fbpx Τέλος στην επιλεκτική ενημέρωση του Τύπου για αρχαιολογικά θέματα βάζει εγκύκλιος του υπουργείου Πολιτισμού | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ | iefimerida.gr
×
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΟΡΤΡΕΤΟ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ

Τέλος στην επιλεκτική ενημέρωση του Τύπου για αρχαιολογικά θέματα βάζει εγκύκλιος του υπουργείου Πολιτισμού

Η ανασκαφή στο Δεστοτικό
08|08|2019 | 16:12
Η κοινής λήψης φωτογραφία με την ενημέρωση για την ανασκαφή στο Δεσποτικό που έφτασε από το γρ.Τύπου του ΥΠΠΟΑ

Με στόχο την συγκροτημένη, απολύτως έγκυρη και κυρίως σε εθνικό επίπεδο ενημέρωση του κοινού, ο γ.γ. του Υπουργείου Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου με εγκύκλιό του ζητά η δημοσιοποίηση αρχαιολογικών ευρημάτων να γίνεται κεντρικά, μέσω της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και του γραφείου Τύπου του Υπουργείου

Με κοινό κέντρο ενημέρωσης και κυρίως με πρόσβαση στην πληροφορία ελεύθερη και ισότιμη για όλους και στον ίδιο χρόνο επιθυμεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού να γίνεται πλέον η ενημέρωση για σημαντικές εξελίξεις, ή νέα από τον αρχαιολογικό χώρο. Ετσι ώστε να μην υπάρχουν διαρροές, φήμες ή αναρτήσεις μεμονωμένες, που προκαλούν αιφνιδιασμό, σύγχυση και στη συνέχεια μια προσπάθεια εντοπισμού των πλήρων στοιχείων. Για το λόγο αυτό ο γενικός γραμματέας Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου εξέδωσε εγκύκλιο με σαφείς σχετικές οδηγίες.

Το πορτρέτο του Αλέξανδρου που εντοπίστηκε σε αποθήκη του Μουσείου Βέροιας

Η εγκύκλιος μετά τον Αλέξανδρο και την Κοζάνη

Είχε προηγηθεί στις 31 Ιουλίου, η γνωστοποίηση μέσω ανάρτησης στην προσωπική σελίδα Facebook της Προϊσταμένης Εφορείας Αρχαιοτήτων Hμαθίας κυρίας Αγγελικής Κοτταρίδη ότι εντοπίστηκε ένα πορτρέτο του Αλεξάνδρου που ήταν για χρόνια παραχωμένο και ξεχασμένο στην αποθήκη του μουσείου Βέροιας. Ακολούθησε αυτή την εβδομάδα η ανακοίνωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καστοριάς για την εύρεση ασύλητου τάφου στην Μαυροπηγή Κοζάνης. Η εγκύκλιος που υπογράφει ο κύριος Διδασκάλου και εστάλη προς τη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και τη Γενική Διεύθυνση Αναστήλωσης, Μουσείων και Τεχνικών Έργων, φέρει τον τίτλο «Ανακοινώσεις-δημόσιες αναρτήσεις για τα θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του ΥΠΠΟΑ».

Αναφέρεται ότι «στο πλαίσιο του στρατηγικού συντονισμού και της ενιαίας οργάνωσης και λειτουργίας, του ΥΠ.ΠΟ.Α. και προκειμένου να διασφαλίζεται η βέλτιστη προστασία και προβολή του έργου του, καθώς και να αποτρέπεται οποιαδήποτε σύγχυση από την αποσπασματική διάδοση πληροφοριών και ειδήσεων που αφορούν στις δράσεις του, παρακαλούμε για τα εξής: πριν από οποιαδήποτε δημοσιοποίηση ή ανακοίνωση ή δημόσια ανάρτηση για θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του (για τις οποίες δεν απαιτείται από την κείμενη νομοθεσία προηγούμενη έγκριση), να ενημερώνεται εκ των προτέρων η αρμόδια Γενική Διεύθυνση του ΥΠ.ΠΟ.Α., ώστε σε συνεργασία με το Γραφείο Τύπου να γίνονται οι όποιες επίσημες ανακοινώσεις και ενημερώσεις».

Εικόνα από τον ασύλητο τάφο που βρέθηκε στην Κοζάνη

Ταυτόχρονη πρόσβαση στην πληροφορία βάζει η εγκύκλιος

Με τον τρόπο αυτό η κεντρική πηγή ενημέρωσης και λήψης πληροφορίας θα είναι ανοιχτή για όλους και φυσικά για τα διεθνή μέσα που παρακολουθούν τις αναρτήσεις και ενημερώσεις του Υπουργείου Πολιτισμού και δεν παρακολουθούν προσωπικές αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σημαντικών αρχαιολόγων ή ερευνητών. Επίσης χρονικά θα υπάρχει κοινή εκπομπή της είδησης προς όλους.

Είναι προφανές από το κείμενο της εγκυκλίου, ότι δεν ζητείται από αρχαιολόγους και ερευνητές να μην κάνουν σχετικές αναρτήσεις ή δηλώσεις, αλλά η κυκλοφορία της είδησης να γίνεται από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου, προς όλους, ταυτόχρονα.

ΣΧΟΛΙΑ