Η αληθινή ιστορία πίσω από τη νέα ταινία της Ολίβια Κόλμαν -Το σκάνδαλο που συγκλόνισε τη Βρετανία - iefimerida.gr

Η αληθινή ιστορία πίσω από τη νέα ταινία της Ολίβια Κόλμαν -Το σκάνδαλο που συγκλόνισε τη Βρετανία

Ολίβια Κόλμαν
Ολίβια Κόλμαν / Φωτογραφία: Vianney Le Caer/Invision/AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η αληθινή ιστορία πίσω από τη νέα ταινία της Ολίβια Κόλμαν «Wicked Little Letters» είναι σοκαριστική.

Στην ταινία περιγράφεται πώς μια «αξιοσέβαστη γεροντοκόρη» πρόδωσε τη γειτόνισσά της παγιδεύοντάς την με μια σειρά από άσεμνα σημειώματα, σε ένα «σκάνδαλο» που συγκλόνισε τη Βρετανία τη δεκαετία του 1920.

Πώς ξεκίνησαν όλα

Όταν η Rose Gooding μετακόμισε στο Littlehampton με τον σύζυγό της Bill τον Δεκέμβριο του 1918, βρήκαν γρήγορα μια φίλη στο πρόσωπο της γειτόνισσάς τους, Edith Swan.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με μόλις τρία χρόνια να τις χωρίζουν, οι δύο γυναίκες -που έμεναν η μία δίπλα στην άλλη στην πόλη του Σάσεξ- δέθηκαν με τις οικιακές εργασίες και τη συμμετοχή τους στο Tontine Club, μια οργάνωση που ενθάρρυνε τις τοπικές οικογένειες να βάζουν χρήματα στην άκρη για μια βροχερή μέρα.

Η στενή φιλία μετατράπηκε σε εφιάλτη

Αλλά αυτό που ξεκίνησε ως στενή φιλία μετατράπηκε σε ζωντανό εφιάλτη για τη Rose - αφού η έμπιστη φίλη της την κατηγόρησε για την αποστολή μιας σειράς άσεμνων σημειωμάτων που συγκλόνισαν συθέμελα την τοπική κοινότητα και τώρα ενέπνευσαν τη νέα ταινία Wicked Little Letters, με πρωταγωνίστριες τις Ολίβια Κόλμαν και Τζέσι Μπάκλεϊ.

Η πραγματική ιστορία πίσω από την πολυαναμενόμενη ταινία και τις δίκες που συνεχίζουν να προκαλούν μυστήριο στους οπαδούς των αληθινών εγκλημάτων μέχρι σήμερα, συγκλονίζει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τρία χρόνια πριν παντρευτεί τον σύζυγό της Bill, η 27χρονη Rose (την οποία θα υποδυθεί η Jessie Buckley) έκανε την κόρη της Dorothy εκτός γάμου - κάτι που ήταν βαθιά αποδοκιμασμένο στη Βρετανία του 1900.

Συν τοις άλλοις, η μικρότερη αδελφή της Rose, η Ruth, είχε επίσης δύο δικά της εξώγαμα παιδιά και μετακόμισε μαζί με το ζευγάρι στο μικρό σπιτάκι με τα δύο υπνοδωμάτια στην Western Road.

Όμως, παρά το σκάνδαλο αυτό, η Edith -η οποία ζούσε με τον πατέρα της Edward, συνταξιούχο διακοσμητή, και τη μητέρα της πλύστρα Mary Ann- υποδέχτηκε τη Rose στην κοινότητα με ανοιχτές αγκάλες το 1918.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Καθώς ο αρραβωνιαστικός της, Bert, υπηρετούσε στις βρετανικές δυνάμεις στο Ιράκ, η 30χρονη τότε κρατούσε τον εαυτό της απασχολημένο φροντίζοντας το πατρικό της και βοηθώντας στη λειτουργία του Tontine Club.

Αφού ο πατέρας της έδωσε στους Goodings μερικά από τα κολοκυθάκια που καλλιεργούσε στο σπίτι του, η Edith (την οποία υποδύεται η Olivia Colman) έγραψε μια συνταγή για το αγαπημένο της τσάτνεϊ και δάνεισε στη Rose ακόμη και σχέδια πλεξίματος για κάλτσες. Σε αντάλλαγμα, η Rose δάνεισε στην Edith μια τενεκεδένια μπανιέρα.

Οι συγκρούσεις μεταξύ των δύο γυναικών ξεκινούν

Αλλά, όπως αρχίζουν πολλές γειτονικές βεντέτες, οι δύο γυναίκες ήρθαν αρχικά σε σύγκρουση το 1920 για τον κοινόχρηστο κήπο τους.

Ενώ η Edith και οι γονείς της διαμαρτύρονταν για τους ξεχειλισμένους κάδους απορριμμάτων των Goodings, η Rose άρχισε να εκνευρίζεται από τη μυρωδιά των κουνελιών που οι γείτονες διατηρούσαν για κρέας.

Ωστόσο, το έναυσμα για την πρώτη άσεμνη επιστολή ήρθε την Κυριακή του Πάσχα του 1920 - όταν η Edith άκουσε έναν άγριο καυγά μεταξύ της Rose, του Bill και της Ruth.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εκείνη την εποχή η Ruth είχε γεννήσει πρόσφατα το τρίτο της παιδί και η Edith ισχυρίζεται ότι η Rose υποπτευόταν ότι ο σύζυγός της μπορεί να ήταν ο πατέρας.

Ακούγοντας τον καβγά, ο William Birkin -που ζούσε πίσω από τους Goodings- περιέγραψε ορισμένα από τα σχόλια της Rose ως «την πιο βρώμικη γλώσσα που είχα ακούσει ποτέ».

Αν και οι βρισιές είχαν αρχίσει να γίνονται συνηθισμένες μεταξύ των ανδρών που επέστρεφαν από τα χαρακώματα του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, εξακολουθούσε να θεωρείται ανάρμοστο για τις γυναίκες να χρησιμοποιούν τέτοια γλώσσα. Έτσι η έντονη διαφωνία της Rose με την αδελφή και τον σύζυγό της έθεσε τις βάσεις για το σχέδιο της Edith.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Λίγο καιρό αργότερα, κατέθεσε αναφορά στην NSPCC και ισχυρίστηκε ότι άκουσε τη Rose να χτυπάει το νεογέννητο μωρό της αδελφής της, αλλά όταν έφτασαν οι αστυνομικοί, δεν βρήκαν τίποτα το ασυνήθιστο στο σπίτι των Gooding.

Ωστόσο, η είδηση για την επίσκεψη της NSPCC διαδόθηκε στην τοπική κοινωνία, γεγονός που έδωσε στη συνέχεια στην Edith την αυτοπεποίθηση να στείλει την πρώτη «βρώμικη κάρτα» στον εαυτό της, προσποιούμενη τη Rose.

«Παλιογελάδα, κοίτα τη δουλειά σου και δεν θα υπάρξουν φασαρίες», άρχιζε η πρώτη η πρώτη επιστολή.

Κατηγορώντας την πρώην φίλη της για τις χυδαιότητες, η Edith έδειξε τα γράμματα σε φίλους και γείτονες έχοντας υπογράψει κάθε καρτ ποστάλ με «R», «R.G». Και δεν σταμάτησε εκεί.

Οι συνεχείς δολοπλοκίες της Edith

Αποφασισμένη να στρέψει την ευρύτερη κοινότητα εναντίον της μητέρας της, η Edith -για την οποία οι σύγχρονοι ιστορικοί υποπτεύονται ότι αντιμετώπιζε κάποιο πρόβλημα ψυχικής υγείας- έστελνε επίσης καρτ ποστάλ «από τη Rose» στους πελάτες του πλυντηρίου της μητέρας της και συχνά χαρακτήριζε τις γυναίκες «πόρνες».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μια από τις καρτ ποστάλ της προειδοποιούσε: «[Αν] ήξεραν τι ήταν [η Edith], δεν θα την άφηναν να πλένει τα ρούχα τους».

Επιπλέον, η Edith έφτασε στο σημείο να οργανώσει το τέλος του δικού της αρραβώνα σε μια προσπάθεια να ενοχοποιήσει τη Rose.

Παριστάνοντας την "R.G.", η Edith είπε ψευδώς στον αρραβωνιαστικό της Bert ότι είχε μείνει έγκυος από άλλον άνδρα κατά την απουσία του, με αποτέλεσμα να τον ωθήσει να ακυρώσει τα σχέδια του γάμου τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ως ένα αξιοσέβαστο μέλος της κοινότητας, κανείς δεν υποψιάστηκε ότι η Edith θα σαμποτάριζε τη σχέση της ή θα χρησιμοποιούσε τέτοιες βωμολοχίες - οι οποίες γίνονταν όλο και πιο τρομακτικές όσο περνούσε ο καιρός.

Μετά τη διάλυση του αρραβώνα της, η Edith έβαλε στο στόχαστρο τη γειτόνισσα της ίδιας και της Rose, τη Violet May.

Αφού άφησε το καλάθι με τα μανταλάκια της στο κοινόχρηστο σχοινί για τα ρούχα τους, η Edith τοποθέτησε ένα σημείωμα σε αυτό που άρχιζε: «Εσύ γ@@@@@η π@@@@@».

Το γενικότερο σχέδιο της Edith ήταν ότι η αστυνομία θα συνελάμβανε τελικά τη Rose αλλά, πιθανώς λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων, οι τοπικοί αστυνομικοί απέφυγαν την υπόθεση.

Η Edith «επεδίωκε δικαιοσύνη»

Τελικά, ο εγκέφαλος πίσω από το σχέδιο ξεκίνησε μια ιδιωτική δίωξη, η οποία κινδύνευε να οδηγήσει σε νομικούς λογαριασμούς ύψους 30 λιρών - το ισοδύναμο του ενοικίου δύο ετών για μια οικογένεια της εργατικής τάξης όπως οι Swans.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο, η Edith συνέχισε να τονίζει στους φίλους και στην οικογένειά της ότι ήταν πρόθυμη να διακινδυνεύσει τις οικονομίες της στο Tontine Club για την επιδίωξη της «δικαιοσύνης».

Τον Σεπτέμβριο του 1920 η Rose εμφανίστηκε ενώπιον των δικαστών του Littlehampton κατηγορούμενη για ποινική δυσφήμηση, αλλά χωρίς αδιάσειστα στοιχεία. Ήταν θέμα του λόγου της Edith, εναντίον του λόγου της Rose.

Ενώ ένας επιθεωρητής της τοπικής αστυνομίας περιέγραψε την Edith ως «μια σκληρά εργαζόμενη γυναίκα με πολύ καλό χαρακτήρα», σχολίασε απλώς ότι η Rose είχε αποκτήσει παιδί εκτός γάμου.

Η Rose Gooding (αριστερά) οδηγήθηκε στη φυλακή για εγκλήματα για τα οποία ήταν εντελώς αθώα κατά τη διάρκεια ενός άγριου καβγά με τη γειτόνισσά της
Η Rose Gooding (αριστερά) οδηγήθηκε στη φυλακή για εγκλήματα για τα οποία ήταν εντελώς αθώα κατά τη διάρκεια ενός άγριου καβγά με τη γειτόνισσά της / Φωτογραφία: Daily Mail
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Rose μπαίνει στη φυλακή

Καθώς τα αγαπημένα της πρόσωπα δεν μπορούσαν να πληρώσουν την εγγύηση της Rose, η μητέρα πέρασε τρεις μήνες μακριά από τα παιδιά της και όσο ήταν πίσω από τα κάγκελα, η Edith φρόντισε να μη στείλει κανένα γράμμα.

Αλλά μόλις επέστρεψε στο σπίτι της, η Edith συνέχισε και πάλι το σκληρό της σχέδιο - το οποίο οδήγησε τη Rose στο δικαστήριο για δεύτερη φορά.

Προσπαθώντας απεγνωσμένα να καθαρίσει το όνομά της, ο δικηγόρος της Rose παρουσίασε τις χειρόγραφες οδηγίες πλεξίματος και τη συνταγή για τσάτνεϊ που της είχε δώσει η Edith, επισημαίνοντας ότι ο γραφικός χαρακτήρας έμοιαζε έντονα με αυτόν της ενοχοποιητικής αλληλογραφίας.

Ωστόσο, η Edith απλώς ισχυρίστηκε ότι δεν είχε γράψει οποιοδήποτε από τα σημειώματα και ο δικαστής αρνήθηκε μάλιστα το αίτημα των ενόρκων να δουν δείγμα του γραφικού χαρακτήρα οποιασδήποτε από τις δύο γυναίκες.

Η Rose κρίθηκε ένοχη και φυλακίστηκε για 12 μήνες με καταναγκαστική εργασία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πώς ξετυλίχθηκε το κουβάρι του σατανικού σχεδίου της Edith

Ευτυχώς για τη Rose, ο ιστός των ψεμάτων της Edith κατέρρευσε λίγο μετά τη δεύτερη καταδίκη της.

Ενώ η Rose βρισκόταν πίσω από τα κάγκελα, η Edith έγραψε ακόμα περισσότερες αισχρολογίες σε ένα σημειωματάριο και το έστειλε στην αστυνομία - ισχυριζόμενη ότι βρέθηκε κοντά στο σπίτι των Gooding στην Western Road.

Αν και οι ιστορικοί πιστεύουν ότι η Edith μπορεί να προσπαθούσε να ενισχύσει την υπόθεσή της εναντίον της Rose, στην πραγματικότητα είχε το αντίθετο αποτέλεσμα, καθώς η αστυνομία παρατήρησε ομοιότητες στον γραφικό χαρακτήρα μέσα στο σημειωματάριο και στην επιστολή που είχε υποβληθεί μαζί με αυτό.

Η Rose αποφυλακίστηκε μόλις τρεις μήνες μετά την ποινή της, διάρκειας ενός έτους, και η ανακάλυψη του σημειωματάριου ώθησε τη Scotland Yard να στείλει τον επιθεωρητή George Nicholls -τον οποίο θα υποδυθεί ο Timothy Spall στην κινηματογραφική μεταφορά- να διερευνήσει την υπόθεση συκοφαντικής δυσφήμησης στο Littlehampton.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το 1921, η Daily Mail κάλυψε την περίεργη υπόθεση λιβελογραφίας του Littlehampton, η οποία μετατρέπεται σε νέα ταινία
Το 1921, η Daily Mail κάλυψε την περίεργη υπόθεση λιβελογραφίας του Littlehampton, η οποία μετατρέπεται σε νέα ταινία

Αφού μελέτησε την αλληλογραφία της Rose στη φυλακή, ο George διαπίστωσε ότι η μητέρα έγραφε πάντα λάθος τη λέξη «prison» - γράφοντας αντί γι' αυτήν «prision». Ωστόσο, αυτό το λάθος δεν έγινε ποτέ όταν η λέξη εμφανίστηκε στις σημειώσεις της Edith.

Επιπλέον, οι παλιοί δάσκαλοι της Edith είπαν στον επιθεωρητή πως ήταν πάντα «πολύ έξυπνη στη συγγραφή δοκιμίων και καλή γραφίστρια».

Αφού έψαξε και τα δύο σπίτια στη Western Road, ο George βρήκε πολλά κομμάτια στυπόχαρτου με τον ίδιο γραφικό χαρακτήρα στις δηλητηριώδεις σημειώσεις.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έχοντας επίγνωση ότι ο ιστός των ψεμάτων της ήταν έτοιμος να ξετυλιχθεί, η Edith προσπάθησε απεγνωσμένα να πείσει τον George ότι η Rose είχε δανειστεί το στυπόχαρτό της όταν ήταν φίλες και ισχυρίστηκε ότι τα γραπτά ήταν δικά της.

Μη μπορώντας να τη συλλάβει εκεί και τότε, ο George ζήτησε από την τοπική αστυνομικό Gladys Moss, να παρακολουθεί το σπίτι των Swans από ένα γειτονικό υπόστεγο με γλάστρες.

Τον Σεπτέμβριο η Gladys είδε την Edith να πετάει ένα κομμάτι χαρτί κοντά στην πίσω πόρτα της Violet May, το οποίο απευθυνόταν στη «γ@@@@@@@ γριά π@@@@@@ May, 49 Western Road».

Η Olivia Colman υπογράφει αυτόγραφα κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λονδίνου 2022, Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2022
Η Olivia Colman υπογράφει αυτόγραφα κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λονδίνου 2022, Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2022 / Φωτογραφία: Vianney Le Caer/Invision/AP
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Edith οδηγήθηκε σε δίκη αλλά κηρύσσεται αθώα

Τρεις μήνες αργότερα η Edith δικάστηκε στο δικαστήριο του Lewes Crown Court, αλλά ο δικαστής εξακολουθούσε να αρνείται να πιστέψει ότι ήταν ικανή για τέτοιες βωμολοχίες.

«Δεν θα την καταδίκαζα», είπε ο sir Clement Bailhache στους ενόρκους και εκείνοι ακολούθησαν την καθοδήγησή του, κηρύσσοντάς την αθώα.

Αλλά ακόμη και αυτή η παρ' ολίγον απόφαση δεν εμπόδισε την Edith να συνεχίσει από εκεί που είχε μείνει.

Πώς την παγίδευσαν οι αστυνομικοί

Το 1923 οι ντετέκτιβ κατέστρωσαν ένα σχέδιο για να πιάσουν τελικά την Edith στα πράσα, όταν έβαψαν μια σειρά γραμματοσήμων με αόρατο μελάνι και έδωσαν οδηγίες στο ταχυδρομείο ότι θα μπορούσαν να πωληθούν μόνο σε αυτήν.

Τον επόμενο Ιούνιο η Edith ξαναχτύπησε όταν έγραψε μια βαθιά προσβλητική επιστολή σε έναν τοπικό επιθεωρητή υγιεινής.

Αφού την είδαν να το βάζει στο γραμματοκιβώτιο, οι αστυνομικοί το αφαίρεσαν αμέσως και εφάρμοσαν χημικά στο γραμματόσημο, που έκαναν το αόρατο μελάνι ορατό - δίνοντάς τους έτσι αρκετά στοιχεία για να καταδικάσουν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η Jessie Buckley ποζάρει για τους φωτογράφους κατά την άφιξή της κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λονδίνου 2022, Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2022
Η Jessie Buckley ποζάρει για τους φωτογράφους κατά την άφιξή της κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λονδίνου 2022, Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2022 / Φωτογραφία: Scott Garfitt/Invision/AP

Η Edith επιτέλους καταδικάζεται

Τον Ιούλιο οι ένορκοι του Lewes Crown Court έκριναν την Edith ένοχη - προς μεγάλη φρίκη του δικαστή Avory, ο οποίος επίσης αρνήθηκε να πιστέψει ότι ήταν αλήθεια.

Αν και αναγκάστηκε να σεβαστεί την απόφαση των ενόρκων και να καταδικάσει την Edith σε 12 μήνες πίσω από τα κάγκελα, ο δικαστής θεώρησε αδιανόητο ότι μια «αξιοσέβαστη, με καθαρό στόμα γυναίκα» όπως η Edith θα μπορούσε ποτέ να είναι ικανή να γράψει τέτοια «βρωμιά».

Τα γυρίσματα της ταινίας «Wicked Little Letters» πραγματοποιούνται επί του παρόντος γύρω από το Arundel και το Worthing - με την ταινία να αναμένεται προς το παρόν να βγει στους κινηματογράφους το επόμενο έτος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ