Σε ένα ψυγείο με γυάλινη πόρτα, μέσα στους χώρους της ΔΕΘ, φιγουράρουν λευκά μπουκαλάκια πάνω στα οποία ποζάρει ένα γαϊδουράκι.
Οσοι βρεθούν στη ΔΕΘ μέχρι την ερχόμενη Κυριακή , θα δοκιμάσουν παγωμένο γάλα γαϊδούρας, super foods χυμό από τσάπουρνα και μύρτιλλα της Καστοριάς, πολυτελείς κασετίνες με..ξύδια, αλλά και ένα μπόλ σαντιγί για απολαυστικό λούσιμο και αφρόλουτρο.
Παράλληλα με τις ομιλίες και τους εκθέτες από όλο τον κόσμο σε ένα περίπτερο, στην πάνω πλευρά της ΔΕΘ, οι μυρωδιές σε τραβούν από τη μύτη. Φρέσκα καλλυντικα, μέλια από καστανιές της Χαλκιδικής, αυθεντικά λευκαδίτικα σαλάμια, σοκολάτες, αυγοτάραχο, κρασιά, χειροποίητα κοσμήματα, κεριά και δερμάτινες τσάντες και παπούτσια, διεκδικούν μία θέση στα ράφια Ελλάδας και εξωτερικού.
Το γάλα γαϊδούρας στη ΔΕΘ
Οι ευεργετικές ιδιότητες του γάλακτος της γαϊδούρας, που είναι και το κοντινότερο προς το ανθρώπινο μητρικό, είναι γνωστές ήδη από την αρχαιότητα. Στην αρχαία Αίγυπτο το γάλα της γαϊδούρας σε συνδυασμό με βότανα χρησιμοποιούνταν για την ίαση εσωτερικών ή εξωτερικών φλεγμονών ως πόσιμο παρασκεύασμα. Οι αρχαίοι Έλληνες, το θεωρούσαν άριστο θεραπευτικό μέσο.
Λίγο έξω από την πόλη της Κοζάνης βρίσκεται η οικογενειακή Φάρμα Τσιχουρίδη με γαϊδουράκια που, όταν δεν είναι σταβλισμένα, κινούνται ελεύθερα σε βοσκοτόπους και τρέφονται με βιολογικές τροφές, απαλλαγμένες από χημικά λιπάσματα και ζιζανιοκτόνα, ελεγμένες από οργανισμό πιστοποίησης, με αποτέλεσμα να παράγουν γάλα υψηλής ποιότητας και μεγάλης διατροφικής και καλλυντικής αξίας, αφού λίγες σταγόνες αρκούν για να δείτε εμφανή λείανση του δέρματος.

Το γάλα γαιδούρας της Φάρμα Τσιχουρίδη θα βρείτε κατεψυγμένο σε μπουκαλάκια των 200ml σε όλα τα μαγαζιά βιολογικών και παραδοσιακών προϊόντων.
Η φάρμα παράγει επίσης ζυμαρικά με γάλα γαϊδούρας με αλεύρα τύπου δίκκοκο και χωριάτικο, καλλυντικά και σαπούνια.
Το σαπούνι με γάλα γαϊδούρας είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για όσους έχουν ευαίσθητο ή ξηρό δέρμα, καθώς μπορεί να βοηθήσει στην καταπράυνση και ενυδάτωση του δέρματος. Οι φυσικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του γάλακτος μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην καταπράυνση της ερυθρότητας και του ερεθισμού του δέρματος.
Η φάρμα είναι ανοιχτή στο κοινό όλη τη διάρκεια του έτους.

Eνα κουταλάκι σαντιγί για αφρό σε κεφάλι και σώμα
Αυστηρά επιλεγμένες φυτικές και φυσικές πρώτες ύλες από την περιοχή του Κιλκίς, χωρίς επιβλαβή χημικά συστατικά και τοξικές ουσίες.
H Kατερίνα, ιδιοκτήτρια, παραγωγός και υπεύθυνη επιστήμονας του εργαστηρίου παραγωγής φυσικών σαπουνιών και καλλυντικών “Daphne's” δημιούργησε προϊόντα αγνά που πρώτα θέλει να χρησιμοποιεί στα παιδιά της.
Στο εργαστήριό της δημιουργεί και το All in one σαπούνι-σαντιγί. Πρόκειται Πρόκειται για ένα σαπούνι σε μορφή σαντιγί, όλα σε ένα. Αφρόλουτρο, σαμπουάν και κρέμα ξυρίσματος, με πλούσιο βελούδινο αφρό, ιδανικό για εξοικονόμηση χώρου, χρόνου και χρημάτων.

Ενα ανάλαφρο προϊόν με συστατικά φυτικής προέλευσης, αμυγδαλέλαιο, φυτική γλυκερίνη, μαλακτικούς παράγοντες, πρωτεΐνες μεταξιού και άργιλο ρασούλ. Η δόση είναι ένα κουταλάκι του γλυκού. Καθαρίζει σε βάθος, γρήγορα και αποτελεσματικά, σώμα και μαλλιά. Είναι κατάλληλο για όλους τους τύπους δέρματος, προτείνεται για λιπαρές επιδερμίδες δέρματος και τριχωτού κεφαλής.
Εφαρμόζουμε μικρή ποσότητα σε σφουγγάρι ή απευθείας σε βρεγμένο δέρμα στο ντουζ, όπως με το υγρό αφρόλουτρο. Αντίστοιχα εφαρμόζουμε μικρή ποσότητα σε βρεγμένα μαλλιά για λούσιμο. Ως κρέμα ξυρίσματος απλώνουμε την πάστα σε νωπό δέρμα.
Τα γκότζι μπέρι από την Καστοριά σε όλο τον κόσμο
Στην Κορησό Καστοριάς και σε υψόμετρο 1050 μέτρων στο βουνό Αμάραντος βρίσκεται το Αγρόκτημα Τσόπρα. Κάστανα, καρύδια , κράνα, βατόμουρα, σμέουρα, μύρτιλλα, τσάπουρνα, αγριομούσμουλα, αρώνια, και γκότζι μπέρι, είναι οι πρώτες ύλες για χυμούς και super foods αλείμματα.

Εφαρμόζοντας στο κτήμα μας σύγχρονες μεθόδους οικολογικής καλλιέργειας, υπό την καθοδήγηση ειδικών, δημιουργούν ασφαλή προϊόντα, με απολαυστική γεύση.
Στην 89η ΔΕΘ, όσοι βρεθούν μέχρι την αυλαία της την ερχόμενη Κυριακή, θα δοκιμάσουν γκότζι μπέρι σε μαρμελάδα, κρέμα από κάστανα χυμούς από τσάπουρνα και μύρτιλλα, κράνα, αγριομούσμουλα αγριόγκορτσα τσάι, λιαστή τομάτα σε λάδι με ρίγανη και βασιλικό, τα οποία διατίθενται στην αγορά.

Το ξύδι...αλλιώς
Πολυτελείς ξύλινες δρύινες θήκες για μπουκάλια, όχι κρασιού, αλλά γεμάτες από λογιών νόστιμα ξύδια. Η ALFA LEONE στη Νεμέα, για περισσότερα από 26 χρόνια ειδικεύεται στα υψηλής ποιότητας προϊόντα ξιδιού.
Η παραγωγή ξιδιού είναι μια εξειδικευμένη διεργασία. Η γνώση και η χρήση των βαρελιών προσδίδει αξία στα προϊόντα ξιδιού. Tα προϊόντα ξιδιού παράγονται από τη διάσημη Ελληνική ποικιλία Νεμέα Αγιωργίτικο με προσεκτικά επιλεγμένα σταφύλια χάρη στην ευφορία του τοπικού εδάφους.

Το βαλσαμικό ξίδι είναι πηγή σιδήρου, μαγγανίου και καλίου, στοιχεία που βοηθούν στη ρύθμιση της απώλειας βάρους. Οι πολυφαινόλες που περιέχει είναι αντιοξειδωτικά που κρατούν την καρδιά υγιή.
Πώς το απολαμβάνουμε νόστιμα και γρήγορα;
Οι ίδιοι μάς προτείνουν μπρουσκέτες με ντομάτα, αβοκάντο και κρέμα βαλσάμικου. Η αγαπημένη παραδοσιακή συνταγή της Ιταλίας με γευστικές παραλλαγές από Ελλάδα.

Βάζουμε τα ψωμάκια στο φούρνο για λίγα λεπτά, μέχρι να φρυγανιστούν ελαφρά. Τεμαχίζουμε τα τοματίνια, κόβουμε το αβοκάντο σε κυβάκια, χωρίζουμε το θυμάρι σε φυλλαράκια και τα ανακατεύουμε σ’ ένα μικρό μπολ με τα υπόλοιπα υλικά. Όταν αφαιρέσουμε τα ψωμάκια από το φούρνο, τα καλύπτουμε με μια γενναία ποσότητα από το μείγμα που έχουμε φτιάξει και σερβίρουμε με λίγη επιπλέον κρέμα βαλσάμικο και έξτρα θυμάρι.