Στον Φερνάντο Αραμπούρου το βραβείο «Athens Prize for Literature» -Το μήνυμά του στην Ελλάδα  - iefimerida.gr

Στον Φερνάντο Αραμπούρου το βραβείο «Athens Prize for Literature» -Το μήνυμά του στην Ελλάδα 

Φερνάντο Αραμπούρου
Φερνάντο Αραμπούρου, φωτογραφία wikipedia

Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα η απονομή των βραβείων The Athens Prize for Literature του περιοδικού (δε)κατα.

H τελετή πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχιακό Μέγαρο του Δήμου Αθηναίων παρουσία του δημάρχου Κώστα Μπακογιάννη.

Βραβείο στον Φερνάντο Αραμπούρου

Tο Βραβείο Ξένου Μυθιστορήματος έλαβε ο συγγραφέας Φερνάντο Αραμπούρου για το βιβλίο του «Πατρίδα» (μτφρ. Τιτίνα Σπερελάκη) από τις Εκδόσεις Πατάκη, ένα βιβλίο που επί μήνες φιγουράρει στις πρώτες θέσεις στις λίστες με τα ευπώλητα.
Ο συγγραφέας έστειλε μήνυμα για τη βράβευσή του που διαβάστηκε από την εκδότρια Άννα Πατάκη, η οποία παρέλαβε το βραβείο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το μήνυμα του Φερνάντο Αραμπούρου για το βραβείο του

«Η είδηση ότι το μυθιστόρημά μου Πατρίδα τιμήθηκε με το Athens Prize for Literature 2019 μου προκάλεσε μεγάλη χαρά.
Επιτρέψτε μου να μην περιοριστώ σ’ αυτές τις ευχαριστήριες αράδες στο να εκφράσω την προσωπική ικανοποίηση ενός ανθρώπου, η μόνη αρετή του οποίου έγκειται στον καθημερινό μόχθο με τις λέξεις στη μοναξιά του σπιτιού του. Το Athens Prize for Literature συνδέει, με την ευκαιρία αυτή, το έργο ενός Ισπανού συγγραφέα με μια πόλη από την οποία κανένας Ευρωπαίος πολίτης (ίσως και κανένας πολίτης του κόσμου) που τρέφει αγάπη για τη γνώση και την τέχνη δεν μπορεί να θεωρηθεί ξένος.

Σήμερα, όταν κάποιοι αμφισβητούν την προσέγγιση των ευρωπαϊκών χωρών ή συμβιβάζονται με μια απλή γραφειοκρατική ή μερκαντιλιστική σχέση μεταξύ τους, δεν μπορώ παρά να επικροτήσω την ύπαρξη ενός βραβείου που ενώνει τους πολίτες στη χρήση του λόγου για καλλιτεχνικούς ή δημιουργικούς σκοπούς· του λόγου, που από τα πρώτα μας χρόνια μάς βοηθά να γίνουμε πραγματικά άνθρωποι.
Βραβεύετε ένα έργο που δείχνει τις τρομερές συνέπειες στους ανθρώπους από τη συστηματική χρήση της βίας σε μια πολύ όμορφη γωνιά της Ευρώπης η οποία ονομάζεται Χώρα των Βάσκων. Σας ευχαριστώ όχι μόνο για την τιμή που μου κάνετε απονέμοντάς μου το βραβείο, αλλά κυρίως για τη συμβολή που αυτό το βραβείο προσφέρει προκειμένου να μην ξεχαστεί ένα θλιβερό και τραγικό κομμάτι της ιστορίας της ηπείρου μας»

βιβλιο
Tο Βραβείο Ξένου Μυθιστορήματος έλαβε ο συγγραφέας Φερνάντο Αραμπούρου για το βιβλίο του «Πατρίδα»
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Πατρίδα» το βιβλίο που απέσπασε το The Athens Prize for Literature 

Το κοινωνικό και πολιτικό μυθιστόρημα του Αραμπούρου διαδραματίζεται σε ένα χωριό στη Χώρα των Βάσκων από τις αρχές της δεκαετίας του ’80 έως το 2011.
Το 2011 είναι μια καθοριστική χρονιά, καθώς η χήρα Μπιτόρι, που ο σύζυγός της δολοφονήθηκε από εκτελεστές της οργάνωσης της ΕΤΑ, αποφασίζει να επιστρέψει στο χωριό της μετά την τελευταία ανακοίνωση της ΕΤΑ για κατάπαυση της ένοπλης δραστηριότητάς της.
Εκείνη είχε εξαφανιστεί από τα μέρη της κι έτσι ξαναζεί όσα πέρασαν η ίδια και η οικογένειά της από πρόσφατες πληγωμένες μνήμες. Ο πεθαμένος σύζυγος, ο Τσάτο, είχε αρνηθεί να ενισχύσει την ΕΤΑ περισσότερο απ’ ό,τι άντεχε το πορτοφόλι του και έτσι άρχισε να θεωρείται «προδότης», μέχρι που δολοφονήθηκε μπροστά στο σπίτι του.
Η Μπιτόρι και τα δύο τους παιδιά, ο Σαμπίερ και η Νερέα, έφυγαν στο Σαν Σεμπαστιάν για να αποφύγουν την καθημερινή εχθρότητα της κοινότητας. Τώρα όμως η Μπιτόρι επισκέπτεται καθημερινά το νεκροταφείο και κρατάει συντροφιά στον σύζυγό της με τον δικό της τρόπο.
Παράλληλα, παρακολουθούμε τη ζωή της Μίρεν, της άλλοτε φίλης της Μπιτόρι, που η οικογένειά της στήριζε τον αγώνα της ΕΤΑ έχοντας στείλει το ένα της παιδί στη φυλακή.
Μέσα από διαδοχικές τριτοπρόσωπες αφηγήσεις των δύο γυναικών που αποτυπώνουν τις εποχές και τα γεγονότα ερχόμαστε αντιμέτωποι όχι μόνο με τις πεισματικές τους εμμονές, αλλά και με τα αδιέξοδα που έφερε αυτή η χρόνια διαμάχη, διαλύοντας οικογένειες και σπίτια, με πολλά φυσικά θύματα. Τώρα πια η Μπιτόρι θέλει να μάθει αν ο δολοφόνος του άντρα της και γιος της φίλης της Μίρεν μετάνιωσε για την αποτρόπαιη πράξη του. Αυτή τη συγγνώμη περιμένει για να ηρεμήσει και να έχει ήσυχη τη συνείδησή της.
Αυτό είναι και το βασικό θέμα τελικά του μυθιστορήματος: η διαχείριση του τραύματος, της ψυχικής ανισορροπίας όπως επέρχεται από διχαστικές ιδεολογικές συγκρούσεις.

Βραβείο για το «Γάλα μαγνησίας» του Κώστα Ακρίβου

Το μυθιστόρημα με τίτλο «Γάλα μαγνησίας» του Κώστα Ακρίβου βραβεύτηκε από το περιοδικό Δέκατα με το Βραβείο The Athens Prize for Literature 2019, ως το καλύτερο ελληνικό μυθιστόρημα που κυκλοφόρησε το 2018. 

βιβλίο
Το μυθιστόρημα με τίτλο «Γάλα μαγνησίας» του Κώστα Ακρίβου βραβεύτηκε από το περιοδικό Δέκατα με το Βραβείο The Athens Prize for Literature

Μία «γεύση» από το βιβλίο του Κώστα Ακρίβου, «Δεν πρόλαβαν να κλείσουν την πόρτα και ο Σελαβής έφερε και αράδιασε πάνω στο τραπεζάκι μπουκάλια με μαρτίνι και βερμούτ. Έκανε νόημα στον Σώτο κι αυτός πάτησε τον διακόπτη και τα μισά φώτα έσβησαν. Το πάρτι άρχιζε.
Η Αμαλία φορούσε πουκάμισο με λουλούδια και LEVI’S πεντάτσεπο. Είχε κόψει λίγο τα μαλλιά, γι’ αυτό δεν τα ’χε πιασμένα τώρα με τη στέκα. Φαινόταν να περνάει καλά. Κάτι τζιτζιφιόγκοι είχαν κάνει κύκλο γύρω της και γελούσαν με κάτι που τους έλεγε. Δεν είχε έρθει να μου πει ούτε “γεια”.
Τελείωνα το δεύτερο βερμούτ, όταν την είδα να σηκώνεται. Μήπως τώρα; Όχι. Έπιασαν με τον Σελαβή μια γωνία και μιλούσαν σε απόσταση αναπνοής ο ένας από τον άλλο. Κάποια στιγμή έβαλαν τα γέλια· μετά τσούγκρισαν τα ποτήρια τους· άπλωσε το χέρι και του ’φτιαξε τον γιακά· πλησίασε στο αυτί της και κάτι της ψιθύρισε· έβαλε τα γέλια· ξανατσούγκρισαν τα ποτήρια. Ώστε έτσι λοιπόν, η Αμαλία και το καινούργιο της αμόρε. Ο καρ..λης! Με είχε καλέσει μόνο και μόνο για να με ρεζιλέψει. Εκείνη τη στιγμή κάποιο από τα παιδιά έβαλε στο πικάπ ένα τραγούδι και αμέσως όλοι σηκώθηκαν για χορό. Μετά, το ένα τραγούδι διαδεχόταν το άλλο: “Τρελοκόριτσο”, “Τρικυμία στην καρδιά μου’’».
Το «Γάλα Μαγνησίας» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ