Εξελίξεις στο Κόμο: Τελεσίγραφο του NBA στην EuroLeague -Η διορία, οι όροι και η πρόταση που μπορεί να αλλάξει τα πάντα στο ευρωπαϊκό μπάσκετ - iefimerida.gr

Εξελίξεις στο Κόμο: Τελεσίγραφο του NBA στην EuroLeague -Η διορία, οι όροι και η πρόταση που μπορεί να αλλάξει τα πάντα στο ευρωπαϊκό μπάσκετ

Ο κομισάριος του NBA, Άνταμ Σίλβερ
Ο κομισάριος του NBA, Άνταμ Σίλβερ/Φωτογραφία:AP
ΣΟΦΙΑ ΚΑΡΑΚΑΣΙΔΗ

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι βρίσκεται η EuroLeague, καθώς το NBA θέτει αυστηρούς όρους και προθεσμία για την πρόταση συνεργασίας που μπορεί να αλλάξει για πάντα τον χάρτη του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Σε οριακό σημείο φαίνεται πως βρίσκονται οι συζητήσεις ανάμεσα στο NBA και την EuroLeague, με τις εξελίξεις να αναμένονται άμεσα. Σύμφωνα με τη «La Gazzetta dello Sport», η αμερικανική λίγκα έχει θέσει ως καταληκτική ημερομηνία την 6η Οκτωβρίου, προκειμένου να λάβει απάντηση στην πρόταση συνεργασίας που έχει καταθέσει προς την ευρωπαϊκή διοργάνωση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η πρόταση του NBA, ωστόσο, συνοδεύεται από έναν όρο που αλλάζει τα δεδομένα και ουσιαστικά βάζει στον «πάγο» τα σχέδια για την επόμενη ημέρα της EuroLeague. Σήμερα (6/10), η κρίσιμη συνάντηση στο Κόμο όπου αναμένονται εξελίξεις για το τι μέλλει γενέσθαι.

Το NBA ζητά να μείνει ίδια η EuroLeague

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, βασική προϋπόθεση για να προχωρήσει η συμφωνία είναι να διατηρηθεί το υπάρχον μοντέλο λειτουργίας της EuroLeague. Με άλλα λόγια, το NBA ζητά να παραμείνει ο σημερινός πυρήνας των 13 συλλόγων-μετόχων, χωρίς αλλαγές στον αριθμό ή στο καθεστώς τους.

Οποιαδήποτε διαφοροποίηση στη δομή αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει σε ακύρωση της αμερικανικής πρότασης. Η συγκεκριμένη απαίτηση βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο των συζητήσεων στη γενική συνέλευση των ιδιοκτητών της EuroLeague, καθώς έρχεται σε άμεση σύγκρουση με τα σχέδια που έχουν ήδη δρομολογηθεί για το μέλλον της διοργάνωσης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Φρένο» στα σχέδια για 24 ομάδες

Το σημείο που προκαλεί τη μεγαλύτερη συζήτηση αφορά τα πλάνα του CEO της EuroLeague, Τσους Μπουένο, για επέκταση της διοργάνωσης. Το σχέδιο προβλέπει αύξηση του αριθμού των ομάδων στις 24, αλλά και σταδιακή μετάβαση σε ένα μοντέλο franchise. Μία τέτοια αλλαγή, ωστόσο, δεν συμβαδίζει με τους όρους που θέτει το NBA.

Έτσι, η ευρωπαϊκή πλευρά βρίσκεται μπροστά σε ένα κρίσιμο δίλημμα: είτε θα διατηρήσει το σημερινό μοντέλο και θα ανοίξει τον δρόμο για τη συνεργασία με το NBA είτε θα συνεχίσει την πορεία προς τη διεύρυνση και την αλλαγή της δομής της διοργάνωσης.

Το NBA θέλει το 51% και τον έλεγχο

Η πρόταση της αμερικανικής λίγκας δεν αφορά, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, την πλήρη εξαγορά της EuroLeague. Το σχέδιο που βρίσκεται στο τραπέζι προβλέπει την απόκτηση του 51% των μετοχών, ποσοστό που θα έδινε στο NBA το πλειοψηφικό πακέτο και, κατ’ επέκταση, τον διοικητικό έλεγχο του νέου εγχειρήματος.

Πρόκειται για μία πρόταση που θα μπορούσε να αλλάξει ριζικά το τοπίο του ευρωπαϊκού μπάσκετ και να δημιουργήσει νέα δεδομένα τόσο σε αγωνιστικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με φόντο μια ενιαία ευρωπαϊκή διοργάνωση

Μεγάλος στόχος του NBA είναι η δημιουργία μίας ενιαίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης, στην οποία θα συμμετέχουν οι κορυφαίοι σύλλογοι της ηπείρου. Παράλληλα, το πλάνο προβλέπει σύνδεση και ενοποίηση με τις διοργανώσεις της FIBA, σε μία προσπάθεια να μπει τέλος στον σημερινό κατακερματισμό του ευρωπαϊκού μπάσκετ και στην ύπαρξη πολλών παράλληλων διοργανώσεων.

Η αμερικανική λίγκα θέλει, ουσιαστικά, να δημιουργήσει ένα ενιαίο και ξεκάθαρο προϊόν για το ευρωπαϊκό κοινό, με τους κορυφαίους συλλόγους να βρίσκονται κάτω από την ίδια «ομπρέλα».

Το μεγάλο στοίχημα είναι το marketing

Σημαντικό κομμάτι της πρότασης αφορά και το εμπορικό σκέλος. Το NBA επιθυμεί να αναλάβει τον πλήρη έλεγχο του marketing, εφαρμόζοντας στην Ευρώπη το μοντέλο που έχει κάνει το αμερικανικό πρωτάθλημα ένα από τα ισχυρότερα αθλητικά brands παγκοσμίως.

Η αμερικανική τεχνογνωσία σε επίπεδο marketing, τηλεοπτικών δικαιωμάτων, χορηγιών και εμπορικής αξιοποίησης θα μπορούσε να δημιουργήσει σημαντικές νέες πηγές εσόδων για τη διοργάνωση. Το ζητούμενο πλέον είναι αν η EuroLeague θα αποδεχθεί τους όρους που θέτει το NBA.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Euroleague NBA μπάσκετ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ