Αμέλια Ερχαρτ: Βρέθηκε φιλμ που μπορεί να λύσει το μυστήριο της εξαφάνισης, 80 χρόνια μετά [εικόνες] - iefimerida.gr

Αμέλια Ερχαρτ: Βρέθηκε φιλμ που μπορεί να λύσει το μυστήριο της εξαφάνισης, 80 χρόνια μετά [εικόνες]

Η Αμέλια Έρχαρτ στο Λος Άντζελες
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το κλειδί του μυστηρίου της εξαφάνισης της θρυλικής Αμερικανίδας αεροπόρου, Αμέλια Έρχαρτ, ίσως κρατά ένα φιλμ 16mm που εντοπίστηκε πρόσφατα.

Η Έρχαρτ είχε ήδη γράψει ιστορία το 1932 όταν έγινε η πρώτη γυναίκα που διέσχισε μόνη της τον Ατλαντικό ωκεανό, αλλά πέντε χρόνια αργότερα, στις 2 Ιουλίου του 1937 τα ίχνη της 39χρονης πιλότου και του πλοηγού της Φρεντ Νούναν χάθηκαν κοντά στις νήσους Νουκουμάνο του Ειρηνικού ωκεανού, ενώ επιχειρούσαν να κάνουν τον γύρο του κόσμου με αεροπλάνο.

Οκτώ δεκαετίες μετά η εξαφάνισή της παραμένει άλυτο μυστήριο. Πολλοί πιστεύουν ότι το αεροσκάφος της ξέμεινε από καύσιμα και συνετρίβη στον ωκεανό, όχι όμως και οι ερευνητές του International Group for Historic Aircraft Recovery (ΤIGHAR).

«Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι [η Έρχαρτ] ξέμεινε από καύσιμα, ενώ υπάρχουν άφθονα στοιχεία από πολλές πηγές ότι δεν ισχύει αυτό», είπε ο εκτελεστικός διευθυντής της TIGHAR, Ρίτσαρντ Γκιλέσπι, στο Sky News.

H Αμέλια Έρχαρτ σε μια φωτογραφία του 1932 (Φωτογραφία αρχείου: ΑΡ)

Tο φιλμ καταγράφει τον ανεφοδιασμό του αεροσκάφους Lockheed 10-Ε Electra της Έρχαρτ στη Νέα Γουϊνέα προτού ξεκινήσει για δοκιμαστική πτήση την 1η Ιουλίου 1937, ένα 24ωρο πριν το μοιραίο ταξίδι.

Το μεταλλικό μπάλωμα που είχε τοποθετηθεί στην άτρακτο του αεροσκάφους της Έρχαρτ στο Μαϊάμι (Φωτογραφία: TIGHAR)

Στο αεροσκάφος είχε γίνει επισκευή στο Μαϊάμι κι είχε προστεθεί ένα μπάλωμα από αλουμίνιο στην άτρακτό του. Πολλοί έσπευσαν να συμπεράνουν ότι ένα κομμάτι μετάλλου, που εκβράστηκε στη νήσο Νικουμαρόρο του δυτικού Ειρηνικού το 1991, ήταν το μεταλλικό μπάλωμα που είχε χρησιμοποιηθεί στο αεροπλάνο της Έρχαρτ. Στο ίδιο αυτό νησί, που λεγόταν παλαιότερα νήσος Γκάρνερ, είχαν βρεθεί το 1940 ανθρώπινα οστά, που πιστεύεται ότι ανήκαν στην Αμερικανίδα πιλότο.

To κομμάτι μετάλλου που εκβράστηκε στη νήσο Νικουμαρόρο το 1992 (Φωτογραφία: TIGHAR)

Το μπάλωμα έχει διαστάσεις 48 επί 58 εκ. και φέρει τρύπες με πριτσίνια σε πέντε παράλληλες γραμμές. H TIGHAR πιστεύει ότι το νέο φιλμ μπορεί να βοηθήσει στη λύση του μυστηρίου, αφού διακρίνεται το μπάλωμα «από μια απόσταση πολύ πιο κοντινή απ’ ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη φωτογραφία στο παρελθόν».

«Από τη σκοπιά της ιατροδικαστικής απεικόνισης είναι σαν να πιάσαμε το λόττο», λέει ο ειδικός της TIGHAR, Τζεφ Γκλίκμαν.

Στην TIGHAR ελπίζουν τώρα ότι με την ψηφιακή μεταφορά του φιλμ θα καταστεί δυνατή μια πλήρης ανάλυση σε υψηλή ευκρίνεια του υλικού, ώστε να γίνει σύγκριση του «μπαλώματος» με εκείνο που βρέθηκε στο Νικουμαρόρο και να δοθούν οριστικές απαντήσεις...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ