Μέσα στο Βοτανικό κήπο Διομήδους: Από τους σημαντικότερους της Μεσογείου -Τι ετοιμάζουν 33 καλλιτέχνες - iefimerida.gr

Μέσα στο Βοτανικό κήπο Διομήδους: Από τους σημαντικότερους της Μεσογείου -Τι ετοιμάζουν 33 καλλιτέχνες

βοτανικος κήπος
Βοτανικός κήπος Διομήδους, φωτογραφίες diomedes-bg.uoa.gr

Το Sheltered Gardens είναι ένα πρωτότυπο, υβριδικό εικαστικό πρόγραμμα, που πραγματοποιείται στον βοτανικό κήπο Διομήδους.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν περισσότεροι από 35 διεθνείς καλλιτέχνες, συγγραφείς και performers. Έχοντας ως αφετηρία το ομώνυμο ποίημα της Η.D. Sheltered Garden (1916) και με κεντρικό άξονα τον Βοτανικό Κήπο I. & Α. Ν. Διομήδους, έναν από τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους Βοτανικούς Κήπους της Μεσογείου, που βρίσκεται στο Χαϊδάρι, το πολυμεσικό πρόγραμμα του PCAI συμπεριλαμβάνει μια σειρά από νέες αναθέσεις και performances.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ενας βοτανικός κήπος από το 1951

Ο Βοτανικός Κήπος Ιουλίας και Αλεξάνδρου Ν. Διομήδους αποτελεί τον μεγαλύτερο Βοτανικό Κήπο της χώρας μας, καθώς και της Ανατολικής Μεσογείου.

Ιδρύθηκε το 1951, με βάση το κληροδότημα του Αλέξανδρου Ν. Διομήδους, και αποτελεί Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου. Στη μεγάλη έκτασή του ολοκληρώθηκαν, με τη βοήθεια του Υπουργείου Γεωργίας και υπό την εποπτεία του καθηγητή Βοτανικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνου Μητράκου, οι εργασίες δημιουργίας και οργάνωσής του, με βάση τα σχέδια της καθηγήτριας Αρχιτεκτονικής Κήπων και Τοπίου του Πανεπιστημίου του Βερολίνου Herta Hammerbacher.

Το 1975, με το πέρας της διαμόρφωσης του καλλωπιστικού τμήματος, ο Κήπος άνοιξε επίσημα τις πύλες του στο κοινό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η έκθεση στον Βοτανικό κήπο Διομήδους

Ξεκινώντας στις 22 Σεπτεμβρίου, το Sheltered Gardens ξεδιπλώνεται μέσα από μια ειδικά σχεδιασμένη ψηφιακή έκθεση, διαθέσιμη μέσω του pcai.gr, μια συλλεκτική δίγλωσση έκδοση, μια ομαδική έκθεση σύγχρονης τέχνης και από ένα τριήμερο πρόγραμμα εικαστικών και χορευτικών performances στον Βοτανικό Κήπο Διομήδους στην Αθήνα.

Από την drag τέχνη της Sasha Velour στα punk φωτομοντάζ της Linder κι από τις σούπερ 8 ιστορίες της Chris Kraus στις λυρικές αφηγήσεις της Λήδας Παπακωνσταντίνου, η έκθεση ξεκινά σαν μια διαδικτυακή περιήγηση ανάμεσα σε αναρριχητικά φυτά, συστάδες από μπαμπού και she-shed θερμοκήπια. Κι ύστερα αποκτά φυσική υπόσταση, γίνεται performance, καταγραφή και ίχνος των οικοσυστημάτων και των προβληματικών που αναδεικνύονται στους σύγχρονους γυναικείους κήπους.

φυτα
Εύα Παπαμαργαρίτη, Strong, Feeble, Unfixed, 2022, AR βίντεο, 3'25", ήχος, χρώμα (στιγμιότυπο). Παραχώρηση της καλλιτέχνιδας και του PCAI
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αφετηρία και κεντρική έμπνευση του εγχειρήματος, το ποίημα Sheltered Garden (1916) της Αμερικανίδας H.D. (Hilda Doolittle), βασικής εκπροσώπου του εικονισμού. Το ποίημα ξεδιπλώνει τη σχέση της H.D. με το περιβάλλον, καθώς και τους προβληματισμούς της ως queer δημιουργού των αρχών του 20ού αιώνα.

Η σύνδεση με τη μητέρα φύση, η γαία ως μυθολογικό κομμάτι της κοσμογονίας, ο κήπος ως αρχέτυπο και οι έμφυλες ανισότητες έχουν άλλωστε αναλυθεί σε πολλά και σημαντικά έργα γυναικών συγγραφέων. Στο βιβλίο της In Search of Our Mothers’ Gardens (1983) η Αlice Walker εξέφρασε τις δικές ανησυχίες της ως Αφροαμερικανίδα δημιουργός γύρω από το παρελθόν, την τέχνη και την ταυτότητα σε μια ανήσυχη περίοδο για τα ανθρώπινα δικαιώματα στις ΗΠΑ. Το 1919, η Virginia Woolf αφιέρωσε ένα από τα πρώτα έργα της στον Βοτανικό Κήπο του Λονδίνου (Kew Gardens), ενώ οι προσωπικοί της προβληματισμοί γύρω από ζητήματα όπως η χωρικότητα και το φύλο αποτυπώθηκαν δυναμικά στο διάσημο δοκίμιό της A Room of One’s Own (1929).

μασκα
Sasha Velour, Still Alive, 2021, φωτογραφία, Παραχώρηση της καλλιτέχνιδας
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η digital και physical έκθεση Sheltered Gardens συνιστά ένα πρωτότυπο, υβριδικό περιβάλλον περιήγησης με αναφορές στην απόρριψη των άκαμπτων ορίων ταυτότητας και φυσικού χώρου της Donna Haraway (Cyborg Manifesto, 1985), εν είδει πρότασης για εναλλακτικές, δημιουργικές κοινωνικές και περιβαλλοντικές αναζητήσεις σε περιόδους κρίσεων.

Παράλληλο πρόγραμμα performances στο Βοτανικό κήπο Διομήδους

Από τις 22 έως και τις 24 Σεπτεμβρίου θα φιλοξενηθούν μια σειρά από πρωτότυπες επιτελέσεις, αναγνώσεις και εργαστήρια στον Κήπο με ελεύθερη είσοδο – απαιτείται προκράτηση στη σελίδα diomedes-bg.gr.

Συμμετέχουν οι: Ίρια Βρεττού, Φοίβη Γιαννίση, Ερμίρα Γκόρο, I broke the vase, Δήμητρα Ιωάννου, Χρυσάνθη Κουμιανάκη, Λήδα Παπακωνσταντίνου, Άρης Παπαδόπουλος & Μάρθα Πασακοπούλου, VASKOS (Βασίλης Νούλας & Κώστας Τζημούλης), VIGIL (Δέσποινα Σανιδά-Κρεζία & Φωτεινή Σταματελοπούλου), Θεόδωρος Χιώτης. Επιμέλεια: Κίκα Κυριακάκου και VASKOS

λακος
Evan Ifekoya, Contoured Thoughts, 2019, HD video, 4'42", ήχος, χρώμα, χώρες: Ηνωμένο Βασίλειο και Ισλανδία (στιγμιότυπο). Παραχώρηση του καλλιτέχνη και του Lux London
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πέμπτη 22/9

16.00-17.00 Ανθώνας | I broke the vase, Αn insect in a flower in a flowerbed in a garden*
17.15-17.30 Ανθώνας | Δήμητρα Ιωάννου, ΜΕΤΑ/ΚΗΠΟΙ
17.45-18.15 Θεατράκι με κορμούς | Ερμίρα Γκόρο, Formless formation - Momentum
18.30-19.00 Θερμοκήπιο (pic nic) | Λήδα Παπακωνσταντίνου, Οικογενειακό πορτρέτο

Παρασκευή 23/9

16.00-17.30 Θεατράκι με κορμούς | VIGIL, Guards
(Δέσποινα Σανιδά Κρεζία & Φωτεινή Σταματελοπούλου)
17.30-18.00 Ξέφωτο αντλιοστάσιο | VASKOS, Μια εκδρομή στην εξοχή
(Βασίλης Νούλας & Κώστας Τζημούλης)
18.00-18.30 Θερμοκήπιο (pic nic) | Φοίβη Γιαννίση, Το Σικ Παριζιέν
18.30-19.00 Ξέφωτο αντλιοστάσιο | Ίρια Βρεττού, This bush is a feeling

Σάββατο 24/9

16.00-18.00 Ανθώνας | Χρυσάνθη Κουμιανάκη, The stage is empty*
18.00-18.30 Ανθώνας | Θεόδωρος Χιώτης, Τα τείχη πέφτουν*
18.30-19.00 Θεατράκι με κορμούς | Άρης Παπαδόπουλος & Μάρθα Πασακοπούλου, Bad Fruit

  • περιπατητική επιτέλεση / walking performance.

Με την υποστήριξη και την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και την υποστήριξη του Βρετανικού Συμβουλίου και της Flunet Productions.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
πρασινο
Vaskos, Unicorns and Their Kin, 2022, βίντεο, ήχος, χρώμα, 9’ (στιγμιότυπο). Παραχώρηση των καλλιτεχνών και του PCAI

Sheltered Gardens

Η πρωτότυπη υβριδική έκθεση του PCAI σε συνεργασία με τον Βοτανικό Κήπο Διομήδους

Συμμετέχουν: Μαργαρίτα Αθανασίου, Μαρία Βαρελά, Μαρίνα Βελησιώτη, Michel Delsol, Kathleen Hanna & the Julie Ruin, Evan Ifekoya, Ειρήνη Καραγιαννοπούλου, Λητώ Κάττου, Chris Kraus, Linder, Polonca Lovšin, Ελένη Μπαγάκη, Campus Novel, Selina Nwulu, Λήδα Παπακωνσταντίνου, Εύα Παπαμαργαρίτη, Gloria Steinem, Εύα Στεφανή, Vaskos, Sasha Velour, Αφροδίτη Ψαρρά

Επιμέλεια: Κίκα Κυριακάκου / Εγκαίνια: Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου, 16.00-19.00

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διάρκεια έκθεσης στον Κήπο: 22 Σεπτεμβρίου - 2 Οκτωβρίου 2022, 16.00-19.00
Διάρκεια διαδικτυακής έκθεσης: 22 Σεπτεμβρίου - 30 Νοεμβρίου 2022 μέσω του pcai.gr
Πρόγραμμα performances στον Κήπο: 22-24 Σεπτεμβρίου

Βοτανικός Κήπος I. & Α. Ν. Διομήδους, Ιερά Οδός 403, Χαϊδάρι, Αθήνα

Είσοδος ελεύθερη - απαιτείται προκράτηση μέσω του diomedes-bg.gr

Μεταφορά προς και από τον βοτανικό κήπο Διομήδους

Το τριήμερο 22-24 Σεπτεμβρίου θα υπάρχει μεταφορά με λεωφορείο από τον σταθμό του μετρό Αγία Μαρίνα προς τον Βοτανικό Κήπο Διομήδους στις 15.50, 16.10, 16.30, 16.50, 17.10, 17.30, 17.50, 18.10, 18.30. Η τελευταία αναχώρηση από τον Β.Κ.Δ. προς το μετρό είναι στις 20.00.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ