Αμέλια Ερχαρτ: Νέο τρομακτικό σενάριο για την εξαφάνιση της θρυλικής αεροπόρου -Την καταβρόχθισαν τα καβούρια; - iefimerida.gr

Αμέλια Ερχαρτ: Νέο τρομακτικό σενάριο για την εξαφάνιση της θρυλικής αεροπόρου -Την καταβρόχθισαν τα καβούρια;

H Αμέλια Έρχαρτ σε μια φωτογραφία του 1932
H Αμέλια Έρχαρτ σε μια φωτογραφία του 1932 / Φωτογραφία αρχείου: ΑΡ

Μια νέα, σοκαριστική ομολουμένως θεωρία, ίσως μπορεί να ρίξει φως στο μυστήριο της εξαφάνισης της θρυλικής αμερικανίδας αεροπόρου Αμέλια Έρχαρτ.

Στις αρχές Αυγούστου ο Ρόμπερτ Μπάλαρντ , ο Αμερικανός ωκεανογράφος που ανακάλυψε το ναυάγιο του Τιτανικού ξεκίνησε έρευνες κοντά σε μια ατόλη του Ειρηνικού Ωκεανού για να βρει το αεροσκάφος της Έρχαρτ. Στις 2 Ιουλίου του 1937 η θρυλική αεροπόρος μαζί με τον πλοηγό της Φρεντ Νούναν κατευθύνονταν προς τη νήσο Χάουλαντ, κάπου 1.700 μίλια νοτιοδυτικά της Χαβάης, σε μια προσπάθεια να γίνει η πρώτη γυναίκα πιλότος που θα έκανε το γύρο του κόσμου με αεροπλάνο, όταν σίγησε ξαφνικά ο ασύρματός της πυροδοτώντας διάφορα σενάρια και θεωρίες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι θεωρίες για την εξαφάνιση της Αμέλια Έρχαρτ

Η κρατούσα θεωρία, που ασπάζεται και η αμερικανική κυβέρνηση, είναι ότι το αεροσκάφος ξέμεινε από καύσιμα και επιχείρηση αναγκαστική προσγείωση κάπου κοντά στη νήσο Χάουλαντ και κατέληξε στο βάθος του ωκεανού.

Η Αμέλια Έρχαρτ και ο Φρεντ Νούναν το 1937, λίγους μήνες πριν την μυστηριώδη εξαφάνισή τους.
Η Αμέλια Έρχαρτ και ο Φρεντ Νούναν το 1937, λίγους μήνες πριν την μυστηριώδη εξαφάνισή τους / Φωτογραφία αρχείου: ΑΡ

Άλλοι, όμως, πιστεύουν ότι η Έρχαρτ κι ο Νούναν προσγειώθηκαν κάπου 350 ν.μ, νοτιοανατολικά του Χάουλαντ στην ατόλη Γκάρντνερ, γνωστή σήμερα ως νήσο Νικουμαρόρο κι επικαλούνται ως στοιχεία τα SOS που εκπέμφθηκαν από την ατόλη τις νύχτες μετά την υποτιθέμενη συντριβή.

Χάρτης της ακατοίκητης ατόλης Νικουμαρόρο στον Ειρηνικό Ωκεανό / Χάρτης: Wikipedia
Χάρτης της ακατοίκητης ατόλης Νικουμαρόρο στον Ειρηνικό Ωκεανό / Χάρτης: Wikipedia
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τον τελευταίο μήνα ο Μπάλαρντ και η ομάδα του ερεύνησαν τη θαλάσσια περιοχή γύρω από το Νικουμαρόρο, ενώ μια ομάδα αρχαιολόγων που επιστράτευσε το National Geographic χτένισαν το νησί για ίχνη του αεροσκάφους.

Στο έλεος των καβουριών

Στη διάρκεια της αποστολής αυτής ανέπτυξαν μια θεωρία που ίσως εξηγεί τι απέγινε η Έρχαρτ εφόσον όντως προσγειώθηκε κάπου κοντά στην ατόλη: Ο πλοηγός της, Νούναν, σκοτώθηκε κατά την αναγκαστική προσγείωση-πτώση του αεροσκάφους, το οποίος παρασύρθηκε μακριά από τα κύματα κι η Έρχαρτ επέζησε επί εβδομάδες στο νησί με μοναδική συντροφιά την πανίδα του, κυρίως ένα είδος τεράστιων καβουριών που φθάνουν σε μήκος το ένα μέτρο. Κι ίσως αυτά τα καβούρια να έφαγαν τη σορό του θρύλου της αεροπλοϊας μετά τον θάνατό της.

Καβούρια σαν κι αυτό, που τρέφονται μεταξύ άλλων με καρύδες, ίσως ευθύνονται για την εξαφάνιση της σορού της Αμέλια Έρχαρτ, σύμφωνα με τη νέα θεωρία / Φωτογραφία αρχείου: Wikipedia
Καβούρια σαν κι αυτό, που τρέφονται μεταξύ άλλων με καρύδες, ίσως ευθύνονται για την εξαφάνιση της σορού της Αμέλια Έρχαρτ, σύμφωνα με τη νέα θεωρία / Φωτογραφία αρχείου: Wikipedia
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το 1940 Βρετανοί εντόπισαν στο νησί 13 ανθρώπινα οστά, ανάμεσά τους κι ένα κρανίο -«πιθανώς της Αμέλια Έρχαρτ», σύμφωνα με τηλεγράφημα που εστάλη μετά την ανακάλυψη. Μετά από εξετάσεις ιατροδικαστές απεφάνθησαν ότι τα οστά ανήκαν σε Ευρωπαίο άνδρα, αν και κάποιοι ανθρωπολόγοι διαφωνούν μ’ αυτή την εκτίμηση. Αν όμως ανήκαν όντως τα 13 οστά στην Αμέλια Έρχαρτ τι απέγιναν τα υπόλοιπα 193 του σώματός της; Σ’ αυτό το σημείο μπαίνει η θεωρία με τα πελώρια καβούρια. Οι Βρετανοί που ανακάλυψαν τα οστά είχαν πει ότι «τα καβούρια είχαν διασπείρει πολλά εξ’ αυτών».

Για να ελέγξει την αληθοφάνεια της θεωρίας αυτής η Διεθνής Ομάδα για την Ανάκτηση Ιστορικών Αεροσκαφών (International Group for Historic Aircraft Recovery, γνωστή με το ακρωνύμιο TIGHAR), η οποία αναζητά εδώ και δεκαετίες την Έρχαρτ και το αεροσκάφος της, έκανε ένα πείραμα: Έδωσε στα καβούρια ένα κουφάρι χοίρου για να δει τι θα το κάνουν. Τα καβούρια έφαγαν τις περισσότερες σάρκες του και μετακίνησαν κάποια από τα οστά του έως και 20 μέτρα μακριά. «Αυτό αποδεικνύει ότι τα καβούρια σέρνουν οστά», είπε ο Τομ Κινγκ της TIGHAR στο National Geographic.

O διάσημος Αμερικανός ωκεανογράφος Ρόμπερτ Μπάλαρντ.
O διάσημος Αμερικανός ωκεανογράφος Ρόμπερτ Μπάλαρντ / Φωτογραφία: ΑΡ

Η έρευνα για την τύχη της Έρχαρτ συνεχίζεται

Αν και η αναζήτηση του αεροσκάφους από τον Μπάλαρντ και την ομάδα του στη θαλάσσια περιοχή γύρω από το Νικουμαρόρο -μέχρι και σε βάθος περίπου 800 μέτρων, απέβη άκαρπη, η έρευνα για την Αμέλια Έρχαρτ ίσως να μην έχει τελειώσει ακόμη. Ο αρχαιολόγος Φρέντρικ Χίμπερτ και η ομάδα του, που επιστράτευσε το National Geographic, ίσως βρήκαν κάποια θραύσματα του κρανίου που εντοπίστηκε το 1940, σε μουσείο στο Κιριμπάτι. Κι όπως λένε ειδικοί στην Ιατροδικαστική Ανθρωπολογία, τα θραύσματα αυτά ανήκαν σε ενήλικη γυναίκα. «Δεν γνωρίζουμε αν ανήκουν στην Έρχαρτ», είπε η Έριν Κίμερλε του Πανεπιστημίου South Florida. «Αλλά όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι τα οστά που βρέθηκαν το 1940 στο Νικουμαρόρο, βρίσκονται σ’ αυτό το μουσείο [στο Κιριμπάτι]». Επόμενο βήμα είναι να υποβληθούν τους ερχόμενους μήνες σε εξέταση DNA τα θραύσματα και να γίνει αναδόμηση του κρανίου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ