Πώς οι Αμερικανίδες «Dollar Princesses» άλλαξαν την βρετανική αριστοκρατία –Τρελά προξενιά με προίκες εκατομμυρίων και αντάλλαγμα έναν τίτλο - iefimerida.gr

Πώς οι Αμερικανίδες «Dollar Princesses» άλλαξαν την βρετανική αριστοκρατία –Τρελά προξενιά με προίκες εκατομμυρίων και αντάλλαγμα έναν τίτλο

Η λαίδη Τζένι Σπένσερ
Η λαίδη Τζένι Σπένσερ/Φωτογραφία: Wikipedia
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα, ο Παλιός και ο Νέος Κόσμος συναντήθηκαν υπό την μορφή των «πριγκιπισσών του δολαρίου» ή «Dollar Princesses» όπως είναι γνωστές, ένα φαινόμενο που εξακολουθεί να υφίσταται ακόμη και σήμερα.

Ο τίτλος «Dollar Princess» αναφερόταν σε μια Αμερικανίδα κληρονόμο, συχνά από νεοφιλελεύθερες οικογένειες, που παντρεύτηκαν έναν πλούσιο – στον τίτλο- αλλά φτωχό σε μετρητά Βρετανό ευγενή. Στα τέλη του 19ου αιώνα, μια πλημμύρα από «dollar Princesses» συνέρρευσαν στην Αγγλία αναζητώντας την αγάπη. Σε αντάλλαγμα για έναν πολυπόθητο τίτλο, προσέφεραν τον πολύ αναγκαίο πλούτο σε μια αριστοκρατία που ήταν απελπισμένη για μετρητά. Και εν τέλει, συνέβαλαν στην αλλαγή των Βρετανών βασιλέων για πάντα – συμπεριλαμβανομένης της ζωής των σύγχρονων κληρονόμων του βρετανικού θρόνου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Προκειμένου να βρουν αυτούς τους δούκες, οι Αμερικανίδες μητέρες και κόρες επισκέπτονταν το Λονδίνο κατά την διάρκεια των περιόδων που γίνονταν πολλές εκδηλώσεις με την συνοδεία οδηγών, που τους έλεγαν «Τιτλούχους Αμερικανούς», και είχαν ήδη συντάξει μία λίστα με πιθανούς γαμπρούς. Ένα μεγάλο ποσοστό της Βουλής των Λόρδων είχε κάποια αμερικανική σύνδεση μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα. Μόνο το 1895, 9 Βρετανοί ευγενείς, συμπεριλαμβανομένων ενός δούκα, ενός κόμη και τριών βαρόνων, παντρεύτηκαν Αμερικανίδες γυναίκες. Μεταξύ των πιο γνωστών ήταν και η μητέρα του μετέπειτα πρωθυπουργού της Αγγλίας, Ουίνστον Τσόρτσιλ, Τζένι Τζερόμ, αλλά και οι πρόγονοι της πριγκίπισσας Νταϊάνας.

Η Τζένι Τζερόμ και ο λόρδος Ράντολφ Τσόρτσιλ
Η Τζένι Τζερόμ και ο λόρδος Ράντολφ Τσόρτσιλ - γονείς του Ουίνστον Τσόρτσιλ

Η Τζένι Τζερόμ και ο λόρδος Ράντολφ Τσόρτσιλ

Γεννημένη στο Μπρούκλιν το 1854, η Τζένι Τζερόμ – με ένα πελώριο τατουάζ που αναπαριστούσε ένα φίδι στο αριστερό της χέρι - ήταν μία από τις πρώτες «Dollar Princesses». Ταξιδεύοντας στην Αγγλία, η Τζένι γνώρισε τον λόρδο Ράντολφ Τσόρτσιλ, τον νεότερο γιο του 7ου δούκα του Μαρλμπορόου. Ερωτεύτηκαν παράφορα και μέσα σε 3 μέρες από την γνωριμία τους, η Τζένι και ο λόρδος Ράντολφ ανακοίνωσαν τα σχέδιά τους να παντρευτούν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένας γάμος θα έλυνε τα προβλήματα τους: η οικογένεια της Τζένι θα γινόταν πιο σεβαστή, ενώ η προίκα της Τζένι, ύψους 50.000 λιρών (4,3 εκατομμύρια δολάρια σε σημερινά χρήματα) συμπλήρωνε την πενιχρή αποζημίωση που έπαιρνε ο Ράντολφ ως γιος ενός ευγενή. Ο πατέρας της Τζένι, της παρείχε επίσης μια ετήσια αποζημίωση των 1.000 λιρών. Η Τζένι και ο Ράντολφ παντρεύτηκαν τον Απρίλιο του 1874. Επτάμισι μήνες αργότερα, η Τζένι έφερε στον κόσμο, τον Ουίνστον, τον μελλοντικό πρωθυπουργό της Βρετανίας, που θα ηγούνταν στις πιο σκοτεινές ημέρες της Αγγλίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Δεν αποτελεί, βέβαια έκπληξη πως ο γάμος τους, είχε και πολλές εξωσυζυγικές σχέσεις. Η Τζένι φέρεται να απολάμβανε την συντροφιά του Έντουαρντ, πρίγκιπα της Ουαλίας, ενώ για τον σύζυγό της, λέγεται ότι πέθανε από σύφιλη, προσβεβλημένος από μία από τις πολλές εξωσυζυγικές του σχέσεις.

Η ιστορία της διασημότερης Dollar Pincess

Δεκαεννιά χρόνια μετά τον γάμο της Τζένι με τον Ράντολφ Τσόρτσιλ, ο ανιψιός του Τσαρλς Σπένσερ Τσόρτσιλ, ο 9ος δούκας του Μαρλμπορόου, παντρεύτηκε την πλουσιότερη και διασημότερη ίσως «Dollar Princess»: την Κονσουέλο Βαντερμπίλντ, δισέγγονη του μεγιστάνα των σιδηροδρόμων Κορνήλιου Βάντερμπιλντ. Η σχετικά νέα περιουσία της Κονσουέλο, έμοιαζε déclassé τόσο στην υψηλή κοινωνία της Νέας Υόρκης, όσο και στους Βρετανούς αριστοκράτες. Όμως ο πλούτος της Κονσουέλο – και η αδίστακτη φιλοδοξία της μητέρας της να τυλίξει έναν ευγενή – άνοιξε πολλές πόρτες στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Κονσουέλο Βάντερμπιλτ με τον πατέρα της, μεγιστάνα των σιδηροδρόμων των ΗΠΑ
Η Κονσουέλο Βάντερμπιλτ με τον πατέρα της, μεγιστάνα των σιδηροδρόμων των ΗΠΑ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Κονσουέλο, αρχικά, δεν είχε κανένα ενδιαφέρον να παντρευτεί τον δούκα. Στην πραγματικότητα, ήταν ήδη αρραβωνιασμένη με έναν άνδρα που αγαπούσε. Αλλά αφότου η μητέρα της απείλησε να αυτοκτονήσει, η Κονσουέλο συμφώνησε με αυτή την διατλαντική ένωση, που είχε προγραμματίσει η μητέρα της. Στις 6 Νοεμβρίου 1895, η Κονσουέλο παντρεύτηκε τον Τσαρλς στη επισκοπική εκκλησία του Αγίου Θωμά, στην 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης. Στο χέρι της κρατούσε ορχιδέες που καλλιεργούνταν στο θερμοκήπιο του Μπλενχάιμ Παλάς, το προγονικό σπίτι του δούκα του Μαρλμπορόου, ένα κτήμα που μπορούσε μόνο να συγκριθεί με το παλάτι του Μπάκιγχαμ. Στα χέρια του ο γαμπρός (μεταφορικά μιλώντας) κρατούσε έναν διακανονισμό για τον γάμο, υπογεγραμμένο από τον πατέρα της Κονσουέλο, που υποσχόταν στον δούκα μετοχές της εταιρείας του αξίας 2,5 εκατομμυρίων δολαρίων και 100.000 δολάρια ετησίως και στους δύο νεόνυμφους.

Πορτρέτο της Κονσουέλο Βάντερμπιλτ
Η προίκα που έδωσε ο πατέρας της Κονσουέλο Βάντερμπιλτ στον δούκα του Μαρλμπορόου ήταν μετοχές της εταιρείας του αξίας 2,5 εκατομμυρίων δολαρίων και 100.000 δολάρια ετησίως στους νεόνυμφους

Οι εξωσυζυγικές σχέσεις και το διαζύγιο

Τα πράγματα όμως δεν ξεκίνησαν καλά. Όταν οι νεόνυμφοι πήγαν στον μήνα του μέλιτος σε ένα γιοτ στην Μεσόγειο, ο δούκας επέμενε ότι έπρεπε να αποτίσουν τα σέβη τους στην ισπανική βασιλική οικογένεια. Η Κονσουέλο αρνήθηκε και του είπε πως δεν ήθελε εξ αρχής να τον παντρευτεί γιατί ήταν ερωτευμένη με κάποιον άλλον. Ο δούκας απάντησε πως ήταν κι αυτός στην ίδια ακριβώς θέση. Το ζευγάρι έκανε το καθήκον του και απέκτησε απογόνους, αλλά ζούσε τελείως χωριστές ζωές – η Κονσουέλο είχε σχέση με τον μαρκήσιο του Λοντοντέρι ενώ η δούκας ερωτεύτηκε μια άλλη Αμερικανίδα, την Γκλάντις Ντικον. Το ζευγάρι τελικά χώρισε το 1921 – ο δούκας περίμενε μέχρι που η Κονσουέλο να περάσει την παραγωγική ηλικία, καθώς η τεράστια περιουσία της (100 εκατομμύρια λίρες σε σημερινά χρήματα), θα μοιράζονταν μόνο στα παιδιά τους, και δεν ήθελε τα χρήματα αυτά να φύγουν από την οικογένεια.

Ο γάμος των Βάντερμπιλτ – Μαρλμπορόου ήταν ένα από τα κυριότερα παραδείγματα αυτών των αγγλοαμερικανικών σχέσεων. Ο δούκας χρειαζόταν χρήματα για να διατηρήσει τον οίκο του και η μητέρα της Κονσουέλο ήθελε τον τίτλο της δούκισσας για την κόρη της. Στην Χρυσή Εποχή, όταν οι πλούσιοι Αμερικανοί αγόραζαν σπουδαία αριστουργήματα, αποσυναρμολογώντας ολόκληρα chateau και στέλνοντάς τα στον Νέο Κόσμο, η αγορά ενός τίτλου ήταν το επόμενο λογικό βήμα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο εκμοντερνισμός των αγγλικών επαύλεων

Ωστόσο, αυτές οι Αμερικανίδες έπρεπε να καταβάλουν ένα τίμημα για τα στέμματα και τις τιάρες τους. Οι περισσότερες από αυτές είχαν μεγαλώσει σε μοντέρνα σπίτια με όλες τις σύγχρονες ανέσεις: ηλεκτρικό φως, εσωτερικά υδραυλικά και κεντρική θέρμανση. Μετά τον γάμο, βρέθηκαν αιχμάλωτες μέσα στα ίδια τους τα σπίτια, καθώς ακόμη για να να κάνουν μπάνιο, θα έπρεπε η υπηρέτρια να κάνει τουλάχιστον 5 διαδρομές από την κουζίνα στο υπόγειο, μεταφέροντας καυτό νερό για να γεμίσει την μπανιέρα. Τα πανάρχαια σπίτια της Αγγλίας ήταν επίσης πολύ σκοτεινά, βρώμικα και τρομερά κρύα. Η Κορνηλία Μάρτιν, που παντρεύτηκε τον κόμη του Κράβεν, είχε παραπονεθεί στην μητέρα της: «Το σπίτι είναι τόσο κρύο που η μόνη στιγμή που βγάζω την γούνα μου είναι για να κοιμηθώ».

Η Κονσουέλο Βάντερμπιλτ είναι η πιο γνωστή και πλούσια Dollar Princess
Η Κονσουέλο Βάντερμπιλτ είναι η πιο γνωστή και πλούσια Dollar Princess

Κι έτσι, οι Dollar Princesses, μεταξύ των οποίων και η μητέρα του Ουίνστον Τσόρτσιλ, προσπαθούσα να κάνουν κατοικήσιμα τα σπίτια τους. Η Κονσουέλο εγκατέστησε μπάνια και ηλεκτρικό ρεύμα στο Μπλενχέιμ. Η Μαίρη Λέιτερ, κληρονόμος εμπορικού καταστήματος στο Σικάγο που παντρεύτηκε τον λόρδο Κέρζον, ξόδεψε ένα μέρος της προίκας της, που ανερχόταν, με σημερινά χρήματα, στα 50 εκατομμύρια λίρες, στον εκσυγχρονισμό του Κέντλεστον. Ωστόσο, οι βελτιώσεις τους δεν ήταν πάντοτε ευπρόσδεκτες – κάποιοι είπαν πως δεν υπήρχε τίποτα πιο χυδαίο από ένα μοντέρνο μπάνιο. Σε μια άλλη περίπτωση, η Φλόρενς Σάρον, κόρη γερουσιαστή από την Νεβάδα, δεν εντυπωσιάστηκε από το μπαρόκ μεγαλείο του Ίστον Νέστον, το προγονικό σπίτι του νέου της συζύγου, του λόρδου Χέσκεθ. Βρήκε την αρχιτεκτονική μεγαλοπρέπεια του υπνοδωματίου της – που είχε διπλάσιο ύψος – βαρετή και αναχρονιστική και αποφάσισε να φτιάξει μια ψευδοροφή με εμφανή ξύλινα δοκάρια για να κάνει λίγο πιο ζεστό το σπίτι της.

Οι Dollar Princesses έγιναν trend - Απόγονός τους, η πριγκίπισσα Νταϊάνα

Οι Dollar Princesses έδωσαν νέα πνοή στα σπίτια τους. Χωρίς αυτές, πολλά από τα αρχοντικά της Αγγλίας θα είχαν πεθάνει. Η ζωντάνια τους και η νέα ματιά τους, έδωσαν νέα ζωή στα εκλεπτυσμένα κοινωνικά ερεθίσματα της Εδουαρδιανής Αγγλίας και ενίσχυσαν τον κρατικό προϋπολογισμό, Στις αρχές του 20ου αιώνα, οι Dollar Princesses είχαν γίνει trend. Και ίχνη αυτής της τάσης μπορούν να βρεθούν ακόμη και στην βρετανική βασιλική οικογένεια: το 1880, η κληρονόμος των σιδηροδρόμων Φράνσις Έλεν Γουόρκ παντρεύτηκε τον μέλλοντα βαρόνο Φερμόι. Ο γάμος τους δεν ήταν πετυχημένος και το ζευγάρι χώρισε το 1891. Έναν αιώνα αργότερα, μία απόγονός του, η Νταϊάνα έγινε πριγκίπισσα της Ουαλίας, όταν παντρεύτηκε τον πρίγκιπα Κάρολο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η Γουόλις Σίμπσον
Η Γουόλις Σίμπσον

Μια άλλη γνωστή Αμερικανίδα που ήρθε να ταράξει τα νερά της βασιλικής οικογένειας, ήταν η Γουόλις Σίμπσον που παντρεύτηκε τον βασιλιά της Αγγλίας, με αποτέλεσμα να παραιτηθεί από τα βασιλικά του καθήκοντα και να αναλάβει τον θρόνο ο αδερφός του, βασιλιάς Γεώργιος, ανοίγοντας τον δρόμο για την βασιλεία της βασίλισσας Ελισάβετ. Έναν αιώνα αργότερα, μία απόγονός του, η Νταϊάνα έγινε πριγκίπισσα της Ουαλίας, όταν παντρεύτηκε τον πρίγκιπα Κάρολο.

Και φτάνοντας στο σήμερα, η Μέγκαν Μαρκλ μπορεί να μην θεωρείται βαθύπλουτη Αμερικανίδα, ωστόσο είχε κάνει μια διόλου ευκαταφρόνητη περιουσία, προτού γνωρίσει τον πρίγκιπα Χάρι, τον παντρευτεί, μπαίνοντας έτσι στην βασιλική οικογένεια, την οποία τελικά απαρνήθηκε, παρασύροντας μαζί της και τον δούκα του Σάσεξ.

Φωτογραφίες: Wikipedia

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ