Αποκλειστικό: Το νέο έργο που ετοιμάζει ο Δημήτρης Παπαϊωάννου στην Ελλάδα - iefimerida.gr

Αποκλειστικό: Το νέο έργο που ετοιμάζει ο Δημήτρης Παπαϊωάννου στην Ελλάδα

Το νέο έργο του Δημήτρη Παπαϊωάννου
O Δημήτρης Παπαϊωάννου κατά τη διάρκεια των οντισιόν που λειτούργησαν και ως workshop για το νέο του έργο / Φωτογραφία Julian Mommert

Τον Μάιο του 2020, ακριβώς σε ένα χρόνο θα κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στην Αθήνα το νέο έργο του Δημήτρη Παπαϊωάννου που μόλις ολοκλήρωσε τις διεθνείς ακροάσεις και κλείνει το καστ. Εντωμεταξύ ανακοινώθηκε ότι ο «Μεγάλος Δαμαστής» που έχει δώσει ήδη 96 παραστάσεις στις μεγαλύτερες σκηνές του κόσμου, θα παρουσιαστεί και στο περίφημο ΒΑΜ της Νέας Υόρκης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το να περιγράψει ένας Ελληνας τον Δημήτρη Παπαϊωάννου είναι δύσκολο. Δύσκολο με την έννοια ότι δεν μπορείς να βρεις τις λέξεις με τη σωστή φόρτιση και το νόημα για να αποδώσεις το εύρος και κυρίως το «μέταλλο» αυτού του πλήρους δημιουργού. Eτσι καταφεύγουμε σε μεγάλες φράσεις με πολλές λέξεις.Τον αποκαλούμε διεθνή Ελληνα και καμαρώνουμε που διαπρέπει στις μεγαλύτερες σκηνές του κόσμου εξασφαλίζοντας στο πέρασμά του διθυραμβικές κριτικές. Για πολλούς -για τους περισσότερους είναι η αλήθεια αφού η πρόσβαση στην τέχνη παραμένει δύσκολη για το ευρύ κοινό, κυρίως στην επαρχία- ο Δημήτρης Παπαϊωάννου είναι κυρίως ο δημιουργός των τελετών έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα. Θεωρείται έκτοτε ο χαρτογράφος της διαχρονικής εικόνας της χώρας, ο storyteller μιας ιστορίας εξιδανικευμένης ίσως, αλλά που μπορεί να λειτουργήσει ως πήχης και αμετακίνητο καταφύγιο επιστροφής όταν η έννοια της ακύρωσης ή της ματαίωσης κυριαρχεί.

Στιγμιότυπο από τις οντισιόν για το νέο έργο του Δημήτρη Παπαϊωάννου / Φωτογραφία Julian Mommert
Στιγμιότυπο από τις οντισιόν για το νέο έργο του Δημήτρη Παπαϊωάννου / Φωτογραφία Julian Mommert

Εχει ενδιαφέρον λοιπόν να δει κανείς πώς τον περιγράφουν οι «ξένοι». Μπαίνοντας στην σελίδα του περίφημου Brooklyn Academy of Music (BAM) διαβάζεις την ανακοίνωση ότι ο «Μεγάλος Δαμαστής» του θα παρουσιαστεί εκεί για τέσσερις μέρες τον προσεχή Νοέμβρη, από τις 14 ως τις 17, με την σημείωση «ο Δημήτρης Παπαϊωάννου είναι ο ιδιοσυγκρασιακός Ελληνας σκηνοθέτης και χορογράφος που ξεκίνησε ως ζωγράφος, ηγήθηκε στη δημιουργία της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004 στην Αθήνα και πρόσφατα έγινε ο πρώτος καλλιτέχνης μετά το θάνατο της Πίνα Μπάους που εκλήθη να δημιουργήσει νέο έργο για το Tanztheater Wuppertal». Ο «Μεγάλος Δαμαστής» έχει κάνει ήδη 96 παραστάσεις σε 21 χώρες τεσσάρων ηπείρων, μέσα στο καλοκαίρι θα βρεθεί σε Χονγκ Κονγκ,Τόκιο και Κιότο, ενώ όπως μας αποκαλύπτει ο ίδιος ο δημιουργός θα κλείσει τον κύκλο του με τον ιδανικό τρόπο: Με δυο παραστάσεις ξανά εδώ από όπου άρχισαν όλα, στην Αθήνα, τον Δεκέμβριο του 2019. Μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν δει την παράσταση τουλάχιστον 65.000 θεατές.

O Δημήτρης Παπαϊωάννου (πλάτη στον φακό) δίνει οδηγίες στους χορευτές / Φωτογραφία Julian Mommert
O Δημήτρης Παπαϊωάννου (πλάτη στον φακό) δίνει οδηγίες στους χορευτές / Φωτογραφία Julian Mommert
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για την ιστορία σημειώνουμε ότι ακριβώς σαν σήμερα, στις 24 Μαΐου είχε κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα του στην Αθήνα, στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση που είναι και συμπαραγωγός της παράστασης. Ουσιαστικά από τον Δεκέμβριο και μετά η αποκλειστική προσήλωση είναι στο νέο του έργο που ήδη ετοιμάζει με γοργούς ρυθμούς. Για το λόγο αυτό άλλωστε βρίσκεται αυτές τις μέρες στην Αθήνα σε μια μικρή ανάπαυλα των παγκόσμιων περιοδειών του με τον Μεγάλο Δαμαστή αλλά και το «Since She», το έργο που δημιούργησε για το Χοροθέατρο του Βούπερταλ.

Στιγμιότυπο από τις οντισιόν για το νέο έργο του Δημήτρη Παπαϊωάννου / Φωτογραφία Julian Mommert
Στιγμιότυπο από τις οντισιόν για το νέο έργο του Δημήτρη Παπαϊωάννου / Φωτογραφία Julian Mommert

Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου είναι για τα επόμενα πέντε χρόνια resident του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Αυτό σημαίνει ότι του έχει παραχωρηθεί ένας χώρος που λειτουργεί ως στούντιο του δημιουργού για τις οντισιόν και τις πρόβες. Επιτέλους, δηλαδή, ο κορυφαίος δημιουργός απόκτησε έναν σταθερό χώρο στην ίδια την Αθήνα... Εκεί έγιναν μέσα στον Μάιο για επτά μέρες οι διεθνείς οντισιόν για το νέο έργο του. Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου μας είπε ότι οι αιτήσεις ξεπέρασαν τις 500 από όλο τον κόσμο και τελικά ο ίδιος επέλεξε 21 άτομα που ήρθαν στην Αθήνα (ακόμα και από το Μόντρεαλ ή την Κορέα) προκειμένου να διεκδικήσουν μία θέση στη νέα παγκόσμια παραγωγή του. Επέλεξε επτά από αυτούς, ενώ ήδη κλειδώνει το καστ για την παράσταση που θα είναι πάλι διεθνής συμπαραγωγή. Οπως συνηθίζει ο δημιουργός, ακόμα και οι οντισιόν εξελίχθηκαν σε μια μορφή εργαστηρίων, δίνοντας τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να μυηθούν στον κόσμο του Δημήτρη Παπαϊωάννου αποκομίζοντας μια σπάνια εμπειρία.

H πρώτη διεθνής οντισιόν του Δημήτρη Παπαϊωάννου εξελίχθηκε σε workshop / Φωτογραφία Julian Mommert
H πρώτη διεθνής οντισιόν του Δημήτρη Παπαϊωάννου εξελίχθηκε σε workshop / Φωτογραφία Julian Mommert
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μέχρι να αποχαιρετίσουμε τον «Μεγάλο Δαμαστή», εδώ, στην Αθήνα όπου τον είδαμε για πρώτη φορά και ήταν μια εμπειρία σεισμική για τον θεατή με απανωτά κύματα συναισθημάτων, εικόνων και σκέψεων να τον διαπερνούν, μέχρι να δούμε τη νέα δουλειά σε ακριβώς ένα χρόνο, μπορούμε να μπαίνουμε στο δημιουργικό του σύμπαν μέσα από τις εικόνες-θραύσματα που ανεβάζει ο ίδιος. Ολες οι φωτογραφίες με την υπογραφή του Julian Mommert.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ