«Οδύσσεια»: Στο Λονδίνο η επίσημη πρεμιέρα, με τους σταρ του καστ να περπατούν στο κόκκινο χαλί - iefimerida.gr

«Οδύσσεια»: Στο Λονδίνο η επίσημη πρεμιέρα, με τους σταρ του καστ να περπατούν στο κόκκινο χαλί

Ο Ματ Ντέιμον στην πρεμιέρα της Οδύσσειας / Associated Press
Ο Ματ Ντέιμον στην πρεμιέρα της «Οδύσσειας» / Associated Press
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πλήθος θαυμαστών αλλά και οι σταρ της ταινίας συγκεντρώνονται στη Leicester Square του Λονδίνου, ενόψει της παγκόσμιας πρεμιέρας της «Οδύσσειας».

Ανάμεσά τους οι Κρίστοφερ Νόλαν, Ματ Ντέιμον, Τομ Χόλαντ, Ζεντάγια, Αν Χάθαγουεϊ, Ρόμπερτ Πάτινσον, Λουπίτα Νιόνγκο και Σαρλίζ Θερόν, οι οποίοι θα περπατήσουν στο κόκκινο χαλί για να παρακολουθήσουν την πρώτη επίσημη προβολή της πολυαναμενόμενης ταινίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τομ Χόλαντ
Τομ Χόλαντ

Οι προσδοκίες είναι υψηλές για τη μεταφορά του ομηρικού έπους από τον Νόλαν, με τον Ματ Ντέιμον στον ρόλο του Οδυσσέα, του θρυλικού πολεμιστή που παλεύει να επιστρέψει στην Ιθάκη μετά τον Τρωικό Πόλεμο, στη σύζυγό του Πηνελόπη, την οποία υποδύεται η Αν Χάθαγουεϊ, και στον γιο του Τηλέμαχο, τον οποίο ενσαρκώνει ο Τομ Χόλαντ.

Ρόμπερτ Πάτινσον
Ρόμπερτ Πάτινσον
Η Ζεντάγια
Η Ζεντάγια
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο Κρίστοφερ Νόλαν με τη σύζυγό του, Έμα Τόμας
Ο Κρίστοφερ Νόλαν με τη σύζυγό του, Έμα Τόμας
Η Σαρλίζ Θερόν
Η Σαρλίζ Θερόν

Η ταινία αναμένεται να βγει στις αίθουσες στις 17 Ιουλίου 2026.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κανείς δεν περίμενε αυτό που προκαλεί η «Οδύσσεια» του Νόλαν πριν καν βγει στις αίθουσες

Σε πανεπιστήμια, σχολεία, μουσεία και ακαδημαϊκούς κύκλους σε ολόκληρο τον κόσμο, η νέα παραγωγή έχει ήδη δημιουργήσει ένα πρωτοφανές κύμα ενδιαφέροντος για την αρχαία ελληνική γραμματεία, πολύ πριν ακόμη φτάσει στις κινηματογραφικές αίθουσες.

Οι ειδικοί μιλούν ήδη για ένα φαινόμενο αντίστοιχο με το περίφημο «Gladiator effect» τη δεκαετία του 2000, ελπίζοντας ότι η μεταφορά της «Οδύσσειας» στη μεγάλη οθόνη θα οδηγήσει μια νέα γενιά να ανακαλύψει τον Όμηρο και τον κόσμο της αρχαιότητας.

Η ταινία, με πρωταγωνιστή τον Ματ Ντέιμον στον ρόλο του Οδυσσέα, αφηγείται το δεκαετές επικό ταξίδι επιστροφής του βασιλιά της Ιθάκης μετά τον Τρωικό Πόλεμο.

Η φήμη του Νόλαν, δημιουργού επιτυχιών όπως το «Όπενχαϊμερ», το «Inception» και η τριλογία του «Μπάτμαν», έχει δημιουργήσει τεράστιες προσδοκίες.

Αναλυτές της κινηματογραφικής αγοράς εκτιμούν ότι η «Οδύσσειά» του μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και το ένα δισεκατομμύριο δολάρια σε εισπράξεις ανά την υφήλιο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από τις κινηματογραφικές… στις σχολικές αίθουσες

Παράλληλα, οι καθηγητές Κλασικών Σπουδών βλέπουν μια μοναδική ευκαιρία να αναζωπυρωθεί το ενδιαφέρον των νέων για τα αρχαία κείμενα.

«Ήξερα ότι θα ήταν κάτι πολύ μεγάλο από τη στιγμή που σκηνοθετεί ο Κρίστοφερ Νόλαν. Κάθε φορά που ο κόσμος συζητά για όσα διδάσκουμε στην τάξη, είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικό για εμένα ως εκπαιδευτικό» δηλώνει στο CNN η Τζένι Λουόνγκο, καθηγήτρια Λατινικών στο St. Andrew's Episcopal School στο Όστιν του Τέξας και πρόεδρος της American Classical League.

Ανάλογη αισιοδοξία εκφράζει και η Νίνα Παπαθανασοπούλου, καθηγήτρια Κλασικών Σπουδών στο College Year in Athens και υπεύθυνη δημόσιας συμμετοχής της Society for Classical Studies.

«Είναι ξεκάθαρο ότι η ταινία θα έχει τεράστια απήχηση και θα προσελκύσει ένα πολύ μεγάλο κοινό. Φαίνεται πως μπορεί να αποτελέσει έναν εξαιρετικό τρόπο για να αναζωπυρωθεί το ενδιαφέρον για τον αρχαίο κόσμο», σημειώνει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Οδύσσεια Κρίστοφερ Νόλαν Ματ Ντέιμον
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ