Γιατί απολύθηκε ο αρχισυντάκτης της Bild: Είχε εμμονή με την εξουσία και τις γυναίκες -Προωθούσε ασκούμενες ερωμένες του - iefimerida.gr

Γιατί απολύθηκε ο αρχισυντάκτης της Bild: Είχε εμμονή με την εξουσία και τις γυναίκες -Προωθούσε ασκούμενες ερωμένες του

Ο απολυθείς διευθυντής της Bild, Γιούλιαν Ράιχελτ
Ο απολυθείς διευθυντής της Bild, Γιούλιαν Ράιχελτ / Φωτογραφία: Facebook / @Julian Reichel

Στη Γερμανία κατείχε τον τίτλο του ισχυρότερου δημοσιογράφου σε ταμπλόιντ εφημερίδες. Υπήρξε διευθυντής σύνταξης στην Bild, το γερμανικό ταμπλόιντ που πουλά περισσότερα από ένα εκατομμύριο φύλλα ημερησίως στη χώρα. Τώρα, η χρυσή εποχή του «πουλέν» του εκδοτικού οίκου Axel Springer, Γιούλιαν Ράιχελτ ανήκει πλέον στο ένδοξο παρελθόν και ο Γερμανός αποχωρεί σημαδεμένος από την ακόρεστη δίψα του για εξουσία και γυναίκες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Ράιχελτ αποτελούσε για χρόνια το υπόδειγμα εργατικότητας, δημοσιογραφικής ιδιοφυΐας και ενίοτε ξέχειλου κιτρινισμού. Πλάι στο βραβείο Axel Sringer (!) για την εθνική συμβολή του στη δημοσιογραφία, με αφορμή δημοσίευμά του για το Αφγανιστάν με τίτλο «Μπορείς να μας σκοτώσεις, αλλά ποτέ να μας νικήσεις», ο 41χρονος Γιούλιαν κρατούσε και εκείνο της «Χρυσής Πατάτας», που του απονεμήθηκε με εξαιρετικά σαρκαστική διάθεση για την «εξαιρετικά μονόπλευρη ή ανεπιτυχή αποτύπωση της κοινότητας των μεταναστών» στη Γερμανία. Ο Ράιχελτ όμως υπήρξε τετραπέρατος… αντί να σνομπάρει το σατιρικό βραβείο, παρευρέθηκε στην απονομή, αν και δεν παρέλαβε ποτέ τη χρυσαφένια πατάτα του.

Ο εκλεκτός του ομίλου Axel Springer

Γέννημα θρέμμα της Bild, ο Ράιχελτ αποφοίτησε από τη δημοσιογραφική ακαδημία του ομίλου Springer και ανέβηκε ένα, ένα τα σκαλιά της ιεραρχίας μέσα στον όμιλο. Το πνευματικό τέκνο του ομίλου Axel Springer υπήρξε μπαρουτοκαπνισμένος στα πεδία των μαχών. Εργάστηκε ως πολεμικός ανταποκριτής στο Αφγανιστάν, στη Γεωργία, στο Ιράκ και στον Λίβανο ώσπου ανέλαβε θέση ευθύνης το 2014.

Μόλις στα 34 του, ο αρχισυντάκτης της διαδικτυακής έκδοσης της Bild είχε μεγάλες προσδοκίες. Έτσι, τρία χρόνια αργότερα αναδείχτηκε στον ισχυρότερο άνδρα του ομίλου και υπό το πρίσμα της αναγνωσιμότητας, στον πιο ισχυρό δημοσιογράφο του έντυπου Τύπου στη Γερμανία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο Γερμανός δημοσιογράφος Γιούλαν Ράιχελτ με τον Λάρι Κινγκ
Ο Γερμανός δημοσιογράφος με τον Λάρι Κινγκ / Φωτογραφία: Facebook / @ Julian Reichel

Χωρίς καμιά διάθεση αμφισβήτησης των προσόντων και της ηγετικής ικανότητάς του δημοσιογράφου, η ανάληψη θέσεων ευθύνης από άνδρες υπαλλήλους ήταν κάτι σαν «άγραφος νόμος» στον όμιλο Axel Springer. Ο στίχος «ζούμε σε έναν ανδροκρατούμενο κόσμο» ή στην ορίτζιναλ του εκδοχή «This Is A Man’s World» απηχούσε μονότονα στα αυτιά των γυναικών του ομίλου εδώ και πολλά χρόνια.

Τα θολά όρια της επαγγελματικής ισχύος και της προσωπικής ζωής

Άλλωστε, ο Ράιχελτ περιγράφεται ως ένας άνδρας επιθετικός, ιδιαίτερα ασεβής απέναντι σε εργαζόμενους που τον υπηρετούν, σχεδόν εμμονικός με το ενδεχόμενο να βρεθεί ανάμεσά τους ο Βρούτος που θα τον προδώσει και θα γκρεμίσει την καλογυαλισμένη καριέρα του.

Ωστόσο, από του σημείου όπου κανείς μπορεί να πλασαριστεί στα ανώτατα κλιμάκια ενός δημοσιογραφικού ομίλου (και) με βάση το φύλο στην ταυτότητά του, ως την στιγμή που τα όρια μεταξύ δουλειάς και προσωπικής ζωής θολώνουν και σβήνονται, η απόσταση είναι μεγάλη. Ο γοργοπόδαρος Ράιχελτ, όμως, δεν άργησε να τα ξεπεράσει και αυτά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τουλάχιστον από το 2014, πριν ακόμη δηλαδή αναδειχθεί στον ισχυρότερο άνδρα μέσα στη συντακτική ομάδα της Bild, οι ιστορίες πίσω από κλειστές πόρτες μιλούσαν… ούρλιαζαν για τον σκανδαλώδη τρόπο με τον οποίο ο Γερμανός «ψάρευε» νέες, άπειρες συναδέλφους παριστάνοντας τον Πυγμαλίωνα που θα τις ωθούσε προς την επαγγελματική επιτυχία.

Ο Γερμανός δημοσιογράφος με τον Μαρκ Ζάκεμπεργκ
Ο Γερμανός δημοσιογράφος με τον Μαρκ Ζάκεμπεργκ / Facebook / @ Julian Reichel

Ασκούμενες ακόμη, «άψητες» στο επάγγελμα, πολλές από αυτές βρίσκονταν να αναλαμβάνουν θέσεις ευθύνης μέσα στον όμιλο, προς έκπληξη πολλών στην εφημερίδα, ακόμη και των ίδιων των ευεργετηθέντων. Γρήγορα, η επαγγελματική ιδιότητα έπαιρνε πατερναλιστικό χαρακτήρα και ο πρόθυμος ευεργέτης μετατρέπονταν σε επίδοξο εραστή.

Από την πρώτη στιγμή που μια ασκούμενη επεδείκνυε οξύτητα πνεύματος και ευγλωττία στις καθιερωμένες συσκέψεις της Bild, κανείς «μετρούσε τον χρόνο» ως τη στιγμή που ο Ράιχελτ θα «έτρεχε ξωπίσω της».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μέσα από τις χιλιάδες λέξεις των ρεπορτάζ για τα έργα και τις ημέρες του Ράιχελτ στον γερμανικό, αλλά και τον αμερικανικό Τύπο, δεν προκύπτει σεξουαλική παρενόχληση. Φαίνεται πως η σεξουαλική σχέση με τις συναδέλφους του ήταν συναινετική, ωστόσο προφανώς και η θέση του στη Bild έπαιζε καταλυτικό ρόλο για την εξέλιξη της προσωπικής σχέσης, ενώ, είναι άμεσα αντιληπτή η προβληματική σύνδεση της ανέλιξης σε μια δουλειά με το κρεβάτι του εργαζόμενου.

Η ασκούμενη που την οδήγησε σε ψυχιατρική κλινική

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η κατάθεση μιας γυναίκας που μπήκε στη Bild ως ασκούμενη το 2016. Η δημοσιογράφος βρέθηκε μόλις δυο χρόνια αργότερα σε θέση ευθύνης, πόστο που και η ίδια αμφέβαλε – σύμφωνα με κατάθεσή της – πως θα μπορούσε να αναλάβει.

Στο μεταξύ, ο Ράιχελτ φρόντιζε να την προσκαλεί σε δωμάτια ξενοδοχείων κοντά στα γραφεία της εφημερίδας προκειμένου να συνευρεθούν ερωτικά, ενώ σε τουλάχιστον μία από αυτές τις προσκλήσεις εκείνη απεδέχθη έπειτα από έντονη πίεση, καθώς αισθανόταν εργασιακά εξαρτώμενη.

Ο Γιούλαν Ράιχελτ / Φωτογραφία: Facebook / @ Julian Reichel
Ο Γιούλαν Ράιχελτ / Φωτογραφία: Facebook / @ Julian Reichel
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Φυσικά, η πίεση προς τη νεαρή δημοσιογράφο γινόταν όλο και πιο ασφυκτική, αφού ένιωθε τα επικριτικά βλέμματα των συναδέλφων της σε κάθε στιγμή. Από τη μία η επιμονή του Ράιχελτ και από την άλλη οι ψίθυροι γύρω από το όνομά της, οδήγησαν τη δημοσιογράφο σε ψυχιατρική κλινική.

Φυσικά, ο μέχρι χθες διευθυντής της Bild δεν επεδείκνυε κανένα ενδιαφέρον να κρατήσει όλες αυτές τις γυναίκες στη ζωή του. Σε SMS που έχει στη διάθεσή της η γερμανική Der Spiegel φαίνεται πως είχε έρθει «κοντά» με αμέτρητες γυναίκες: μια γυναίκα που προσέλαβε στο στενό εργασιακό του περιβάλλον, μια πολιτικό, μια ασκούμενη, μια άλλη γυναίκα που αργότερη ξεκίνησε την άσκησή της στην σχολή δημοσιογραφίας του ομίλου.

Η προειδοποίηση που δεν άκουσε ο Γιούλιαν Ράιχελτ

Σύμφωνα με την DW, ήδη από την άνοιξη του 2021 οι συνεχείς κατηγορίες για κατάχρηση εξουσίας είχαν καταστήσει επισφαλή τη θέση του Γιούλιαν Ράιχελτ. Κάποιες από τις ανάρμοστες συμπεριφορές χρονολογούνται πιθανότατα ήδη από το 2014.

Πάντως η διαδικασία διερεύνησης και συμμόρφωσης που ξεκίνησε ο όμιλος Springer έκανε λόγο για «σεξουαλικές σχέσεις με κοινή συναίνεση» στο χώρο εργασίας, με αποτέλεσμα ο αρχισυντάκτης της Bild να κερδίσει μία «δεύτερη ευκαιρία» και, μετά από σύντομη υποχρεωτική άδεια, να επανέλθει στην Bild, με την προειδοποίηση ωστόσο ότι δίπλα του θα βρίσκεται μία γυναίκα, η οποία θα έχει επίσης ρόλο αρχισυντάκτη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Φαίνεται όμως ότι έκτοτε δεν υπήρξε βελτίωση. Την Τρίτη, ο όμιλος Springer παραδέχτηκε ότι «τις τελευταίες ημέρες, μετά από δημοσιογραφικές έρευνες περιήλθαν σε γνώση της επιχείρησης νέες πληροφορίες για τη συμπεριφορά του Γιούλιαν Ράιχελτ» από τις οποία προκύπτει ότι ο αρχισυντάκτης της Bild «ακόμη και μετά τη διαδικασία συμμόρφωσης την άνοιξη του 2021 δεν διαχώρισε με σαφήνεια τις ιδιωτικές από τις επαγγελματικές υποθέσεις του και κατέθεσε ψευδή στοιχεία στο διοικητικό συμβούλιο».

Έτσι, ο εκδοτικός οίκος Axel Springer ανακοίνωσε ότι απομακρύνει τον Ράιχελτ, διότι «δεν διαχώριζε επαρκώς τις επαγγελματικές από τις προσωπικές του υποθέσεις». Και αυτό, παρότι είχε δεχθεί σχετική προειδοποίηση στο παρελθόν.

Τα εκτενή δημοσίευματά του γερμανικού περιοδικού DER SPIEGEL και η αμερικανική εφημερίδα New York Times ανέδειξαν τα αμαρτήματα του Ράιχελτ. «Ακολουθώντας συχνά την ίδια τακτική, πλησίαζε νεαρές συναίκες στη σύνταξη, τις επαινούσε για τη δουλειά τους, τους ανέθετε δουλειές υψηλής ευθύνης ή θέσεις για τις οποίες δεν ήταν κατάλληλες» συνοψίζει σε δυο φράσεις το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA).

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ