Από το Περιστέρι στο Saint Tropez -Ο Έλληνας σεφ Γιάννης Κιόρογλου κατακτά την Κυανή Ακτή - iefimerida.gr

Από το Περιστέρι στο Saint Tropez -Ο Έλληνας σεφ Γιάννης Κιόρογλου κατακτά την Κυανή Ακτή

Ο σεφ Γιάννης Κιόρογλου στο La Guérite Restaurant
Ο σεφ Γιάννης Κιόρογλου στο La Guérite Restaurant

Ο Γιάννης Κιόρογλου είναι ένας σπουδαίος Έλληνας σεφ που άνοιξε τα φτερά του για να κατακτήσει τον κόσμο.

Εργάστηκε στην Ελλάδα και στη συνέχεια αποφάσισε να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο. Μέχρι που τον κέρδισε η Γαλλία. Εκεί είδε τα όνειρά του να παίρνουν σάρκα και οστά.

Σήμερα βρίσκεται στην Κυανή Ακτή και μοιράζει τον χρόνο του ανάμεσα στις Κάννες και τo Saint Tropez. Είναι executive chef σε κάποια από τα πιο γνωστά εστιατόρια της Γαλλικής Ριβιέρας όπως το Shellona Greek Restaurant, το Medusa και το La Guérite Restaurant.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μέσα από τα ευφάνταστα πιάτα του θέλει να μεταδώσει την μεσογειακή και κυρίως την ελληνική κουζίνα σε όλο τον κόσμο.

Ο Γιάννης Κιόρογλου μίλησε στο iefimerida.gr για τη ζωή του, τα επαγγελματικά του βήματα αλλά και τα όνειρά του για το μέλλον.

Ο σεφ Γιάννης Κιόρογλου στην κουζίνα του
Ο σεφ Γιάννης Κιόρογλου στην κουζίνα του

Πώς αποφασίσατε να γίνεται σεφ; Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς

Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1981. Μεγάλωσα στις γειτονιές του Περιστερίου, απολαμβάνοντας τα μεσημέρια τις μυρωδιές από τα σπιτικά φαγητά.

Στο στρατό είχα αναλάβει καθήκοντα μάγειρα και σερβιτόρου ανώτατων αξιωματικών. Τότε συνειδητοποίησα την αγάπη μου για την κουζίνα και την μαγειρική και αποφάσισα να μετατρέψω την μέχρι τότε ερασιτεχνική μου ενασχόληση σε επάγγελμα. Έτσι, με την ολοκλήρωση των στρατιωτικών μου υποχρεώσεων ξεκίνησα αμέσως σπουδές μαγειρικής τέχνης στην Αθήνα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πού έχετε εργαστεί;

Μετά το τέλος των σπουδών μου εργάστηκα ως μάγειρας σε πολλά εστιατόρια της Αθήνας. Γρήγορα, όμως, ένιωσα την ανάγκη να εξελίξω τις μαγειρικές μου γνώσεις και να εξερευνήσω διαφορετικές κουζίνες. Έτσι αποφάσισα να αναζητήσω δουλειά στο εξωτερικό.

Από το 2005 έως το 2008 εργάστηκα σε ελληνικά προξενεία και πρεσβείες στην Τεργέστη της Ιταλίας και στην Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας ενώ στη συνέχεια ταξίδεψα στην Ισπανία. Αυτή η γαστρονομική εμπειρία μου έδωσε μια διευρυμένη προοπτική της μεσογειακής κουζίνας.

Στη συνέχεια επέστρεψα στην Ελλάδα και εργάστηκα ως chef σε δημοφιλή και βραβευμένα εστιατόρια, όπως το Etrusco του Έκτορα Μποτρίνι στην Κέρκυρα, το Hytra και το Spondi στην Αθήνα κ.α.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ήμουν παθιασμένος με το επάγγελμά μου και δεν ήθελα να μένω ποτέ στάσιμος. Συνέχισα να εξερευνώ γνωστές κουζίνες και να βελτιώνω τη μαγειρική μου μαζί με τις οργανωτικές μου δεξιότητες. Έτσι επέλεξα να φύγω και πάλι για το εξωτερικό και να μαθητεύσω δίπλα σε διακεκριμένους σεφ. Στη συνέχεια, ταξίδεψα στην Ισπανία, το Βέλγιο και τη Βιέννη.

Πώς βρεθήκατε στην Κυανή Ακτή;

Το 2013 έγινα Chef de Cuisine του La Guérite Restaurant στις Κάννες της Γαλλίας, ένα εγχείρημα που έδωσε καθοριστική ώθηση στην καριέρα μου. Στο La Guérite είχα την ευκαιρία να χρησιμοποιήσω όλη την εμπειρία και τις ανεπτυγμένες γαστρονομικές δεξιότητές μου και να καταφέρω να μετατρέψω το εστιατόριο σε ένα hot spot υψηλής ποιότητας που σερβίρει έως και 600 τραπέζια την ημέρα.

Μεσογειακή κουζίνα with a twist
Μεσογειακή κουζίνα with a twist
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο ακρογωνιαίος λίθος της μεσογειακής κουζίνας μου αποτελείται από υλικά υψηλής ποιότητας, φρέσκα αρώματα, βαθιές γεύσεις και παραδοσιακή ελληνική φιλοξενία - μια σπεσιαλιτέ τοποθετείται στη μέση του τραπεζιού και οι καλεσμένοι καλούνται να την μοιραστούν μεταξύ τους.

Η πλούσια εμπειρία και η γνώση διαφόρων εθνικών κουζινών όπως η ισπανική, η ιταλική, η γαλλική και φυσικά η ελληνική έχουν διαμορφώσει τον γαστρονομικό μου χαρακτήρα και την φιλοσοφία μου. Δίνω μεγάλη έμφαση στην πρώτη ύλη, στην αμεσότητα, την γεύση και τα αρώματα που δίνουν τα φρέσκα υλικά και είμαι οπαδός του «sharing is caring», ένα moto που προσπαθώ να μεταδώσω στα εστιατόρια που συνεργάζομαι.

Γλυκά πιάτα και καφές στο Anna Paris Restaurant
Γλυκά πιάτα και καφές στο Anna Paris Restaurant

Είμαι ακόμη executive chef του La Guérite Restaurant και του
La Guérite Plage στο Saint Barth, του Shellona Greek Restaurant στο Saint
Barth και το Saint Tropez, του Medusa Restaurant /Club/Cabaret και του La Petite Maison Cannes στο Palm Beach, στις Κάννες, του Anna Paris Restaurant και του Victoria Paris στο Παρίσι, του Onora Restaurant στη Θεσσαλονίκη, του Zano στην Αθήνα κ.α.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι σας κέρδισε στο εξωτερικό;

Για πολλά χρόνια ταξίδευα στο εξωτερικό για να αποκτήσω μαγειρικές εμπειρίες και εικόνες. Κατέληξα στην Γαλλία, γιατί τη θεωρώ την «Μέκκα της γαστρονομίας». Η Κυανή Ακτή με κέρδισε περισσότερο για την γαστρονομική της κουλτούρα για τον τρόπο που αυτή η περιοχή της Μεσογείου διαχειρίζεται άψογα την πρώτη ύλη. Εξάλλου στις Κάννες βρίσκομαι ανάμεσα στην Ισπανία και την Ιταλία στις οποίες γαλουχήθηκα μαγειρικά και αγαπώ πολύ.

Ο σεφ Γιάννης Κιόρογλου στην κουζίνα του
Ο σεφ Γιάννης Κιόρογλου στην κουζίνα του

Ποια είναι η βάση σας;

Η επαγγελματική μου βάση είναι στις Κάννες, αλλά θα με βρείτε συνεχώς με μια βαλίτσα στο χέρι να ταξιδεύω ανάμεσα σε Παρίσι, Άγιο Βαρθολομαίο στην Καραϊβική (St. Barth), Saint Tropez και φυσικά στην Ελλάδα.

Είχατε κάποιον μέντορα;

Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιον από όλους όσους συνεργάστηκα γιατί από τον καθένα έχω κρατήσει μια συμβουλή, τον προσωπικό του χαρακτήρα στην κουζίνα, την διαφορετική τεχνική και τα έχω αφομοιώσει στην δική μου μαγειρική αντίληψη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πάνω από όλα, όμως, κρατάω σαν μέντορα της ζωής μου τον πατέρα μου που με συμβούλευε ό,τι κάνω να προσπαθώ να το κάνω καλά.

Ποια είναι η κουζίνα που σας αρέσει; Ποια πιάτα μαγειρεύετε συνήθως;

Η κουζίνα της προτίμησης μου είναι χωρίς δεύτερη σκέψη η μεσογειακή. Είναι λιτή, βασισμένη σε φρέσκα εποχικά υλικά και σε κερδίζει με την απλότητά της και τον σεβασμό στην πρώτη ύλη. Γι' αυτό και ό,τι μαγειρεύω το μαγειρεύω με αγάπη και σεβασμό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον;

Για μένα ισχύει το moto: Sky is the limit. Υπάρχουν πολλά projects προς υλοποίηση σε διάφορα μέρη της Ευρώπης και όχι μόνο. Όλος ο προγραμματισμός μου έχει ως στόχο να μπορέσω να έχω ισορροπία ανάμεσα στις επαγγελματικές μου υποχρεώσεις και στον προσωπικό μου χρόνο με την οικογένειά μου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ σεφ Σαν Τροπέ Saint Tropez
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ