Στρατόπεδο Παύλος Μελάς: Εντατικοί ρυθμοί των εργασιών στα κτίρια που θα γίνουν μουσεία -Η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ - iefimerida.gr

Στρατόπεδο Παύλος Μελάς: Εντατικοί ρυθμοί των εργασιών στα κτίρια που θα γίνουν μουσεία -Η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ

Το μητροπολιτικό πάρκο Παύλου Μελά
Το μητροπολιτικό πάρκο Παύλου Μελά
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με εντατικούς ρυθμούς προχωρούν οι διαδικασίες για την αποκατάσταση των κτιρίων που προορίζονται για μουσειακές χρήσεις στο Στρατόπεδο Παύλου Μελά.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, οι ομόφωνες γνωμοδοτήσεις του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων και του Συμβουλίου Μουσείων του ΥΠΠΟΑ, που αφορούν στην αρχιτεκτονική και στατική προμελέτη επανάχρησης και λειτουργίας του διατηρητέου κτιρίου Α3, ως μουσείου για την έκθεση ευρημάτων από τις ανασκαφές του Μητροπολιτικού Σιδηροδρόμου της Θεσσαλονίκης, καθώς και στην έγκριση της προμελέτης του κτιριολογικού προγράμματός του, δίνουν το «πράσινο φως» για την εκπόνηση των οριστικών μελετών αποκατάστασης, στο πλαίσιο του ευρύτερου Στρατηγικού Σχεδίου Ανάπλασης του πρώην στρατοπέδου και τη μετατροπή του σε χώρο υπερτοπικού πρασίνου με χρήσεις μητροπολιτικής εμβέλειας, με την ταυτόχρονη ανάδειξή του ως τόπο πολιτιστικής κληρονομιάς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αντίστοιχα, επισημαίνει η ίδια ανακοίνωση, μετά την υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης «Εκπόνηση μελετών ωρίμανσης για την αποκατάσταση και επανάχρηση του κτιρίου Δ εντός του Μητροπολιτικού Πάρκου (πρώην Στρατοπέδου) Παύλου Μελά» με χρηματοδότηση 140.000 ευρώ από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, προχωρεί και η εκπόνηση των μελετών αποκατάστασης και επανάχρησης των κτιρίων Β4 και Δ, το οποίο παραχωρήθηκε από τον Δήμο Παύλου Μελά, προκειμένου να στεγάσουν το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού.

Μενδώνη: Δημιουργούμε ένα σύγχρονο και λειτουργικό μουσείο

Για την πορεία των διαδικασιών αποκατάστασης των κτιρίων εντός του πρώην Στρατοπέδου Παύλου Μελά, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, δήλωσε: «Ολοκληρώθηκαν, εντός του εγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος -στο πλαίσιο της υφιστάμενης Προγραμματικής Σύμβασης- οι προμελέτες για την αποκατάσταση του κτιρίου Α3 του πρώην Στρατοπέδου Παύλου Μελά. Μετά και τη θετική γνωμοδότηση των αρμόδιων Συμβουλίων επί της αρχιτεκτονικής και στατικής προμελέτης αποκατάστασης του κτιρίου, όσο και του κτιριολογικού προγράμματος μετατροπής του σε Αρχαιολογικό Μουσείο -το οποίο εκπόνησε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης- ξεκινά η εκπόνηση των οριστικών μελετών, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2023.

»Στο κτίριο Α3 δημιουργούμε ένα σύγχρονο και λειτουργικό μουσείο για την έκθεση και ανάδειξη μέρους των ευρημάτων από τις ανασκαφές για την υλοποίηση του Μετρό Θεσσαλονίκης. Όσον αφορά στα κτίρια Β4 και Δ, που προορίζονται για τη φιλοξενία του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού, στο πλαίσιο νέας Προγραμματικής Σύμβασης, που πρόσφατα υπογράψαμε και με χρηματοδότηση από το ΥΠΠΟΑ, προγραμματίζουμε στο πρώτο εξάμηνο του 2022, να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες έγκρισης της αναγκαίας μουσειολογικής μελέτης.

»Με την αποκατάσταση και λειτουργία των εν λόγω κτισμάτων του πρώην Στρατοπέδου και με επίκεντρο την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, διατηρούμε ζωντανή και τιμούμε την προσφυγική μνήμη, αποδίδοντας στην πόλη της Θεσσαλονίκης και τη Μακεδονία που δέχτηκαν μεγάλο μέρος των ξεριζωμένων Ελλήνων, ένα ιδιαίτερο πολιτιστικό τοπόσημο».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, από το Συμβούλιο Μουσείων εγκρίθηκε ομόφωνα το κτιριολογικό πρόγραμμα που συνέταξε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης για την αναδιαρρύθμιση του υφιστάμενου διατηρητέου κτιρίου Α3, συνολικής ωφέλιμης επιφάνειας περίπου 3.000 τ.μ. Το κτίριο θα μετατραπεί σε ένα σύγχρονο και λειτουργικό μουσείο, για να φιλοξενήσει αρχαιότητες από τις ανασκαφές του Μετρό Θεσσαλονίκης.

Το κτίριο εντάσσεται στο παλαιότερο τμήμα του πρώην στρατοπέδου, έκτασης 250 στρεμμάτων περίπου, χαρακτηρισμένου από το 2003 ως ιστορικό τοπίο, αποτελώντας τον πυρήνα του αρχικού στρατοπέδου, στα τελευταία χρόνια της Τουρκοκρατίας, περί το 1895. Είναι ένα από τα πρώτα δείγματα οργανωμένου στρατοπέδου, σε ελληνικό έδαφος.

Όπως συμπληρώνει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων ενέκρινε ομόφωνα την αρχιτεκτονική και στατική προμελέτη του κτηρίου Α3, η οποία υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης με θέμα «Παροχή Υπηρεσιών Συμβούλου για την εκπόνηση των μελετών του έργου: «Δημιουργική επανάχρηση των κτηρίων στρατωνισμού και περιβαλλοντική αναβάθμιση του Μητροπολιτικού Πάρκου (πρώην στρατοπέδου) Παύλου Μελά», προϋπολογισμού 1.080.000 ευρώ, με δημόσια χρήση του ως Μητροπολιτικό Πάρκο.

Στο πλαίσιο νέας Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης με θέμα «Εκπόνηση μελετών ωρίμανσης για την αποκατάσταση και επανάχρηση του κτιρίου Δ εντός του Μητροπολιτικού Πάρκου (πρώην Στρατοπέδου) Παύλου Μελά», προϋπολογισμού 140.000 ευρώ, εντάσσεται, η εκπόνηση των μελετών αποκατάστασης και επανάχρησης των κτηρίων Β4 και Δ, προκειμένου να φιλοξενήσουν συνολικά την λειτουργία του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ