Μια νέα «Στέγη» από το Ιδρυμα Ωνάση για την οικονομική ενίσχυση των καλλιτεχνών | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ | iefimerida.gr

Μια νέα «Στέγη» από το Ιδρυμα Ωνάση για την οικονομική ενίσχυση των καλλιτεχνών

Ιζαμπέλα Ροσελίνι
Ιζαμπέλα Ροσελίνι, συγκλονιστική, στο ψηφιακό έργο που δημιούργησε ειδικά για τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση

Καθώς το Enter, το πρόγραμμα ανάθεσης δημιουργίας νέων έργων ειδικά για ψηφιακό περιβάλλον της Στέγης έχει κλείσει σχεδόν μήνα διαρκούς ανανέωσης, το Ιδρυμα Ωνάση ανακοινώνει πώς εμπράκτως, οικονομικά, στηρίζει τους ανθρώπους των τεχνών. Με νέες αμοιβές και δυνατότητες.

Τις πρώτες μέρες, η άμεση λύση ήταν νa ανέβουν στο κανάλι της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση στο youtube παραστάσεις, συναυλίες, ομιλίες, δράσεις που ήδη είχαν πραγματοποιηθεί. Ανάμεσά τους και σε πρώτη πανελλήνια προβολή το νέο φιλμ Birds του Μπάμπη Μακρίδη. Ταυτόχρονα άρχισαν οι διαδικασίες που οδήγησαν στην δημιουργία νέων έργων, με αμοιβή, σε καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο. Από την Ιζαμπέλα Ροσελίνι ως τον Δημήτρη Καραντζά και τον Βασίλη Κεκάτο στο πρόγραμμα Enter.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
H φράση του Tim Εchells στην όψη της στέγης που κοιτάζει τη θάλασσα
H φράση του Tim Εchells στην όψη της στέγης που κοιτάζει τη θάλασσα

Η δράση αυτή είχε διπλό στόχο: να δημιουργηθεί μια συντροφιά παρηγορητική αλλά και ουσίας, ανάτασης για το κοινό. Επιστρέψαμε σε παραστάσεις που λατρέψαμε με την τότε ορμητική διάθεση της κανονικής ζωής, είδαμε κάποιες που δεν είχαμε δει είτε λόγω χρόνου επειδή δεν είχαν τραβήξει την προσοχή μας τότε. Ταυτόχρονα όμως στόχος της δράσης είναι να στηριχθούν οι καλλιτέχνες μέσα στην πρωτόγνωρη συνθήκη της κοινωνικής απόστασης, του εγκλεισμού, της απουσίας κοινού που έφερε η πανδημία. Η δημιουργικότητα καθηλώνεται, η οικονομική ανασφάλεια εκτινάζεται. Η προσπάθεια φαίνεται ότι τώρα αποκτά και έναν γενικό τίτλο, μπαίνει κάτω από την ομπρέλα του «Η Τέχνη έχει ονοματεπώνυμα». Αμοιβές λοιπόν όχι μόνο για όσους δημιουργούν νέα έργα, αλλά και για κάθε καλλιτέχνη και εργαζόμενο που συμμετείχε στη διαδικασία δημιουργίας παραγωγών που ανεβαίνουν τώρα στο ψηφιακό κανάλι της Στέγης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με ανακοίνωσή του το Ιδρυμα Ωνάση σημειώνει: «Στη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19, το έργο των δημιουργών που πέρασαν από τη Στέγη, και το Ίδρυμα Ωνάση εν γένει, φτάνει στο σπίτι και στην οθόνη του καθενός, μέσα από το Ψηφιακό Κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση, καθώς ο πολιτισμός είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ύπαρξής μας. Στη διαδικασία αυτή παραιτηθήκαμε από οποιαδήποτε μορφή εμπορικής χρήσης και φροντίσαμε να ληφθούν οι απαραίτητες άδειες από όλους τους δημιουργικούς συντελεστές των έργων που παρουσιάζονται. Επιπλέον, με την πρωτοβουλία ENTER ξεκινήσαμε και συνεχίζουμε να επεκτείνουμε ένα πρόγραμμα αναθέσεων, αναδεικνύοντας νέα, εξαρχής ψηφιακά έργα και ενισχύοντας τους δημιουργούς όλων των γενεών και των τεχνών, σε όσο μεγαλύτερη κλίμακα είναι αυτό δυνατόν, ενώ θα ακολουθήσουν αντίστοιχες αναθέσεις σε εργαζόμενους του πολιτισμού διαφόρων ειδικοτήτων.

Σήμερα, ανακοινώνουμε μια νέα "Στέγη", αυτή τη φορά όχι για την παρουσίαση των έργων, αλλά για την ενίσχυση των ίδιων των εργαζόμενων στον Πολιτισμό. Το Ίδρυμα Ωνάση θα καταβάλει μια επιπρόσθετη αμοιβή σε κάθε εργαζόμενο σε καλλιτεχνική παραγωγή του Ιδρύματος Ωνάση που διατίθεται στο διαδίκτυο. Και αυτό θα ισχύσει για όσες παραγωγές έχουν ήδη ανέβει στο ψηφιακό κανάλι, καθώς και για όσες πρόκειται να ανέβουν, ως ένα ακόμα έμπρακτο «ευχαριστώ» στους ανθρώπους που μετακινούν την ψυχή και τη σκέψη μας.

Καθώς τα θέατρα, οι αίθουσες τέχνης και οι συναυλιακοί χώροι περιμένουν τη μέρα που θα ανοίξουν ξανά, η υποστήριξη των εργαζόμενων στις Τέχνες είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε. Η Τέχνη έχει ονοματεπώνυμα.»

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ