτόχρονη κατάποση παυσίπονων, αγχολυτικών και υπνωτικών χαπιών και θεωρήθηκε ατύχημα και όχι αυτοκτονία ή θάνατος από υπερβολική δόση ναρκωτικών ουσιών, σύμφωνα με τις αρχικές ενδείξεις. Στο άκουσμα της είδησης, οι θαυμαστές του σε ολόκληρο τον κόσμο, βυθίστηκαν στη θλίψη. Και κάπως έτσι, δημιουργήθηκε ένας θρύλος γύρω από το όνομά του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα πρώτα χρόνια του Χιθ Λέτζερ στην Αυστραλία

Ο Λέτζερ γεννήθηκε στο Περθ της Αυστραλίας, στις 4 Απριλίου 1979. Αυτός και η αδερφή του, η Κέιτ, φέρεται να πήραν το όνομά τους από τους δύο κύριους χαρακτήρες του βιβλίου της Εμιλι Μπροντέ, «Ανεμοδαρμένα Ύψη». Είχε επίσης δύο ετεροθαλείς αδελφές: την Ασλεϊ Μπελ και την Ολίβια Λέτζερ. Πιο στενή σχέση είχε με την Κέιτ, στην οποία αργότερα είπε ότι οφείλει την καριέρα του. Οι γονείς του πήραν διαζύγιο, όταν ο Χιθ ήταν μόλις 11 ετών.

Από μικρός, ο Χιθ Λέτζερ λάτρευε το σκάκι. Σε ηλικία 10 ετών, κέρδισε το Πρωτάθλημα Junior Chess της Δυτικής Αυστραλίας. Ήταν εκείνη τη εποχή που άρχισε να ενδιαφέρεται για την ηθοποιία, καθώς έπαιξε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην παραγωγή του Πίτερ Παν στο Guildford Grammar School.

Ο γόης Χιθ Λέτζερ σε νεαρή ηλικία
Ο γόης Χιθ Λέτζερ σε νεαρή ηλικία / Φωτογραφία: Shutterstock

Τα πρώτα βήματα στην υποκριτική

Ο νεαρός Λέτζερ βρήκε συναισθηματική απελευθέρωση στην υποκριτική, και στον χορό και συνέχισε να αναζητά ρόλους στη σχολή του. Προσπάθησε επίσης μπει και στη μεγάλη οθόνη, συμμετέχοντας ως κομπάρσος στην ταινία Clowning Around, ενώ αργότερα εμφανίστηκε στην τηλεοπτική σειρά Ship to Shore.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην ηλικία των 16 ετών, ο Λέτζερ ταξίδεψε στο Σίδνεϊ για να κυνηγήσει της καριέρα του στον χώρο της ηθοποιίας, με τον επί χρόνια φίλο του Τρέβορ ΝτιΚάρλο.

Μετά από διάφορους μικρούς ρόλους στην τηλεόραση, το ντεμπούτο του σε ταινία μεγάλου μήκους ήρθε το 1997, με το συναισθηματικό δράμα Blackrock. Αυτό τον οδήγησε στη συνέχεια, στον πρωταγωνιστικό ρόλο της ιστορικής σειράς φαντασίας Roar. Η σειρά προτάθηκε για πολλά βραβεία και έκανε γνωστό τον Λέτζερ στο αμερικανικό κοινό, αλλά και στα στελέχη του Fox.

Με την παρότρυνση της τότε φίλης του, Λίζα Ζέιν (που επίσης εμφανίστηκε στη σειρά), ο Λέτζερ έψαξε για έναν Αμερικανό ατζέντη και ακολούθησε τη Ζέιν πίσω στο Λος Άντζελες σε ηλικία 19 ετών.

Χιθ Λέτζερ
Χιθ Λέτζερ / Φωτογραφία: AP Photo/Dima Gavrysh, file
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Χιθ Λέτζερ στο Χόλιγουντ

Το 1999, ο Λέτζερ έγινε γνωστός σε ένα διεθνές κοινό, μέσα από τον ρόλο του, δίπλα στην Τζούλια Στάιλς, στην ταινία «10 πράγματα που μισώ σε εσένα» (10 Things I Hate About You). Η ταινία σημείωσε επιτυχία και αγαπήθηκε ιδιαίτερα από το νεανικό κοινό.

Παρά τη νεαρή του ηλικία και τη σχετική απειρία του στο χώρο, σύντομα μπήκε στην ελίτ του Χόλιγουντ και άρχισε να παίρνει σημαντικούς ρόλους σε ταινίες blockbuster. Επαιξε τον γιο του Μελ Γκίμπσον στην ταινία «Ο Πατριώτης» το 2000, ενώ την επόμενη χρονιά έπαιξε στο Monster's Ball, δίπλα στον πρώην άντρα της Αντζελίνα Τζολί, Μπίλι Μπομπ Θόρντον και τη Χάλι Μπέρι. Πλέον, είχε έρθει η ώρα, ο Χιθ Λέτζερ να αναδείξει το ταλέντο του ως πρωταγωνιστής. Αυτό έγινε με τη μεσαιωνική κωμική περιπέτεια, «Ο θρύλος ενός ιππότη» (A Knight's Tale), το 2001.

Η καριέρα του είχε αρχίσει να παίρνει ανοδική πορεία. Η συμμετοχή του σε αυτές τις ταινίες, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη φήμη του ως playboy του Χόλιγουντ, οδήγησε το περιοδικό People να συμπεριλάβει τον Χιθ Λέτζερ, στη λίστα με τους 50 πιο όμορφους ανθρώπους το 2001.

Ο Χιθ Λέτζερ, στη λίστα με τους 50 πιο όμορφους ανθρώπους το 2001.
Ο Χιθ Λέτζερ, στη λίστα με τους 50 πιο όμορφους ανθρώπους το 2001. / Φωτογραφία: AP Photo/Michael Caulfield
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Brokeback Mountain»

Ο Λέτζερ δούλεψε σταθερά σε ανεξάρτητες ταινίες μέχρι το 2005, όταν για άλλη μια φορά βγήκε στο προσκήνιο με τη συμβολή του σε μια από τις πιο αμφιλεγόμενες ταινίες μέχρι σήμερα. Ο νεαρός ηθοποιός, πήρε το βραβείο «Καλύτερος Ηθοποιός του 2005» τόσο από τον Κύκλο Κριτικών Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης όσο και από τον Κύκλο Κριτικών Κινηματογράφου του Σαν Φρανσίσκο για την ερμηνεία του στο Brokeback Mountain, όπου συμπρωταγωνίστησε με τον Τζέικ Τζίλενχαλ.

«Το μυστικό του Brokeback Mountain» κέρδισε το Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ Βενετίας, όπου και έκανε πρεμιέρα, κλέβοντας τις εντυπώσεις. Στη συνέχεια, η ταινία απέσπασε αρκετά βραβεία, όπως 4 Χρυσές Σφαίρες (Καλύτερης Δραματικής Ταινία, Καλύτερης Σκηνοθεσίας, Καλύτερου Σεναρίου και Καλύτερου Τραγουδιού), καθώς και 8 υποψηφιότητες για Όσκαρ, όπου και πήρε τελικά 3 (Καλύτερης Σκηνοθεσίας, Καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου, Καλύτερης Μουσικής). Ο Λέτζερ ήταν υποψήφιος για Όσκαρ Α΄Αντρικού Ρόλου για την ερμηνεία του, κάνοντάς τον, στην ηλικία των 26 ετών, τον ένατο νεαρότερο υποψήφιο στην κατηγορία «Καλύτερος Ηθοποιός» στα Όσκαρ.

Η ταινία ήταν το μεγάλο φαβορί για το βραβείο Καλύτερης Ταινίας, αλλά το έχασε τελικά από το Crash. Εκανε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία και θεωρείται από τις πλέον κερδοφόρες δραματικές ταινίες όλων των εποχών. Η ταινία αναφέρεται στην περίπλοκη ερωτική σχέση μεταξύ δύο αντρών στην Αμερική από το 1963 έως το 1983.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι Τζέικ Τζίλενχαλ και Χιθ Λέτζερ στη 12τη ετήσια απονομή των Actors Guild Awards το 2006
Οι Τζέικ Τζίλενχαλ και Χιθ Λέτζερ στη 12τη ετήσια απονομή των Actors Guild Awards το 2006 / Φωτογραφία: AP Photo/Mark J. Terrill

To 2006, ο Χιθ Λέτζερ ανέβηκε με τον συμπρωταγωνιστή του Τζέικ Τζίλενχαλ στη σκηνή των βραβείων Guild Screen Actors για να παρουσιάσει την υποψηφιότητα της ταινίας για το βραβείο Εξαιρετικής Ερμηνείας του Καστ σε ταινία. Κατά τα διάρκεια της παρουσίασης, ο Λέτζερ άρχισε να χασκογελά, κάτι που ερμηνεύτηκε από τους Los Angeles Times, ως διακωμώδηση των ομοφυλόφιλων. Ο Λέτζερ κάλεσε τους Times αργότερα και εξήγησε ότι η αυτή η συμπεριφορά του, ήταν αποτέλεσμα του «φόβου της σκηνής» που είχε, λέγοντας ότι του είχαν πει ότι θα απονέμει το βραβείο μόλις λίγα λεπτά νωρίτερα.

«Λυπάμαι πολύ και ζητώ συγγνώμη για τη νευρικότητά μου. Ο φόβος μου για τη σκηνή, παρερμηνεύτηκε ως έλλειψη σεβασμού για την ταινία, το θέμα και για τους εκπληκτικούς σκηνοθέτες».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο γάμος του Χιθ Λέτζερ με τη Μισέλ Γουίλιαμς

Το ζευγάρι γνωρίστηκε στο σετ του Brokeback Mountain. Στις 28 Οκτωβρίου 2005 γεννήθηκε η κόρη τους Ματίλντα Ρόοτζ στη Νέα Υόρκη. Νονοί της είναι ο συμπρωταγωνιστής του Χιθ Λέτζερ στο Brokeback Mountain , Τζέικ Τζίλενχαλ και η φίλη της Μισέλ Γουίλιαμς, Μπάζι Φίλιπς, την οποία γνώρισε στη σειρά Dawson's Creek (1998-03).

Τα προβλήματα με τους παπαράτσι στην Αυστραλία ώθησαν τον Λέτζερ να πουλήσει την κατοικία του στο Bronte της Νέας Νότιας Ουαλίας και να μετακομίσει στις ΗΠΑ, όπου μοιράστηκε ένα διαμέρισμα με την Γουίλιαμς στο Μπρούκλιν, από το 2005 έως το 2007. Τον Σεπτέμβριο του 2007, ο πατέρας της Γουίλιαμς, Λάρρυ, επιβεβαίωσε στην Daily Telegraph του Σίδνεϊ ότι ο Λέτζερ και η κόρη του είχαν δώσει τέλος στη σχέση τους.

Ο Χιθ Λέτζερ με τη Μισέλ Γουίλιαμς
Ο Χιθ Λέτζερ με τη Μισέλ Γουίλιαμς / Φωτογραφία: AP Photo/Kevork Djansezian

Ο Λέτζερ στο παρελθόν είχε σχέσεις με τις ηθοποιούς Λίζα Ζέιν, Χέδερ Γκράχαμ και Ναόμι Γουότς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο τραγικός θάνατος του Χιθ Λέτζερ

Στις 22 Ιανουαρίου 2008, ο Λέτζερ βρέθηκε αναίσθητος στο κρεβάτι του από την οικονόμο του, Τερέζα Σόλομον και τη μασέρ του, Νταϊάνα Βολόζιν, στο διαμέρισμά του στη γειτονιά SoHo του Μανχάταν. Σύμφωνα με την αστυνομία, η Βολοζίν χρησιμοποίησε το κινητό του Λέτζερ για να καλέσει τη φίλη του, Μαίρη-Κέιτ Όλσεν, για βοήθεια.

Στο σημείο έφτασαν διασώστες στις 3:33 μ.μ., αλλά δεν μπόρεσαν να τον επαναφέρουν. Στις 3:36 μ.μ., ο Λέτζερ κηρύχθηκε νεκρός και το σώμα του μεταφέρθηκε από το διαμέρισμα.

Η σορός του Χιθ Λέτζερ μεταφέρεται από το διαμέρισμά του
Η σορός του Χιθ Λέτζερ μεταφέρεται από το διαμέρισμά του / Φωτογραφία: AP Photo/David Karp

Δεδομένου ότι ο ρόλος του Χιθ ως Joker στο The Dark Knight ήταν ο τελευταίος ρόλος μιας ταινίας που ολοκλήρωσε - και ο πιο σκοτεινός του μακράν - οι θαυμαστές του, τον έχουν αναπόφευκτα συνδέσει με τον τραγικό θάνατό του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όμως, σύμφωνα με ένα από τα μέλη της οικογένειας που ο Λέτζερ ήταν πιο κοντά, δεν υπάρχει αλήθεια στη φήμη ότι ο Χιθ έπασχε από κατάθλιψη ή ότι είχε γίνει μανιακός προσπαθώντας να γίνει κακός.

Σε σχετική ερώτηση στην πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ για τη ζωή του «I Am Heath Ledger», η μεγαλύτερη αδερφή του, Κέιτ, είπε: «Σοκαρίστηκα πραγματικά γιατί ο Χιθ το διασκέδαζε».

«Κάθε φορά έβγαινε η φήμη ότι ήταν καταθλιπτικός και ότι [ο ρόλος] του τον είχε κυριεύσει. Ειλικρινά, ήταν το απόλυτο αντίθετο. Δεν θα μπορούσε να είναι πιο λάθος. Είχε μια καταπληκτική αίσθηση του χιούμορ και υποθέτω ότι ίσως το ήξεραν μόνο η οικογένεια και οι φίλοι του, αλλά περνούσε καλά. Δεν είχε κατάθλιψη για τον Joker!», ανέφερε χαρακτηριστικά η αδελφή του.

Η μητέρα του Χιθ Λέτζερ Σάλυ αριστερά, ο πατέρας του Κιμ και η αδερφή του Κέιτ παρέλαβαν το Όσκαρ του
Η μητέρα του Χιθ Λέτζερ Σάλυ (αριστερά), ο πατέρας του Κιμ και η αδερφή του Κέιτ παρέλαβαν το Όσκαρ του / Φωτογραφία: AP/Matt Sayles
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πώς είχε περιγράψει ο Λέτζερ τον Joker

Ο Χιθ Λέτζερ είχε πει στους New York Times τον Νοέμβριο του 2007 ότι έπαιρνε Ambien, ένα συνταγογραφούμενο φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη βραχυπρόθεσμη θεραπεία της αϋπνίας. Μίλησε για τη δυσκολία που αντιμετώπιζε με την ενσάρκωση του Joker στην επερχόμενη ταινία του Batman «The Dark Knight», έναν χαρακτήρα που περιέγραψε ως «ψυχοπαθητικό, μαζικό δολοφόνο, σχιζοφρενικό κλόουν με μηδενική ενσυναίσθηση».

«Την περασμένη εβδομάδα κοιμόμουν κατά μέσο όρο δύο ώρες τη νύχτα», δήλωσε ο Λέτζερ στους Times. «Δεν μπορούσα να σταματήσω να σκέφτομαι. Το σώμα μου ήταν εξαντλημένο και το μυαλό μου συνέχιζε να σκέφτεται». Πιστεύεται ότι ο θάνατος του νεαρού σταρ προκλήθηκε από υπερβολική δόση αυτού του βοηθήματος ύπνου, σε συνδυασμό με διάφορα άλλα συνταγογραφούμενα φάρμακα που βρέθηκαν στον οργανισμό του μετά τη νεκροψία. Η έκθεση του ιατροδικαστή έκρινε ότι ο θάνατός του ήταν ατύχημα.

Ο Χιθ Λέτζερ ως Joker
Ο Χιθ Λέτζερ ως Joker / Φωτογραφία: The Dark Knight Trilogy / Facebook

Όταν ο Μάικλ Κέιν τρόμαξε τόσο που ξέχασε τα λόγια του

Σε μια σκηνή, ο Joker έπρεπε να ανέβει με το ασανσέρ στο σπίτι του Batman, να σκοτώσει κάποιους από τους καλεσμένους και να έχει ένα μικρό διάλογο με τον Μάικλ Κέιν που υποδυόταν τον «Alfred» στην ταινία. Όταν όμως ο Κέιν είδε τον Λέτζερ να μπαίνει, με αυτό το μακιγιάζ και το ανατριχιαστικό, πλατύ και κόκκινο χαμόγελό του, πάγωσε. Έπαθε τέτοιο σοκ, που ξέχασε τα λόγια του. Δεν μπορούσε να αρθρώσει λέξη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
o Χιθ Λέτζρ ως Joker
Ο Μάικλ Κέιν τρόμαξε μόλις είδε τον Χιθ Λέτζρ ως Joker / Φωτογραφία: The Dark Knight Trilogy / Facebook

«Θα σας κατατρομάξει. Εμένα με κατατρόμαξε την πρώτη φορά που τον είδα. Έπρεπε να ανέβει με ασανσέρ στο σπίτι του Μπάτμαν. Στην πρώτη πρόβα, δεν τον έχω δει ποτέ. Όταν η πόρτα του ασανσέρ άνοιξε, ξέχασα κάθε ατάκα. Δεν μπορούσα να θυμηθώ τα λόγια μου. Ήταν τρομακτικό», είχε πει χαρακτηριστικά ο Μάικλ Κέιν σε συνέντευξή του.

Ο Χιθ Λέτζερ κρατούσε ημερολόγιο για τον Joker

Ένα από το πράγματα που έκανε για να τον βοηθήσει στην ενσάρκωση του Joker, ήταν να κρατά ημερολόγιο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το ημερολόγιο λέει πολλά για το πώς ένιωθε ο Λέτζερ εκείνες τις μέρες, καθώς και για τις πολλές επιρροές του για τον ρόλο. Ενα κλιπ από το ντοκιμαντέρ "Too Young to Die" δίνει μια σύντομη ματιά στη μέθοδο που ακολούθησε ο Λέτζερ για να βυθιστεί στην τρέλα του Joker.

Αυτό το κλιπ αποκαλύπτει το ημερολόγιο που κρατούσε, ενώ προετοιμαζόταν για το ρόλο, τον οποίο παρουσίασε ο πατέρας του, Κιμ. Για να προετοιμαστεί να παίξει τον μεγαλύτερο εχθρό του Μπάτμαν, ο Λέτζερ κλειδώθηκε σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου και μετά στο διαμέρισμά του για περίπου ένα μήνα.

Ζήτησε από τον Μπέιλ να τον χτυπήσει όσο πιο δυνατά μπορούσε

Ο Κρίστιαν Μπέιλ, ο οποίος υποδύεται τον Μπάτμαν, δήλωσε σε μια συνέντευξή του ότι κατά τη διάρκεια της σκηνής ανάκρισης, ο Χιθ Λέτζερ ήθελε και του ζητούσε επίμονα να τον χτυπήσει όσο πιο δυνατά μπορούσε, για να μπορέσει να έχει καλύτερη αίσθηση για τη σκηνή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ξέρεις τι, πραγματικά δεν χρειάζεται να σε χτυπήσω. Θα φανεί εξίσου καλό αν δεν το κάνω», του είχε πει ο Μπέιλ. «Και τότε αυτός απάντησε “ συνέχισε, συνέχισε…», πρόσθεσε ο ηθοποιός.

Το μακιγιάζ του Joker το σχεδίασε ο ίδιος ο Λέτζερ

Το συγκεκριμένο μακιγιάζ του Joker, το έκανε ο ίδιος ο ηθοποιός. Κι αυτό γιατί ήθελε να δείξει στο κοινό ότι ο Joker βαφόταν μόνος του. Το μακιγιάζ ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της συνολικής προσωπικότητας του Joker και ο Χιθ Λέτζερ σχεδίασε ο ίδιος το λευκό μακιγιάζ με το ανατριχιαστικό χαμόγελο και το σκοτεινό του βλέμμα.

Χρησιμοποίησε καλλυντικά και λευκό μέικ απ που βάζουν οι κλόουν, που πήρε από ένα φαρμακείο. Το σχέδιο και το βάψιμο εγκρίθηκε και η ομάδα μακιγιάζ της ταινίας εργάστηκε πάνω σε αυτό κατά τη διάρκεια κάθε ημέρας των γυρισμάτων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο Χιθ Λέτζερ έλαβε διθυραμβικές κριτικές για τον ρόλο του ως Joker
Ο Χιθ Λέτζερ έλαβε διθυραμβικές κριτικές για τον ρόλο του ως Joker / Φωτογραφία: The Dark Knight Trilogy / Facebook

Το χειροκρότημα του Joker στο κελί, δεν υπήρχε στο σενάριο

Το χειροκρότημα που έκανε ο Τζόκερ ενώ ήταν στο κελί του, δεν ήταν γραμμένο στο σενάριο, αλλά ο σκηνοθέτης της ταινίας, Κρίστοφερ Νολάν, είπε στο συνεργείο να συνεχίσει τη μαγνητοσκόπηση και η σκηνή συμπεριλήφθηκε τελικά στην ταινία.

Συγκεκριμένα, όταν ο Τζέιμς Γκόρντον παίρνει την είδηση ότι αναβαθμίζεται, οι άνθρωποι που είναι παρόντες γύρω του αρχίζουν να χειροκροτούν. Ο Joker που κάθεται μέσα στη φυλακή αρχίζει να χειροκροτάει επίσης με σαρδόνιο και ειρωνικό τρόπο. Όπως αναφέρθηκε, αυτό το χειροκρότημα δεν ήταν μέρος του αρχικού σεναρίου αλλά ήταν μια καθαρή έμπνευση του Χιθ Λέτζερ. Πιστεύεται ότι αυτοσχεδίασε για να υποδηλώσει την απρόβλεπτη προσωπικότητα του Joker.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επίσης, μια λεπτομέρεια που δεν έχουν προσέξει πολλοί, είναι ότι στη σκηνή του νοσοκομείου που έχει ντυθεί ως νοσοκόμα, στο ταμπελάκι του αναγράφεται το όνομα Ματίλντα, όπως δηλαδή λένε την κόρη του.

Επιτυχία μετά θάνατον

Πριν τον τραγικό χαμό του, ο Λέτζερ, είχε προλάβει να ολοκληρώσει τα γυρίσματα του The Dark Knight. Το blockbuster κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ στις 18 Ιουλίου 2008 και έβγαλε περισσότερα από 400 εκατομμύρια δολάρια σε 18 ημέρες, χάρη σε μεγάλο βαθμό στην τρομακτική απόδοση του Λέτζερ ως Joker. Στον ηθοποιό απονεμήθηκαν μετά θάνατον πολλά βραβεία για τον ρόλο, μεταξύ των οποίων, μια Χρυσή Σφαίρα και ένα Όσκαρ. Ο Λέτζερ αποτελεί το δεύτερο κατά σειρά ηθοποιό στην ιστορία του θεσμού των Όσκαρ, που κατάφερε να κερδίσει το πολυπόθητο αγαλματίδιο μετά το θάνατό του. Ο πρώτος ήταν ο Πίτερ Φιντς το 1976 για την ταινία «Το δίκτυο» (The Network).

Την περίοδο που έφυγε από τη ζωή, ο Λέτζερ γυρνούσε την ταινία «Imaginarium of Doctor Parnassus» του Terry Gilliam. Οι σκηνές του Λέτζερ στο Λονδίνο είχαν ολοκληρωθεί. Μετά το θάνατό του, τον Φεβρουάριο του 2008, «προς τιμήν του ανθρώπου που πολλοί είχαν αποκαλέσει έναν από τους καλύτερους ηθοποιούς της γενιάς του», οι Τζόνι Ντεπ, Τζουντ Λο και Κόλιν Φάρελ, υπέγραψαν να παίξουν τον ρόλο του Λέτζερ, σε πολλαπλές ενσαρκώσεις του χαρακτήρα του, Tony. Οι τρεις ηθοποιοί δώρισαν τoυς μισθούς τους από την ταινία, στην κόρη του Χιθ Λέτζερ. Η ταινία έκανε πρεμιέρα ανήμερα των Χριστουγέννων, το 2009.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένα ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους για τη ζωή του, με τίτλο «Είμαι ο Χιθ Λέτζερ» (I Am Heath Ledger), στο οποίο περιλαμβάνονται βίντεο που είχε γυρίσει ο ίδιος, κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους τον Μάιο του 2017.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ