Στη σκιά του αδελφού της ζωγράφου Mαρσέλ Ντυσάν: Η έκθεση που αποκαθιστά την πρωτοπόρα Σουζάν - iefimerida.gr

Στη σκιά του αδελφού της ζωγράφου Mαρσέλ Ντυσάν: Η έκθεση που αποκαθιστά την πρωτοπόρα Σουζάν

Σουζάν Ντυσάν
Η Σουζάν και ο κακόκεφος Μαρσέλ Ντυσάν. Η αδελφή που έζησε στη σκιά του μέγιστου εικαστικού τώρα δικαιώνεται ως ζωγράφος


Έζησε πίσω από μεγάλα ονόματα, αλλά ζωγράφισε μπροστά από την εποχή της. Η Σουζάν Ντυσάν, αδελφή του Μαρσέλ, αποκαλύπτεται μέσα από μια σημαντική αναδρομική έκθεση ως μια από τις πιο ριζοσπαστικές φωνές του ευρωπαϊκού μοντερνισμού.

«Γιατί να θέλει κανείς να εξηγήσει τα πάντα;» είχε αναρωτηθεί η Σουζάν Ντυσάν, ζωγράφος, ποιήτρια, νοσοκόμα, ντανταϊστρια και αδελφή του Μαρσέλ. Στην ιστορία της τέχνης, υπήρξε εκείνη που φαινόταν να βρίσκεται πάντα ένα βήμα πίσω από τους άντρες γύρω της: τον εμβληματικό Μαρσέλ Ντυσάν, τον γλυπτό Ρεϊμόν Ντυσάν-Βιγιόν, τον ζωγράφο Ζακ Βιγιόν, αλλά και τον σύζυγό της, Ζαν Κροτί. Κι όμως, το έργο της -ασαφές, ποιητικό, παιγνιώδες, αλλά και πειραματικό- ανήκει εξίσου στο πάνθεον της πρωτοπορίας του 20ού αιώνα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η Σουζάν Ντυσάν
Η Σουζάν Ντυσάν

Η Σουζάν Ντυσάν παρουσιάζεται σε μια πλήρη αναδρομική έκθεση: «Suzanne Duchamp: Retrospektive» στην Schirn Kunsthalle Frankfurt (10 Οκτωβρίου 2025 – 11 Ιανουαρίου 2026), σε συνεργασία με το Kunsthaus της Ζυρίχης και ο κόσμος μαθαίνει για την κυρίαρχη γυναίκα σε όλη τη ζωή του εκκεντρικού, αιρετικού, Μαρσέλ Ντυσάν. Μέσα από περισσότερα από 70 έργα –ζωγραφικά, κολλάζ, γλυπτικά, φωτογραφικά και αρχιακά– η έκθεση αναδεικνύει μια σπάνια προσωπικότητα: μια καλλιτέχνιδα που ερεύνησε την υλικότητα της τέχνης και τη μεταφορική της δύναμη, παραμένοντας πάντα ελαφρώς «εκτός κάδρου».

Από το Ρουάν στο Παρίσι: τα πρώτα βήματα

Η Σουζάν γεννήθηκε το 1889 στο Blainville-Crevon, κοντά στην γαλλική πόλη Ρουέν. Ήταν το τέταρτο παιδί της οικογένειας Duchamp. Ξεκίνησε τις σπουδές της στην École des Beaux-Arts της Ρουέν το 1905, ενώ παράλληλα επηρεαζόταν από τις συζητήσεις των τριών αδελφών της που ήδη ζούσαν στο Παρίσι και ανήκαν στους κύκλους της πρωτοπορίας. Η πρώτη της έκθεση πραγματοποιήθηκε το 1909, αλλά λίγα έργα εκείνης της περιόδου διασώθηκαν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παντρεύτηκε σύντομα έναν φαρμακοποιό, αλλά χώρισε δύο χρόνια αργότερα. Ο πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος την οδήγησε στο Παρίσι, όπου εργάστηκε ως νοσοκόμα. Ο αδελφός της, Μαρσέλ, πριν φύγει για τη Νέα Υόρκη το 1915, την επισκεπτόταν συχνά – μάλιστα υπάρχουν σκίτσα του που τη δείχνουν στο νοσοκομείο. Είναι πολύ πιθανό ότι αυτή η περίοδος ήταν και η μοναδική διακοπή της καλλιτεχνικής της δραστηριότητας.

Το δυσαρεστημένο γαμήλιο δώρο από τον Μαρσέλ

Το 1916 η Σουζάν γνωρίζει τον Ζαν Κροτί, φίλο του Μαρσέλ, που είχε μόλις επιστρέψει από τη Νέα Υόρκη. Μαζί, θα αναπτύξουν ένα γόνιμο διάλογο σε σχέση με τον ντανταϊσμό, παρά την κριτική αποστασιοποίησή τους από την επίσημη ομάδα των ντανταϊστών. Το 1919 παντρεύονται – και ο Μαρσέλ τους στέλνει ως γαμήλιο δώρο ένα «δυσαρεστημένο ρέντι-μέιντ»: ένα βιβλίο γεωμετρίας που, όπως προτείνει, πρέπει να αφεθεί στο μπαλκόνι ώστε η βροχή και ο άνεμος να το διαλύσουν με τον καιρό.

Η περίοδος 1916–1922 είναι η πιο δημιουργική της: το έργο «Ακτινοβολία δύο μοναχικών που βρίσκονται μακριά» (Radiation de deux seuls éloignés, 1918–19) και το «Κατεστραμμένος και επανενωμένος πολλαπλασιασμός» (Multiplication brisée et rétablie, 1918–19) συνδυάζουν μηχανικά μέρη, γεωμετρικά σχήματα, λέξεις και υλικά που ανήκαν στον καθημερινό κόσμο. Το έργο της «Αριέτα της λήθης στο εκστατικό παρεκκλήσι» (Ariette d’oubli de la chapelle étourdie, 1920), φιλοτεχνημένο με ξύλο, γυάλινο μάτι και αποσπασματικές λέξεις, είναι ίσως το πιο αντιπροσωπευτικό του ύφους της: μια παρτιτούρα σιωπής.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Καθοριστική υπήρξε η γνωριμία της με την Κατρίν Σ. Ντράιερ. Η σχέση τους δεν ήταν απλώς φιλική ή επαγγελματική· ήταν μια σπάνια συμμαχία ανάμεσα σε δύο γυναίκες που διαισθάνονταν την υποδόρια αποσιώπηση του γυναικείου βλέμματος στην πρωτοπορία του 20ού αιώνα. Η Ντράιερ –πλούσια, ανεξάρτητη και ακτιβίστρια των τεχνών– δεν περιορίστηκε στο να είναι συλλέκτρια ή προστάτρια: με το Société Anonyme, που συνίδρυσε με τον Μαρσέλ Ντυσάν και τον Μαν Ρέι, οραματίστηκε ένα νέο μουσείο τέχνης για την Αμερική, όπου το avant-garde θα έβρισκε ριζοβολιά.

Στο κέντρο αυτού του σχεδίου, ήταν η ίδια η Σουζάν. Όχι μόνο ως «αδελφή του Μαρσέλ», αλλά ως μια δημιουργός με δικό της ιδίωμα –σκοτεινό, ποιητικό, διφορούμενο– που συνδύαζε τον λόγο με τη μηχανική και τη γυναικεία εμπειρία με την αφαίρεση. Η Ντράιερ διέκρινε νωρίς την ιδιαιτερότητα αυτής της φωνής, της παραχώρησε χώρο σε εκθέσεις, της έδωσε βήμα, τη στήριξε σε μια εποχή που οι γυναίκες καλλιτέχνιδες εύκολα παραγκωνίζονταν ως «μούσες» ή «αντίλαλοι».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο πρόσωπο της Ντράιερ, η Σουζάν βρήκε κάτι σπάνιο: μια γυναίκα που δεν τη θαύμαζε απλώς, αλλά την κατανοούσε. Και εκείνη της απάντησε με εμπιστοσύνη, επιστολές και τελικά το ταξίδι στη Νέα Υόρκη το 1947, όπου έγραψε σχεδόν έκπληκτη: «Λατρεύω την Αμερική!» – σαν να έλεγε, λατρεύω το μέρος όπου, έστω για λίγο, μπορώ να υπάρξω όχι ως συγγενής ενός μύθου, αλλά ως μύθος δικός μου.

Μια καριέρα στην άκρη του κάδρου

Το 1922 απομακρύνεται από τον ντανταϊσμό. Οι λόγοι παραμένουν ασαφείς, αν και ορισμένοι μελετητές μιλούν για ανάγκη επαναπροσδιορισμού. Η ζωγραφική της γίνεται πιο παραστατική και συχνά με ειρωνικά υπαινιγμούς, όπως στο έργο «Ο γάμος» (La Noce, 1924), όπου το χιούμορ διαπερνά την αυστηρή σύνθεση. Παράλληλα δημιουργεί έργα όπως το «Εργοστάσιο των σκέψεών μου» (Usine de mes pensées, 1920) και το «Κατασκευή» (Construction, 1913), εξερευνώντας την έννοια της διανοητικής παραγωγής μέσα από τα μέσα της τέχνης.

Η δεκαετία του ’30 και του ’40 φέρνει μια περίοδο εσωστρέφειας. Η Σουζάν ζωγραφίζει τοπία και εσωτερικά με σχεδόν ναΐφ ύφος – συχνά με ένα βλέμμα προς τον Ρουσσώ και τον Ντυφύ. Δεν σταματά όμως ποτέ να εκθέτει. Το 1956 παρουσιάζει έργα της σε ατομική έκθεση στο Παρίσι. Πεθαίνει το 1963 στο Neuilly-sur-Seine. Η αναγνώριση θα έρθει, όπως συμβαίνει συχνά, πολύ αργότερα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η έκθεση στη Φρανκφούρτη: μια καθυστερημένη αποκατάσταση

Η αναδρομική έκθεση της Schirn Kunsthalle Φρανκφούρτης και του Kunsthaus Ζυρίχης είναι ένα ουσιαστικό βήμα για να αποκατασταθεί η εικαστική της αξία. Τα έργα της προέρχονται από σημαντικές διεθνείς συλλογές: το MoMA στη Νέα Υόρκη, το Art Institute of Chicago, το Centre Pompidou στο Παρίσι, τη Bibliothèque nationale de France, το Musée des Beaux-Arts της Ρουέν, αλλά και ιδιωτικές συλλογές όπως η Bluff Collection και η συλλογή Francis M. Naumann και Marie T. Keller.

Ξεχωρίζουν έργα όπως το «Χωνί της μοναξιάς» (Solitude-Funnel, 1921), το «Αριστούργημα με ακορντεόν» (Accordion Masterpiece, 1921) και το πρώιμο «Νεαρή κοπέλα με σκύλο» (Jeune fille avec chien, 1912), που αποδεικνύουν όχι μόνο το εύρος αλλά και τη συνέπεια της σκέψης της. Το έργο της είναι κρυπτικό και φωτεινό, φτιαγμένο από σιωπές, αναλογίες και υλικά της καθημερινότητας. Είναι, με έναν τρόπο, η πιο ποιητική εκδοχή του ντανταϊσμού.

Το ερώτημα της σκιάς και της αυτονομίας

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Σουζάν Ντυσάν δεν ήταν η γυναίκα πίσω από έναν σπουδαίο άνδρα – ήταν η γυναίκα πλάι σε τρεις. Αυτό καθόρισε την υποδοχή του έργου της αλλά όχι τη δύναμή του. Αν σήμερα μοιάζει τόσο σύγχρονη, είναι γιατί προεικόνισε τη γυναικεία καλλιτεχνική εμπειρία ως μια εμπειρία πολλαπλής αποστασιοποίησης: από την Ιστορία, από το κέντρο, από το βλέμμα του Άλλου.

Όπως είχε πει η ίδια: «Ο ντανταϊσμός ήταν ένα αστείο για πολλούς. Για εμάς, ήταν ένας τρόπος να αναπνεύσουμε». Και η Σουζάν Ντυσάν, περισσότερο από όλους, άφησε πίσω της αυτόν τον ελαφρύ, αναπνευστικό απόηχο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ