Ινφαντίνο: Το HRW αντιδρά στις δηλώσεις του προέδρου της FIFA-«Προσέβαλε τους μετανάστες εργάτες στο Κατάρ» - iefimerida.gr

Ινφαντίνο: Το HRW αντιδρά στις δηλώσεις του προέδρου της FIFA-«Προσέβαλε τους μετανάστες εργάτες στο Κατάρ»

Ο πρόεδρος της ΦΙΦΑ Τζιάνι Ινφαντίνο
Ο πρόεδρος της ΦΙΦΑ Τζιάνι Ινφαντίνο / ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: SHUTTERSTOCK / Asatur Yesayants
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το «Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» (Human Rights Watch /HRW) αντέδρασε στις δηλώσεις του προέδρου της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο.

Συγκεκριμένα, υποστήριξε ότι «προσέβαλε» τους μετανάστες εργάτες που έχτισαν τις εγκαταστάσεις του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ, αρνούμενος να δεσμευτεί, να αποζημιώσει τις οικογένειες αυτών των εργαζομένων, που έχασαν τους μισθούς τους ή ακόμα περισσότερο τη ζωή τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε συνέδριο που διοργάνωσε το Ινστιτούτο «Milken» στις 2 Μαΐου, ο Ινφαντίνο «υποβάθμισε εντυπωσιακά τους θανάτους και τις δυσκολίες των μεταναστών εργαζομένων στο Κατάρ, που κυριολεκτικά έχτισαν το Παγκόσμιο Κύπελλο 2022», όπως αναφέρει επιστολή του διευθυντή του τομέα «παγκόσμιων πρωτοβουλιών» του HRW, Μίνκι Γουόρντεν.

Με αυτόν τον τρόπο όμως, «υπενθύμισε στον κόσμο ότι οι θάνατοι και οι κακοποιήσεις μεταναστών εργαζομένων στο Κατάρ είναι μια ιστορική κηλίδα που απαιτεί επανόρθωση πριν γίνει η πρώτη σέντρα του τουρνουά τον Νοέμβριο», είπε.

Ο Ινφαντίνο αρνήθηκε να δεσμευτεί πως θα αποζημιωθούν οι οικογένεις των θυμάτων, παρά τα δις. δολάρια εσόδων

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο συνέδριο, ο συντονιστής ρώτησε τον Ινφαντίνο: «Δεσμεύεστε να βοηθήσετε και να υποστηρίξετε χιλιάδες οικογένειες που έχασαν συγγενείς που πέθαναν χτίζοντας αυτά τα στάδια;». «Αν και μόλις είχε αναφέρει τα δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα που θα έχει η FIFA από το κορυφαίο τουρνουά, ο Ινφαντίνο δεν δεσμεύτηκε να αποζημιώσει τις οικογένειες των εργαζομένων που έχασαν τους μισθούς ή τη ζωή τους», όπως γράφει ο Γουόρντεν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Ινφαντίνο «προσέβαλε», σύμφωνα με τη διεθνή μη κυβερνητική οργάνωση (HRW), εκείνους τους εργαζόμενους δηλώνοντας: «Όταν δίνεις σε κάποιον δουλειά, ακόμα και σε δύσκολες συνθήκες, του δίνεις αξιοπρέπεια και περηφάνια».

Ο πρόεδρος της FIFA αναφέρθηκε στο ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας «The Guardian», που αποκάλυψε το 2021 ότι 6.500 μετανάστες-εργάτες πέθαναν κατά την κατασκευή των εγκαταστάσεων του Παγκοσμίου Κυπέλλου μεταξύ 2011 και 2020. «Αλλά και εκεί πρέπει να είμαστε αντικειμενικοί και να μιλάμε για τα γεγονότα όταν μιλάμε για αυτό.

Όσον αφορά την κατασκευή των γηπέδων του Παγκοσμίου Κυπέλλου, το ερευνούμε με εξωτερικούς φορείς, αλλά στην πραγματικότητα έχουν χάσει τη ζωή τους τρεις άνθρωποι. Τρεις είναι τρεις, αλλά δεν είναι 6.000», είπε ο Ινφαντίνο κατά τη διάρκεια της συνομιλίας.

Εκατομμύρια εργαζόμενοι που μετανάστευσαν στο Κατάρ αναζητώντας τις υποσχόμενες οικονομικές ευκαιρίες δεν βρήκαν «αξιοπρέπεια και υπερηφάνεια», αλλά έχουν υποστεί «σοβαρές καταχρήσεις, μερικές από τις οποίες θα μπορούσαν να ισοδυναμούν με σύγχρονη σκλαβιά», σύμφωνα με το HRW.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η αξιοπρέπεια και η υπερηφάνεια στην εργασία επιτυγχάνονται με δίκαιες αμοιβές, ασφαλή περιβάλλοντα εργασίας και διαβίωσης και ειλικρινείς συμβάσεις. Για πολλούς μετανάστες εργαζόμενους στο Κατάρ, η πραγματικότητα ήταν αμοιβές πρόσληψης που μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να ανακτηθούν, μήνες καθυστερήσεων ή απλήρωτοι μισθοί για το έργο που ολοκλήρωσαν», πρόσθεσε ο Γουόρντεν.

Μεταρρυθμίσεις του Κατάρ για την εργασία μεταναστών

Το Κατάρ έχει πραγματοποιήσει μεταρρυθμίσεις ευνοϊκές για την εργασία των μεταναστών, συμπεριλαμβανομένης της κατάργησης των περιορισμών για την έξοδο από τη χώρα, αν και υπάρχει μεγάλη συζήτηση σχετικά με την υλοποίησή τους.

Τα τελευταία χρόνια, αρκετοί οργανισμοί έχουν καταγγείλει τις επικίνδυνες συνθήκες εργασίας των εργαζομένων σε αυτή τη χώρα, ειδικά αυτών που συμμετέχουν στην προετοιμασία για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Διεθνούς Αμνηστίας, από το 2015, 35 εργαζόμενοι έχουν χάσει τη ζωή τους σε έργα του Παγκοσμίου Κυπέλλου, αλλά δεν υπάρχει αριθμός για θανάτους εργαζομένων που συμμετείχαν σε άλλες κατασκευές που σχετίζονται με το τουρνουά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επίσης, μεταξύ 2010 και 2019, περισσότεροι από 15.021 αλλοδαποί εργαζόμενοι από όλους τους κλάδους πέθαναν στο Κατάρ, οι θάνατοι των οποίων αποδίδονταν σε μεγάλο βαθμό σε «καρδιαγγειακά νοσήματα».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ