Δράμα: Εντοπίστηκαν θαυμάσια αρχαιολογικά ευρήματα σε έργα φυσικού αερίου -Νομίσματα, σκεύη, ασύλητοι τάφοι - iefimerida.gr

Δράμα: Εντοπίστηκαν θαυμάσια αρχαιολογικά ευρήματα σε έργα φυσικού αερίου -Νομίσματα, σκεύη, ασύλητοι τάφοι

Θαυμάσια αρχαιολογικά ευρήματα στη Δράμα
Θαυμάσια αρχαιολογικά ευρήματα στη Δράμα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ιδιαίτερου ενδιαφέροντος αρχαιολογικά ευρήματα ήρθαν στο φως στο πλαίσιο των εργασιών που εκτελούνται, τα πέντε τελευταία χρόνια, για την ανάπτυξη του δικτύου φυσικού αερίου στη Δράμα.

Τα ευρήματα ρίχνουν φως στη μακραίωνη ιστορία της πόλης της Δράμας.

Χρηστικά αντικείμενα και οικιστικές δομές που ανακαλύφθηκαν κατά τις ανασκαφικές εργασίες μαρτυρούν την αδιάλειπτη ανθρώπινη παρουσία στην περιοχή, από την ελληνιστική εποχή έως τα βυζαντινά χρόνια. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται απομεινάρια κατοικιών, τμήματα λιθόστρωτων δρόμων, οικιακά σκεύη, κεραμικά, νομίσματα, αγωγοί που προσφέρουν πολύτιμες πληροφορίες για την καθημερινή ζωή των κατοίκων της αρχαίας Δράμας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πολύτιμα κτερίσματα σε δύο ασύλητους τάφους στη Δράμα

Από τις πιο ενδιαφέρουσες ανακαλύψεις που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη είναι δυο ασύλητοι τάφοι, ενός άντρα και μιας γυναίκας.

Στην ταφή της γυναίκας, σύμφωνα με τις πρώτες αναλύσεις που έγιναν από Εργαστήριο Φυσικής Ανθρωπολογίας του ΔΠΘ, πρόκειται για μια γυναίκα ηλικίας μεταξύ 16 και 22 ετών. Δίπλα της βρέθηκαν ενδιαφέροντα κτερίσματα- μεταξύ άλλων μια ασημένια σπάτουλα, ένας χάλκινος καθρέφτης, ένα γυάλινο αγγείο και ένα ασημένιο νόμισμα. Ενδιαφέρον παρουσιάζει, επίσης, ένας λακκοειδής τάφος, μέσα στον οποίο βρέθηκαν δώδεκα χάλκινα νομίσματα της αποικίας των Φιλίππων.

Θαυμάσια αρχαιολογικά ευρήματα στη Δράμα
Θαυμάσια αρχαιολογικά ευρήματα στη Δράμα

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν σε ειδική εκδήλωση, με τίτλο «Υπόγεια Δράμα», που συνδιοργάνωσαν η Ελληνική Εταιρεία Διανομής Αερίου Enaon EDA, θυγατρική της Enaon, και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας στο αίθριο του αρχαιολογικού μουσείου της πόλης, παρουσία του περιφερειάρχη ΑΜΘ Χριστόδουλου Τοψίδη, της διευθύνουσας συμβούλου της Enaon EDA Φρενζέσκας Ζαννινόττι (Francesca Zanninotti), του δημάρχου Δράμας Γιώργου Παυλίδη, του δημάρχου Κάτω Νευροκοπίου, τοπικών φορέων και πλήθος κόσμου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η άγνωστη ιστορική ταυτότητα της Δράμας

«Η πολιτιστική κληρονομιά του τόπου είναι και η ταυτότητά του. Κατά συνέπεια, η προστασία και η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι ιερός στόχος όλων μας», τόνισε στην ομιλία της η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας Βασιλική Πουλιούδη. «Η Enaon EDA σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας», συνέχισε η κ. Πουλιούδη, «μπόρεσε να βγάλει στο φως νέες θέσεις στον οικισμό της Δράμας που μέχρι τώρα δεν ήταν γνωστές. Αυτές οι θέσεις είναι διαφόρων εποχών, αρχίζουν από τα προϊστορικά μέχρι και τα νεότερα χρόνια. Είναι, λοιπόν, σημαντικός ο ρόλος αυτού του έργου γιατί βοηθάει τόσο στην εύρεση όσο και στην ανάδειξη των αρχαιοτήτων. Τα αρχαιολογικά ευρήματα, που εντοπίστηκαν σε διάφορα σημεία της Δράμας, αποκαλύπτουν πολύτιμα στοιχεία. Εντός του 2025, εντοπίστηκαν πέντε νέες θέσεις με προϊστορικά ελληνιστικά αγγεία, φούρνους και κλιβάνους, που φωτίζουν τη ζωή και την καθημερινότητα των ανθρώπων που έζησαν στην πόλη πριν από χιλιάδες χρόνια».

«Τα αρχαιολογικά ευρήματα που εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια των εργασιών για την ανάπτυξη του δικτύου διανομής φυσικού αερίου στη Δράμα, φέρνουν στο φως τον πολιτιστικό πλούτο της περιοχής και δημιουργούν νέες προοπτικές για την ανάδειξη και αξιοποίησή του», υπογράμμισε η διευθύνουσα σύμβουλος της Enaon EDA, Φραντσέσκα Ζαννινόττι (Francesca Zanninotti)».

«Αυτή η σύμπραξη μεταξύ σύγχρονης τεχνολογίας και πολιτισμού», τόνισε η κ. Ζαννινόττι, «δείχνει πώς η ανάπτυξη και η προστασία της κληρονομιάς μπορούν να προχωρήσουν μαζί. Η μετάβαση της πόλης σε μια νέα ενεργειακή εποχή μέσα από καινοτόμες υποδομές αποτελεί μία επένδυση για τις επόμενες γενιές, ενώ η ταυτόχρονη ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, θυμίζει ότι το μέλλον χτίζεται πάνω στο παρελθόν».

«Η ανακάλυψη και η προστασία αυτών των αρχαιολογικών θησαυρών δεν θα ήταν δυνατή χωρίς τη στενή συνεργασία μας με τις αρχαιολογικές υπηρεσίες, την Περιφέρεια ΑΜΘ, την τοπική αυτοδιοίκηση και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Μοιραστήκαμε έναν κοινό στόχο: να προχωρήσουμε το έργο για την ενεργειακή αναβάθμιση της Δράμας, με σεβασμό στην ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά της», κατέληξε η διευθύνουσα σύμβουλος της Enaon EDA.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μια πετυχημένη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα

«Στο φιλόδοξο, αλλά απολύτως αναγκαίο έργο υποδομής που μετασχηματίζει το ενεργειακό αποτύπωμα της Δράμας και ολόκληρης της Περιφέρειας ΑΜΘ», αναφέρθηκε στην ομιλία του ο περιφερειάρχης Χριστόδουλος Τοψίδης, υπογραμμίζοντας ότι «η σημερινή εκδήλωση ενώνει δύο φαινομενικά αντίθετους κόσμους: την καινοτομία και τον πολιτισμό, την ενέργεια και την ιστορία. Από τη μία, η Enaon EDA προχωρά με αποφασιστικά βήματα στην ανάπτυξη του δικτύου διανομής φυσικού αερίου στην Περιφέρειά μας. Το έργο αυτό είναι βαθιά κοινωνικό και οικονομικό. Είναι η απάντησή στην ανάγκη των πολιτών για φθηνότερη, καθαρότερη ενέργεια. Και βεβαίως, είναι αποτέλεσμα συντονισμένης συνεργασίας. Μια γνήσια συμπόρευση δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με απτά αποτελέσματα. Παράλληλα, στον χώρο του αρχαιολογικού μουσείου Δράμας, έχουμε την ευκαιρία να ταξιδέψουμε στο παρελθόν μέσα από τα εκθέματα που εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια του έργου για την ανάπτυξη του δικτύου διανομής φυσικού αερίου στην πόλη. Είναι σημαντικό που η Enaon EDA στηρίζει τέτοιες πολιτιστικές δράσεις. Δείχνει πως μια σύγχρονη εταιρεία ενέργειας λειτουργεί με σεβασμό στο παρελθόν και όραμα για το μέλλον».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, παρουσιάστηκε φωτογραφικό και τεκμηριωτικό υλικό από τις ανασκαφές, καθώς και μία ενδεικτική επιλογή ευρημάτων που έχουν ήδη μεταφερθεί στο μουσείο. Παράλληλα, έγιναν αναφορές στον τρόπο με τον οποίο τα ευρήματα αυτά εντάσσονται στο ιστορικό και πολεοδομικό ιστό της αρχαίας πόλης. Η εκδήλωση ανέδειξε τη σημασία της αγαστής συνεργασίας μεταξύ δημόσιων υπηρεσιών και ιδιωτικών φορέων, με στόχο την προστασία και ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος της χώρας. Όπως σημείωσαν όλοι οι ομιλητές, το παράδειγμα της Δράμας αποδεικνύει πως η τεχνολογική πρόοδος δεν είναι εμπόδιο, αλλά αφορμή για επανασύνδεση με το παρελθόν.

Οι εργασίες για την ανάπτυξη του δικτύου διανομής φυσικού αερίου στην Δράμα συνεχίζονται με αυστηρή τήρηση των διαδικασιών προστασίας και διατήρησης των αρχαιολογικών ευρημάτων με σεβασμό στο περιβάλλον και την τοπική κοινωνία. Στο πλαίσιο του έργου, στη Δράμα έχουν κατασκευαστεί μέχρι σήμερα 57 χλμ. δικτύου χαμηλής πίεσης και 2 χλμ. δικτύου μέσης πίεσης, ενώ έχουν εγκατασταθεί περισσότεροι από 1000 οικιακοί και εμπορικοί μετρητές φυσικού αερίου, ενώ έχουν τροφοδοτηθεί και σημαντικές βιομηχανίες της πόλης.

Να σημειωθεί πως η Δράμα, μαζί με την Ξάνθη, την Καβάλα, την Κομοτηνή, την Ορεστιάδα και την Αλεξανδρούπολη είναι οι έξι πόλεις της Περιφέρειας ΑΜΘ, όπου υλοποιούνται από την Enaon EDA έργα για την ανάπτυξη δικτύων διανομής φυσικού αερίου. Συνολικά, προβλέπονται, η κατασκευή 496 χλμ. δικτύου χαμηλής και μέσης πίεσης και περισσότερες από 11.400 συνδέσεις οικιακών, εμπορικών και βιομηχανικών καταναλωτών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα έργα στην Περιφέρεια ΑΜΘ είναι συνολικού προϋπολογισμού 49 εκατ. ευρώ και συγχρηματοδοτούνται από ίδια κεφάλαια της εταιρείας και πόρους από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας ΑΜΘ. Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα έργα ξεκίνησαν με πόρους του ΕΣΠΑ 2014 - 2020 και θα ολοκληρωθούν μέσω του Προγράμματος ΑΜΘ 2021-2027.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ