Νέοι μπελάδες για τον Τζόκοβιτς -Τα ερωτήματα με το PCR test και το νέο λάθος στο έγγραφο για τη βίζα - iefimerida.gr

Νέοι μπελάδες για τον Τζόκοβιτς -Τα ερωτήματα με το PCR test και το νέο λάθος στο έγγραφο για τη βίζα

Ο Σέρβος τενίστας Νόβακ Τζόκοβιτς
Ο Σέρβος τενίστας Νόβακ Τζόκοβιτς / Φωτογραφία: AP/Andy Brownbill
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Αυστραλιανή Συνοριακή Δύναμη ερευνά εάν ο Νόβακ Τζόκοβιτς δήλωσε εσφαλμένα πως δεν είχε ταξιδέψει για 14 ημέρες πριν από την πτήση του για την Αυστραλία, στην τελευταία ανατροπή στο έπος ακύρωσης βίζας του αστέρα του τένις.

Ερωτήματα τέθηκαν σχετικά με τη δήλωση που συμπλήρωσε ένας ατζέντης του Τζόκοβιτς, με τις αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να δείχνουν ότι ήταν στο Βελιγράδι την ημέρα των Χριστουγέννων, πριν πετάξει στην Αυστραλία από την Ισπανία στις 4 Ιανουαρίου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την Τρίτη, ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον έλαβε μία κλήση από τη Σέρβα ομόλογό του, Άννα Μπρνάμπιτς. Στη συνομιλία τους, ο ίδιος προσπάθησε να διαχειριστεί τις διπλωματικές συνέπειες της ακύρωσης της βίζας, επιμένοντας πως οι συνοριακές πολιτικές της Αυστραλίας δεν κάνουν διακρίσεις.

Πάντως, παρά τη νίκη στο δικαστήριο για την αποκατάσταση της βίζας του χθες, η μοίρα του Νόβακ Τζόκοβιτς θα καθοριστεί τώρα από τον υπουργό Μετανάστευσης της Αυστραλίας, Άλεξ Χοκ, λόγω της προσωπικής του εξουσίας να ακυρώσει ξανά τη βίζα και να απελάσει τον Νο.1 άνδρα τενίστα στον κόσμο.

Βέβαια, οποιαδήποτε απόφαση για ανάκληση της βίζας θα αντιμετωπιστεί από μια νέα νομική αμφισβήτηση από τον Τζόκοβιτς και ένα αίτημα για να μείνει εκτός κράτησης μεταναστών, ώστε να μπορέσει να παίξει στο Australian Open, όπου θέλει να κατακτήσει τον 21ο του τίτλο.

Για να ανακληθεί η θεώρηση της βίζας του, ο Χοκ θα έπρεπε να έχει έναν λόγο ακύρωσης, όπως μια απειλή για τη δημόσια ασφάλεια και πως αυτή η ακύρωση είναι προς το δημόσιο συμφέρον.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι ακριβώς έχει συμβεί με τη «Δήλωση Ταξιδιού»;

Στη δήλωση ταξιδιού του, η οποία κατατέθηκε την 1η Ιανουαρίου, ο Νόβακ Τζόκοβιτς έγραψε «όχι» στην ερώτηση: «Έχετε ταξιδέψει ή θα ταξιδέψετε τις 14 ημέρες πριν από την πτήση σας στην Αυστραλία;». Η δήλωση συνοδεύεται από προειδοποίηση πως η παροχή ψευδών ή παραπλανητικών πληροφοριών αποτελεί «σοβαρό αδίκημα», που τιμωρείται επίσης με αστικές κυρώσεις.

Η δήλωση ταξιδιού του Νόβακ Τζόκοβιτς
Η δήλωση ταξιδιού του Νόβακ Τζόκοβιτς

Σε έγγραφα που κατατέθηκαν στο ομοσπονδιακό περιφερειακό δικαστήριο, ο Τζόκοβιτς είπε ότι την 1η Ιανουαρίου εξουσιοδότησε τον αντιπρόσωπό του να υποβάλει αυτή τη δήλωση, πριν ταξιδέψει στη Μελβούρνη από την Ισπανία, μέσω Ντουμπάι, στις 4 Ιανουαρίου.

Στη συνέντευξή του με αξιωματούχους των συνοριακών δυνάμεων στις 6 Ιανουαρίου, ο Τζόκοβιτς επιβεβαίωσε πως η δήλωση συμπληρώθηκε από τον ατζέντη του, «βάσει» της ιατρικής εξαίρεσης που εγκρίθηκε από το Tennis Australia, αλλά δεν ρωτήθηκε στη συνέντευξη σχετικά με το ταξίδι το 15νθήμερο πριν από την άφιξη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μια ανάρτηση στο Twitter από τον Πορτογάλο ρεπόρτερ του τένις Χοσέ Μοργκάντο, φαίνεται να δείχνει πως ο Νόβακ Τζόκοβιτς ήταν στο Βελιγράδι τα Χριστούγεννα, ποζάροντας με τον σταρ του χάντμπολ Πέταρ Τζόρτζιτς.

Ο Τζόκοβιτς φωτογραφήθηκε επίσης να παίζει τένις στους δρόμους του Βελιγραδίου, σε μια ανάρτηση από τις 26 Δεκεμβρίου. Στη συνέχεια πέταξε από την Ισπανία στη Μελβούρνη, όπου έφτασε στις 23:30 στις 5 Ιανουαρίου.

Ερωτηθείς εάν η ταξιδιωτική δήλωση θα μπορούσε να προσφέρει νέους λόγους για την ακύρωση της βίζας του Τζόκοβιτς, εκπρόσωπος του υπουργού Μετανάστευσης της Αυστραλίας είπε πως ο υπουργός εξακολουθεί να εξετάζει εάν θα ασκήσει την εξουσία του για να το πράξει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Σύμφωνα με τη διαδικασία, ο υπουργός Χοκ θα εξετάσει διεξοδικά το θέμα. Καθώς το θέμα βρίσκεται σε εξέλιξη, για νομικούς λόγους δεν είναι σκόπιμο να σχολιάσουμε περαιτέρω».

Μετά την απόφαση του δικαστηρίου χθες ο Νόβακ Τζόκοβιτς αφέθηκε ελεύθερος και έσπευσε στο γήπεδο για προπόνηση
Μετά την απόφαση του δικαστηρίου, ο Νόβακ Τζόκοβιτς αφέθηκε ελεύθερος και έσπευσε στο γήπεδο για προπόνηση

Το «περίεργο» με το πιστοποιητικό νόσησης

Στο μεταξύ, φαίνεται πως η δήλωση ταξιδιού δεν είναι το μόνο περίεργο στην όλη υπόθεση. Υπάρχουν διάφορες ανωμαλίες στην επίσημη ιστοσελίδα σχετικά με το θετικό τεστ κορωνοϊού του Τζόκοβιτς, το οποίο αποτέλεσε τη βάση για την ισχυριζόμενη ιατρική εξαίρεσή του από τον εμβολιασμό.

Το «Der Spiegel» ανέφερε πως ο κωδικός QR που συνδέεται με το τεστ κορωνοϊού του Τζόκοβιτς στις 16 Δεκεμβρίου, που δημοσιεύθηκε στα δικαστικά έγγραφα χθες, φαινόταν κατά καιρούς να δείχνει αρνητικό αποτέλεσμα. Σύμφωνα με το «Der Spiegel», η πρόσβαση στο αποτέλεσμα του τεστ του Τζόκοβιτς μέσω κωδικού QR το απόγευμα της Δευτέρας αποκάλυψε αρνητικό αποτέλεσμα, ενώ σε μια επόμενη προσπάθεια έδειξε θετικό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το αρνητικό αποτέλεσμα του PCR τεστ του Τζόκοβιτς, σύμφωνα με το Spiegel
Το αρνητικό αποτέλεσμα του PCR τεστ του Τζόκοβιτς, σύμφωνα με το Spiegel
Το θετικό αποτέλεσμα του PCR τεστ του Τζόκοβιτς, σύμφωνα με το Spiegel

Το θετικό αποτέλεσμα του PCR τεστ του Τζόκοβιτς, σύμφωνα με το «Der Spiegel»

Ο δημοσιογράφος των «New York Times» Μπεν Ρόθμπεργκ ανέφερε, παρομοίως, πως έλαβε αντιφατικά αποτελέσματα με τον ίδιο κωδικό QR.

Την ίδια ώρα, οι απόψεις εντός της αυστραλιανής κυβέρνησης είναι μεικτές σχετικά με το εάν πρέπει να επιβάλει μια προσέγγιση μηδενικής ανοχής στην απαίτηση εμβολιασμού και να απορρίψει την εξαίρεση του Τζόκοβιτς με βάση το πρόσφατο αποτέλεσμα κορωνοϊού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εκπρόσωπος του Σκοτ Μόρισον είπε ότι είχε μια «εποικοδομητική συνομιλία με την πρωθυπουργό της Σερβίας Αννα Μπρνάμπιτς σήμερα το πρωί, για τον Νόβακ Τζόκοβιτς».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Νόβακ Τζόκοβιτς τένις Αυστραλία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ