Formula 1: Το τρομακτικό δυστύχημα του Σένα στην Ιμολα, 27 χρόνια πριν -Η μοιραία στροφή - iefimerida.gr

Formula 1: Το τρομακτικό δυστύχημα του Σένα στην Ιμολα, 27 χρόνια πριν -Η μοιραία στροφή

Άιρτον Σένα
27 χρόνια χωρίς τον Άιρτον Σένα, φωτογραφία apimages

Η πρωτομαγιά σηματοδοτεί την έναρξη της άνοιξης και αποτελεί ημέρα γιορτής για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο για τον μικρόκοσμο της Formula 1 η 1η Μαΐου θα είναι για πάντα συνδεδεμένη με μια από τις χειρότερες στιγμές στα 71 χρόνια του σπορ.

Είναι η ημέρα που ο Άιρτον Σένα έκανε τα τελευταία του χιλιόμετρα σε πίστα. Δυστυχώς όχι γιατί αποφάσισε να αποσυρθεί, αλλά γιατί έχασε τη ζωή του σε ένα τραγικό δυστύχημα στην πίστα της Ίμολα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εκείνο το αγωνιστικό τριήμερο ήταν σίγουρα το χειρότερο που έχει ζήσει ποτέ ο κόσμος της Formula 1. Εκτός από τον Άιρτον Σένα, έχασε τη ζωή του ο Ρόλαντ Ράτζενμπεργκερ, ενώ τραυματίστηκε σοβαρά και ο Ρούμπενς Μπαρικέλο.

Ο χρόνος σταμάτησε στον 7ο γύρο της Formula 1

Το 1994 ο Σένα είχε αφήσει την McLaren καθώς έβλεπε ότι η Williams μπορεί να του προσφέρει ένα μονοθέσιο για να πάρει ξανά το πρωτάθλημα. Άλλωστε ο ίδιος έτρεχε μόνο για να κερδίσει, δεν είχε γεννηθεί για να τερματίζει δεύτερος ή τρίτος, όπως είχε δηλώσει ο ίδιος.

Η σεζόν δεν είχε ξεκινήσει καλά για τον ίδιο. Στα πρώτα δυο Grand Prix είχε πάρει την Pole Position, αλλά είχε ισάριθμες εγκαταλείψεις. Στον Σαν Μαρίνο κέρδισε και πάλι την Pole με την ελπίδα αυτή τη φορά να μπορέσει να πάρει και τη νίκη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα όσα έγιναν την προηγούμενη ημέρα με τον θάνατο του Ράτζενμπεργκερ τον είχαν επηρεάσει. Η σύντροφος του είχε αποκαλύψει μερικά χρόνια αργότερα ότι ο Σένα ζητούσε να μη γίνει ο αγώνας. Είχε ένα κακό προαίσθημα που τελικά βγήκε αληθινό. Ο Σένα ξεκινάει εξαιρετικά τον αγώνα και κρατάει πίσω του τον νεαρό Μίκαελ Σουμάχερ. Ο Βραζιλιάνος είχε ξεκινήσει τον 7ο γύρο όταν έφτασε στην Tamburello. Το μονοθέσιο της Williams έφυγε από την αγωνιστική γραμμή και με περίπου 233 χιλιόμετρα έπεσε πάνω στον τοίχο.

O Dr Watkins, με τον οποίο είχε αναπτύξει μια ιδιαίτερη σχέση, ήταν ο άνθρωπος που τον είδε και από νωρίς κατάλαβε ότι ο Σένα δεν θα μπορέσει να κερδίσει αυτή τη μάχη. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ανακοινώθηκε επίσημα ο θάνατός του. Οι γιατροί υποστήριξαν ότι έχασε τη ζωή του στις 14:17. Μόλις λίγα δευτερόλεπτα μετά τη σύγκρουση ο εγκέφαλος του έπαψε να λειτουργεί.

Το τραγικό βίντεο (προσοχή: σκληρές εικόνες):

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μέσα στο μονοθέσιο βρέθηκε μια σημαία της Αυστρίας. Ο Σένα ήθελε να κερδίσει τον αγώνα και να τον αφιερώσει στον Ράτζενμπεργκερ που είχε χάσει τη ζωή του την προηγούμενη μέρα.

Μερικά χρόνια νωρίτερα είχε κάνει μια δήλωση που προκαλεί ανατριχίλα με το πόσο προφητική αποδείχθηκε. «Αν τύχει ποτέ και έχω ένα ατύχημα που μπορεί να μου κοστίσει τη ζωή, καλύτερα να είναι μια κι έξω. Δεν θέλω να ζήσω σε αναπηρική πολυθρόνα. Ούτε θέλω να μπω στο νοσοκομείο υποφέροντας από σοβαρά τραύματα. Αν πρόκειται να ζήσω, θέλω να ζήσω κανονικά και έντονα, γιατί είμαι άνθρωπος της δράσης».

Ο θάνατός του προκάλεσε θλίψη σε όλο τον κόσμο και ειδικότερα στην Βραζιλία. Ο τότε πρόεδρος της χώρας κήρυξε τριήμερο πένθος, ενώ διέθεσε το προεδρικό αεροπλάνο για να μεταφερθεί ο σορός του στη Βραζιλία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Άιρτον πίσω από τον Σένα

Φημολογείται ότι ο Αιρτον Σένα προερχόταν από μια οικογένεια που δεν αντιμετώπισε τα οικονομικά προβλήματα που είχαν οι περισσότεροι στη Βραζιλία. Σίγουρα και με την πορεία του στην Formula 1 έβγαλε αρκετά χρήματα. Ωστόσο δεν ήταν ένας άνθρωπος που μπορούσε να δεχτεί την αδικία.

Πολλές φορές μέσα στην πίστα αντέδρασε άσχημα όταν αισθάνθηκε ότι τον αδίκησαν. Ο θρυλικός πιλότος δεν θα μπορούσε να μείνει με σταυρωμένα τα χέρια βλέποντας χιλιάδες παιδιά στην πατρίδα του να ζούσε κάτω από το όριο της φτωχιάς και την παρανομία να φαντάζει μονόδρομος. Ο ίδιος χωρίς ποτέ να το διαφημίζει είχε έντονο φιλανθρωπικό έργο που σήμερα συνεχίζει η οικογένεια του. Υπολογίζεται ότι ξόδεψε περίπου 400 εκατομμύρια δολάρια για ανθρώπους που το είχαν ανάγκη.

αιρτον σενα
«Αν τύχει ποτέ και έχω ένα ατύχημα που μπορεί να μου κοστίσει τη ζωή, καλύτερα να είναι μια κι έξω» έλεγε

Φέτος συμπληρώνονται 27 χρόνια από τη μέρα που έφυγε από τη ζωή. Η κουβέντα για το ποιος είναι ο κορυφαίος οδηγός όλων των εποχών έχει ανοίξει και πάλι. Αν τελικά αυτός είναι ο Σένα μικρή σημασία έχει. Είναι σίγουρα η πιο γοητευτική προσωπικότητα που πέρασε ποτέ από τον μαγικό κόσμο της Formula 1.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι 10 κορυφαίες στιγμές του Άιρτον Σένα:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ