«Αθηνοπεριπέτειες»: Εκπαιδευτικές ξεναγήσεις στην Πνύκα -Τι περιλαμβάνουν, πώς συμμετέχουμε - iefimerida.gr

«Αθηνοπεριπέτειες»: Εκπαιδευτικές ξεναγήσεις στην Πνύκα -Τι περιλαμβάνουν, πώς συμμετέχουμε

Αθηνοπεριπέτειες στην Πνύκα
Αθηνοπεριπέτειες στην Πνύκα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τι μυστικά κρύβει αυτή η πόλη; Πόσους θησαυρούς; Ερωτήματα στα οποία μπορούμε να απαντήσουμε με την πιο διαδραστική ξενάγηση.

Είστε έτοιμοι για μια βουτιά στη γνώση; Μετά τον πρώτο, πολύ επιτυχημένο κύκλο τους την περασμένη Άνοιξη, οι «Αθηνοπεριπέτειες» επιστρέφουν και κλείνουν ραντεβού με τους μικρούς εξερευνητές στη Πνύκα.

Οι εκπαιδευτικές διαδρομές-ξεναγήσεις που διοργανώνει η Σοφία Αλεξίου βασίζονται στο βιβλίο της «Η Έλλη κι ο Ερμής ταξιδεύουν στην Ελλάδα», τον πρώτο ταξιδιωτικό οδηγό που γράφτηκε αποκλειστικά για παιδιά και κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός. Συνδυάζουν ευρηματικά την εκπαίδευση, την ψυχαγωγία και την επαφή με τη φύση. Η κάθε εξόρμηση διανθίζεται με αναγνώσεις, μύθους, διαδραστικά παιχνίδια και το πιο διασκεδαστικό κυνήγι θησαυρού γνώσης, με δώρα για όλους τους μικρούς εξερευνητές και εξερευνήτριες

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στόχος των ξεναγήσεων

Η Σοφία Αλεξίου, με το βιβλίο της σαν οδηγό και σε συνεργασία με ξεναγούς, ιστορικούς-αρχαιολόγους και μουσειολόγους, έχει σχεδιάσει έναν περίπατο που θα βοηθήσει τα παιδιά να νιώσουν πώς γεμίζει η ψυχή όταν εξερευνάς τον κόσμο. Και παράλληλα να διαπιστώσουν πως «ιστορία» δε σημαίνει να αποστηθίζεις ονόματα και ημερομηνίες αλλά να είσαι δίπλα σε ιστορικά μονοπάτια και σε μνημεία, μαθαίνοντας για τους θησαυρούς του παρελθόντος. Να βιώνεις σε πραγματικό χρόνο την πολύτιμη αύρα, την ενέργειά τους, να ανακαλύπτεις πραγματικά την αξία τους με όλες τις αισθήσεις.

Αυτός είναι ο κυριότερος στόχος των Αθηνοπεριπετειών, να εξοικειωθούν τα παιδιά με την πολιτιστική, τεχνολογική και φυσική κληρονομιά του τόπου διαδραστικά. Να καλλιεργηθούν οι ικανότητές τους για παρατήρηση, υπόθεση, γενίκευση και να εφοδιαστούν με τρόπους εξερεύνησης του τοπίου σε μελλοντικές τους επισκέψεις σε τόπους πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πώς μπορώ να συμμετέχω στις ξεναγήσεις

• Οι «Αθηνοπεριπέτειες» πραγματοποιούνται κάθε Κυριακή στις 10:30.

• Το ραντεβού δίνεται στη συμβολή των οδών Διονυσίου Αρεοπαγίτου και Θεωρίας στις 10:15. Ο περίπατος περιλαμβάνει ξενάγηση στους λόφους της Αθήνας (Νυμφών, Μουσών, Πνύκας), όπου θα ανακαλύψετε όλοι μαζί τα αρχαία μνημεία τους.

• Η διάρκεια της διαδρομής είναι περίπου 2 ώρες με στάσεις.

  • Στον περίπατο μπορούν να συμμετέχουν παιδιά 5- 11 ετών, τα οποία πρέπει πάντοτε να συνοδεύονται από γονείς, δασκάλους ή ενήλικες συνοδούς που δεν πρέπει να απομακρύνονται από τον χώρο της δραστηριότητας.
  • Μέγιστος αριθμός συμμετοχών: 25 παιδιά ανά διαδρομή.

• Κόστος: €12 τα παιδιά, €3 οι ενήλικες συνοδοί/γονείς, ο δεύτερος γονιός/συνοδός δωρεάν. Το κόστος για τα σχολεία διαμορφώνεται κατόπιν συνεννόησης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Σοφία Αλεξίου μιλά στο iefimerida.gr για τις ξεναγήσεις αυτές στην Αθήνα, με έμπνευση το βιβλίο της «Η Έλλη και ο Ερμής Ταξιδεύουν στην Ελλάδα». Πώς προέκυψε αυτή η ιδέα;

Το βιβλίο αυτό γεννήθηκε με το όνειρο να ταξιδέψει μεγάλους και μικρούς μέσα από τις σελίδες του. Να δώσει το κίνητρο στα παιδιά να εξερευνήσουν όλα αυτά τα υπέροχα μέρη και να γίνουν ξεναγοί στις οικογενειακές εκδρομές. Από τη στιγμή που άρχισα να το γράφω, μου ενέπνευσε πολλές εκπαιδευτικές δράσεις για τα παιδιά και μία από αυτές ήταν και οι Αθηνοπεριπέτειες, μία σειρά εκπαιδευτικών περιπάτων που θα βασίζονται στις εκδρομές της Έλλης και του Ερμή.

Έτσι άρχισα να σχεδιάζω διαδρομές και πρότεινα την ιδέα μου σε φίλες/ους ξεναγούς κι έκτοτε ξεκίνησαν οι περιπέτειές μας στην πόλη! Οι διαδρομές μας βέβαια δεν περιορίστηκαν στην Αθήνα καθώς διάφοροι δήμοι εξέφρασαν το ενδιαφέρον να τους σχεδιάσουμε ιστοριοπεριπέτειες στην περιοχή τους και πόση χαρά μου έδωσε το ενδιαφέρον τους! Ένας από τους αγαπημένους μου δήμου στην Αττική, ο δήμος Αλίμου μάς προσκάλεσε να σχεδιάσουμε έναν περίπατο στα αξιοθέατα της περιοχής κι έτσι προέκυψαν οι Αλιμοπεριπέτειες στις οποίες εξερευνούμε τον αρχαίο Άλιμο, ξεδιπλώνουμε μνήμες από τη νεολιθική εποχή, λύνουμε το μυστήριο της ανεύρεσης μυκηναϊκών θησαυρών στην περιοχή, αναβιώνουμε τα θεσμοφόρια και παίζουμε τις δικές μας Θεσμοφοριάζουσες σε ένα από τα πιο όμορφα αρχαία θέατρα της Αττικής.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τη νέα αυτή δράση χρηματοδοτεί ο Δήμος Αλίμου, ο οποίος προσφέρει τις Αλιμοπεριπέτειες σαν δώρο απλόχερα στα παιδιά των σχολείων του μαζί με αντίτυπα από το βιβλίο μου «Η Έλλη κι ο Ερμής ταξιδεύουν στην Ελλάδα» που είναι ο οδηγός μας και σε αυτήν τη διαδρομή. Για να δηλώσετε συμμετοχή μπορείτε να έρχεστε σε επαφή με τον Σύλλογο Γονέων του σχολείου σας στον δήμο Αλίμου για να σας ενημερώσει για τις ημερομηνίες και ώρες των Αλιμοπεριπετειών.

Νιώθω μεγάλη ευγνωμοσύνη για την εξέλιξη αυτή, καθώς όνειρό μου είναι να ανακαλύψουμε κάθε πολιτιστικό θησαυρό της Αττικής, αρχαιολογικούς χώρους που στέκονται στο πουθενά με μία βαριά αναδυόμενη αύρα πολύτιμης ιστορικής μνήμης, η οποία συχνά έχει αφεθεί στη μοίρα της να χαθεί… Κάτι τέτοια μέρη μού τραβούν την προσοχή γιατί είναι τόσο σημαντικό να μην λησμονηθούν καθώς όλα ξεκινούν και τελειώνουν στην ιστορία μας, έτσι δεν είναι. Την ιστορία που μας κληροδότησαν οι πρόγονοι, οι γνώσεις τους, όλα όσα συνέβαλλαν στο να γίνουμε εμείς και όλα όσα θα γραφτούν στο μέλλον, στο βιβλίο της ζωής.

Με τι κριτήριο επιλέξατε ως πρώτη εκδρομή για τις «Αθηνοπεριπέτειες» το κέντρο της Αθήνας;

Οι διαδρομές είναι βασισμένες στις σελίδες του βιβλίου που είναι και ο οδηγός μας. Έτσι οι πρώτες βόλτες της Έλλης και του Ερμή είναι στην Ακρόπολη και στους λόφους της Αθήνας για να εξερευνήσουμε τα μνημεία αυτά από κοντά. Αυτήν την περίοδο ετοιμάζω τις επόμενες εκδρομές μας, ακολουθώντας τη ροή του βιβλίου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ποιος είναι ο στόχος σας μέσα από τους εκπαιδευτικούς σας περιπάτους;
Στους περιπάτους εναρμονίζεται η εκπαίδευση, το θεατρικό παιχνίδι και η επαφή με τη φύση. Η διαδρομή διανθίζεται με αναγνώσεις, μύθους, διαδραστικά παιχνίδια και ένα διασκεδαστικό κυνήγι θησαυρού γνώσης που έχει ως στόχο να εμπεδώσουν τα παιδιά τις πληροφορίες της διαδρομής και να μοιραστούν μαζί μας τις γνώσεις τους σαν να είναι ένας πολύτιμος θησαυρός.

Στόχος μας είναι να νιώσουν τα παιδιά πως «ιστορία» δε σημαίνει να αποστηθίζεις ονόματα και ημερομηνίες αλλά να είσαι δίπλα σε ιστορικά μονοπάτια, σε μνημεία εξερευνώντας το παρελθόν. Να βιώνεις σε πραγματικό χρόνο την πολύτιμη αύρα, την ενέργειά τους, να ανακαλύπτεις πραγματικά την αξία τους με όλες τις αισθήσεις! Αυτό είναι και το ζητούμενο, να τους παρουσιάσουμε τη γνώση σαν παιχνίδι, να αφομοιώσουν σπουδαία γεγονότα και προσωπικότητες της ελληνικής αρχαιότητας μέσα από την θεατρικότητα με την οποία εξιστορούμε, όσα θέλουμε να αφομοιώσουν. Να θελήσουν να απαντήσουν στις ερωτήσεις μας, να νιώσουν πως το να γνωρίζεις και να μοιράζεσαι τη γνώση είναι σπουδαίο κι όχι βαρετό, πως είναι κουλ να εξερευνάς τη φύση και την ιστορία.

Με ποιους τρόπους μπορούμε να καλλιεργήσουμε στα παιδιά το ενδιαφέρον για μάθηση, εξερεύνηση αλλά και την κριτική τους σκέψη;

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα παιδιά γεννιούνται εξερευνητές και είναι στο χέρι μας να κρατήσουμε αυτή τη φλόγα ζωντανή. Όταν τα βιβλία, τα ντοκιμαντέρ και η γνώση παρουσιαστεί σε αυτά από πολύ μικρή ηλικία ως κάτι σπουδαίο τότε εντυπώνεται στη μνήμη τους αυτή η σκέψη και είναι ικανή να τους δώσει το κίνητρο να μεταφράσουν ως υπέροχο δώρο, το να μαθαίνουν καινούργια πράγματα.

Άλλωστε, αυτό δεν κρύβεται πίσω από το «γιατί» των παιδιών; Η λαχτάρα τους να ανακαλύψουν τον κόσμο. Να δουν πως λειτουργεί και να καταφέρουν να μπουν με επιτυχία στο ταξίδι της ζωής. Από μωρά, μπορούμε να τους διαβάζουμε βιβλία, πάντα σύμφωνα με την ηλικία τους, να τους συστήσουμε ωραία θεάματα, πηγαίνοντας σε θεατρικές παραστάσεις, σε εκπαιδευτικές δράσεις, σε περιπάτους στη φύση συνομιλώντας μαζί τους για κάθε ερώτημα που μπορεί να προκύψει στη διαδρομή. Άλλωστε το θέατρο, το βιβλίο, οι εκδρομές, η επίσκεψη σε ένα μουσείο είναι αφορμή για πολύ ωραίες συζητήσεις.

Ακολουθώντας τους ρυθμούς τους, ποτέ με πίεση, συζητάμε με τα παιδιά και προσπαθούμε να ενεργοποιήσουμε την κριτική τους σκέψη. Αρχικά, παρουσιάζοντας δικές μας σκέψεις πάνω σε διάφορα θέματα για τη ζωή, όπως το να τους πούμε την άποψή μας για το καλό και το κακό, το δίκαιο και το άδικο, τη σημασία της φιλίας, την αξία που έχει να μαθαίνεις και να εξελίσσεσαι μα και πόσο σπουδαίο είναι να εξερευνάς τον κόσμο και να έρχεσαι σε επαφή με νέες κουλτούρες και πολιτισμούς. Συζητήσεις, ταξίδια και εκδρομές είναι για μένα τρία από τα σπουδαιότερα εργαλεία για να καλλιεργήσεις το ενδιαφέρον για μάθηση, εξερεύνηση και κριτικό νου στο παιδί. Να ασχοληθείς, να αποσυνδεθείς από τις οθόνες. Το παιδί χρειάζεται καθοδήγηση. Μόνο του θα καταφέρει σίγουρα κάποια πράγματα, αλλά η δική σου βοήθεια και παρότρυνση θα το απογειώσει.

Από την εμπειρία σας, τι κεντρίζει περισσότερο το ενδιαφέρον των μικρών συμμετεχόντων;

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εκείνο που πιστεύω πως τα ενθουσιάζει είναι η ελευθερία που νιώθουν σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής. Πως μαθαίνουν ιστορικά γεγονότα χωρίς να βαριούνται, σχεδόν δεν το πιστεύουν κι ακούμε τέτοια σχόλια συχνά από παιδιά και γονείς: «Μα τι ωραία, δεν είναι καθόλου βαρετό» και καταλαβαίνετε πόση μεγάλη χαρά μας δίνει αυτό. Η διαδρομή και τα λόγια μας έχουν σχεδιαστεί με τη σκέψη πως η γνώση πρέπει να παρουσιαστεί στα παιδιά σύμφωνα με την ηλικία τους, χαρίζοντάς τους την αυτοπεποίθηση πως δεν είναι απλοί παρατηρητές, μα ενεργοί συμμετέχοντες της εμπειρίας αυτής. Καλούμε τα παιδιά να γίνουν μαζί μας αρχαιολόγοι/ ξεναγοί, να μάθουν για την αρχαία Αθήνα, την κλασική εποχή και τα μνημεία συντροφιά με ένα βιβλίο στο χέρι.

Στον περίπατό μας υπάρχει ένας μόνιμος διάλογος, εξιστορήσεις μύθων και διαδραστικά παιχνίδια που ιντριγκάρουν τα παιδιά και τους δίνουν το κίνητρο να μοιραστούν τις γνώσεις τους. Στο τέλος της διαδρομής, ζητούμενο στο κυνήγι θησαυρού δεν είναι η αναζήτηση απλά αντικειμένων. Κερδίζουν εκείνοι που γνωρίζουν ή έμαθαν τα περισσότερα στη διαδρομή. Οι Αθηνοπεριπέτειες έχουν σχεδιαστεί για να προωθούν την ευγενή άμιλλα και όχι τον ανταγωνισμό. Σε όλο αυτό φυσικά, συμβάλλει και η πανέμορφη πραγματικά διαδρομή που έχουμε χαράξει, μία διαδρομή με μνημεία μέσα στο δάσος, μακριά από τη βαβούρα της πόλης, χωρίς αυτοκίνητα, ένα ταξίδι στον χρόνο όπου τα μνημεία ζωντανεύουν. Είναι κάτι που αν δεν το βιώσεις δεν μπορείς να το καταλάβεις ακριβώς. Σας προσκαλούμε να ζήσετε μαζί μας την εμπειρία των Αθηνοπεριπετειών για να το ανακαλύψετε.

Κάθε Κυριακή στις 10.30 αρχίζει ο περίπατός μας, στον οποίο τα παιδιά μαθαίνουν για την ιστορία της αρχαίας Αθήνας, των μνημείων της, ανακαλύπτουν τον Σωκράτη, τον Περικλή, τον Άγιο Δημήτριο, το Αστεροσκοπείο και την Πνύκα. Η διαδρομή ολοκληρώνεται με ένα διασκεδαστικό κυνήγι θησαυρού γνώσεων για τα παιδιά, βασισμένο στις σελίδες του βιβλίου! Τα δωράκια που κερδίζουν τα παιδιά στο παιχνίδι αυτό, μας τα προσφέρουν τα καταστήματα Public, η Playmobil και η As Toys που στηρίζουν έμπρακτα την πολιτιστική μας δράση. Η διάρκεια του περιπάτου μας είναι 2 ώρες, με στάσεις για μύθους και σνακ.

Κάντε κράτηση της θέσης σας ΕΔΩ

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ξεναγήσεις Αθήνα παιδιά Αττική
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ