Μήπως παραποιήθηκαν τα αποτελέσματα των PCR τεστ του Τζόκοβιτς; Νέα ερωτήματα - iefimerida.gr

Μήπως παραποιήθηκαν τα αποτελέσματα των PCR τεστ του Τζόκοβιτς; Νέα ερωτήματα

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς στη χθεσινή του προπόνηση
Ο Νόβακ Τζόκοβιτς στη χθεσινή του προπόνηση /Φωτογραφία: AP/Mark Baker
ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΡΣΕΝΙΟΥ

O αστέρας του τένις Νόβακ Τζόκοβιτς αντιμετωπίζει νέα ερωτήματα σχετικά με το εάν το θετικό του PCR τεστ για τον κορωνοϊό παραποιήθηκε, μετά από ασυνέπειες που προέκυψαν με το χρονοδιάγραμμα και το αποτέλεσμα της εξέτασης.

Ένα τεστ κορωνοϊού με τον αριθμό 7371999 υποτίθεται πως θα ήταν το «εισιτήριο» του Νόβακ Τζόκοβιτς για την απροβλημάτιστη είσοδό του στην Αυστραλία. Αυτός ήταν ο αριθμός του θετικού τεστ του Σέρβου αθλητή που πραγματοποιήθηκε στις 16 Δεκεμβρίου. Προκύπτουν όμως δύο προβλήματα, τα οποία προσπαθεί να εξηγήσει τόσο το Der Spiegel όσο και το The Age.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυστραλοί ειδικοί στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο είπαν στο The Age πως μπορεί να υπάρχει μια λογική εξήγηση για τις αποκλίσεις, τις οποίες αποκάλυψε η γερμανική εφημερίδα Der Spiegel, αλλά υπάρχουν εύλογα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν.

Καταρχάς, υπάρχει μια επίμαχη ημερομηνία πάνω στο θετικό PCR που κατέθεσε ο Τζόκοβιτς στις αυστραλιανές αρχές. Οχι η ημερομηνία αυτή καθε αυτή που έχει συμπληρωθεί στο αντίστοιχο πεδίο, η οποία σωστά αναγράφει 16 Δεκεμβρίου, αλλά μια άλλη ημερομηνία που προκύπτει από τα δεδομένα στη διεύθυνση URL του αποτελέσματος του τεστ από το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας της Σερβίας, που συνδέονται με τον κωδικό QR που παρέχεται από τη συνοριακή Δύναμη ως μέρος της αίτησης βίζας του Νόβακ Τζόκοβιτς. Εκεί ως ημερομηνία αναγράφεται η 26η Δεκεμβρίου και όχι η 16η Δεκεμβρίου.

Αυτό μπορεί να εξηγηθεί εύκολα γιατί η 26η Δεκεμβρίου μπορεί να είναι απλά η ημερομηνία κατά την οποία έκαναν download το έγγραφο. Μέχρι εδώ όλα καλά.

To μεγάλο θέμα, όπως αναφέρουν τα προαναφερθέντα μέσα, όμως είναι πως στο αρνητικό τεστ που έγινε στις 22 Δεκεμβρίου, ο αριθμός αναγνώρισης – που είναι μοναδικός σε κάθε έγγραφο πιστοποίησης τεστ – είναι 50.000 νούμερα μικρότερος από το 7371999. Με άλλα λόγια, το θετικό τεστ της 16ης Δεκεμβρίου εμφανίζεται με μοναδικό αριθμό μεταγενέστερο αυτού της 22ας Δεκεμβρίου που βγήκε αρνητικό. Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζουν το γερμανικό και το αυστραλιανό μέσο και προσπαθούν να το εξηγήσουν παρουσιάζοντας τη γνώμη διαφορών ειδικών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το αν τα όλα όσα υποστηρίζουν και παρουσιάζονται με την επίκληση και κάποιων ειδικών ισχύουν, είναι σίγουρο ότι θα αποδειχθούν το επόμενο διάστημα. Το ενδιαφέρον για τον Τζόκοβιτς και το θέμα που δημιουργήθηκε είναι τεράστιο σε όλο τον κόσμο και είναι φυσικό, ειδικά τα αυστραλιανά ΜΜΕ να βάζουν τα πάντα στο μικροσκόπιό τους και να ερευνούν κάθε πτυχή αυτή της υπόθεσης, λόγω του τεράστιου, άμεσου για εκείνους, ενδιαφέροντος που υπάρχει.

Το The Age πάντως, επιχειρεί να κάνει μία ανάλυση των στοιχείων αυτών που προαναφέρθηκαν, ενώ σημειώνει πως η αυστραλιανή κυβέρνηση, γνωρίζει ότι υπάρχουν κάποιες ασυνέπειες στα έγγραφα του Τζόκοβιτς. Ωστόσο δεν είναι σαφές εάν αυτά είναι τα στοιχεία που ερευνά και ο υπουργός Μετανάστευσης Άλεξ Χοκ για να αποφασίσει αν θα ακύρωσει της βίζα του Νο.1 τενίστα στον κόσμο. Ο Χοκ αναμενόταν να λάβει σήμερα την οριστική απόφασή του για το εάν θα χρησιμοποιήσει την προσωπική του εξουσία για να απελάσει τον Σέρβο σταρ για λόγους δημόσιας υγείας. Οι δικηγόροι του Τζόκοβιτς υπέβαλλαν, όμως, πρόσθετες πληροφορίες με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η διαδικασία περισσότερο από το αναμενόμενο. Ένας εκπρόσωπος του Αυστραλιανού υπουργού είπε σήμερα πως οι δικηγόροι του Σέρβου αστέρα του τένις «έδωσαν πρόσφατα εκτενή περαιτέρω στοιχεία και δικαιολογητικά σε ότι αφορά το θέμα της βίζας του Τζόκοβιτς. Φυσικά, αυτό θα επηρεάσει το χρονοδιάγραμμα για μια απόφαση», είπαν.

Γράφει λοιπόν το The Age:

Ο Ρόμπερτ Πότερ, συν-διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κυβερνοασφάλειας Internet 2.0, επιβεβαίωσε πως υπήρχαν ασυνέπειες μεταξύ των χρονικών σημάνσεων στην τεκμηρίωση που παρουσίασε ο Νόβακ Τζόκοβιτς στους αξιωματούχους των Συνοριακών Δυνάμεων και της διεύθυνσης URL που συνδέεται με τον κωδικό QR σε ένα από τα τεστ του Τζόκοβιτς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Δεν μπορώ να μιλήσω για τις ιατρικές επιπτώσεις αλλά θα έλεγα πως υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να αμφισβητηθεί η πιστότητα των εγγράφων που υποβλήθηκαν στην αυστραλιανή κυβέρνηση σχετικά με το θετικό τεστ» είπε ο Πότερ. «Η χρονική σήμανση που περιέχεται στον κωδικό QR του θετικού τεστ δεν ταιριάζει με τα έγγραφα που υποβλήθηκαν. Ωστόσο, η χρονική σήμανση του αρνητικού τεστ του ταιριάζει όντως με τα υποβληθέντα έγγραφα. Εφόσον είστε βέβαιοι πως αυτοί είναι οι κωδικοί QR των τεστ του Τζόκοβιτς, τότε είμαι σίγουρος πως ο Σέρβος αθλητής έχει κάποιες ερωτήσεις να απαντήσει».

Το πρόβλημα με τα PCR τεστ του Τζόκοβιτς - Το μεταγενέστερο έχει μικρότερο αριθμό καταχώρησης από το πρώτο

Η γερμανική ομάδα κυβερνοχώρου zerforschung διαπίστωσε επίσης ότι, σύμφωνα με τα ID που επισυνάπτονται στα αποτελέσματα των τεστ, υπάρχουν ερωτήσεις σχετικά με το χρονοδιάγραμμα του ισχυριζόμενου θετικού τεστ του Νόβακ Τζόκοβιτς στις 16 Δεκεμβρίου και του ισχυριζόμενου αρνητικού αποτελέσματός του στις 22 Δεκεμβρίου. Το πρώτο τεστ (αυτό στις 16 Δεκεμβρίου έχει αριθμό 7371999 ενώ το δεύτερο (το αρνητικό στις 22 Δεκεμβρίου) είναι 50.000 νούμερα πριν, υποδηλώνοντας πως καταγράφηκε πριν από το θετικό αποτέλεσμα. Με άλλα λόγια πιο απλά, το θετικό τεστ στις 16 Δεκεμβρίου με βάση τον αριθμό του ID μοιάζει μεταγενέστερο από το αρνητικό, στις 22 Δεκεμβρίου.

Η εύλογη εξήγηση μόνο όμως για το χρονικό πλαίσιο

«Με βάση αυτά τα αποδεικτικά στοιχεία, η πιο εύλογη εξήγηση είναι ότι το θετικό αποτέλεσμα του τεστ προστέθηκε στην επίσημη βάση δεδομένων της Σερβίας στις 26 Δεκεμβρίου και όχι στις 16», είπαν οι ειδικοί πληροφορικής στο Der Spiegel.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αργότερα πάντως, ο γερμανικός όμιλος στον κυβερνοχώρο είπε ότι είχε βρει μια «εύλογη εξήγηση» για τη διαφορά της χρονικής σφραγίδας, αλλά όχι για την ασυμφωνία γύρω από τους κωδικούς επιβεβαίωσης. Επισημαίνοντας τις αναρτήσεις στο φόρουμ HackerNews από Σέρβους χρήστες που έκαναν τεστ PCR και έλεγξαν τα όσα αναφέρει το Der Spiegel, διαπιστώθηκε πως οι χρονικές σημάνσεις στον κωδικό QR και το συνδεδεμένο URL του αναδημιουργήθηκαν κατά τη λήψη του αποτελέσματος με PDF. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει, για παράδειγμα, πως ο Νόβακ Τζόκοβιτς ή κάποιος για λογαριασμό του, κατέβασε ξανά ένα από τα αποτελέσματά του στις 26 Δεκεμβρίου.

«Αυτό εξηγεί τις ασυνέπειες στις χρονικές σημάνσεις, αλλά όχι στους κωδικούς επιβεβαίωσης, επειδή παραμένουν οι ίδιοι» έγραψε το zerforschung σε μια λεπτομερή ενημέρωση στο Twitter. «Και οι ασυνέπειες υπάρχουν επίσης σε αυτά. Οι κωδικοί επιβεβαίωσης είναι αύξοντες, επομένως το αποτέλεσμα από την 16η Δεκεμβρίου, θα έπρεπε να έχει μικρότερο αριθμό από αυτό της 22ας Δεκεμβρίου. Ωστόσο, είναι το αντίστροφο».

Πλαστό πιστοποιητικό;

Όπως αναφέρει το The Age, τον Μάιο του 2021 το ευρωπαϊκό πρακτορείο ειδήσεων N1 ανέφερε πως στη Σερβία μπορούσε να αγοράσει κάποιος πλαστά αποτελέσματα PCR τεστ κορωνοϊού. Το πρακτορείο ειδήσεων επικαλέστηκε «πηγές στο γραφείο ηλεκτρονικής διοίκησης της Σερβικής κυβέρνησης» που επιβεβαίωσαν ότι ένα ψευδές αποτέλεσμα PCR που αγόρασαν δημοσιογράφοι στη μαύρη αγορά ήταν πλαστό χρησιμοποιώντας Photoshop και έναν προσωπικό αριθμό ταυτότητας. Το πλαστό έγγραφο που αγόρασαν οι ερευνητές δημοσιογράφοι, οι οποίοι προσπαθούσαν να αποδείξουν την ικανότητα αγοράς πλαστών εργαστηριακών αποτελεσμάτων, είχε το ίδιο επιστολόχαρτο του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας της Σερβίας με το έγγραφο που παρείχε ο Τζόκοβιτς. Βέβαια, οι αυστραλιανές εφημερίδες Sydney Morning Herald και The Age, σημειώνουν, θέλοντας να αποσείσουν από πάνω τους τις ευθύνες, ότι δεν υποδηλώνουν πως ο Νόβακ Τζόκοβιτς αγόρασε ψευδή αποτελέσματα τεστ.

Το θέμα με την ταξιδιωτική δήλωση

Πάντως ο γρίφος σχετικά με το υποτιθέμενο θετικό τεστ PCR από τις 16 Δεκεμβρίου δεν είναι η μόνη ασυνέπεια. Ο Τζόκοβιτς αντιμετωπίζει επίσης υποψίες για παροχή ψευδών πληροφοριών. Το ερώτημα που προσπαθούν να διευκρινίσουν οι Αυστραλοί αξιωματούχοι μετανάστευσης από την περασμένη Τρίτη είναι το εξής: Ο Τζόκοβιτς είπε ψέματα όταν συμπλήρωνε την Ταξιδιωτική του Δήλωση στην Αυστραλία για να του επιτραπεί η είσοδος στη χώρα; Και αν ναι, μπορεί να απελαθεί ως αποτέλεσμα;

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η ταξιδιωτική δήλωση του Νόβακ Τζόκοβιτς
Η ταξιδιωτική δήλωση του Νόβακ Τζόκοβιτς

Μεταξύ των πολυάριθμων δικαστικών εγγράφων που δημοσιοποιήθηκαν στην Αυστραλία τη Δευτέρα, είναι μια δήλωση υγείας από την 1η Ιανουαρίου, την οποία ο Τζόκοβιτς, όπως όλοι όσοι έφτασαν στην Αυστραλία, έπρεπε να συμπληρώσει πριν από την πτήση του. Μία από τις ερωτήσεις που τίθενται σε αυτό το έντυπο είναι: «Έχετε ταξιδέψει ή θα ταξιδέψετε τις 14 ημέρες πριν από την πτήση σας στην Αυστραλία;» Το έντυπο περιλαμβάνει μια σαφή σημείωση που δηλώνει ότι: «Η παροχή ψευδών ή παραπλανητικών πληροφοριών είναι σοβαρό αδίκημα. Μπορεί επίσης να υποβληθείτε σε αστική ποινή για την παροχή ψευδών ή παραπλανητικών πληροφοριών.»

Στη συνέντευξή με συνοριακούς αξιωματούχους μετά την προσγείωση στη Μελβούρνη την περασμένη Πέμπτη, ο Τζόκοβιτς είπε ότι το έγγραφο είχε συμπληρωθεί από τον ατζέντη του – κάτι που επανέλαβε και στην σημερινή του ανάρτηση. Αυτό, όμως, δεν αλλάζει τίποτα για τα γεγονότα της υπόθεσης. Ο 34χρονος απάντησε στην ερώτηση τσεκάροντας το πλαίσιο «όχι».

Αυτή η απάντηση έχει εγείρει μια σειρά ερωτημάτων, δεδομένου ότι πολλές αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν ότι ο Τζόκοβιτς βρισκόταν στο Βελιγράδι τα Χριστούγεννα. Ένας Πορτογάλος δημοσιογράφος δημοσίευσε μια φωτογραφία στις 25 Δεκεμβρίου του Τζόκοβιτς μαζί με τον Σέρβο παίκτη χάντμπολ Πάταρ Τζόρτζιτς – μια φωτογραφία που φέρεται να τραβήχτηκε στο Βελιγράδι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Guardian, ο Τζόκοβιτς εμφανίστηκε επίσης σε ένα βίντεο στο Instagram από τις 26 Δεκεμβρίου να παίζει τένις στους δρόμους του Βελιγραδίου. Το βίντεο έχει διαγραφεί από τότε.

Σε μια ένορκη κατάθεση για το δικαστήριο της Μελβούρνης, ο Τζόκοβιτς έγραψε ότι ταξίδεψε «από την Ισπανία στη Μελβούρνη μέσω Ντουμπάι» στις 4 Ιανουαρίου. Πολλά μέσα ενημέρωσης είχαν επίσης αναφέρει ότι ο Τζόκοβιτς είχε προπονηθεί για το Australian Open στη νότια ισπανική πόλη Marbella .

Αν όντως ήταν στο Βελιγράδι τα Χριστούγεννα και πέταξε στην Ισπανία πριν πετάξει στη συνέχεια στη Μελβούρνη στις 4 Ιανουαρίου, τότε αυτός και ο νόμιμος εκπρόσωπός του είπαν ψέματα στην Ταξιδιωτική Δήλωση της Αυστραλίας.

Το θέμα με το QR στο τεστ του Τζόκοβιτς

Να σημειθωεί άκόμη ότι, πέρα από τα προαναφερθέντα ζητήματα, το Der Spiegel αποκάλυψε επίσης, πως όταν σάρωσε τον κωδικό QR για το τεστ από τις 16 Δεκεμβρίου, το αποτέλεσμα από την σάρωση ήταν «Αρνητικό». Περίπου μία ώρα αργότερα, το γερμανικό περιοδικό είπε ότι μια δεύτερη σάρωση του κωδικού QR είχε διαφορετικό αποτέλεσμα, το οποίο ήταν «Θετικό». Η αλήθεια είναι ότι από χθες σε άλλους το scan το έβγαζε αρνητικό και σε άλλους θετικό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η σάρωση έδειξε αρχικά αρνητικό το τεστ του Τζόκοβιτς και μετά από μία ώρα θετικό
Η σάρωση έδειξε αρχικά αρνητικό το τεστ του Τζόκοβιτς και μετά από μία ώρα θετικό

Η ανάρτηση του Τζόκοβιτς

Σε ανάρτησή του σήμερα στο Instagram ο Νόβακ Τζόκοβιτς αναφέρθηκε σε κάποιες ασυνέπειες και παραδέχτηκε πως έκανε «λάθος κρίση» πηγαίνοντας σε μια συνέντευξη στο γαλλικό περιοδικό L’ Equipe ενώ γνώριζε πως ήταν θετικός στον κορωνοϊό. «Ένιωσα υποχρεωμένος να προχωρήσω και να δώσω τη συνέντευξη καθώς δεν ήθελα να απογοητεύσω τον δημοσιογράφο, αλλά φρόντισα να κρατήσω τις κατάλληλες αποστάσεις και να φορώ μάσκα εκτός από τη στιγμή της φωτογράφησης» είπε για την συνέντευξη στις 18 Δεκεμβρίου, την επόμενη ημέρα αφότου έλαβε το θετικό αποτέλεσμα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ