Όρθιο το κοινό στην υπόκλιση της «Ελένης» -Ποιοι βρέθηκαν στην Επίδαυρο για την παράσταση του ΚΘΒΕ [εικόνες]

Θοδωρής Αθερίδης, Σμαράγδα Καρύδη, με τον σκηνοθέτη της «Ελένης» Βασίλη Παπαβασιλείου

Mε μεγάλη επιτυχία ολοκλήρωσε στην Επίδαυρο τις παραστάσεις του το ΚΘΒΕ με την«Ελένη» του Ευριπίδη.

Η «Ελένη» παράσταση του ΚΘΒΕ, σε μετάφραση Παντελή Μπουκάλα και σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου, απέσπασε το θερμό χειροκρότημα του κοινού που παρακολούθησε τις δύο παραστάσεις του ΚΘΒΕ στο αργολικό θέατρο, την περασμένη Παρασκευή 12 και το Σάββατο 13 Αυγούστου, κάτω από ένα λαμπερό φεγγάρι.

Μία πολύχρωμη γιορτή Ειρήνης, με συγκίνηση και χιούμορ, «ζωντάνεψε» στην ορχήστρα του Αρχαίου Θεάτρου Επιδαύρου καταδεικνύοντας τη ματαιότητα του πολέμου, αφού τόσο για τους νικητές όσο και για τους νικημένους οι συνέπειές του διαχρονικά είναι εξίσου ολέθριες.

Με παρατεταμένο χειροκρότημα, όρθιοι περίπου 11.000 θεατές, δεν άφηναν τους ηθοποιούς και τους συντελεστές να φύγουν από τη σκηνή, ενώ οι επευφημίες και τα ηχηρά «μπράβο» για τις ερμηνείες αλλά και την εμπνευσμένη σκηνοθετική προσέγγιση του έργου από τον Βασίλη Παπαβασιλείου κράτησαν πολλά λεπτά μετά το τέλος της παράστασης.

Βασίλης Παπαβασιλείου στην υπόκλιση με την Εμιλυ Καλιανδρή

Μετά τις παραστάσεις στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, ακολουθεί η συνέχεια της καλοκαιρινής περιοδείας (Αλεξανδρούπολη, Μουδανιά, Ιωάννινα), ενώ η «Ελένη» θα ολοκληρώσει το ταξίδι της στην Αττική τον Σεπτέμβριο (Βύρωνας, Ελευσίνα).

Ποιοι βρέθηκαν στην Επίδαυρο

Πλήθος κόσμου και καλλιτεχνες έδωσαν τα συγχαρητήριά τους στους συντελεστές της παράστασης του ΚΘΒΕ αμέσως μετά την υπόκλιση. Δείτε φωτογραφίες

Αστέριος Πελτέκης (Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΚΘΒΕ)- Σμαράγδα Καρύδη- Θοδωρής Αθερίδης
Αγορίτσα Οικονόμου (Θεονόη)- Έμιλυ Κολιανδρή (Ελένη)-Έφη Σταμούλη (Γερόντισσα)- Αστέριος Πελτέκης (Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΚΘΒΕ) -Άγγελος Μπούρας (Αγγελιοφόρος Β')
Έμιλυ Κολιανδρή (Ελένη)-Δάφνη Λαμπρόγιαννη
Θοδωρής Αθερίδης- Θέμης Πάνου (Μενέλαος)- Σμαράγδα Καρύδη
Λουκία Μιχαλοπούλου- Θέμης Πάνου (Μενέλαος)
Κατερίνα Λέχου- Έμιλυ Κολιανδρή
Σταμάτης Φασουλής, Ελένη Ράντου, Αστέριος Πελτέκης (Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΚΘΒΕ)
Νίκος Καραθάνος-Έμιλυ Κολιανδρή (Ελένη)
Σταμάτης Φασουλής, Ελένη Ράντου, Αστέριος Πελτέκης (Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΚΘΒΕ)
Σπύρος Μπιμπίλας (Πρόεδρος ΣΕΗ)- Έμιλυ Κολιανδρή (Ελένη)-Άρης Λάσκος
Παντελής Μπουκάλας (Μετάφραση) -Άγγελος Μπούρας (Αγγελιοφόρος Β’)-Αντώνης Καφετζόπουλος
Αστέριος Πελτέκης (Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΚΘΒΕ)- Αντιγόνη Κουλουκάκου- Διονύσης Φωτόπουλος
Σοφία Ζαχαράκη (Υφυπουργός Τουρισμού)- Αστέριος Πελτέκης (Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΚΘΒΕ)- Γιαννούλα Καρύμπαλη-Τσίπτσιου (Πρόεδρος ΔΣ ΚΘΒΕ)

«Είναι ευτυχής συγκυρία και νιώθω συγκινημένος που βρήκα ως «προίκα» τη συγκεκριμένη παράσταση. Το ρεπερτόριο μας έχει συγκεκριμένο όραμα και στόχο και η «Ελένη» αποτελεί μέρος της σημειολογικής μας πρότασης», τονίζει ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΚΘΒΕ Αστέρης Πελτέκης.

Αστέριος Πελτέκης (Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΚΘΒΕ)-Τάκης Τζαμαργιάς

Γραμμένο λίγο μετά τη συντριπτική ήττα των Αθηναίων στη Σικελική Εκστρατεία, το έργο Ελένη του Ευριπίδη διακρίνεται τόσο για τον αντιπολεμικό χαρακτήρα του όσο και για την ανάδειξη αρετών όπως η δύναμη του όρκου και η ευφυΐα, που προσωποποιούνται στη μορφή της κεντρικής ηρωίδας. Αντλώντας όχι από την ομηρική εκδοχή του μύθου, αλλά από αυτήν που δημιούργησε ο λυρικός ποιητής Στησίχορος, ο Ευριπίδης παρουσιάζει τον Τρωικό Πόλεμο σαν μια σφαγή χάριν ενός «ειδώλου» και όχι μιας πραγματικής γυναίκας. Αυτή η σχεδόν καταχρηστικά θεωρούμενη «τραγωδία», καθώς διακρίνεται για τα κωμικά στοιχεία της, παρουσιάζεται από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, σε σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου.

«Ο 5ος αιώνας π.Χ. οσονούπω τελειώνει. Τελειώνει ο «χρυσούς αιών» του «κλεινού άστεως». Η Αθήνα ολοκληρώνει μια διαδρομή που την οδήγησε από τους ιδρυτικούς θριάμβους στον Μαραθώνα και τη Σαλαμίνα εναντίον των Περσών και την ακτινοβολία της εποχής του Περικλή στον Πελοποννησιακό πόλεμο, τον φονικό λοιμό και την καταστροφή στην Σικελία, προϊόν της γοητείας του Αλκιβιάδη» αναφέρει σε σημείωμά του ο σκηνοθέτης της παράστασης Βασίλης Παπαβασιλείου.

Και συνεχίζει « Αυτές οι τρεις περίοδοι αντιστοιχούν στις ισάριθμες μορφές των μεγάλων τραγικών ποιητών. Αισχύλος, Σοφοκλής, Ευρυπίδης. Αν ο πρώτος συμμετέχει και εμπνέεται από την πρώτη περίοδο, που εκτείνεται από την αίγλη των θριάμβων ως την εδραίωση του δημοκρατικού καθεστώτος ως πολιτειακής μορφής , ο δεύτερος συμπλέει με τον βηματισμό του Περικλή και τα ένδοξα έργα της εποχής του. Και ο τρίτος; Ο Ευριπίδης; Αυτός είναι μάρτυρας και συνομιλητής ενός καιρού που βιώνει τη σχετικοποίηση όλων των αξιών. Αν θέλετε είναι ο τραγικός εταίρος της σοφιστικής επανάστασης.

Γράφει την «Ελένη», μια αντιτραγική τραγωδία, μια κωμικοτραγωδία αν προτιμάτε, την επαύριο της πανωλεθρίας στη Σικελία. Δεν είναι τυχαίο ότι λίγα χρόνια πριν ο Σικελός σοφιστής Γοργίας έχει αφήσει άναυδο το αθηναϊκό κοινό με το κείμενό του «Ελένης εγκώμιον». Είναι ο τρίτος και φαρμακερός μετά τον Στησίχορο και τον Ηρόδοτο, που τεκμηριώνει με τον τρόπο του, ότι οι Έλληνες, η ένωσή τους δηλαδή, γεννήθηκε από το είδωλο μιας γυναίκας· ότι  οι Έλληνες ενώθηκαν χάρη «σ’ ένα πουκάμισο αδειανό» που λέει ο σύγχρονός μας ποιητής , σε «μιαν Ελένη».

«Στην Τροία δεν πήγα εγώ, μόνο το όνομά μου», λέει η Ελένη. Όλοι οι πόλεμοι χρειάζονται τον εξωραϊσμό ενός προσχήματος για να πυροδοτηθούν. Είτε το επίδικο αντικείμενο λέγεται Τροία, είτε Σικελία,  η κατακτητική μηχανή χρειάζεται πάντα «ένα πουκάμισο αδειανό», «μιαν Ελένη» για να πάρει μπρος, ένα όνομα που βαφτίζεται κίνητρο. Τα  αποτελέσματα είναι αναπόφευκτα κωμικοτραγικά.

Ελένη, λοιπόν. Άλλη μία. Μετά τη μία και μοναδική που μας χαρίζει ο Όμηρος. Για να’ ρθουν μετά οι άλλες, των προαναφερθέντων ποιητών, ιστορικών και ρητόρων αλλά και μεταγενέστερων όπως π.χ ο Ισοκράτης, ο Ρονσάρ, ο Γκαίτε, ο Όφενμπαχ, ο Ζιροντού, ο Ρίτσος και άλλοι, και άλλοι, ων ουκ έστιν αριθμός. Και έπεται συνέχεια» καταλήγει ο Βασίλης Παπαβασιλείου

Παίζουν: Έμιλυ Κολιανδρή (Ελένη), Θέμης Πάνου (Μενέλαος), Αγορίτσα Οικονόμου (Θεονόη), Γιώργος Καύκας (Θεοκλύμενος), Έφη Σταμούλη (Γερόντισσα), Δημήτρης Κολοβός (Αγγελιοφόρος Α’), Άγγελος Μπούρας (Αγγελιοφόρος Β’), Δημήτρης Μορφακίδης (Τεύκρος), Χρήστος Μαστρογιαννίδης (Θεράπων), Νικόλας Μαραγκόπουλος, Ορέστης Παλιαδέλης (Διόσκουροι)

Χορός: Νεφέλη Ανθοπούλου, Σταυρούλα Αραμπατζόγλου, Λουκία Βασιλείου, Μομώ Βλάχου, Ελένη Γιαννούση, Ηλέκτρα Γωνιάδου, Νατάσα Δαλιάκα, Χρύσα Ζαφειριάδου, Σοφία Καλεμκερίδου, Αίγλη Κατσίκη, Άννα Κυριακίδου, Κατερίνα Πλεξίδα, Μαριάννα Πουρέγκα, Φωτεινή Τιμοθέου, Χρύσα Τουμανίδου

Μουσικοί επί σκηνής: Γιώργος Δούσος (φλάουτο, κλαρίνο, σαξόφωνο, καβάλ), Δάνης Κουμαρτζής (κοντραμπάσο), Θωμάς Κωστούλας (κρουστά), Παύλος Μέτσιος (τρομπέτα, ηλεκτρική κιθάρα), Χάρης Παπαθανασίου (βιολί), Μανώλης Σταματιάδης (πιάνο, ακορντεόν).

Πρόγραμμα περιοδείας ΚΘΒΕ

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

  • Πέμπτη 18 Αυγούστου- Αλεξανδρούπολη, Θέατρο «Αλτιναλμάζη»
  • Σάββατο 20 Αυγούστου- Μουδανιά, Αμφιθέατρο Νέων Μουδανιών

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

  • Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου – Ιωάννινα, «Υπαίθρειο Θέατρο ΕΗΜ-Φρόντζου»
  • Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου- Βύρωνας, Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη»
  • Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου- Ελευσίνα, Παλαιό Ελαιουργείο- Παραλία Ελευσίνας
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ κθβε Επίδαυρος Ελένη παράσταση

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ