Δελφοί: Πενθήμερη έκθεση ζωγραφικής και τριήμερο yoga retreat στον ομφαλό της γης - iefimerida.gr

Δελφοί: Πενθήμερη έκθεση ζωγραφικής και τριήμερο yoga retreat στον ομφαλό της γης

Η Άλκηστη Παναγιωτοπούλου
Η Άλκηστη Παναγιωτοπούλου/ Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στους Δελφούς έκθεση με τίτλο «Είσαστε τα μάτια, μέσα από τα οποία η Δημιουργία γνωρίζει τον εαυτό της».

Πέντε νέες καλλιτέχνιδες και μια εικαστική επιμελήτρια, οι οποίες ζουν στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, τη Βενετία, τη Νάξο και το Πόρτο, συναντιούνται ύστερα από δύο χρόνια πανδημίας για να οργανώσουν μια πενθήμερη έκθεση ζωγραφικής και ένα τριήμερο yoga retreat στον ομφαλό της γης, τους Δελφούς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έργα ζωγραφικής, έργα από πηλό, γυάλινες εγκαταστάσεις, έγχρωμα σχέδια με μολύβι και πορτραίτα-ψυχογράφημα, τα οποία «μας δίνουν ένα πεδίο σιωπής με πυκνά αισθήματα. Φανερώνουν και χρωματίζουν ψυχές, θεότητες, άστρα, το φως και το βασίλειο της φύσης», λέει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων μία εκ των καλλιτέχνιδων, η Φρειδερίκη Παπασταυροπούλου.

Φρειδερίκη Παπασταυροπούλου
Έργο από τη Φρειδερίκη Παπασταυροπούλου/ Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο τίτλος της έκθεσης είναι μάλλον ασυνήθιστος: «Είσαστε τα μάτια, μέσα από τα οποία η Δημιουργία γνωρίζει τον εαυτό της». Κι αυτό καθώς, όπως εξηγεί η κ. Παπασταυροπούλου, «δεν αφορά μόνο τον καλλιτέχνη, αλλά τοποθετεί τον κάθε άνθρωπο σε μια ενεργητική θέση στη ζωή του και τη δημιουργία». Η ίδια σημειώνει ακόμη ότι μπορεί τα έργα της έκθεσης να έχουν διαφορετικές ποιότητες, έχουν όμως κοινό πυρήνα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μονοπάτι για την τέχνη και τη ζωή η γιόγκα

Κατά τη διάρκεια των σπουδών τους στη Θεσσαλονίκη στην Σχολή Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, οι πέντε καλλιτέχνιδες γνώρισαν τη δασκάλα του συστήματος Yoga Science Νάγια Καρνάβα και από τότε άλλαξε ο τρόπος που αντιμετωπίζουν όχι μόνο τη ζωή, αλλά και την τέχνη τους.

Άλκηστη Παναγιωτοπούλου
Η Άλκηστη Παναγιωτοπούλου/ Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εκείνη τις προέτρεψε το 2019 να σχηματίσουν μια καλλιτεχνική ομάδα και έπειτα από εργασία τριών χρόνων δημιούργησαν στις αρχές αυτού του 2022 την ΑΜΚΕ «Yoga Science & Art of Life», έναν οργανισμό με κοινωφελή χαρακτήρα και δράση.

Σκοπός του φορέα είναι η προαγωγή πολιτιστικού και πολιτισμικού έργου μέσω των κλάδων της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, έκφρασης και δημιουργίας, αλλά και μέσα από δράσεις που προάγουν την πνευματική ανάπτυξη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Αλεξία Γραμμενίδου/
Αλεξία Γραμμενίδου/ Φωτογραφία: AΠΕ-ΜΠΕ

«Αυτό που αναγνωρίσαμε μέσα στην τέχνη και μετά μας έκανε να εξελιχθούμε μέσα από τη γιόγκα είναι το πνευματικό στοιχείο. Βρήκαμε ένα "μονοπάτι" με εργαλεία για τη διεύρυνση της αντίληψης που βοηθάει τον καλλιτέχνη να ξεπερνάει τα όριά του. Το έργο γίνεται πιο διευρυμένο. Για να μπει αυτό στην τέχνη, πρέπει να το κάνεις και στη ζωή σου. Να βλέπεις τη ζωή με ένα τέτοιο μάτι. Βλέπεις τον εαυτό σου να ξεκλειδώνει όλο και περισσότερο τις δυνατότητές του. Αυτό ονομάζουμε Τέχνη της Ζωής», εξηγεί η Φρειδερίκη Παπασταυροπούλου και προσθέτει ότι σκοπός τους είναι να μοιραστούν και με άλλους αυτήν την Τέχνη.

«Όταν δέχεσαι κάτι τόσο μεγάλο δεν μπορείς να το κρατήσεις μόνο για σένα. Κακοφορμίζει μέσα σου. Χρειάζεται να το δώσεις προς τα έξω. Από δω και πέρα ζούμε με αυτόν τον τρόπο. Η δημιουργία γίνεται με αυτή τη χαρά της προσφοράς», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ειρήνη Άψυχου
Ειρήνη Άψυχου/ Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Καταγραφή του συστήματος Yoga Science

Μετά την έκθεση και το πενθήμερο (22-26/6) retreat yoga στους Δελφούς, το οποίο για πρώτη φορά θα είναι ανοιχτό για κάθε ενδιαφερόμενο, επόμενος στόχος της ομάδας είναι η περαιτέρω ανάδειξη του έργου της ομάδας στο κοινό και η καταγραφή της διδασκαλίας του συστήματος Yoga Science σε βιβλίο.

Πρόκειται για ένα σύστημα που δημιούργησε η Νάγια Καρνάβα συνδυάζοντας τέσσερα συστήματα yoga από την Ινδία, αλλά βασισμένη σε ελληνική σκέψη, έχοντας μέσα και στοιχεία από τον Πυθαγόρα. «Μας αφορά το επιστημονικό κομμάτι της yoga που έχει επίδραση πάνω στον άνθρωπο», εξηγεί η Παπασταυροπούλου.

Η έκθεση, με τίτλο «Είσαστε τα μάτια μέσα από τα οποία η Δημιουργία γνωρίζει τον εαυτό της», εγκαινιάζεται στις 22 Ιουνίου 2022 στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών. Συμμετέχουν οι: Αλεξία Γραμμενίδου, Άλκηστη Παναγιωτοπούλου, Ειρήνη Άψυχου, Μάρσυ Συρεγγέλα, Φρειδερίκη Παπασταυροπούλου με επιμελήτρια τη Λίλα Νικολάου.

Μάρσυ Συρεγγέλα
Μάρσυ Συρεγγέλα/ Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 26 Ιουνίου 2022, οπότε και έχει προγραμματιστεί ομιλία για τη «Δημιουργία και το Έργο».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ έκθεση Δελφοί ζωγραφική
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ