Nüshu, μια (μυστική) γλώσσα στην Κίνα μόνο για γυναίκες -Γιατί ξαναζωντανεύει σήμερα [εικόνες & βίντεο] - iefimerida.gr

Nüshu, μια (μυστική) γλώσσα στην Κίνα μόνο για γυναίκες -Γιατί ξαναζωντανεύει σήμερα [εικόνες & βίντεο]

γυναίκες στην Κίνα με παραδοσιακές στολές γράφουν στη γλώσσα Nüshu
Nüshu: Η μυστική γλώσσα της Κίνας που μιλούν μόνο γυναίκες / Φωτογραφία: adimadimcin / Instagram
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μέσα στα βάθη των αιώνων, οι γυναίκες στην επαρχία Χουνάν της Κίνας, χρησιμοποιούσαν μία κωδικοποιημένη γραφή για να εκφράσουν μεταξύ τις πιο ενδόμυχες σκέψεις τους. Σήμερα, αυτή η «νεκρή» γλώσσα επιστρέφει.

Η νοτιοανατολική επαρχία Χουνάν της Κίνας είναι ένα παζλ από απότομες κορυφές, κοιλάδες τις οποίες διασχίζουν ποταμοί και ορυζώνες. Τα βουνά καλύπτουν περισσότερο από το 80% της περιοχής, αφήνοντας πολλά απομονωμένα χωριουδάκια να αναπτυχθούν ανεξάρτητα το ένα από το άλλο. Ήταν εδώ, κρυμμένο ανάμεσα στις βραχώδεις πλαγιές και τα αγροτικά παραποτάμια χωριά, όπου γεννήθηκε το Nüshu: το μοναδικό σύστημα γραφής στον κόσμο που δημιουργήθηκε και χρησιμοποιήθηκε αποκλειστικά από γυναίκες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
βουνά της νοτιοανατολικής επαρχίας Χουνάν της Κίνας
Η γλώσσα Nüshu αναπτύχθηκε στα απομονωμένα χωριουδάκια κρυμμένα ανάμεσα στα βουνά και τις κοιλάδες της νοτιοανατολικής επαρχίας Χουνάν της Κίνας / Φωτογραφία: Shutterstock

Τι είναι ακριβώς η γλώσσα Nüshu

Το Nüshu που σημαίνει το «η γραφή των γυναικών» στα κινέζικα, δημιουργήθηκε, στην κομητεία Jiangyong της Χουνάν, για να δώσει στις γυναίκες των εθνικών μειονοτήτων Χαν, Γιάο και Μιάο, οι οποίες ζούσαν εκεί, μια ελευθερία έκφρασης. Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν, ότι αυτή η γλώσσα μόνο για γυναίκες, χρονολογείται στη Δυναστεία Σονγκ (960-1279) ή ακόμα και στη Δυναστεία Σανγκ, πριν από 3.000 χρόνια. Το κείμενο μεταβιβάστηκε από τις μητέρες χωρικούς στις κόρες τους και εξασκήθηκε μεταξύ αδελφών και φίλων στην Κίνα της φεουδαρχικής κοινωνίας, κατά τη διάρκεια μιας περιόδου που οι γυναίκες, στερήθηκαν ευκαιρίες για εκπαίδευση.

Πολλές από αυτές τις γυναίκες ήταν αναλφάβητες και για να μάθουν τη γλώσσα Nüshu, απλώς έκαναν την αντιγραφή της γραφής, όπως την έβλεπαν. Με την πάροδο του χρόνου, η Nüshu δημιούργησε μια ξεχωριστή γυναικεία κουλτούρα που υπάρχει ακόμα και σήμερα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είναι αξιοσημείωτο ότι, για εκατοντάδες ή πιθανώς ακόμη και χιλιάδες χρόνια, αυτή η ανέγγιχτη γραφή, παρέμεινε άγνωστη έξω από την Jiangyong και άρχισαν να τη μαθαίνουν στον έξω κόσμο, τη δεκαετία του 1980.

Η αναβίωση της γλώσσας Nüshu

Σήμερα, 16 χρόνια αφότου απεβίωσε η τελευταία γνωστή γυναίκα που μιλούσε άπταιστα αυτόν τον αρχαίο κώδικα, αυτή η ελάχιστα γνωστή γραπτή γλώσσα, βιώνει κάτι σαν αναγέννηση. Το επίκεντρο της αναβίωσής της, βρίσκεται στο μικρό χωριό Puwei, το οποίο περιβάλλεται από τον ποταμό Xiao και είναι προσβάσιμο μόνο μέσω μιας μικρής γέφυρας.

Σύμφωνα με την κάτοικο του Puwei, Xin Hu, η Nüshu κάποτε ομιλούνταν ευρέως στους τέσσερις δήμους και σε 18 χωριά που βρίσκονται πολύ κοντά στο Puwei. Αφού οι ειδικοί βρήκαν τρεις συγγραφείς Nüshu στο χωριό των 200 ανθρώπων τη δεκαετία του 1980, το Puwei έγινε το επίκεντρο της έρευνας της γλώσσας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το 2006, το κείμενο καταγράφηκε ως Εθνική Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά από το Κρατικό Συμβούλιο της Κίνας και ένα χρόνο αργότερα, ένα μουσείο χτίστηκε στο Νησί Puwei, όπου η Xin άρχισε να εργάζεται ως μία από τους επτά διερμηνείς ή «κληρονόμους» της γλώσσας, μαθαίνοντας να διαβάζει, να γράφει, να τραγουδάει στα Nüshu.

Το Nüshu είναι μία φθογγική γραφή που διαβάζεται από τα δεξιά προς τα αριστερά και αντιπροσωπεύει μια συγχώνευση τεσσάρων τοπικών διαλέκτων που μιλούνται σε όλη την αγροτική περιοχή Jiangyong. Κάθε σύμβολο αντιπροσωπεύει μια συλλαβή και γράφτηκε χρησιμοποιώντας ακονισμένα μπαμπού και αυτοσχέδιο μελάνι από τα καμένα υπολείμματα που έμεναν σε ένα γουόκ. Επηρεασμένο από τους κινέζικους χαρακτήρες, το στυλ του είναι πιο επιμηκυμένο με καμπύλες, νηματοειδείς πινελιές κεκλιμένες διαγώνια προς τα κάτω. Μερικές φορές αναφέρεται ως «γράψιμο των κουνουπιών» από τους ντόπιους λόγω της μακριάς και λεπτής εμφάνισής του.

Ο σημαντικός ρόλος της γλώσσας στην κοινωνική ζωή των γυναικών -Ήταν έκφραση λύπης, φιλίας και μυστικών

Η γλώσσα Nüshu παρείχε έναν τρόπο στις γυναίκες να τα βγάλουν πέρα με τις οικιακές και κοινωνικές δυσκολίες και βοήθησαν στη διατήρηση δεσμών με φίλους σε διαφορετικά χωριά. Ουσιαστικά λόγια φιλίας και ευτυχίας κεντήθηκαν με τη γλώσσα Nüshu σε μαντήλια, μαντίλες, βεντάλιες ή βαμβακερές ζώνες, τα οποία ανταλλάσσονταν. Αν και το Nüshu δεν ομιλούνταν, οι γυναίκες σε κοινωνικές συγκεντρώσεις τραγουδούσαν και έψαλαν τραγούδια ή ποιήματα με θέματα που ποικίλαν, χρησιμοποιώντας φράσεις και εκφράσεις της συγκεκριμένης γλώσσας. Οι ηλικιωμένες γυναίκες συνέθεταν συχνά αυτοβιογραφικά τραγούδια για να πουν στις φίλες τους για τις δύσκολες εμπειρίες τους ή για να προωθήσουν την ηθική και να διδάξουν σε άλλες γυναίκες πώς να είναι καλές σύζυγοι μέσω αγνότητας, ευσέβειας και σεβασμού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κώδικας απείθειας - Διέξοδος και παρηγοριά για τις γυναίκες

Αν και η γλώσσα Nüshu θεωρείται πλέον ως μέσο επικοινωνίας για γυναίκες που δεν είχαν τα προνόμια της ανάγνωσης και της γραφής στα κινέζικα, θεωρήθηκε αρχικά ότι αποτελεί έναν κώδικα απείθειας ενάντια στην εξαιρετικά πατριαρχική κοινωνία της εποχής. Ιστορικά, δεν ήταν κοινωνικά αποδεκτό για τις γυναίκες να μιλούν ανοιχτά για προσωπικούς θρήνους, για τις δυσκολίες της γεωργικής ζωής ή για το συναίσθημα της θλίψης. Η γλώσσα Nüshu παρείχε μια διέξοδο για τις γυναίκες και βοήθησε στη δημιουργία ενός δεσμού γυναικείας φιλίας και υποστήριξης που είχε μεγάλη σημασία σε μια κοινωνία που κυριαρχούνταν από άνδρες.

Οι γυναίκες που δημιούργησαν αυτόν τον ισχυρό δεσμό ήταν γνωστές ως «ορκισμένες αδελφές» και ήταν συνήθως μια ομάδα τριών ή τεσσάρων νεαρών, μη συγγενών γυναικών, που ορκίζονταν στη φιλία τους, γράφοντας γράμματα και τραγουδώντας τραγούδια στη γλώσσα Nüshu μεταξύ τους. Ενώ αναγκάζονταν να παραμείνουν υποτακτικές στους άνδρες των οικογένειές τους, οι ορκισμένες αδελφές έβρισκαν παρηγοριά η μία στη συντροφιά της άλλης.

Η γλώσσα Nüshu πλέον διδάσκεται

Το 2000, άνοιξε ένα σχολείο Nüshu στο χωριό Puwei και η Xin αποφάσισε να ακολουθήσει τη μητέρα και την αδερφή της εκεί για να σπουδάσει. Διδάσκει τώρα τη γραφή Nüshu σε μαθητές, ξεναγεί τους επισκέπτες στο μουσείο και έχει γίνει το πρόσωπο της γλώσσας, ξεκινώντας ταξίδια σε όλη την Ασία και την Ευρώπη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Μερικές κληρονόμοι την έχουν μάθει από τις γιαγιάδες τους από τότε που ήταν νέες, όπως η παλαιότερη κληρονόμος της γλώσσας, He Yanxin, η οποία είναι στα 80 της», είπε η Xin. «Στους ανθρώπους αρέσει επειδή πιστεύουν ότι αυτή η κουλτούρα είναι πολύ μοναδική και θέλουν να τη μάθουν και να την κατανοήσουν».

Αλλά γιατί η γραφή δημιουργήθηκε και άκμασε σε αυτό το απομακρυσμένο μέρος της Κίνας παραμένει ένα μυστήριο.

«Νομίζω ότι έχει να κάνει με έναν συνδυασμό παραγόντων που υπάρχουν σε πολλά μέρη στη νότια Κίνα, όπως η διαδικασία αφομοίωσης μη κινεζικών κοινοτήτων υπό κινεζική επιρροή και η απομακρυσμένη του θέση», δήλωσε η Κάθυ Σίλμπερ, καθηγήτρια Κινεζικών στο Skidmore College της Νέας Υόρκης, η οποία έμαθε για πρώτη φορά για τη Nüshu το 1986 και από τότε, ερευνά και γράφει για αυτήν. Η Σίλμπερ, πέρασε μήνες ζώντας με τη Yi Nianhua, μία από τους τελευταίους συγγραφείς της Nüshu το 1988-89, μεταφράζοντας το έργο της στα κινέζικα και δίνοντας διαλέξεις για το θέμα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κι όμως: Πολλά από όσα γνωρίζουμε για τη γλώσσα, τα οφείλουμε σε έναν άνδρα

Σήμερα, πολλά από αυτά που γνωρίζουμε για τη γλώσσα Nüshu οφείλονται στη δουλειά ενός άνδρα ερευνητή, του Zhou Shuoyi, ο οποίος άκουσε για τη γλώσσα, τη δεκαετία του 1950, αφού η θεία του παντρεύτηκε έναν άντρα που ζούσε σε ένα χωριό με ομιλητές της Nüshu. Ο Zhou άρχισε να ερευνά την κωδικοποιημένη γλώσσα για το Πολιτιστικό Γραφείο της Jiangyong το 1954, αλλά όταν ξέσπασε η Πολιτιστική Επανάσταση του Μάο Τσε Τουνγκ στη δεκαετία του 1960, το έργο του Zhou έγινε στόχος του κράτους.

«Χαρακτηρίστηκα “δεξιός” λόγω της έρευνας που είχα κάνει στη γλώσσα», θυμάται ο Zhou, μιλώντας στην China Daily το 2004. «Έκαψαν όλα τα ερευνητικά μου αρχεία και με έστειλαν στο στρατόπεδο εργασίας και δεν αφέθηκα ελεύθερος μέχρι το 1979, αφού πέρασα 21 χρόνια εκεί».

Ως μέρος της Επανάστασης, οι κομμουνιστές ηγέτες της Κίνας ήθελαν να εξαλείψουν το φεουδαρχικό παρελθόν της χώρας και όποιος βρισκόταν να χρησιμοποιεί τη γλώσσα Nüshu, καταδικαζόταν. Και καθώς οι γυναίκες άρχισαν να λαμβάνουν πιο επίσημη εκπαίδευση τη δεκαετία του 1950, η γλώσσα μειώθηκε περαιτέρω. Αλλά μετά την απελευθέρωσή του, ο Zhou συνέχισε να μεταφράζει το κείμενο ακούραστα, στα κινέζικα. Το 2003, ένα χρόνο πριν από το θάνατό του, καθώς και της τελευταίας επιζήσασας ομιλούσας της γλώσσας, Yang Huanyi, ο Zhou δημοσίευσε το πρώτο λεξικό Nüshu, συμβάλλοντας στην ανάδειξη και προβολή της σημασίας της σε όλο τον κόσμο. Σήμερα, ο Zhou παραμένει ο μόνος άνδρας που έχει καταφέρει ποτέ να μάθει αυτή την ιδιαίτερη γυναικεία γλώσσα.

Μουσείο, μαθήματα και φεστιβάλ για τη γλώσσα Nüshu

Πλαισιωμένο από τον ποταμό Xiao, ο κομψός Κήπος και το Μουσείο Nüshu, διαθέτουν αίθουσα διδασκαλίας και εκθεσιακούς χώρους. Βίντεο, πίνακες ζωγραφικής και πολιτιστικά εκθέματα κοσμούν τους τοίχους, ενώ μαθήματα κεντήματος και καλλιγραφίας παρέχουν πρακτικές ευκαιρίες για πολιτιστική σύνδεση. Το ίδιο το μουσείο επεκτάθηκε πρόσφατα και φιλοξενεί ένα ετήσιο φεστιβάλ με ποιήματα και τραγούδια στη γλώσσα Nüshu.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
βεντάλια διακοσμημένη με λέξεις της γλώσσας Nüshu
Βεντάλια διακοσμημένη με λέξεις της γλώσσας Nüshu / Φωτογραφία: la.piccola.via.della.seta / Instagram

Κάθε καλοκαίρι, διοργανώνονται δωρεάν μαθήματα Nüshu στο μουσείο και καθένας από τους κληρονόμους αναλύει την ιστορία του και επιδεικνύει την καλλιγραφία του. Αλλά η Xin εξηγεί ότι η γλώσσα Nüshu είναι αρκετά δύσκολο να αναπαραχθεί. «Υπάρχουν κάποιες δυσκολίες στη μάθηση. Πρώτα απ 'όλα, η μέθοδος γραφής είναι διαφορετική από τους κινεζικούς χαρακτήρες που χρησιμοποιούμε. Το άλλο είναι το πρόβλημα της προφοράς της. Εάν δεν μπορείτε να μιλήσετε την τοπική διάλεκτο, είναι δύσκολο να διαβάσετε ή να τραγουδήσετε τη Nüshu».

Μία από τις πιο σημαντικές χρήσεις του Nüshu ήρθε ως αποτέλεσμα του γάμου. Παραδοσιακά, μετά από έναν γάμο, η νύφη έφευγε από το σπίτι των γονιών της και μετακόμιζε στο σπίτι του γαμπρού. Η νύφη συχνά ένιωθε απομονωμένη στο νέο της ρόλο, οπότε η γλώσσα Nüshu προσέφερε ένα μέσο στις γυναίκες να εκφράσουν τη θλίψη και να θρηνήσουν τις φιλίες τους, που αποχωρίζονταν η μία την άλλη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η διαδικασία μετακόμισης των νεόνυμφων, περιείχε και την παράδοση ενός Sanzhaoshu ή ενός «Βιβλίου Τρίτης Ημέρας» που ήταν κατασκευασμένο από ύφασμα και δινόταν στη νύφη τρεις ημέρες μετά τον γάμο της. Η μητέρα της νύφης και οι στενοί της φίλοι, θα εξέφραζαν τα συναισθήματά τους για τη θλίψη και την απώλεια, ενώ οι ευχές για μελλοντική ευτυχία θα καταγράφονταν στις πρώτες σελίδες. Οι υπόλοιπες σελίδες θα έμεναν κενές για μελλοντικές σκέψεις και θα χρησίμευαν ως προσωπικό ημερολόγιο.

Σήμερα, τα χειροποίητα αντικείμενα με τη γλώσσα Nüshu είναι σπάνια, καθώς πολλά καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια της Επανάστασης. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια σημειώθηκε αύξηση στη δημιουργία νέων έργων, μέσω των τεχνών και της λογοτεχνίας. Επιπλέον, οι νέες γυναίκες σε ολόκληρη τη Jiangyong, μαθαίνουν τώρα τη γλώσσα στο μουσείο. Υπήρξαν 20 μαθήτριες εγγεγραμμένες σε ένα καλοκαιρινό μάθημα φέτος και κληρονόμοι όπως η Xin, έχουν αρχίσει να διδάσκουν διαδικτυακά μαθήματα μέσω της δημοφιλούς κινεζικής εφαρμογής WeChat.

Η Liming Zhao, από τους επικεφαλής μελετητές της Nüshu, δίδαξε πρόσφατα ένα μάθημα για το θέμα, στο Πανεπιστήμιο Tsinghui στο Πεκίνο. Σύμφωνα με αυτήν, ο ρόλος της Nüshu έχει εξελιχθεί.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Από το θάνατο της Yang Huanyi, το Nüshu έχει εισέλθει στην εποχή της γυναικείας καλλιγραφίας. Δεν κληρονομείται και χρησιμοποιείται φυσικά, αλλά μελετάται σκόπιμα και χρησιμοποιείται για τις επιχειρήσεις και τον τουρισμό. Φυσικά, αυτό είναι επίσης ένα είδος διατήρησης και κληρονομιάς».

Σήμερα, η Liming πιστεύει ότι η γλώσσα Nüshu παραμένει ένα ισχυρό μέσο για την εκτίμηση της ομορφιάς και της δύναμης των γυναικών.

«[Η Nüshu] ολοκλήρωσε την ιστορική της αποστολή. Ήταν ένα πολιτιστικό εργαλείο για εργαζόμενες γυναίκες χαμηλής τάξης που δεν είχαν το δικαίωμα στην εκπαίδευση, το οποίο τις έκανε να γράφουν γλώσσες», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Τώρα αυτό που αφήνει, είναι μια όμορφη καλλιγραφία, σοφία και γενναίο πνεύμα στις μελλοντικές γενιές».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ γλώσσα Κίνα γυναίκες γραφή
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ