Εκδρομή στη Βαμβακού: Το χωριό «φάντασμα» που μεταμορφώθηκε σε προορισμό καινοτομίας και πολιτισμού - iefimerida.gr

Εκδρομή στη Βαμβακού: Το χωριό «φάντασμα» που μεταμορφώθηκε σε προορισμό καινοτομίας και πολιτισμού

καναπες εκκλησια
Ξεγνοιαστες στιγμές, για όλη την οικογένεια, στη Βαμβακού
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το καλοκαίρι ξεκίνησε δυναμικά στο χωριό της Βαμβακούς Λακωνίας με ένα μοναδικό φεστιβάλ και πολλές δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους.

Η Βαμβακού ήδη έχει αποκτήσει φανατικούς φίλους που επιλέγουν να την επισκεφτούν είτε για μονοήμερη εκδρομή είτε διανυκτερεύοντας στους ξενώνες της. Εδω θα χαλαρώσεις, θα παρακολουθήσεις εκδηλώσεις, θα κάνεις πεζοπορία, ποδήλατο, γιόγκα, ενώ τα παιδιά θα συμμετάσχουν σε δημιουργικά εργαστήρια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όλες οι δραστηριότητες υλοποιούνται από τη Vamvakou Revival στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Αναβίωσης του χωριού με την αποκλειστική υποστήριξη από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Ο στόχος του Vamvakou Revival

Με στόχο να ακουστούν ξανά παιδικές φωνές, να ακουστεί ξανά το κουδούνι του σχολείου, δεκαέξι νέοι από την Αθήνα και την Σπάρτη έφυγαν από την αστική ζωή με προορισμό την Βαμβακού Λακωνίας, ένα μικρό γραφικό χωριό στις πλαγιές του Πάρνωνα, σε υψόμετρο 903 μ. και με μόλις εννέα εναπομείναντες μόνιμους κατοίκους.

Ονόμασαν την περιπέτεια τους «Vamvakou Revival», δηλαδή η αναβίωση της Βαμβακούς, και με την ηθική και οικονομική υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), σύστησαν το 2018 έναν οργανισμό «για την αναζωογόνηση του τόπου με εφόδια την ιστορία, το ανθρώπινο κεφάλαιο και τον φυσικό πλούτο της περιοχής», όπως οι ίδιοι λένε.

δωματιο
Διαμονή στη Ρούγα της Βαμβακούς
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γιατί επέλεξαν τη Βαμβακού

Η επιλογή του χωριού δεν ήταν τυχαία. Οι δεκαέξι νέοι που επέστρεψαν για να δώσουν αυτό τον όμορφο αγώνα συνδέονται με τον τόπο, όπως εξάλλου και το ΙΣΝ αφού πρόκειται για τον τόπο καταγωγής του ιδρυτή του, Σταύρου Νιάρχου. Όμως, η απόπειρά τους να αναστηθεί το χωριό ξεπερνά τα όρια της Βαμβακούς αφού πρόθεσή τους είναι να χαράξουν ένα «δρόμο αναβίωσης, φιλοδοξώντας να λειτουργήσει ως μοντέλο ώστε να ακολουθήσουν πολλά ακόμη χωριά στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς».

Έχοντας ολοκληρώσει τα πρώτα στάδια της αναβίωσης, τα καλοκαίρια πλέον το ορεινό χωριό της Λακωνίας υποδέχεται επισκέπτες στον νέο ξενώνα που δημιουργήθηκε και προσφέρει ένα πλούσιο πρόγραμμα δραστηριοτήτων αναψυχής και πολιτισμού.

Για τον Αύγουστο είναι προγραμματισμένα στις 20/08 εκπαιδευτικά προγράμματα και το ταξίδι της ψηφίδας με την Αδαμαντία Μαστροκυριακάκη και κατασκηνωτικά παιχνίδια στη φύση στις 21/08 με τον Ευάγγελο Θεοδώρου για παιδιά. Ενώ στις 27/08 με τη φωνή της ερμηνεύτριας και ηθοποιού, Αλίνας Κωτσοβούλου υπό τη συνοδεία της πιανίστα Μάρως Θεοδωράκη, οι μεγάλοι θα περιπλανηθούν σε μελωδίες και στίχους με θέμα τον έρωτα και την αγάπη. Επίσης, στις 27/08 και τις 28/08, για τα παιδιά προγραμματίζονται μουσικά παιχνίδια με την ομάδα Φάλτσο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ενα σύγχρονο και καινοτόμο κέντρο STEAM στη Βαμβακού

Στη Βαμβακού θα δείτε ενα σύγχρονο κέντρο STEAM (Science Technology Engineering Arts Maths), όπου υλοποιούνται καινοτόμες ιδέες και προτάσεις, ώστε οι μαθητές να κατανοήσουν τις έννοιες της Επιστήμης, της Πληροφορικής, της Ρομποτικής, της Μηχανικής, των Μαθηματικών, αλλά και των Τεχνών
Στη Βαμβακού θα δείτε ενα σύγχρονο κέντρο STEAM (Science Technology Engineering Arts Maths), όπου υλοποιούνται καινοτόμες ιδέες και προτάσεις, ώστε οι μαθητές να κατανοήσουν τις έννοιες της Επιστήμης, της Πληροφορικής, της Ρομποτικής, της Μηχανικής, των Μαθηματικών, αλλά και των Τεχνών

Στο πλαίσιο του προγράμματος, το σχολείο της Βαμβακούς ανακαινίστηκε και μετατράπηκε σε ένα σύγχρονο και καινοτόμο κέντρο STEAM (Science Technology Engineering Arts Mathematics) που ονομάστηκε V.Lab (Vamvakou Technology Lab fully powered by SNF).

Μέχρι να ξαναγεμίσουν οι σχολικές αίθουσες με παιδιά, το V.Lab προσφέρει τη δυνατότητα σε παιδιά, νέους, αλλά και ενηλίκους, να γνωρίσουν και να χρησιμοποιήσουν τις νέες τεχνολογίες. Διότι, η προσπάθεια της αναβίωσης δεν εξαντλείται στην επιστροφή λίγων ανθρώπων αλλά, όπως οι ίδιοι την περιγράφουν, «μέσα από συλλογική δράση και συνέργειες, σκοπός είναι να αναπτυχθούν νέες δραστηριότητες που αφορούν στην καινοτομία, τον αγροτουρισμό και τον αγροδιατροφικό τομέα (μελέτη για τις προοπτικές ανάπτυξής του στη Βαμβακού και τις γύρω περιοχές), με έμφαση στη δημιουργικότητα». Έτσι μπορεί να εξασφαλιστεί το μέλλον του χωριού στη βάση της βιώσιμης ανάπτυξης, με πρωτεύοντα στόχο την προσέλκυση νέων μόνιμων κατοίκων. «Βασικό όχημα αποτελεί η δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης και η εξασφάλιση σύγχρονων συνθηκών διαβίωσης, ώστε σε μερικά χρόνια η Βαμβακού να σφύζει και πάλι από ζωή» εξηγεί η ομάδα.

καφε
To εστιατόριο – καφέ Βουρέικο είναι έτοιμο να σας ταξιδέψει σε αυθεντικές ελληνικές και μεσογειακές γεύσεις
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι μπορείς να κάνεις στη Βαμβακού

Στο μεταξύ, για να ενισχυθεί η επισκεψιμότητα του χωριού, πέραν του καλοκαιρινού φεστιβάλ που φτάνει μέχρι το τέλος Αυγούστου, διοργανώνονται σε σταθερή βάση εκπαιδευτικά προγράμματα, πολιτιστικές δραστηριότητες, όπως θέατρο, σινεμά, μουσικές βραδιές και διαλέξεις, εικαστικά εργαστήρια, επιτραπέζια παιχνίδια ενώ λειτουργεί ανοιχτή δανειστική βιβλιοθήκη.

Στον χώρο του σχολείου, επίσης, υπάρχει γήπεδο μπάσκετ και αθλητικός εξοπλισμός, πχ μπάλες, στρώματα, τραμπολίνο που μπορούν μικροί και μεγάλοι να χρησιμοποιήσουν για να συμμετάσχουν, για παράδειγμα, σε συνεδρίες γιόγκα. Παράλληλα, στο χωριό έχει ξανανοίξει εστιατόριο και καφέ, και οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν οργανωμένες και ασφαλείς αθλητικές δραστηριότητες στον Πάρνωνα, όπως πεζοπορία στα μονοπάτια της Βαμβακούς, ορεινή ποδηλασία, ενοικιάζοντας ένα από τα ηλεκτρικά ποδήλατα με υποβοήθηση HAIBIKE, περιήγηση με mini bus ή 4 times 4 μέσα στο δάσος αλλά και να συμμετάσχουν στον αγώνα ορεινού τρεξίματος.

Όπως γράφει η ίδια η ομάδα των δεκαέξι νέων που ζουν πια στο χωριό, χτίζοντας τους δικούς τους όρους για μια ποιοτική ζωή, «για τον καθένα μας βέβαια, η Βαμβακού έχει μια ξεχωριστή θέση. Για τον Ανάργυρο σημαίνει καταφύγιο, για την Ελένη έρωτας, για τον Τάκη ρίζες, για τον Τάσο φροντίδα, για το Χάρη χώρος έκφρασης. Όπως και να έχει όμως, το χωριό μας είναι αυτό που πολύ απλά αποκαλούμε σημείο αναφοράς».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ