Στην ανακοίνωση νέων, αυστηρών μέτρων για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων μεταναστευτικών ροών από τη Λιβύη αναμένεται να προχωρήσει η κυβέρνηση μετά τη σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Μετανάστευσης στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο κ. Πλεύρης θα ενημερώσει τον κ. Μητσοτάκη για τα όσα συνέβησαν στη χθεσινή, επεισοδιακή επίσκεψη της ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας στη χώρα της Βόρειας Αφρικής και θα συζητήσουν το νέο πλαίσιο για την αποτροπή της εισόδου μεταναστών στη χώρα μέσω της Κρήτης.
Ενισχυμένα μέτρα κατά της παράνομης μετανάστευσης στα ελληνικά νησιά
Πλέον, θεωρείται μονόδρομος η δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης στο νησί, όπου θα οδηγούνται «με χειροπέδες» όσοι φτάνουν στις ακτές του έχοντας ξεκινήσει το ταξίδι τους από τη Λιβύη.
«Στόχος είναι να δοθεί το μήνυμα ότι όποιος έρχεται εδώ δεν θα έχει τη δυνατότητα να τριγυρίζει ελεύθερος ή να συνεχίσει το ταξίδι του για άλλη ευρωπαϊκή χώρα», όπως σημειώνει αρμόδια πηγή μιλώντας στο iefimerida.gr. Μία ρύθμιση που είναι στο πνεύμα του νομοσχεδίου που είχε προετοιμάσει ο πρώην υπουργός Μετανάστευσης, Μάκης Βορίδης, το οποίο θα κατατεθεί το επόμενο διάστημα στη Βουλή και προβλέπει πως η παράνομη παραμονή στη χώρα καθίσταται ποινικό αδίκημα και όποιος καταδικάζεται θα οδηγείται άμεσα στη φυλακή απ’ όπου θα μπορεί να βγει για να επιστρέψει στη χώρα προέλευσης του. Παράλληλα, αναμένεται να παγώσει για ένα διάστημα η έκδοση ασύλου για όσους φτάσουν στην Κρήτη από τη Λιβύη, από όποια χώρα κι αν προέρχονται. Ούτως ή άλλως η πλειοψηφία όσων φτάνουν στα παράλια της Λιβύης με σκοπό να περάσουν στην Ευρώπη προέρχονται από την Αίγυπτο, το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές, χώρες που θεωρούνται ασφαλείς και άρα δεν δικαιούνται άσυλο. Εξαίρεση αποτελεί το εμπόλεμο Σουδάν, απ’ όπου αναμένεται να υπάρξουν μεγαλύτερα κύματα προσφύγων και μεταναστών το επόμενο διάστημα.
Με αυτά τα δύο μέτρα η ελληνική κυβέρνηση θέλει να αποθαρρύνει τα κύματα παράνομων μεταναστών που βρίσκονται στα παράλια της γειτονικής χώρας με στόχο να περάσουν το Λιβυκό Πέλαγος και να φτάσουν στην Κρήτη. Το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ο οποίος μιλώντας στο Action τόνισε πως «τα μέτρα που θα πάρεις, πρέπει να αντιστρέφουν τη λογική προσέλκυσης, οτιδήποτε αντιστρέφει τη λογική του "ανοίξαμε και σας περιμένουμε"».
Ανησυχία στην Αθήνα μετά το επεισόδιο με τον Χαφτάρ στη Λιβύη
Τα όσα συνέβησαν χθες στη Βεγγάζη, όπου ο στρατάρχης Χαφτάρ έδιωξε ως ανεπιθύμητο τον Επίτροπο Μετανάστευσης και την αντιπροσωπεία που τον συνόδευε, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Θάνος Πλεύρης και οι υπουργοί Εσωτερικών Ιταλίας και Μάλτας, θορύβησε την κυβέρνηση για τη στάση του καθεστώτος που ελέγχει την Ανατολική Λιβύη.
Αν και αρμόδιες πηγές επισήμαναν στο iefimerida.gr πως επρόκειτο για μία σκηνοθετημένη αντίδραση που είχε πολιτικά κίνητρα για την μη αναγνώριση του καθεστώτος από την Ε.Ε., δεν παύει να προκαλεί ανησυχία και αμφιβολίες για τη δυνατότητα συνεργασίας στον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών. Αυτό κατέστη φανερό και στις Βρυξέλλες που είδαν από πρώτο χέρι τις δυσκολίες που υπάρχουν και την ανάγκη να στηριχθεί η προσπάθεια της Ελλάδας για φύλαξη των θαλασσίων συνόρων.
Η Αθήνα θα προσπαθήσει να κρατήσει ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με την πλευρά Χαφτάρ, με συνεργάτες του πρωθυπουργού να σημειώνουν λίγη ώρα μετά το επεισόδιο πως την Κυριακή ο υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε χωρίς πρόβλημα τόσο την Τρίπολη όσο και τη Βεγγάζη συζητώντας μεταξύ άλλων και τη συνεργασία στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Όμως, η έκταση του προβλήματος και η δυσκολία του λιμενικού να αναχαιτίσει τις βάρκες που ξεκινούν από τη Λιβύη πριν μπουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα χωρίς τη συνεργασία των λιβυκών αρχών δεν αφήνουν περιθώρια για καθυστέρηση στη λήψη μέτρων. Ήδη, η κατάσταση στην Κρήτη είναι ασφυκτική, αφού φτάνουν καθημερινά σχεδόν χίλιοι μετανάστες, χωρίς να υπάρχουν υποδομές για την κράτηση τους.