Δρ Φαούτσι: Ποιος είναι ο διασημότερος γιατρός στις ΗΠΑ που έχει αναλάβει να ξελασπώσει την Αμερική από τον κορωνοϊό - iefimerida.gr

Δρ Φαούτσι: Ποιος είναι ο διασημότερος γιατρός στις ΗΠΑ που έχει αναλάβει να ξελασπώσει την Αμερική από τον κορωνοϊό

Ο Αντονι Φαούτσι καθισμένος στα σκαλιά
Αντονι Φαούτσι /Φωτογραφία: ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Είναι το πρόσωπο της μάχης των ΗΠΑ ενάντια στον κορωνοϊό. Θα μπορούσε να τον χαρακτηρίσει κανείς ως τον «Αμερικανό Σωτήρη Τσιόδρα».

Ο λόγος για τον δρ Άντονι Φαούτσι, το βασικό μέλος της task force του Λευκού Οίκου για τον κορωνοϊό, που εκτός από το δύσκολο και πολύπλοκο έργο του βρίσκεται αντιμέτωπος με την επικίνδυνη εξάπλωση της παραπληροφόρησης, μερικές φορές ακόμη και από την ίδια την κυβέρνησή του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κατά τη διάρκεια των πέντε δεκαετιών που εργάζεται ως ιατρικός ερευνητής, ο Άντονι Φαούτσι έχει βρεθεί πολλές φορές στο στόχαστρο: έχει δει το ομοίωμά του να καίγεται, έχει ακούσει διαδηλωτές να τον αποκαλούν «δολοφόνο» και έχει δεχτεί βόμβες καπνού έξω από το παράθυρο του γραφείου του. Αλλά έχει επαινεθεί και ως ο πιο διάσημος γιατρός στην Αμερική και ο άνθρωπος του οποίου η συμπόνια και η ηρεμία βοήθησαν τις ΗΠΑ να κάνουν τα κατά τα άλλα αδύνατα βήματα στην αντιμετώπιση μιας κρίσης δημόσιας υγείας.

Ως επικεφαλής λοιμωξιολόγος στα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας κατά τη διάρκεια της επιδημίας του HVI/AIDS το 1980, ο δρ Φαούτσι είχε βρεθεί ξανά στο παρελθόν αντιμέτωπος με συγκρούσεις. Και τώρα, με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να δηλώνει πως οι ΗΠΑ βρίσκονται σε θέση μάχης για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού, αφού πρώτα κατηγορούσε τηλεοπτικά συνεργεία πως παρουσίαζαν με δραματικό τρόπο την κατάσταση με τον κορωνοϊό, ο Φαούτσι έχει γίνει και πάλι ο άνθρωπος στην πρώτη γραμμή.

Γιος μεταναστών

Γεννημένος την παραμονή Χριστουγέννων του 1940 σε μια οικογένεια μεταναστών Ιταλών φαρμακοποιών στο Μπρούκλιν, ο Άντονι «παρέδιδε συνταγές από την εποχή που ήταν αρκετά μεγάλος για να κάνει ποδήλατο», όπως είχε δηλώσει στο περιοδικό αποφοίτων του κολεγίου του Τιμίου Σταυρού το 2002.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο δρ. Άντονι Φαούτσι λοιμωξιολογος ΗΠΑ
Ο δρ. Άντονι Φαούτσι κατάγεται από οικογένεια Ιταλών μεταναστών

Το 1966 αποφοίτησε πρώτος στην τάξη του στην ιατρική σχολή Κορνέλ, βοηθώντας μάλιστα στο χτίσιμο της βιβλιοθήκης της σχολής όσο ήταν προπτυχιακός μαθητής προκειμένου να κερδίσει κάποια χρήματα τα καλοκαίρια. Μετά την αποφοίτησή του εντάχθηκε στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας το 1968 ως μέρος της αμερικανικής πολεμικής προσπάθειας, αντί να στρατευτεί στον πόλεμο του Βιετνάμ. Οι ερευνητές αυτοί αποκαλούνταν «κίτρινα μπερέ» -όπως οι Ειδικές Δυνάμεις των ΗΠΑ αποκαλούνται πράσινα μπερέ.

Η ιατρική αναφορά που τον έκανε να ανατριχιάσει για πρώτη φορά στην ιατρική του καριέρα

Ένα σημείο καμπής στην καριέρα του ήρθε δεκαετίες αργότερα, όπως έχει δηλώσει, όταν μια αναφορά έφθασε στο γραφείο του στις 5 Ιουνίου 1981, περιγράφοντας τον θάνατο ενός κατά τα άλλα υγιούς ασθενούς από μια παράξενη πνευμονία που συνήθως παρατηρείται σε άτομα με καρκίνο. Σύντομα ακολούθησε κι άλλη μία αναφορά, με την περιγραφή άλλων 26 θανάτων, όλων ομοφυλόφιλων ανδρών.

Ο δρ. Άντονι Φαούτσι υπήρξε επικεφαλής λοιμωξιολόγος και στην μάχη ενάντια στην γρίπη των πτηνών
Ο δρ. Άντονι Φαούτσι υπήρξε επικεφαλής λοιμωξιολόγος και στην μάχη ενάντια στην γρίπη των πτηνών
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Θυμάμαι να τη διαβάζω πολύ καθαρά», δήλωσε αργότερα. «Ήταν η πρώτη φορά στην ιατρική μου καριέρα που ανατρίχιασα. Δεν την έβλεπα πλέον μόνο από περιέργεια. Υπήρχε κάτι πολύ λάθος εδώ. Ήταν πραγματικά ένα νέο μικρόβιο κάποιου είδους που ενεργούσε σαν μια σεξουαλικά μεταδιδόμενη ασθένεια».

Γιατρός και «δολοφόνος»

Ως κλινικός γιατρός, στο έργο του δρ Φαούτσι σχετικά με τη ρύθμιση του ανθρώπινου ανοσοποιητικού συστήματος περιλαμβάνεται η βοήθειά του στην αποκάλυψη τού πώς ο ιός HIV καταστρέφει την άμυνα του οργανισμού. Διεξήγαγε κλινικές δοκιμές για τη ζιδοβουδίνη, το πρώτο αντιρετροϊκό φάρμακο για τη θεραπεία του AIDS.

Καθώς η επιδημία σάρωσε τις ΗΠΑ τη δεκαετία του 1980, όμως, έγινε στόχος ακτιβιστών ενάντια στην απουσία απάντησης της κυβέρνησης Ρίγκαν και στην έλλειψη πρόσβασης στα νέα φάρμακα. Οι διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ έξω από κυβερνητικά γραφεία που έλεγαν «δρ Φαούτσι, μας σκοτώνετε», ενώ παράλληλα δεχόταν δεκάδες τηλεοπτικές καταγγελίες από ακτιβιστές.

Το 2008 τού απονεμήθηκε η υψηλότερη αμερικανική πολιτική τιμή, το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας
Το 2008 τού απονεμήθηκε η υψηλότερη αμερικανική πολιτική τιμή, το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Θυμάμαι να κοιτάζω έξω από το παράθυρο και κάποια άτομα, στο γκαζόν του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας, να πετούν βόμβες καπνού», είχε δηλώσει ο Φαούτσι σε συνέντευξή του το 2011. «Η αστυνομία ήταν έτοιμη να τους συλλάβει και τους είπα: "Όχι. Φέρτε τους στο γραφείο μου για να μιλήσω μαζί τους"».

Η συμπόνια του για τους πάσχοντες από AIDS ενισχύθηκε και ο ίδιος πιστώθηκε πως έπεισε τις ρυθμιστικές Αρχές να χαλαρώσουν τους περιορισμούς στις κλινικές δοκιμές ώστε να δοκιμάσουν οι ασθενείς νέα φάρμακα.

New York Times: Κορυφαία προσωπικότητα στη μάχη κατά του AIDS

Οι  New York Times τον χαρακτήρισαν «κορυφαία προσωπικότητα της κυβέρνησης στη μάχη κατά του AIDS», αλλά σημείωσαν ότι έκανε όλο το ερευνητικό έργο μόνος του και όχι όπως «πολλοί άνθρωποι που βλέπετε στην τηλεόραση και οι οποίοι έχουν βοηθούν με λευκές ποδιές που κάνουν όλη την κουραστική δουλειά». Το 2008 τού απονεμήθηκε η υψηλότερη αμερικανική πολιτική τιμή, το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας.

Το 1984 διορίστηκε διευθυντής του Τμήματος Αλλεργικών και Μολυσματικών Νόσων του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας, θέση που εξακολουθεί να κατέχει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αντιμέτωπος με μια άλλη πανδημία

Το τμήμα έρευνας του οποίου είναι επικεφαλής έχει επιβλέψει μελέτες για τα πάντα, από το AIDS έως τον Έμπολα και το άσθμα. Υπήρξε σύμβουλος έξι Αμερικανών προέδρων, συμβάλλοντας στην ίδρυση της πρωτοβουλίας για το AIDS του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους, στην Αφρική, και τώρα υπηρετώντας ως επικεφαλής λοιμωξιολόγος εν μέσω της έκρηξης κορωνοϊού στην περίοδο της διακυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ με τον δρ. Αντονι Φαούτσι
Ο Ντόναλντ Τραμπ με τον δρ. Αντονι Φαούτσι

Για τους Αμερικανούς, έχει γίνει μια αξιόπιστη παρουσία πίσω από το βάθρο του Λευκού Οίκου στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου για τον κορωνοϊό, όπου αναφέρεται στα στοιχεία για την ανταπόκριση των ΗΠΑ, εξηγώντας την επιστήμη και μερικές φορές διορθώνοντας τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ. Μεταξύ αυτών, η δήλωσή του πως ένα εμβόλιο θα πάρει τουλάχιστον ενάμιση χρόνο, μειώνοντας τον αισιόδοξο ισχυρισμό του Τραμπ πως θα είναι έτοιμο πολύ νωρίτερα.

Ή όπως, πιο πρόσφατα, σχετικά με την υδροξυχλωροκίνη, για την οποία, παρόλο που ο Ντόναλντ Τραμπ λέει ότι βοηθά, ο δρ Φαούτσι τονίζει ότι δεν υπάρχουν μελέτες που να το αποδεικνύουν, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο ο Αμερικανός πρόεδρος να μην του δώσει τον λόγο να απαντήσει σε αυτό, παρά την ερώτηση δημοσιογράφου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο δρ. Άντονι Φαούτσι κάθεται στα σκαλιά κτιρίου
Ένας ήρεμος και συμπονετικός άνθρωπος

Όμως, ακόμη και ο σημερινός ηγέτης των ΗΠΑ, που είναι γνωστό ότι δεν θέλει να τον αμφισβητεί κανείς, μιλά για τον δρ Φαούτσι με τα καλύτερα λόγια, λέγοντας συγκεκριμένα πως είναι ένα «πολύ σημαντικό τηλεοπτικό αστέρι». Ωστόσο, οι παρατηρητές λένε πως οι αντιφάσεις του δρ Φαούτσι με τα λεγόμενα του Αμερικανού προέδρου στενεύουν τα περιθώρια για περαιτέρω συνεργασία με τον Λευκό Οίκο. Σε συνέντευξή του, μάλιστα, πρόσφατα, που έγινε viral, ο Άντονι Φαούτσι δήλωσε στο επιστημονικό περιοδικό Science ότι όταν πρόκειται για την παροχή σωστής πληροφόρησης στο κοινό «προσπαθώ να κάνω το καλύτερό μου, δεν μπορώ να κάνω το αδύνατο. Δεν μπορώ να πηδήξω μπροστά στο μικρόφωνο και να τον σπρώξω (σ.σ.: τον Ντόναλντ Τραμπ). Ναι, σωστά, το είπε αυτό. Ας προσπαθήσουμε να το διορθώσουμε την επόμενη φορά».

Φωτογραφίες: AP

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ