Αναγεννάται το Αρχαιολογικό Μουσείο: Η υπογειοποίηση προς το Ακροπόλ, οι αλλαγές από Ομόνοια ως Κυψέλη - iefimerida.gr

Αναγεννάται το Αρχαιολογικό Μουσείο: Η υπογειοποίηση προς το Ακροπόλ, οι αλλαγές από Ομόνοια ως Κυψέλη

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Ο Πρωθυπουργός και η υπουργός Πολιτισμού στην προ ημερών επίσκεψή τους στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο / Φωτογραφία Eurokinissi Δημήτρης Παπαμήτσος

Σε πλήρη αναμόρφωση και ανάδειξη του κέντρου της Αθήνας με άξονα την οδό Πατησίων από Ομόνοια ως Φωκίωνος Νέγρη θα οδηγήσει τα μεγαλόπνοο σχέδιο της υπόγειας επέκτασης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, δήλωσε η Λίνα Μενδώνη. Την ίδια ώρα το Μουσείο ετοιμάζεται να δείξει την ταυτότητά του και εκτός συνόρων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ηταν μια από τις πρώτες δεσμεύσεις του πρωθυπουργού -μια προτεραιότητα όχι μόνο πολιτιστική αλλά σαφώς πολιτική- η ανάδειξη του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου μέσω της υπογειοποίησής του προς το Ακροπόλ, προκειμένου να εκτεθούν πλήρως και σε ιδανικές συνθήκες οι μοναδικές συλλογές του Μουσείου. Ως το τέλος του μήνα παραδίδεται η μελέτη σκοπιμότητας που εκπονείται από διεθνές γραφείο κατόπιν δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και πολύ σύντομα αναμένεται να έχουμε περισσότερες εξελίξεις και νέα για τα επόμενα βήματα που θα αρχίσουν με γοργό ρυθμό (αρχιτεκτονική μελέτη κοκ). Το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης συνλειτουργία με το Πολυτεχνείο προκειμένου να αναδειχθεί συνολικά το ιστορικό τρίγωνο που ορίζουν αυτά τα τρία εμβληματικά κτίρια και η ιστορία τους.

Η Λίνα Μενδώνη το βράδυ της Τρίτης στην εκδήλωση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου
Η Λίνα Μενδώνη το βράδυ της Τρίτης στην εκδήλωση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Ο,τι καλύτερο διεθνώς για την Ιστορία της Αρχαίας Ελληνικής Τέχνης

Αυτό ήταν ξεκάθαρο στην ομιλία της υπουργού Πολιτισμού σε εκδήλωση στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο για τον απολογισμό του 2019 και τα σχέδια του 2020 που περιλαμβάνουν σειρά σημαντικών δράσεων που θα κάνουν αίσθηση και εκτός συνόρων. «Ο στόχος της κυβέρνησης και προσωπικά του Πρωθυπουργού είναι το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο να γίνει ένα μουσείο, όχι απλώς διεθνών προδιαγραφών, αλλά ό,τι καλύτερο για να φιλοξενήσει την Ιστορία της Αρχαίας Ελληνικής Τέχνης, διεθνώς» τόνισε η υπουργός Πολιτισμού.

Μάλιστα η Λίνα Μενδώνη κάνοντας ένα βήμα παραπέρα συνέδεσε την κίνηση αυτή με την συνολική αναβάθμιση του κέντρου της Αθήνας συγκρίνοντάς την με την τεράστια αστική αλλαγή που έφερε η ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της Αθήνας ή η δημιουργία του Μουσείου της Ακρόπολης. «Μια αντίστοιχη αναγέννηση, που φιλοδοξούμε και προσβλέπουμε ότι τα επόμενα χρόνια θα γίνει για τον άξονα της Πατησίων, έτσι όπως ορίζεται από την Ομόνοια μέχρι το Πεδίον του Άρεως και τη Φωκίωνος Νέγρη». Οσο όμως το κέλυφος και οι υποδομές θα αναβαθμίζονται ραγδαία, το Μουσείο θα επενδύει διαρκώς και στο περιεχόμενο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οσον αφορά την πορεία του Μουσείου το 2019, ο αριθμός των επισκεπτών ξεπέρασε, για πρώτη φορά, τους 600.000 (608.876) εμφανίζοντας ετήσια αύξηση 2,47%. Αν αναλογιστεί κανείς ότι στους πρώτους εννέα μήνες του 2019 το Μουσείο της Ακρόπολης είχε 4.750.000 επισκέπτες, αντιλαμβάνεται αυτομάτως τις τεράστιες δυνατότητες και την απόλυτη αλλαγή κλίμακας όσον αφορά την επισκεψιμότητα που θα φέρει η αναγέννηση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

Η Λίνα Μενδώνη  με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στον 5ο όροφο του υπουργείου που βλέπει το τρίγωνο Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, το Ακροπόλ, το Πολυτεχνείο/ Φωτογραφία Εurokinissi Τατιάνα Μπόλαρη
Η Λίνα Μενδώνη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στον 5ο όροφο του υπουργείου που βλέπει το τρίγωνο Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, το Ακροπόλ, το Πολυτεχνείο/ Φωτογραφία Εurokinissi Τατιάνα Μπόλαρη

Εκθεση για το 1821 με τίτλο-δάνειο από τον Μακρυγιάννη

Μια μεγάλη έκθεση που θα εγκαινιάσει τον μεγάλο εθνικό εορτασμό για τα 200 χρόνια από το 1821 θα ανοίξει στο Μουσείο το αργότερο ως τις αρχές Φεβρουαρίου, ενώ στις 29 Σεπτεμβρίου (ημερομηνία κατά την οποία σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές έγινε η ναυμαχία της Σαλαμίνας) θα γίνει μια μεγάλη έκθεση για 2.500 χρόνια από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας και τη Μάχη του Μαραθώνα. Η διευθύντρια του Μουσείου Μαρία Λαγογιάννη τόνισε ότι ο κοινός ιστός που θα ενώνει όλες αυτές τις εκθέσεις θα είναι η ιδέα και αναπαράσταση της Νίκης. «Η γυναικεία φτερωτή θεότητα των Ελλήνων θα γεφυρώσει τις επετειακές εκθέσεις προσφέροντας διαχρονικές αναφορές συμβολισμών σε όσα κινούν και εμπνέουν τον άνθρωπο».

Με έναν τίτλο ευφυή, δανεισμένο από τον στρατηγό Μακρυγιάννη, το «Δι’αυτά πολεμήσαμεν… Αρχαιότητες και Ελληνική Επανάσταση» θα υποδεχθούμε τον Φεβρουάριο την πρώτη έκθεση του Μουσείου. «Το μουσειολογικό αφήγημα εστιάζει στο ρόλο που έπαιξαν οι ελληνικές αρχαιότητες στην ιδεολογική ενίσχυση της μεγάλης εθνεγερσίας», σημείωσε η κυρία Λαγογιάννη. Θα εκτεθούν μαζί αρχαιότητες από τις πρώτες συλλογές του μουσείου και νεώτερα έργα και δάνεια. Μετά το πέρας της θα παρουσιασθεί ως ψηφιακή ή εικονική έκθεση στην ιστοσελίδα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, έτσι ώστε να είναι προσιτή σε όλη τη διάρκεια του 2021 στο ευρύτερο κοινό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Ιδέα της Νίκης στο επίκεντρο

Η δεύτερη θεματική έκθεση σχεδιάζεται με αφορμή την επέτειο των 2.500 ετών από τη μάχη των Θερμοπυλών και τη ναυμαχία της Σαλαμίνας. Αρχαία τεκμήρια που αναδεικνύουν πτυχές του νικηφόρου αγώνα των Ελλήνων κατά των Περσών θα συνοδεύονται από νεότερα έργα και ερμηνευτικό υλικό με σκοπό να φωτίσουν τον αντίκτυπο που είχαν οι σημαντικές αυτές Νίκες στην ιδεολογική προετοιμασία του 1821 αλλά και στη νεότερη εποχή. Η έκθεση προγραμματίζεται να εγκαινιαστεί την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2020, ημέρα που σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές ολοκληρώθηκε η ναυμαχία της Σαλαμίνας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ