Γιατρομανωλάκης: Καμία κυβέρνηση δεν τόλμησε νωρίτερα να κάνει υπουργό έναν ανοιχτά ομοφυλόφιλο -Ετυχε να είμαι εγώ | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ | iefimerida.gr

Γιατρομανωλάκης: Καμία κυβέρνηση δεν τόλμησε νωρίτερα να κάνει υπουργό έναν ανοιχτά ομοφυλόφιλο -Ετυχε να είμαι εγώ

Νικόλας Γιατρομανωλάκης κοιτα πλαγια
Νικόλας Γιατρομανωλάκης, φωτογραφία EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Τιμή και βαθιά υποχρέωση απέναντι στις γενιές που έρχονται» είναι τα λόγια του Νικόλα Γιατρομανωλάκη στην πρώτη του ανάρτηση στο facebook μετά την τοποθέτηση του στο υπουργείο Πολιτισμού, ενώ σήμερα έδωσε και την πρώτη του συνέντευξη.

Ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης μίλησε στην ΕΡΤ για το νέο χαρτοφυλάκιο που του ανατέθηκε, για τα μέτρα στήριξης όλων των κλάδων του Πολιτισμού, αλλά και για τον συμβολισμό που έχει λάβει η υφυπουργοποίησή του, ως του πρώτου ανοιχτά ομοφυλόφιλου πολιτικού σε ελληνική κυβέρνηση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γιατρομανωλάκης: Δίνεται μια ιδιαίτερη έμφαση στον Σύγχρονο Πολιτισμό

«Όπως έγινε και με τη Γενική Γραμματεία Σύγχρονου Πολιτισμού τον Αύγουστο του 2019, την οποία σύστησε ο πρωθυπουργός, έτσι και τώρα, με τη δημιουργία του συγκεκριμένου Υφυπουργείου, δίνεται μια ιδιαίτερη έμφαση στον Σύγχρονο Πολιτισμό», δήλωσε ο κ.Γιατρομανωλάκης. «Αυτό αφορά μια σειρά από πράγματα: Πρώτον, η ίδια η παραγωγή του σύγχρονου πολιτισμού, η ίδια η δημιουργική διαδικασία και όλοι οι άνθρωποι που εμπλέκονται σε αυτήν, δηλαδή όλος ο κλάδος. Είναι οι φορείς του υπουργείου που ασχολούνται με θέματα σύγχρονου πολιτισμού, και από εκεί και πέρα είναι κάποια πιο εξειδικευμένα, αλλά εξίσου σημαντικά ζητήματα, όπως είναι η καλλιτεχνική εκπαίδευση, όπως είναι η πνευματική ιδιοκτησία κ.ο.κ».

Όπως ανέφερε ο κ. Γιατρομανωλάκης, ο κλάδος του πολιτισμού, και στην Ελλάδα και διεθνώς, είναι από εκείνους που έχουν πληγεί περισσότερο. «Αυτό που εμείς κάνουμε στο υπουργείο πολιτισμού από την πρώτη στιγμή, είναι ότι προσπαθούμε αφενός να διευρύνουμε την περίμετρο του διχτυού προστασίας και ασφαλείας για τον κόσμο αυτό.

Πέρα από τα οριζόντια μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση όταν ξεκίνησε η πανδημία, έχουν γίνει μια σειρά ειδικευμένων μέτρων για τον τομέα του πολιτισμού. Ήδη έχουν δοθεί περισσότερα από 60 εκατομμύρια ευρώ με τη μορφή των επιδομάτων ειδικού σκοπού. Αυτό θα συνεχίσει φυσικά όσο ο κλάδος παραμένει κλειστός. Έχουμε δημιουργήσει και το μητρώο, ακριβώς για να χαρτογραφηθεί αυτός ο κλάδος και να εντοπιστούν αυτοί οι άνθρωποι. Υπάρχουν άλλα μέτρα που έχουμε κάνει, όπως το πρόγραμμα επιδότησης θέσεων, που είναι σαν να καλύπτει η πολιτεία το κενό, το περιθώριο που υπάρχει μεταξύ των θέσεων που μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εξαιτίας της πανδημίας, έκτακτες επιχορηγήσεις, έκτακτα μέτρα στήριξης σε όλους τους κλάδους του πολιτισμού».

Γιατρομανωλάκης για την υφυπουργοποιηση του

Ο κ. Γιατρομανωλάκης μίλησε επίσης για τον συμβολισμό που έχει πάρει η υφυπουργοποίησή του, ως του πρώτου ανοιχτά ομοφυλόφιλου πολιτικού σε ελληνική κυβέρνηση. «Κάποιος ή κάποια θα ήταν ο πρώτος ή η πρώτη. Δεν το τόλμησε κάποια κυβέρνηση νωρίτερα, έτυχε να είμαι εγώ. Μεγάλη τιμή και μεγάλη ευθύνη και επίσης, μεγάλη ευγνωμοσύνη και στον πρωθυπουργό, ο οποίος δεν κόλλησε σε τέτοιου είδους ζητήματα… Βέβαια, κανένας δεν επιλέγεται μόνον εξαιτίας των χαρακτηριστικών του αυτών, επιλέγεται λόγω της συνολικής του παρουσίασης και διαδρομής».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Γιατί όμως είναι σημαντικό; Θα σας δώσω κάποια στοιχεία από το Ευρωβαρόμετρο: Το 70% των Ελλήνων θεωρεί ότι ακόμα οι διακρίσεις που γίνονται απέναντι σε άτομα ΛΟΑΤΚΙ παραμένουν. Επίσης, για πάρα πολύ κόσμο είναι σαφές ότι ο σεξουαλικός προσανατολισμός ή η ταυτότητα φύλου ενός ατόμου αποτελεί μειονέκτημα για να προσληφθεί σε μία δουλειά. Επομένως, υπάρχουν διακρίσεις και στίγματα. Η ορατότητα, το να βλέπεις ανθρώπους εκεί έξω ενεργούς επαγγελματικά – και πολιτικά αν θέλετε – που είναι διαφορετικοί ως προς τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό ή την ταυτότητα φύλου τους είναι σημαντικό. Δεν είναι από μόνο του προφανώς επαρκές, είναι και το θέμα της νομοθετικής στήριξης, της προστασίας, του πλαισίου, αλλά προφανώς για να αλλάξουν οι νοοτροπίες, για να φύγει αυτός ο στιγματισμός της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, χρειάζονται απ’ ό,τι φαίνεται, και τέτοιου είδους κινήσεις».

Η ανάρτηση του Νικόλα Γιατρομανωλάκη

Ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης, υφυπουργός πλέων για θέματα σύγχρονου πολιτισμού προχωρά και σε μία δημόσια τοποθέτηση μέσα από τα σόσιαλ μίντια.

Ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης ένα από τα πρόσωπα που απασχόλησαν τον ελληνικό και ξένο Τυπο στον ανασχηματισμό, μιλά για τη νέα του θέση, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, την ομοφυλοφιλία και τον σκύλο του Βρασίδα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Το τελευταίο 24ωρο έχουν ξεκινήσει συζητήσεις, debate και διάλογοι για παλιά και για καινούργια θέματα, έχω ήδη τον πρώτο ψεύτικο λογαριασμό twitter στο όνομά μου (δεν είμαι στο twitter) και ο Βρασίδας και ο Πάτρικ έχουν την τιμητική τους», αναφέρει ο κ. Γιατρομανωλάκης. 

Γράφει ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης

«Το τελευταίο 24ωρο έχουν ξεκινήσει συζητήσεις, debate και διάλογοι για παλιά και για καινούργια θέματα, έχω ήδη τον πρώτο ψεύτικο λογαριασμό twitter στο όνομά μου (δεν είμαι στο twitter) και ο Βρασίδας και ο Πάτρικ έχουν την τιμητική τους.

Το τελευταίο 24ωρο όμως συνέβησαν κυρίως τα εξής:

Αναγνωρίζεται από τον Πρωθυπουργό, ακόμα πιο εμφατικά, η σημασία του σύγχρονου πολιτισμού στην χώρα μας, τόσο σε κοινωνικό επίπεδο, όσο και σε αναπτυξιακό, όχι ότι αυτά τα δύο δεν είναι αλληλένδετα. Η δουλειά που έχει ξεκινήσει πριν 18 μήνες όταν συστάθηκε η Γενική Γραμματεία Σύγχρονου Πολιτισμού, και που εκ των πραγμάτων πήρε άλλη τροπή λόγω της πανδημίας, θα συνεχιστεί ακόμα πιο εντατικά, με σοβαρές τομές και μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την ανθεκτικότητα του κλάδου, στηρίζουν ουσιαστικά τους ανθρώπους του, και αναδεικνύουν την σύγχρονη ελληνική καλλιτεχνική δημιουργία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναγνωρίζεται επίσης ότι οι αγώνες κάποιων πολύ γενναίων ανθρώπων εδώ και δεκαετίες, έχουν επιτρέψει σε άτομα σαν εμένα να μπορούμε χωρίς φόβο να είμαστε ο εαυτός μας ακόμα και όταν κατέχουμε δημόσια αξιώματα. Είναι μία σπουδαία τιμή αλλά και μια βαθιά υποχρέωση απέναντι στις γενιές που έρχονται, να μεγαλώσουν σε ένα περιβάλλον χωρίς προκαταλήψεις, χωρίς στίγμα και χωρίς διακρίσεις. Όλα τα άλλα που γράφονται και λέγονται είναι ήσσονος σημασίας. Καλή χρονιά».

Δείτε την ανάρτηση του Νικόλα Γιατρομανωλάκη

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ