Αρχές Φλεβάρη τα δοκιμαστικά για την έναρξη λειτουργίας του ΕΜΣΤ – Στην τελική ευθεία για τα θυρανοίξια - iefimerida.gr

Αρχές Φλεβάρη τα δοκιμαστικά για την έναρξη λειτουργίας του ΕΜΣΤ – Στην τελική ευθεία για τα θυρανοίξια

ΕΜΣΤ
Στην τελική ευθεία για τα θυρανοίξια του τον Φεβρουάριο μπήκε το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης / Εurokinissi Σωτήρης Δημητρόπουλος

Και όμως, τέλη Φεβρουαρίου το ΕΜΣΤ θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει πλήρως και αδιακόπως, όπως επιβεβαίωσε η Λίνα Μενδώνη που επισκέφθηκε σήμερα το μουσείο μαζί με τον γ.γ Νικόλα Γιατρομανωλάκη.

Το χρονοδιάγραμμα που είχε ανακοινωθεί ήδη από τον Αύγουστο θα τηρηθεί, αφού στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης τα πάντα βρίσκονται στην τροχιά της προετοιμασίας για τα θυρανοίξια. Το επιβεβαιώνει το υπουργείο Πολιτισμού σε ανακοίνωσή του μετά την επίσκεψη στον χώρο που έκανε η υπουργός πολιτισμού Λίνα Μενδώνη με τον Γενικό Γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλα Γιατρομανωλάκη (project manager του ΕΜΣΤ), παρουσία του μεταβατικού διευθυντή του μουσείου Δημήτρη Αντωνακάκη, του προέδρου του Δ.Σ. Γιώργου Παπαναστασίου και υπηρεσιακών παραγόντων. Ανάλογη επίσκεψη -αυτοψία θα πραγματοποιηθεί τις προσεχείς ημέρες στην Πινακοθήκη. Mάλιστα η φωτογραφία από την αυτοψία, μαρτυρά ότι στην είσοδο του μουσείο, στο φουαγιέ έχει τοποθετηθεί στην οροφή ένα έργο του σπουδαίου, τόσο πρόωρα χαμένου Νίκου Αλεξίου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
 Ο Δημήτρης Αντωνανακάκης, ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης, η Λίνα Μενδώνη και ο  Γιώργος Παπαναστασίου στην είσοδο του ΕΜΣΤ κάτω από το έργο του Νίκος  Αλεξίου
Ο Δημήτρης Αντωνανακάκης, ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης, η Λίνα Μενδώνη και ο Γιώργος Παπαναστασίου στην είσοδο του ΕΜΣΤ κάτω από το έργο του Νίκος Αλεξίου

Η συλλογή έργων τέχνης όπως προβλέπεται από τη μουσειολογική μελέτη έχει τοποθετηθεί σχεδόν πλήρως και απομένει να ρυθμιστούν θέματα φωτισμού τους και να μπουν οι λεζάντες στα έργα. Επίσης παραμονή Χριστουγέννων βγήκε στον αέρα η προκήρυξη για το εστιατόριο του μουσείου που θα λειτουργήσει στον τέταρτο όροφο, καθώς και του αναψυκτηρίου στο ισόγειο. Η σύμβαση θα είναι πενταετής, με ελάχιστο εγγυημένο μηνιαίο μίσθωμα 7.500 ευρώ. Η διαχείριση του πωλητηρίου θα γίνεται από το ίδιο το μουσείο.

Κατά την αυτοψία έγινε κατανοητό ότι οι χρόνιες καθυστερήσεις που στερούσαν από την Αθήνα ένα Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης οφείλονται στην έλλειψη συντονισμού – θυμίζουμε ότι το μουσείο παραλήφθηκε κτηριακά τον Φεβρουάριο του 2014. Χρειάστηκαν δηλαδή πέντε χρόνια για να λειτουργήσει πλήρως και όχι ως απλός χώρος πολιτισμού σποραδικά, για το παγκόσμιο κοινό. Μάλιστα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου θα γίνουν δοκιμές λειτουργίες του μουσείου, με στόχο τα θυρανοίξια ως το τέλος του μήνα. Θα είναι σίγουρα ένας μεγάλος σταθμός για το 2020.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μέσα στον Ιανουάριο, ολοκληρώνονται οι εργασίες φωτισμού και οργάνωσης των χώρων υποδοχής, όπως και εκείνοι της υποδοχής και εξυπηρέτησης των επισκεπτών. Ο σχεδιασμός της εταιρικής ταυτότητας του ΕΜΣΤ έχει ολοκληρωθεί και βρίσκεται σε στάδιο υλοποίησης.  Παράλληλα με τις προετοιμασίες έναρξης της λειτουργίας, μελετώνται και θέματα που άπτονται του κανονισμού λειτουργίας του οργανισμού, την επαρκή στελέχωση αλλά και την ομαλή μετάβαση του Μουσείου και του προσωπικού του σε καθεστώς καθημερινής λειτουργίας για το κοινό.

Για την ιστορία αναφέρουμε ότι το υπουργείο Πολιτισμού έχει διαθέσει περισσότερα από 40 εκατομμύρια ευρώ για την ανακατασκευή του κτηρίου της πρώην Ζυθοποιϊας Φιξ, ενώ τρία εκατομμύρια ευρώ ήταν η δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, η οποία ενεργοποιήθηκε τον Ιούλιο 2018, για τον εξοπλισμό του Μουσείου και την εφαρμογή των εγκεκριμένων μελετών έκθεσης της μόνιμης συλλογής.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ