Βηρυτός: Η έκρηξη γκρέμισε ένα από τα τελευταία παλάτια -Από τον 19ο αιώνα, υπέροχο κομψοτέχνημα [εικόνες] - iefimerida.gr

Βηρυτός: Η έκρηξη γκρέμισε ένα από τα τελευταία παλάτια -Από τον 19ο αιώνα, υπέροχο κομψοτέχνημα [εικόνες]

Το παλάτι της Βηρυτού
Surscock Palace /Φωτογραφία: sursockpalace.com
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού, μια από τις πιο δυνατές που έχει γνωρίσει η ανθρωπότητα, διέλυσε κτίρια σε μεγάλη ακτίνα, ανάμεσα στα οποία και κάποια αρχιτεκτονικά κοσμήματα.

Μέσα σε όλα, καταστράφηκε τελείως και ένα από τα περίφημα παλάτια της Βηρυτού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το 160 ετών παλάτι, άντεξε δύο παγκόσμιους πολέμους, την πτώση της οθωμανικής αυτοκρατορίας και τον λιβυκό εμφύλιο, όχι όμως και την έκρηξη της προηγούμενης εβδομάδας. Μετά τον εμφύλιο, μεταξύ 1975-1990, χρειάστηκαν 20 χρόνια προσεκτικής αποκατάστασης για να επανέλθει το παλάτι στην παλιά του δόξα. «Σε ένα δευτερόλεπτο, όλα καταστράφηκαν ξανά», λέει ο Roderick Sursock, ιδιοκτήτης του ορόσημου της Βηρυτού Sursock Palace, ένα από τα πιο όμορφα κτίρια στην πρωτεύουσα του Λιβάνου.

Περνά προσεκτικά πάνω από τα γκρεμίσματα, περπατώντας μέσα από δωμάτια καλυμμένα με σκόνη, σπασμένα μάρμαρα και στραβά πορτρέτα των προγόνων του που κρέμονται στους ραγισμένους τοίχους. Η οροφή του τελευταίου ορόφου έχει υποχωρήσει και ορισμένοι από τους τοίχους έχουν καταρρεύσει. Το επίπεδο καταστροφής από τη μαζική έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού την περασμένη εβδομάδα είναι 10 φορές χειρότερο από αυτό που έκαναν τα 15 χρόνια εμφυλίου πολέμου, λέει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Περισσότεροι από 200 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην έκρηξη, περίπου 6.000 τραυματίστηκαν και χιλιάδες κτίρια υπέστησαν ζημιές. Αρκετά κτίρια με ιστορία, παραδοσιακά λιβανέζικα σπίτια, μουσεία και γκαλερί τέχνης έχουν επίσης υποστεί ζημιές.

Το παλάτι Sursock, που χτίστηκε το 1860 στην καρδιά της ιστορικής Βηρυτού σε έναν λόφο με θέα στο λιμάνι που έχει πλέον αφανιστεί, φιλοξενεί όμορφα έργα τέχνης, έπιπλα, μάρμαρα και πίνακες της Οθωμανικής εποχής από την Ιταλία - τα οποία συλλέχθηκαν από τρεις γενιές της οικογένειας Sursock.

Η ελληνορθόδοξη οικογένεια, που κατάγεται από την Κωνσταντινούπολη -εγκαταστάθηκε στη Βηρυτό το 1714.

Το τριώροφο αρχοντικό υπήρξε ορόσημο για τη Βηρυτό. Με τον μεγάλο κήπο του, στον οποίο φιλοξένησε αμέτρητους γάμους, κοκτέιλ πάρτι και δεξιώσεις και τον οποίο έχουν θαυμάσει από κοντά και όλοι οι τουρίστες που επισκέπτονται το κοντινό μουσείο Sursock.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το παλάτι στη χριστιανική συνοικία Achrafieh της Βηρυτού αναφέρεται ως τόπος πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά ο Sursock είπε ότι μόνο ο στρατός έχει έρθει για να αξιολογήσει τις ζημιές στη γειτονιά. Μέχρι στιγμής, δεν είχε περάσει για να καταγράψει τις ζημιές το αρμόδιο τμήμα του Υπουργείο Πολιτισμού.

Βίντεο: Οι ανυπολόγιστες ζημιές που υπέστη το παλάτι από την έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού

Στο παρακάτω βίντεο, στο οποίο μιλά και ο ιδιοκτήτης του παλατιού αποτυπώνονται οι εικόνες της καταστροφής από την έκρηξη της Βηρυτού...

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το παλάτι είναι τόσο κατεστραμμένο που θα απαιτηθεί μια μακρά, δαπανηρή και λεπτή διαδικασία αποκατάστασης, «σαν να ξαναχτιστεί από το μηδέν».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Sursock μετακόμισε σε ένα κοντινό οίκημα στους κήπους του παλατιού, αλλά αυτό ήταν το σπίτι του για πολλά χρόνια μαζί με την Αμερικανή σύζυγό του, την 18χρονη κόρη του και τη μητέρα του, Yvonne. Λέει ότι η 98χρονη Lady Cochrane (γεννημένη Sursock) κατά τη διάρκεια του 15ετή εμφυλίου, με όλο της το κουράγιο και την τόλμη, είχε μείνει στη Βηρυτό για να υπερασπιστεί και να προστατέψει το παλάτι. Η σύζυγός του μόλις βγήκε από το νοσοκομείο, καθώς η έκρηξη ήταν τόσο δυνατή που το ωστικό κύμα επηρέασε τους πνεύμονές της.

Το απίστευτο εσωτερτικό του παλατιού στη Βηρυτό

Στο παρακάτω σετ φωτογραφιών, με πρωταγωνίστρια την Lady Cochrane, αποτυπώνονται σε φωτογραφίες όλο το ανεπανάληπτο εσωτερικό του μοναδικού παλατιού που καταστράφηκε:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Sursock υποστηρίζει ότι δεν έχει νόημα να αποκατασταθεί το σπίτι τώρα - τουλάχιστον όχι έως ότου η χώρα επιλύσει τα πολιτικά της προβλήματα.

«Χρειαζόμαστε μια πλήρη αλλαγή, η χώρα διοικείται από μια συμμορία διεφθαρμένων», είπε με θυμό.

Παρά τον πόνο του και τις ζημιές από την έκρηξη της περασμένης εβδομάδας, ο Sursock, ο οποίος γεννήθηκε στην Ιρλανδία, λέει ότι θα παραμείνει στο Λίβανο, όπου έχει ζήσει όλη του τη ζωή και τον οποίο αποκαλεί σπίτι του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αλλά ελπίζει απεγνωσμένα στην αλλαγή.

«Ελπίζω να υπάρξει βία και επανάσταση γιατί κάτι πρέπει να σπάσει, πρέπει να προχωρήσουμε, δεν μπορούμε να μείνουμε όπως είμαστε».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Βηρυττός λιμάνι Λίβανος παλάτι
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ