Πώς ο ένας χρόνος που πέρασε από το θάνατο του πρίγκιπα Φιλίππου διέλυσε την βασίλισσα Ελισάβετ

Φωτογραφία: AP Images

Στις 9 Απριλίου συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τον θάνατο του πρίγκιπα Φίλιππου, συζύγου της Βασίλισσας Ελισάβετ.

Η είδηση πως ο πρίγκιπας Φίλιππος άφησε την τελευταία του πνοή, στις 9 Απριλίου του 2021, έκανε το γύρο του κόσμου. Αμέτρητα άρθρα γράφτηκαν για το ποιος ήταν ο «φύλακας- άγγελος» της Βασίλισσας Ελισάβετ για πάνω από 70 χρόνια, ενώ μεταξύ άλλων έγινε μεγάλη ανάλυση γιατί ποτέ δεν πήρε τον τίτλο του «Βασιλιά» και πάντα ήταν ένα βήμα πίσω της.

Η κηδεία του έγινε μία βδομάδα μετά τον θάνατο του, στις 17 Απριλίου, στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο κάστρο Ουίνσδορ με μόλις 30 καλεσμένους λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Μία έντονη φημολογία ξεκίνησε για την επόμενη μέρα της Βασίλισσας Ελισάβετ μιας και πολλοί πίστευαν πως η ίδια, ίσως, να έδινε την σκυτάλη στο διάδοχο του θρόνου Κάρολο και να αποσυρόταν από τα φώτα της δημοσιότητας.

Για ακόμα μια φορά, η Ελισάβετ έκανε σαφές το μήνυμα πως η ζωή προχωράει μπροστά κι εκείνη θα συνεχίσει να υπηρετεί το «Στέμμα» με συνέπεια όπως κάνει εδώ και 70 ολόκληρα χρόνια.

Το Παλάτι ανακοινώνει το θάνατο του Φίλιππου

Το μεσημέρι της 9ης Απριλίου 2021, η Αυτής Μεγαλειότης ανακοίνωσε το θάνατο του πρίγκιπα Φίλιππου. Το Παλάτι του Μπάκιγχαμ με μια λιτή δημοσίευση στα social media έγραψε: «Με βαθιά θλίψη, η Αυτής Μεγαλειότης η βασίλισσα ανακοίνωσε τον θάνατο του αγαπημένου της συζύγου, της Αυτού Βασιλικής Υψηλότητος του πρίγκιπα Φιλίππου, δούκα του Εδιμβούργου. Η Αυτού Βασιλική Υψηλότης πέθανε ειρηνικά σήμερα το πρωί στο κάστρο Γουίνδσορ».

Τις επόμενες 8 ημέρες η βασίλισσα Ελισάβετ ξεκίνησε μια περίοδο πένθους, ενώ στις 17 Απριλίου πραγματοποιήθηκε σε στενό κύκλο η κηδεία του πρίγκιπα Φίλιππου.

Η Ελισάβετ στο γάμο της με τον Φίλιππο/ Φώτο:Ap Images

Ας δούμε αναλυτικά πώς κύλησαν οι πρώτες 365 ημέρες της βασίλισσας Ελισάβετ χωρίς «το στήριγμα» της όπως είχε δηλώσει παλαιότερα για τον σύζυγο της με τον οποίο έζησε μαζί για 73 ολόκληρα χρόνια.

Πρώτα γενέθλια χωρίς τον πρίγκιπα Φίλιππο

Μόλις λίγες ημέρες μετά τον θάνατο του επί 73 χρόνια συζύγου της, η βασίλισσα Ελισάβετ, στις 21 Απριλίου 2021, γιόρτασε για πρώτη φορά μόνη τα γενέθλια της.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Mirror η ίδια πέρασε τα γενέθλια της μαζί με την κόρη της, πριγκίπισσα Άννα, και τη νύφη της Σόφι, κόμισα του Wessex.

Μάλιστα, η Ελισάβετ δέχτηκε ευχές για τα γενέθλια της και έκανε κάποιες δηλώσεις πρώτη φορά έπειτα από τον χαμό του πολυαγαπημένου συζύγου της. «Ενώ ως οικογένεια είμαστε σε μια περίοδο μεγάλης θλίψης, ήταν παρήγορο για όλους εμάς να βλέπουμε και να ακούμε τον φόρο τιμής προς στον σύζυγό μου, από ανθρώπους εντός του Ηνωμένου Βασιλείου, της Κοινοπολιτείας και από ολόκληρο τον κόσμο. Η οικογένειά μου και εγώ θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε όλους για τη στήριξη και την καλοσύνη που μας δείξαμε τις τελευταίες ημέρες. Συγκινηθήκαμε βαθιά και αυτό συνεχίζει να μας θυμίζει ότι ο Φίλιππος είχε εξαιρετική επίδραση σε αμέτρητους ανθρώπους στη διάρκεια της ζωή του.

Σε παλαιότερη φωτογραφία με τον σύζυγο της πρίγκιπα Φίλιππο/ Φώτο: Ap Images


Επιστροφή στα βασιλικά καθήκοντα

Μετά το πένθος που είχε κηρύξει η βασιλική οικογένεια για τον θάνατο του πρίγκιπα Φίλιππου, η Ελισάβετ στις 27 Απριλίου επέστρεψε δριμύτερη στα καθήκοντα της.

Από το κάστρο του Ουίνσδορ και με τη βοήθεια της τεχνολογίας έδωσε το παρών στις επαγγελματικές της υποχρεώσεις. Πριν την συγκεκριμένη εμφάνιση είχε πραγματοποιήσει ακροάσεις στο Παλάτι όπου διαμένει, στο δυτικό Λονδίνο.

Πρώτη δημόσια εμφάνιση με το διάδοχο του θρόνου, Κάρολο

Σχεδόν ένα μήνα μετά τον θάνατο του πρίγκιπα Φίλιππου, η Ελισάβετ πραγματοποίησε την πρώτη δημόσια εμφάνιση της όπου τη συνόδευε ο πρωτότοκος γιος της, πρίγκιπας Κάρολος και η σύζυγος του Καμίλα, Δούκισσα της Κορνουάλης.

Η Βασίλισσα στο θρόνο χωρίς τον πρίγκιπα Φίλιππο στο πλευτρό της/ Φώτο: Ap Images

Η βασίλισσα Ελισάβετ παραβρέθηκε στο «άνοιγμα» του βρετανικού Κοινοβουλίου, όπου ανακοίνωσε τη νομοθετική ατζέντα του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

Στη Βουλή των Λόρδων η Ελισάβετ, χωρίς στέμμα, έκατσε μόνη της στο θρόνο και στη θέση που άλλοτε καθόταν ο σύζυγος της υπήρχε ένα τραπέζι, ενώ λίγα μέτρα πιο μακριά καθόταν ο πρίγκιπας Κάρολος με την Καμίλα.

Φόρο τιμής στον πρίγκιπα Φίλιππο με ένα πανέμορφο λουλούδι

Στις 10 Ιουνίου του 2021 η βασίλισσα Ελισάβετ απέτισε φόρο τιμής στον πρίγκιπα Φίλιππο, ο οποίος θα είχε τα γενέθλια του. Η ίδια φύτεψε ένα πανέμορφο λουλούδι αφιερωμένο στον Δούκα του Εδιμβούργου. Πρόκειται για ένα πανέμορφο τριαντάφυλλο που ονομάζεται «Duke of Edinburgh» και φυτεύτηκε στο East Terrace Garden, όπου η Ελισάβετ μπορεί να το βλέπει από τα ιδιαίτερα δωμάτιά της.

Απέτισε φόρο τιμής για τα γενέθλια του πρίγκιπα Φίλιππου/ Φώτο:Ap Images

Μάλιστα, η «Λίλιμπετ» όπως την αποκαλούσε ο σύζυγος της παρακολούθησε τον κηπουρού του Παλατιού να φυτεύει το υπέροχο λουλούδι -μια συμβολική κίνηση που έδειξε για ακόμα μια φορά την αγάπη που έτρεφε για τον άντρα της ζωής της.

Το δείπνο της Βασίλισσας στους G7

Τον περασμένο Ιούνιο η μακροβιότερη μονάρχης της Βρετανίας παρέθεσε δεξίωση στους ηγέτες των πιο αναπτυγμένων βιομηχανικά χωρών, κατά τη πρώτη ημέρα των συνομιλιών στη σύνοδο κορυφής των G7. Να σημειώσουμε πως αυτή ήταν η πρώτη πιο σημαντική εκδήλωση που παρευρέθηκε η 95χρονη μονάρχης μετά το θάνατο του Δούκα του Εδιμβούργου.

Κανονικά στις επάλξεις μετά το θάνατο του πρίγκιπα Φίλιππου. Εδώ με τους G7/ Φώtο:Ap Images

Η Βασίλισσα Ελισάβετ επέλεξε ένα floral φόρεμα και συνοδεύτηκε από τον πρίγκιπα Κάρολο και την σύζυγο του Καμίλα, αλλά και τον πρίγκιπα Γουίλιαμ και την σύζυγο του Κέιτ Μίντλεντον.

Η βασίλισσα Ελισάβετ με τη Δούκισα της Κορνουάληςκαι την Κέιτ Μίντλεντον/ Φώτο:Ap Images

Μάλιστα, λίγη ώρα αργότερα η 95χρονη μονάρχης δεν δίστασε να κόψει μια τούρτα χρησιμοποιώντας ένα σπαθί και όχι το κλασσικό μαχαίρι αφήνοντας άφωνες την Καμίλα και την Κέιτ Μίντλεντον που ήταν δίπλα της.

Παρά το πένθος της, η Ελισάβετ έλαμπε ακόμα και στη συνάντηση με τον Αμερικάνο Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν και την σύζυγο του, οι οποίοι σχολίασαν θετικά την συνάντηση που είχαν με τη μονάρχη απολαμβάνοντας μια κούπα τσάι.

Αρνήθηκε το βραβείο για την «Ηλικιωμένη της χρονιάς»

Τον Οκτώβριο του 2021 η 95χρονη Ελισάβετ αρνήθηκε το βραβείο «Ηλικιωμένη της χρονιάς» μιας και όπως πιστεύει η ίδια δεν πληρεί τα κριτήρια κι επιθυμεί να το παραλάβει κάποιος πιο άξιος αποδέκτης.

Η Βασίλισσα Ελισάβετ αρνήθηκε το βραβείο για την «Ηλικιωμένη της χρονιάς»/ Φώτο; Ap Images

Ο πρόεδρος των βραβείων που απονέμει το Oldie Magazine, δήλωσε πως έλαβε μια «όμορφη επιστολή», με την οποία η Ελισάβετ έστελνε τις θερμότερες ευχές της, ωστόσο αρνείτο την προσφορά.

«Η Μεγαλειότητά της πιστεύει πως είσαι όσο χρόνων αισθάνεσαι, επομένως η βασίλισσα δεν πιστεύει πως πληροί τα σχετικά κριτήρια προκειμένου να μπορέσει να αποδεχθεί το βραβείο και ελπίζει να βρεθεί ένας πιο άξιος αποδέκτης», αναφέρεται στην επιστολή από τον Τομ Λάινγκ-Μπέικερ, τον βοηθό προσωπικό γραμματέα της βασίλισσας.

Εισήχθη στο νοσοκομείο

Η Ελισάβετ ενώ είχε προγραμματισμένη επίσκεψη στη βόρεια Ισλανδία οι γιατροί της είπαν ότι θα έπρεπε να ξεκουραστεί για μερικές μέρες στο κάστρο του Ουίνδσορ. Ωστόσο, στη συνέχεια εισήχθη στο νοσοκομείο για εξετάσεις και επέστρεψε στο Ουίνδσορ την επόμενη ημέρα.

Η διανυκτέρευση, σύμφωνα με το παλάτι, έγινε για πρακτικούς λόγους μιας και ακολούθησε θεραπεία για γαστρεντερίτιδα και η βασίλισσα επέστρεψε στο γραφείο της αναλαμβάνοντας ελαφριές υποχρεώσεις το απόγευμα της ίδιας ημέρας. Το King Edward VII's είναι ένα ιδιωτικό νοσοκομείο στο Marylebone του Λονδίνου που χρησιμοποιείται από ανώτερα μέλη της βασιλικής οικογένειας συμπεριλαμβανομένου του συζύγου της βασίλισσας, του αείμνηστου Δούκα του Εδιμβούργου.

Ακύρωσε εκδηλώσεις, ανησυχία για την υγεία της

Το φθινόπωρο που μας πέρασε, η μονάρχης ακύρωσε αρκετές εκδηλώσεις που είχε σκοπό να δώσει το παρών, μάλιστα σε κάποιες από αυτές η ακύρωσε έγινε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή.

Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, πηγές από το Παλάτι υποστήριζαν πως οι γιατροί της Ελισάβετ συνέστησαν στην ίδια ξεκούραση μιας και βρίσκεται σε προχωρημένη ηλικία και θα πρέπει να ξεκουράζεται αρκετά.

Η Βασίλισσα Ελισάβετ μετά από καιρό εμφανίστηκε με μπαστούνι σε εκδηλώσεις/ Φώτο: Ap Images

Εκείνη την περίοδο, οι φήμες πως η 95χρονη μονάρχης έχει σκοπό να παραδώσει το «Στέμμα» στον διάδοχο γιο της, πρίγκιπα Κάρολο οργίαζαν μόνο που για ακόμα μια φορά δεν επιβεβαιώθηκαν.

Χλωμή και καταβεβλημένη στη βάπτιση των δισέγγονων της

Τον Νοέμβριο η βασίλισσα Ελισάβετ κατάφερε να παρευρεθεί στη βάπτιση των δισέγγονων της. Οι εγγονές της Ζάρα και Ευγενία βάφτισαν μαζί τα παιδιά τους και η μονάρχης δεν μπορούσε να μην παραστεί στο χαρμόσυνο γεγονός.

Η πριγκίπισσα Ευγενία με τη γιαγιά της Βασίλισσα Ελισάβετ/ Φώτο:Ap Images

Ο φωτογραφικός φακός συνέλαβε την βασίλισσα Ελισάβετ μέσα στο αυτοκίνητο καθώς πήγαινε στη διπλή βάπτιση να είναι ιδιαίτερα χλωμή και καταβεβλημένη.

Τον περασμένο Ιούνιο η Ελισάβετ είχε αποκτήσει ακόμα ένα δισέγγονο, καθώς ο έκπτωτος πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ απέκτησαν μια κόρη τη Λίλιμπετ -Νταϊάνα.

«Μου λείπει ο Φίλιππος»

Το χριστουγεννιάτικο μήνυμα της βασίλισσας Ελισάβετ ήταν κάπως ασυνήθιστο από τα προηγούμενα χρόνια, καθώς η ίδια παραδέχτηκε πως η απουσία του πρίγκιπα Φίλιππου της έχει αφήσει μέσα της ένα κενό. Επιπλέον, παραδέχτηκε πως της λείπει ο σύζυγος της με τον οποίο συμπορεύτηκαν για 73 χρόνια.

«Αν και για πολλούς ανθρώπους είναι περίοδος μεγάλης ευτυχίας και χαράς, τα Χριστούγεννα μπορεί να είναι δύσκολα για εκείνους που έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα. Αυτήν τη χρονιά, κατανοώ ιδιαιτέρως γιατί».

Τα πρώτα Χριστούγεννα της Ελισάβετ χωρίς τον πρίγκιπα Φίλιππο/ Φώτο:Ap Images

Στο μήνυμα που μαγνητοσκοπήθηκε στο κάστρο του Γουίνδσορ, η βασίλισσα εμφανίζεται με κόκκινο φόρεμα, καθισμένη σε γραφείο δίπλα σε μία φωτογραφία της με τον Φίλιππο όπου κοιτάζονται χαμογελαστοί, τραβηγμένη το 2007 με την ευκαιρία της 60ής αδαμάντινης επετείου του γάμου τους. Φοράει την ίδια καρφίτσα από ζαφείρια που φορούσε και στον μήνα του μέλιτος το 1947.

Αναφερόμενη με τρυφερότητα στον Φίλιππο, μίλησε για το αίσθημα του καθήκοντος που τον διέκρινε, την πνευματική περιέργεια και την ικανότητά του να διασκεδάζει κάθε κατάσταση. «Η πονηρή και ερωτηματική λάμψη στα μάτια του ήταν τόσο φωτεινή στο τέλος, όσο και όταν τον αντίκρισα για πρώτη φορά»

Η Καμίλα...Βασίλισσα με τη συγκατάθεση της Ελισάβετ

Στις 6 Φεβρουαρίου η Ελισάβετ συμπλήρωσε 70 χρόνια στο θρόνο και έγινε η μακροβιότερη μονάρχης στη Βρετανία.

Η Δούκισσα της Κορνουάλης θα πάρει τον τίτλο της «Βασίλισσας» με τις ευχές της Ελισάβετ. Φώτο; AP Images

Την παραμονή του εορτασμού για τα 70 χρόνια που υπηρετεί με συνέπεια το «Στέμμα» η 95χρονη μονάρχης έδωσε την συγκατάθεση της ώστε όταν ανέβει ο γιος της πρίγκιπας Κάρολος στο θρόνο η Καμίλα να είναι η επόμενη...Βασίλισσα.

Στο μήνυμα της η Ελισάβετ για το πλατινένιο ιωβηλαίο έδωσε όλες τις απαντήσεις σχετικά με την προσφώνηση της Καμίλα λύνοντας κάθε εμπόδιο και θέτοντας της με ενεργό ρόλο δίπλα στον Κάρολο.

Εξωδικαστικός συμβιβασμός για τον πρίγκιπα Άντριου

Τα τελευταία χρόνια, ο Άντριου, αγαπημένος γιος της βασίλισσας Ελισάβετ είχε βάλει το Παλάτι σε μπελάδες με την ανάμειξη του στο σκάνδαλο Γουεϊπστάιν.

Ο πρίγκιπας Άντριου τη συνόδευσε στο ετήσιο μνημόσυνο του Δούκα του Εδιμβούργου/ Φώτο:AP Images

Προκειμένου να ξεχαστεί το σκάνδαλο, πριν τους εορτασμούς του πλατινένιου Ιωβηλαίου της Βασίλισσας Ελισάβετ, το ερχόμενο καλοκαίρι, η μονάρχης φαίνεται πως έβαλε βαθιά το χέρι στην τσέπη για να τα βρει εξωδικαστικά ο γιος της με τη Βιρτζίνια Ρόμπερτς Τζιούφρ, η οποία τον κατηγόρησε για βιασμό όταν ήταν ανήλικη.

Θετική στον κορωνοϊό

Μέσα στο Φεβρουάριο η βασίλισσα Ελισάβετ παραδέχτηκε σε μια συνάντηση που είχε πως δεν μπορεί να κινηθεί πολύ εύκολα, ενώ λίγες ημέρες αργότερα βρέθηκε θετική στον κορωνοϊό.

Το παλάτι είπε ότι η βασίλισσα αντιμετωπίζει ήπια «συμπτώματα που μοιάζουν με κρυολόγημα», αλλά αναμένει να συνεχίσει τα «ελαφριά καθήκοντα» στο Ουίνδσορ την ερχόμενη εβδομάδα.

Λίγες ημέρες αργότερα η ίδια αποκάλυψε πως νιώθει «πολύ κουρασμένη και εξουθενωμένη» μετά την περιπέτεια που πέρασε με τον κορωνοϊό. Σε μια διαδικτυακή συνάντηση που είχε με νοσηλευτές και ασθενείς για τα επίσημα εγκαίνια της πτέρυγας Queen Elizabeth στο νοσοκομείο Royal London, η μονάρχης περιέγραψε πώς νιώθει παρά την ανάρρωση της. «Σε αφήνει πολύ κουρασμένο και εξουθενωμένο, έτσι δεν είναι; Αυτή η φρικτή πανδημία. Δεν είναι ωραίο το αποτέλεσμα».

Cover girl στη Vogue

Με αφορμή τον εορτασμό του Πλατινένιου Ιωβηλαίου της η βασίλισσα Ελισάβετ έγινε εξώφυλλο στη βρετανική Vogue για πρώτη φορά.

Φώτο: @britishvogue

Να σημειώσουμε πως το εξώφυλλο του τεύχους Απριλίου, απεικόνιζε την βασίλισσα σε μια φωτογραφία του 1957, η οποία τραβήχτηκε από τον Λόρδο Σνόουντεν, τον πρώην σύζυγο της πριγκίπισσας Μαργαρίτας, με αφορμή την 10η επέτειο γάμου της με τον πρίγκιπα Φίλιππο.

Ετήσιο μνημόσυνο Φίλιππου

Στις 29 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε το ετήσιο μνημόσυνο για τον πρίγκιπα Φίλιππο με 1.800 προσκεκλημένους.

Το παρών στο μνημόσυνο έδωσε η βασίλισσα Ελισάβετ, η οποία επέλεξε ένα πράσινο παλτό και στο παρεκκλήσι έφτασε συνοδευόμενη από τον πρίγκιπα Άντριου. Οι κακές γλώσσες σχολίασαν πως οι πρίγκιπες Κάρολος και Γουίλιαμ δυσανασχέτησαν με την απόφαση της μονάρχη.

Η βασίλισσα Ελισάβετ στο ετήσιο μνημόσυνο του πρίγκιπα Φίλιππου/ Φώτο:AP Images

Από την τελετή απουσίαζε ο Χάρι που δεν ταξίδεψε από την Αμερική στη Βρετανία γιατί δεν θα του δινόταν ασφάλεια κατά τη παραμονή του.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ