fbpx Ανοίγει ο δρόμος για την οριστική λειτουργία του ΕΜΣΤ - Τι προβλέπει νομοθετική διάταξη που πέρασε στη Βουλή | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ | iefimerida.gr
×
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΔΙΕΥΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ

Ανοίγει ο δρόμος για την οριστική λειτουργία του ΕΜΣΤ - Τι προβλέπει νομοθετική διάταξη που πέρασε στη Βουλή

ΕΜΣΤ
13|12|2019 | 16:07
Κοιτάζοντας την πόλη μέσα από το ΕΜΣΤ Μια εμπειρία που αναμένεται σύντομα να ζήσουμε / Sooc Μενέλαος Μυρίλλας

Εχοντας το πράσινο φως της Βουλής, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης μπορεί να προχωρήσει στη μίσθωση χώρων για εστιατόριο και καφέ, λύνοντας και τις τελευταίες σημαντικές εκκρεμότητες για τα θυρανοίξιά του.

Το άρθο 67 και το άρθρο 68 του νομοσχεδίου «Κατεπείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας των Υπουργείων Υγείας, Εσωτερικών, Εργασίας» που ψηφίστηκε την περασμένη Τετάρτη λύνει τα χέρια του Υπουργείου Πολιτισμού και δύο σημαντικών φορέων του, του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου για να προχωρήσουν απρόσκοπτα το έργο τους. Κάτι κρίσιμο, κυρίως για την περίπτωση του ΕΜΣΤ, το οποίο όπως έχει ανακοινωθεί ως τέλη Φεβρουαρίου θα αρχίσει να λειτουργεί, πλήρως και οριστικά σύμφωνα με το καταστατικό του και τους όρους της δωρεάς 3 εκατομμυρίων ευρώ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Στο άρθρο 65 του νομοσχεδίου δίνεται η δυνατότητα να προχωρήσει το ΕΜΣΤ στην υπεκμίσθωση χώρων του και ειδικότερα του χώρου στο ισόγειο που προορίζεται για το καφέ και του έτερου χώρου στον τέταρτο όροφο όπου έχει οριστεί από την μελέτη ότι θα λειτουργήσει εστιατόριο. Συνθήκες απαραίτητες όχι μόνο για την λειτουργία του μουσείου αλλά προφανώς και για την συγκέντρωση σημαντικών εσόδων. Σημειώνουμε ότι το πωλητήριο θα το διαχειρίζεται το ίδιο το μουσείο. Η ψήφιση αυτού του άρθρου σε συνδυασμό με την έκτακτη επιχορήγηση 1.300.000 ευρώ που έδωσε το υπουργείο Πολιτισμού θωρακίζουν το μουσείο ενόψει των θυρανοιξίων του.

Στο άρθρο προβλέπεται και ποιοι άλλοι χώροι θα μπορούν να εκμισθώνονται προκειμένου το μουσείο να αποκομίζει έσοδα και πέραν των εισιτηρίων και των πωλητηρίων. «Η υπεκµίσθωση του προηγούµενου εδαφίου αφορά αποκλειστικά τους χώρους του υπογείου, του φουαγιέ (ισόγειο), του χώρου περιοδικών εκθέσεων (ισόγειο), του αµφιθεάτρου (ηµιόροφος), της επισκέψιµης οροφής µε σκοπό την πραγµατοποίηση εκδηλώσεων, καθώς και τους χώρους του εστιατορίου (4ος όροφος) και του αναψυκτήριου (ισόγειο).»

Ανανέωση συμβάσεων στο Φεστιβάλ

Στο ίδιο νομοσχέδιο με το άρθρο 67 ρυθμίζεται και το χρόνιο πρόβλημα με τις συμβάσεις εργασίας στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου που έπρεπε να ανανεώνονται συνεχώς, με αποτέλεσμα συχνά να δημιουργούνται καθυστερήσεις που υποστελέχωναν και αποδυνάμωναν τον θεσμό. Ορίζεται ότι «Με απόφαση του Διοικητικού Συµβουλίου της «Ελληνικό Φεστιβάλ Α.Ε.» είναι δυνατή, µέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας πρόσληψης τακτικού προσωπικού η ανανέωση υφιστάµενων εργασιακών συµβάσεων ορισµένου χρόνου, καθώς επίσης και συµβάσεων έργου, οι οποίες σχετίζονται µε την κάλυψη άµεσων λειτουργικών αναγκών του φορέα όπως αυτές προσδιορίζονται από το Δ.Σ. αυτού και πάντως, όχι πέραν της 30ής.9.2020».

Επομένως ως και τον Σεπτέμβρη της προσεχούς χρόνιας είναι εξασφαλισμένες οι θέσεις και η λειτουργία του Φεστιβάλ. Είναι και το χρονικό σημείο που εκτιμάται ότι θα έχει πλεον εγκριθεί και εφαρμοσθεί ο Κανονισμός Λειτουργίας του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου και θα έχει λυθεί το ζήτημα της απασχόλησης. Στην τελετή παράδοσης παραλαβής σε Εθνικό Θέατρο και Φεστιβάλ Αθηνών ο γενικός γραμματέας σύγχρονου πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης είχε υπογραμμίζει εξάλλου ότι «θα καταρτιστεί άμεσα νέο οργανόγραμμα με απόλυτο σεβασμό στους εργαζόμενους».

ΣΧΟΛΙΑ