Γλυφάδα: Η κόντρα του Σπύρου Καρνέση με τις αδελφές του για €325 εκατ. και οι δικαστικές περιπέτειες - iefimerida.gr

Γλυφάδα: Η κόντρα του Σπύρου Καρνέση με τις αδελφές του για €325 εκατ. και οι δικαστικές περιπέτειες

Ο Σπύρος Καρνέσης με τη σύζυγό του
Ο Σπύρος Καρνέσης με τη σύζυγό του
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Έναν χρόνο πριν από το μακελειό στα γραφεία της ναυτιλιακής εταιρείας της οικογένειας Καρνέση, στη Γλυφάδα, η ενδοοικογενειακή διαμάχη τους για το μοίρασμα των κερδών είχε πάρει τη δικαστική οδό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Μαρία Καρνέση, που βρήκε σήμερα τραγικό θάνατο στα 77 της χρόνια, και η 79χρονη αδελφή της, Δέσποινα, μαζί με τον σύζυγό της Αντώνη Βλασάκη, που επίσης έπεσε νεκρός, είχαν καταθέσει αγωγή κατά του Σπύρου Καρνέση, προέδρου της European Navigation.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα εξώδικα που έστειλαν οι δύο αδελφές στον Σπύρο Καρνέση

Στην αγωγή αυτή οι δύο αδελφές κατηγορούσαν τον αδελφό τους ότι μετακίνησε το ποσό των 325,25 εκατομμυρίων δολαρίων από κοινό λογαριασμό σε λογαριασμό δικής του εταιρείας.

Τα χρήματα, σύμφωνα με την αγωγή, μετακινήθηκαν στα τέλη του 2022 σε εταιρεία που είχε συστήσει λίγους μήνες νωρίτερα ο Σπύρος Καρνέσης. Οι δύο αδερφές του και ο γαμπρός του θεωρούν ότι τους ανήκουν τουλάχιστον τα 175 εκατ. δολάρια από τα χρήματα αυτά, με βάση τα εταιρικά ποσοστά τους.

Οι δύο πλευρές είχαν ανταλλάξει και εξώδικα, με τον 86χρονο Σπύρο Καρνέση να υποστηρίζει ότι όλα τα περιουσιακά στοιχεία τού ανήκουν και ότι ο ίδιος ευεργετούσε τις αδελφές του και τον γαμπρό του, που, όπως ισχυριζόταν, ήταν υπάλληλοί του.

Μέχρι να ξεκινήσει η ενδοοικογενειακή διαμάχη, τα τρία αδέλφια συνεργάζονταν αρμονικά στην εταιρεία για περίπου 45 χρόνια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μάλιστα, σύμφωνα με την εκπομπή «T-Live» του Alpha και την Τατιάνα Στεφανίδου, ο Αιγύπτιος επιστάτης, που προκάλεσε το μακελειό και αυτοκτόνησε, φέρεται να είχε κρατήσει συγκεκριμένη στάση υπέρ ενός στρατοπέδου και αυτός ήταν ο λόγος που η άλλη πλευρά τον εκδίωξε από τη θέση του.

Οι δικαστικές διαμάχες Καρνέση με τον εφοπλιστή Εμπειρίκο για τους Πεταλιούς

Το άλλο ανοιχτό μέτωπο του Σπύρου Καρνέση στη Δικαιοσύνη είναι με τον εφοπλιστή Μαρή Εμπειρίκο, σχετικά με την ιδιοκτησιακή ταυτότητα του νησιωτικού συμπλέγματος των Πεταλιών ή των «Ελληνικών Μαλδίβων», όπως αποκαλούνται τα 10 νησάκια με τα γαλαζοπράσινα νερά και την τροπική ομορφιά, που βρίσκονται απέναντι από το Μαρμάρι της Εύβοιας.

Ήδη, κατά την τελευταία δεκαετία, η «Κτήμα Πεταλιοί Α.Ε.», που είναι ιδιοκτήτης των 10 νησιών (Μεγαλόνησος, Χερσονήσι ή Ξερονήσι, Αβγό, Λαμπερούσα, Λουλούδι, Μακρονήσι, Ποντικόνησο, Πράσο, Τράγος ή Τραγονήσι και Φούντι), συνολικής έκτασης 22,5 τετραγωνικών χιλιομέτρων, λειτουργούσε για μεγάλο διάστημα με διοίκηση διορισμένη από τα δικαστήρια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η Μαρία Καρνέση
Η Μαρία Καρνέση

Πριν από δύο χρόνια, τον Μάρτιο του 2022, είχε γίνει εν μέρει δεκτή από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών η αγωγή του εφοπλιστή Μαρή Εμπειρίκου, που είχε κατατεθεί τον Ιούνιο του 2020, εναντίον του Σπύρου Καρνέση και της εταιρείας «Κτήμα Πεταλιοί Α.Ε.», στην οποία ανήκει το σύμπλεγμα των 10 νησίδων, γνωστό και ως οι «Ελληνικές Μαλδίβες», απέναντι από το Μαρμάρι της Εύβοιας.

Στην πολυσέλιδη αγωγή του ο Μαρής Εμπειρίκος ζητούσε να του αναγνωριστεί πως είναι μέτοχος του 50% της εταιρείας «Κτήμα Πεταλιοί Α.Ε.» και να ακυρωθεί η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της «Κτήμα Πεταλιοί Α.Ε.» του 2019, με την οποία είχε διοριστεί διοικητικό συμβούλιο, στο οποίο συμμετέχουν ο εφοπλιστής Σπύρος Καρνέσης και μέλη της οικογένειάς του.

Ο εφοπλιστής Μαρής Εμπειρίκος
Ο εφοπλιστής Μαρής Εμπειρίκος
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το 1916 η οικογένεια Εμπειρίκου διαθέτει ακίνητο στο Ξερονήσι, ενώ στο Τραγονήσι έχει κατοικία ο Σπύρος Καρνέσης.

Ωστόσο, η ιστορία της πολύκροτης υπόθεσης ξεκινά από το 1976, όταν ο Περικλής Εμπειρίκος, θείος του Μαρή Εμπειρίκου, πούλησε στην οικογένεια του Νικόλαου Παπαλιού το 50%, η οποία το 1986 πούλησε το μερίδιό της από την «Κτήμα Πεταλιοί Α.Ε.» στη λιβεριανή εταιρεία Vestry Trading Corporation, του εφοπλιστή και βασικού μετόχου της εισηγµένης ΕΛΙΝΟΪΛ, Σπύρου Καρνέση.

Αρχές της δεκαετίας του 1990 και ενώ οι σχέσεις των μετόχων ήταν αρκετά καλές, συμφωνούν να πουλήσουν 200 στρέμματα στο Μεγανήσι στον γιο του γνωστού Ισπανού ζωγράφου Πάμπλο Πικάσο, Κλοντ, ο οποίος έχτισε μια βίλα. Το ακίνητο του Πικάσο πουλήθηκε αργότερα σε εταιρεία συμφερόντων της οικογένειας Δαυίδ.

Οι σχέσεις των μετόχων της «Κτήμα Πεταλιοί Α.Ε.», Εμπειρίκου και Καρνέση, άρχισαν να δοκιμάζονται από το 2007, όταν η πλευρά Καρνέση άρχισε να αμφισβητεί το ποσοστό συμμετοχής του Εμπειρίκου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μάλιστα, στην αγωγή που είχε καταθέσει ο Εμπειρίκος υποστηρίζει πως πριν διαρραγούν οι σχέσεις του µε την πλευρά Καρνέση, έγινε προσπάθεια ώστε να διανεµηθεί το νησιωτικό σύµπλεγµα µεταξύ των δύο µετόχων της «Κτήµα Πεταλιοί Α.Ε.», η οποία, όµως, δεν απέδωσε.

Από αριστερά: Αντώνης Βουράκης, Σεργκέι Καούζοφ, Σπύρος Καρνέσης και η σύζυγός του Κ. Καρνέση, τον Απρίλιο του 2023, σε εστιατόριο της Κηφισιάς / Φωτογραφία: Ελεύθερος Τύπος
Από αριστερά: Αντώνης Βουράκης, Σεργκέι Καούζοφ, Σπύρος Καρνέσης και η σύζυγός του Κ. Καρνέση, τον Απρίλιο του 2023, σε εστιατόριο της Κηφισιάς / Φωτογραφία: Ελεύθερος Τύπος

Η τελευταία δημόσια εμφάνιση του Σπύρου Καρνέση έγινε τον Απρίλιο του 2023 σε εστιατόριο της Κηφισιάς, όπου μαζί με τη σύζυγό του συνάντησαν για φαγητό τον τρίτο σύζυγο της Χριστίνας Ωνάση, τον Ρώσο Σεργκέι Καούζοφ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ