ΦΝΘ: Προσφυγοπούλες αφήνουν τα χιτζάμπ και παίζουν ποδόσφαιρο στο Ρουφ -Μέσα από την κάμερα της Νικόλ Αλεξανδροπούλου - iefimerida.gr

ΦΝΘ: Προσφυγοπούλες αφήνουν τα χιτζάμπ και παίζουν ποδόσφαιρο στο Ρουφ -Μέσα από την κάμερα της Νικόλ Αλεξανδροπούλου

ποδοσφαιρο γυναικες
«Από αγκάθι ρόδο -Σέντρα»
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μια εξαιρετικη, καλογυρισμένη ταινία μόλις 49 λεπτών προβάλλεται διαδικτυακά στο πλαίσιο του 22ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Πρόκειται για την ταινία της Νικόλ Αλεξανδροπούλου «Από αγκάθι ρόδο: Σέντρα» με την παρουσία του ηθοποιού Γιώργου Πυρπασόπουλου στο ρόλο παρουσιαστή.

Το 22ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης επιστρέφει online και παρουσιάζει 210 ντοκιμαντέρ από όλο τον κόσμο, πρωτότυπα αφιερώματα και μια σειρά από live ανοιχτές συζητήσεις, διαθέσιμες στο κανάλι του στο YouTube.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σεντρα… στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

H Σόγκρα και η Λεϊλά μαγειρεύουν. Η Σακίμπα κάνει μάθημα πιάνου. Σε λίγο και οι τρεις θα μπουν στην προπόνηση. Η Hestia (Εστία), η πρώτη ομάδα ποδοσφαίρου γυναικών προσφύγων, έχει γίνει μια μικρή πατρίδα για τις νεαρές παίκτριες. Εκεί έχουν βρει αλληλεγγύη, ζεστασιά, ομορφιά.

αφισα
Διαδικτυακά στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντερ Θεσσαλονίκης η ταινία της Νικόλ Αλεξανδροπούλου «Από αγκάθι ρόδο: Σέντρα» με την παρουσία του ηθοποιού Γιώργου Πυρπασόπουλου στο ρόλο παρουσιαστή

Ο Γιώργος Πυρπασόπουλος παρακολουθεί την προπόνησή τους, συζητά με την ιδρύτρια και «ψυχή» της ομάδας, Κατερίνα Σάλτα, για το πρωτοποριακό πρότζεκτ και ακούει τα όνειρα των αθλητριών για το μέλλον. Μπορεί η μπάλα να αλλάξει τον κόσμο;
Η ταινία καταγράφει τις αφηγήσεις γυναικών από το Ιράκ, το Αφγανιστάν και την Συρία που βρέθηκαν στην Ελλάδα μέσα στο κύμα της προσφυγικής κρίσης όλων των τελευταίων χρόνων.
Την ενασχόλησή τους με διάφορες δράσεις και μαζί και το ποδόσφαιρο. Προπονούνται στο γήπεδο του ΠΑΟ Ρουφ και ζουν σε μονάδα φιλοξενίας, ένα από τα πολλά καταφύγια γυναικών προσφύγων στην Ελλάδα. Προερχόμενες από ανδροκρατούμενες κοινωνίες, όπου το ποδόσφαιρο ήταν συνυφασμένο μόνο με την ανδρική παρουσία και συμμετοχή, μπαίνουν σε έναν καινούργιο κόσμο και τον ζουν με ανοιχτούς ορίζοντες και μεγάλη διάθεση. Δειτε το φιλμ ΕΔΩ.

«Οταν παίζουμε ποδόσφαιρο σβήνουν όλα μας τα προβλήματα. Αποκτούμε ηρεμία» λέει στην κάμερα η Σάγκρα από το Ιράν, η οποία ομολογεί τα μεγάλα και οικογενειακά προβλήματά της που την ανάγκασαν να πάρει το δρόμο της προσφυγιάς μαζί με το παιδί της. «Στην πατρίδα μου γνώριζα για τις ομάδες ποδοσφαίρου σαν την Περσέπολις και την Εστεγκλάλ, αλλά δεν μπορούσαμε εμείς οι γυναίκες ούτε στο γήπεδο να πάμε για να παρακολουθήσουμε» λέει η ίδια.
«Μια μπάλα μπορεί να αλλάξει την ζωή μας» λέει μια άλλη κοπέλα από το Αφγανιστάν που έζησε, όμως, μεγάλες τρικυμίες στην ζωή της, η Σακίμπα, που παράλληλα μαθαίνει και πιάνο, στην διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ποδόσφαιρο με χιτζάμπ

«Η ταινία έχει σαν θέμα ουσιαστικά την ενδυνάμωση του ψυχισμού αυτών των γυναικών οι οποίες είναι πρόσφυγοπουλες με σπασμένα όνειρα, εγκαταλελειμμένα στην χώρα που αναγκάστηκαν να αφήσουν πίσω» αναφέρει για την ταινία της η Νικόλ Αλεξανδροπούλου.
«Η δύναμη, η νέες φιλίες  Και  τα καινούργια όνειρα  θα έρθουν μέσα από το  κοινό πάθος για την ομάδα ποδοσφαίρου  για την οποία  παίζουν και διακρίνονται στην Ελλάδα και το Εξωτερικό. Ναι λοιπόν, ποδόσφαιρο με χιτζαμπ!
Δεν είναι η πρώτη φορά που ασχολούμαι  σε ταινία μου  με την ενδυνάμωση της γυναικείας Ταυτότητας στην κοινωνία την θέση της στην οικογένεια, στην εργασία και προπαντός  την ίδια αντίληψη για το ποια είναι και τι μπορεί να κάνει» αναφερει η σκηνοθέτις και διοργανώτρια του AFFF Νικόλ Αλεξανδροπούλου.

νικολ αλεξανδροπουλου
«Η ταινία έχει σαν θέμα ουσιαστικά την ενδυνάμωση του ψυχισμού αυτών των γυναικών οι οποίες είναι πρόσφυγοπουλες με σπασμένα όνειρα, εγκαταλελειμμένα στην χώρα που αναγκάστηκαν να αφήσουν πίσω» αναφέρει για την ταινία της η Νικόλ Αλεξανδροπούλου

«Στις δύο προηγούμενες διοργανώσεις του Athens fashion film festival  η ενδυνάμωση του γυναικείου ταλέντου , της επιχειρηματικότητας  της θέσης Της γυναίκας στην κοινωνία, ήταν βασική θεματική  τόσο στις προβολές όσο και στις συζητήσεις και θα συνεχίσει και στην επόμενη. Ναι, είμαι φεμινίστρια. Το είπε τέλεια η Beyoncé στο τραγούδι της. «Who run the world? Girls» καταλήγει η Νικόλ Αλεξανδροπούλου.

Πώς βλέπω online το Φεστιβάλ Ντοκιμαντερ Θεσσαλονίκης

  • Από τις 19 Μαΐου μπαίνετε στο www.filmfestival.gr και ακολουθείτε το σύνδεσμο TDF22 ONLINE.
  • Δημιουργείτε ένα λογαριασμό επιλέγοντας “Create account” στο επάνω δεξιά μέρος της οθόνης.
  • Συμπληρώνετε το όνομα, το email και τον κωδικό που επιθυμείτε. Μπορείτε τώρα να παρακολουθήσετε τα διαθέσιμα ντοκιμαντέρ.
  • Βρείτε το ντοκιμαντέρ που επιθυμείτε είτε μέσω αναζήτησης, είτε από τις λίστες ανά τμήμα που θα βρείτε στο κεντρικό μενού.
  • Επιλέξτε το ντοκιμαντέρ που επιθυμείτε να παρακολουθήσετε. Θα λάβετε ένα email επιβεβαίωσης.
  • Πατήστε “Play Now” ώστε να ξεκινήσει η προβολή.
  • Έχετε 24 ώρες να δείτε την ταινία.
  • Σε περίπτωση που δεν την δείτε, η θέση σας ακυρώνεται.
  • Μείνετε συντονισμένοι καθημερινά για τη διαθεσιμότητα των ταινιών.
  • Θα είμαστε στη διάθεσή σας κάθε μέρα 10.00 με 01.00 με live chat για να απαντήσουμε σε ερωτήσεις και απορίες.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ