Η ολοκλήρωση της χαρτογράφησης των διασυλλογικών διοργανώσεων της UEFA για τη σεζόν 2026-27 δημιουργεί μια ιδιαίτερη συνθήκη για Europa και Conference League.
Στο φινάλε μιας... επαναστατικής σεζόν του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου (όπου ουκ ολίγες ομάδες υπεράνω υποψίας κατέκτησαν τίτλους, αλλά και δικαίωμα συμμετοχής στις διοργανώσεις της UEFA) η Ελλάδα βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να εκκινεί τα επόμενα ταξίδια της στο εξωτερικό έχοντας για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια βέβαιη τη συμμετοχή τριών εκπροσώπων της (ΑΕΚ, Ολυμπιακού, ΟΦΗ) στη League Phase.
Αξίζει, ωστόσο, να τονιστεί ότι το... τσουνάμι εκπλήξεων στις περισσότερες χώρες της Γηραιάς Ηπείρου, διαμόρφωσε έναν απρόσμενο οδικό χάρτη για τα κύπελλα Ευρώπης της επόμενης χρονιάς, με εξαίρεση το Champions League στο οποίο θα δώσει και πάλι ραντεβού η ελίτ των παραδοσιακών «μεγάλων δυνάμεων».
Europa League: Τα... βαριά ιταλικά χαρτιά και η «άπειρη» Premier League
Ξεκινώντας το οδοιπορικό μας στα κύπελλα Ευρώπης της σεζόν 2026-27 και μελετώντας τη χαρτογράφηση του Europa League της νέας χρονιάς, συναντάμε στις ήδη εξασφαλισμένες θέσεις της League Phase ομάδες... υπεράνω υποψίας, με πρώτη και καλύτερη φυσικά την κυπελλούχο Πορτογαλίας, Τορένσε, εκπρόσωπο της... δεύτερης κατηγορίας της χώρας της Ιβηρικής στη διοργάνωση.
Αν θέλουμε να επιχειρήσουμε μια... ζυγοστάθμιση των συνθηκών διεξαγωγής του νέου Europa League (με τον αστερίσκο ότι δεν γνωρίζουμε τις ομάδες που θα μετακομίσουν σε αυτή από τους καλοκαιρινούς προκριματικούς του Champions League) δύο είναι τα βασικά στοιχεία στα οποία πρέπει να σταθούμε.
Αρχικά στην εκπροσώπηση της Premier League, με την Αγγλία να εμφανίζεται μεν στη διοργάνωση με τρεις ομάδες, αλλά καμιά από αυτές να μην θεωρείται... βαρύ χαρτί της κορυφαίας ευρωπαϊκής λίγκας. Το αντίθετο ισχύει. Κι αυτό γιατί η κάτοχος του Conference League, Κρίσταλ Πάλας, θα πλαισιωθεί στη League Phase από τις πρωτόπειρες στα κύπελλα Ευρώπης, Μπόρνμουθ και Σάντερλαντ!
Αντίθετα η χώρα-μέλος των «μεγάλων δυνάμεων» που στέλνει τις πιο... βαριές φανέλες της στο Europa είναι η Ιταλία! Ανεξαρτήτως της κατάστασης που βρίσκονται Μίλαν και Γιουβέντους και μόνο η παρουσία των ονομάτων τους στη League Phase, προσδίδει άλλη λάμψη στη διοργάνωση.
Κατά τ' άλλα η Ισπανία θα διεκδικήσει το τρόπαιο με τις... συνήθεις εκπροσώπους της (Σοσιεδάδ, Θέλτα), η Γερμανία θα εμφανιστεί στο πάλκο με Λεβερκούζεν, Χοφενχάιμ, η Γαλλία με Μαρσέιγ, Ρεν, ενώ από τα προκριματικά περιμένουν να διαβούν τις πύλες της League Phase σύλλογοι με μεγάλη ευρωπαϊκή κληρονομιά, και βαριές φανέλες, όπως η Μπενφίκα, η Άντερλεχτ, η Ρέιντζερς.
Μοιάζει, πάντως, να διαμορφώνεται το τοπίο ενός εξαιρετικά ανταγωνιστικού Europa που όμως θα είναι «ορθάνοιχτο» για ιστορικές πορείες, ακόμη και για εκπροσώπους χωρών της... δεύτερης ταχύτητας του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Θυμίζουμε ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει ακόμη και τέσσερις (ο ανώτερος αριθμός) παρουσίες στη League Phase, με τον ΟΦΗ να φτάνει σε αυτή αν προκριθεί από τα playoffs, τον ΠΑΟΚ αν πραγματοποιήσει άπταιστη διαδρομή στους καλοκαιρινούς προκριματικούς και ΑΕΚ, Ολυμπιακό αν... υποβιβαστούν από το Champions League.
Conference League: Γεμάτο από... εμπειρία Champions League
Αν το Conference League της σεζόν 2025-26 έμοιαζε το πιο «αδύναμο» σε βαρύτητα ονομάτων από το ξεκίνημα της διοργάνωσης, αυτό της αγωνιστικής περιόδου 2026-27 μοιάζει να ανεβάζει στα ύψη τους δείκτες δυσκολίας της.
Στην εκκίνηση της διαδρομής που οδηγεί στο μεγαλοπρεπές «Besiktas Stadium» της Κωνσταντινούπολης, θα βρεθούν ουκ ολίγες ομάδες που συνηθίζαμε τα τελευταία χρόνια να συναντάμε στο Champions League. Αταλάντα, Μονακό, Άγιαξ, Μπράγκα, Κοπεγχάγη είναι μόνο μερικοί από τους συλλόγους που συνηθίζαμε να βλέπουμε τις προηγούμενες σεζόν σε Champions ή Europa League, αλλά έπεσαν... θύματα της επανάστασης των «μικρών» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και θα βρεθούν στο Conference.
Προσθέστε δίπλα τους τη φιναλίστ του φετινού Europa League, Φράιμπουργκ, την εξαιρετικά φιλόδοξη Μπράιτον, την ισπανική Χετάφε, αλλά και αρκετές ισχυρές ομάδες που μοιάζει δεδομένο ότι θα... μεταφερθούν στη League Phase από τα προκριματικά των δύο μεγαλύτερων διοργανώσεων και αντιλαμβάνεστε ότι το Conference League της νέας χρονιάς μόνο... παιχνιδάκι δεν θα είναι όχι μόνο για τις ελληνικές ομάδες, αλλά για όσες διεκδικήσουν ένα τρόπαιο που γεννά τα τελευταία χρόνια τα ομορφότερα ευρωπαϊκά παραμύθια!
Η χώρα μας μπορεί να εκπροσωπηθεί μάξιμουμ με τρεις συλλόγους στη League Phase: Τον Παναθηναϊκό αν ξεπεράσει με επιτυχία τα εμπόδιά του και στους τρεις καλοκαιρινούς προκριματικούς που θα συμμετέχει και ΠΑΟΚ, ΟΦΗ αν... υποβιβαστούν μετά το πέρας των δικών τους αυγουστιάτικων υποχρεώσεων. ΑΕΚ και Ολυμπιακός στη χειρότερη περίπτωση θα συμμετέχουν στη League Phase του Europa League.