Υπερψηφίστηκε στη Βουλή νομοσχέδιο για την αναδιοργάνωση του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | iefimerida.gr

Υπερψηφίστηκε στη Βουλή νομοσχέδιο για την αναδιοργάνωση του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων

H Λίνα Μενδώνη
H Λίνα Μενδώνη / Φωτογραφία: Eurokinissi, ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ολοκληρώθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Πολιτισμού «Οργανισμός Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων, προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς στο εξωτερικό, ρυθμίσεις για το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης και το μουσείο Φοίβος Ανωγειανάκης», το οποίο ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.

Στο επίκεντρο της έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, βρέθηκε κυρίως η επίμαχη διάταξη για τον μακροχρόνιο δανεισμό αρχαιοτήτων σε μουσεία του εξωτερικού, η οποία εγκρίθηκε, με 179 ψήφους υπέρ έναντι 120 κατά, μετά από ονομαστική ψηφοφορία που είχε ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Υπέρ ψήφισαν 157 βουλευτές από τη ΝΔ και 22 από το ΚΙΝΑΛ. Νωρίτερα, η υπουργός Πολιτισμού προχώρησε σε περαιτέρω βελτιωτικές αλλαγές στην επίμαχη διάταξη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι αλλαγές στις διατάξεις

Έτσι, ενώ από τα 50 συν 50 χρόνια δανεισμού των συλλογών όπως αρχικά προβλεπόταν, τα μείωσε στα 25 συν 25, ενώ υιοθέτησε πρόταση του ΚΙΝΑΛ, σύμφωνα με την οποία η ανανέωση, μετά το πέρας των πρώτων 25 ετών, θα γίνεται ανά 5ετία και το ΚΑΣ να έχει σοβαρό λόγο στην απόφαση.

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, υπεραμύνθηκε για άλλη μια φορά, τόσο του νομοσχεδίου όσο και της τροπολογίας για την εξαγωγή με δανεισμό, ελληνικών αρχαιοτήτων, κάνοντας λόγο, «για εκσυγχρονισμό ενός απηρχαιωμένου θεσμικού πλαισίου» αλλά και για «τολμηρό μεταρρυθμιστικό αναπτυξιακό σχέδιο που θα προωθήσει με απόλυτα διαφανείς διαδικασίες όρους και προϋποθέσεις, την αξιοποίηση του σημαντικού πολιτιστικού πλούτου της χώρας προς όφελος της οικονομίας».

«Είναι πολύ σημαντικό για την ανάδειξη του πολιτιστικού μας πλούτου ότι δίνεται επιτέλους η ευκαιρία να αξιοποιηθούν σημαντικά πολύτιμα αρχαία μας που βρίσκονται στις αποθήκες του υπουργείου. Αυτό είναι μια πολύ μεγάλη προσφορά στον ελληνισμό γιατί αντί να βρίσκονται στο σκοτάδι της αποθήκης θα λάμπουν και θα αναδεικνύουν τον ελληνικό πολιτισμό», επεσήμανε η υπουργός Πολιτισμού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παρέμβαση υπέρ του νομοσχεδίου από Παπανδρέου

Σε παρέμβασή του, ο πρώην πρωθυπουργός και βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Γιώργος Παπανδρέου, τάχθηκε υπέρ της διάταξης, χαρακτηρίζοντας αβάσιμους τους φόβους που εκφράστηκαν καθώς όπως είπε, «όχι μόνο δεν ενισχύει την αρχαιοκαπηλία, αλλά δίνει και αντικίνητρα».

«Η διάταξη δίνει αντικίνητρα για την αρχαιοκαπηλία γιατί ο δανεισμός θα γίνεται με διαφανείς διαδικασίες και λογοδοσία. Η θεσμική συμφωνία μεταξύ των δύο μερών για δανεισμό, σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν κίνητρα για αρχαιοκαπηλία. Αν κάποια μουσεία ξέρουν ότι θεσμικά μπορούν να συνεργαστούν με τη χώρα μας για να έχουν μια αξιόλογη παρουσία ελληνικών αρχαιοτήτων, θα το προτιμήσουν», τόνισε ο κ. Παπανδρέου και συμπλήρωσε:

«Στις αποθήκες του υπουργείου Πολιτισμού υπάρχουν άπειρα αναξιοποίητα αρχαία ευρήματα που αυτά δεν θα τα δει το φως του ήλιου ούτε σε 100 και 200 χρόνια. Αρα, το να αξιοποιηθούν αυτά τα αρχαία είναι πολύ σημαντικό, είναι μια πολύ μεγάλη προσφορά στον ελληνισμό. Γιατί αντί να βρίσκονται στο σκοτάδι της αποθήκης θα λάμπουν στο φως, περνώντας σε άλλους λαούς τον πολιτισμό μας».

Ακόμα, ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε ότι «με αυτό το άρθρο ενισχύεται το βασικό επιχείρημα μας προς τους 'Αγγλους για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα».

« Είναι σωστό να υπάρχει μια θεσμική συμφωνία για δανεισμό αρχαιοτήτων μας ώστε να γυρίσουν πίσω τα μάρμαρα αλλά με συγκεκριμένους όρους. Δεν έχουμε φόβο να ψηφίσουμε αυτό το άρθρο που θα είναι σημαντικό νομίζω για τη χώρα μας», κατέληξε.

Αντίθετοι με το νομοσχέδιο ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΜεΡΑ25 και Ελληνική Λύση

Κατηγορηματικά αντίθετα με τη διάταξη δήλωσαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜεΡΑ25 κάνοντας λόγο για ξεπούλημα των αρχαιολογικού πλούτου της χώρας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος μάλιστα τάχθηκε κατά του δανεισμού αρχαιολογικών ευρημάτων στο εξωτερικό, κάνοντας λόγο για «ντροπή» και τονίζοντας ότι «οι υπουργοί της κυβέρνησης αποδεικνύονται επικίνδυνοι για τη χώρα».

«Ζούμε στη χώρα που επικρατεί ο κρατικοδίαιτος καπιταλισμός των ολιγαρχών. Μια σοβαρή κυβέρνηση δεν παίρνει δανεικά για να πληρώσει, αλλά παράγει πλούτο. Τα κάνατε σαλάτα, είστε ανίκανοι υπουργοί και γίνεστε επικίνδυνοι για τη χώρα», ανέφερε.

Τροπολογία για καταπολέμηση διαδικτυακής πειρατείας πνευματικών δικαιωμάτων

Στο νομοσχέδιο κατατέθηκε τροπολογία για την καταπολέμηση της διαδικτυακής πειρατείας, που όπως τόνισε η υπουργός Πολιτισμού, «μέχρι σήμερα δεν διασφάλιζε σε πολλές περιπτώσεις τους δικαιούχους πνευματικής ιδιοκτησίας, όπως οι ζωντανές μεταδόσεις».

«Μέσω της νέας ρύθμισης προστατεύουμε και σε προληπτικό επίπεδο την πνευματική ιδιοκτησία», σημείωσε.

Σύμφωνα με την τροπολογία, «θεσπίζεται ειδική διαδικασία άμεσης λήψης από την Επιτροπή για την Διαδικτυακή Προβολή της Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΕΔΠΠΙ) προληπτικών μέτρων προστασίας των κατόχων προστατευόμενων δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας ή συγγενικών δικαιωμάτων για γεγονότα εθνικής ή διεθνούς τηλεθέασης που πρόκειται να μεταδοθούν ταυτόχρονα με τη διενέργεια τους, ιδίως ζωντανές μεταδόσεις πολιτιστικών ή αθλητικών γεγονότων, σε περιπτώσεις που επίκειται μεγάλης κλίμακας προσβολή αυτών των μέσω διαδικτύου». Ακόμα, προβλέπεται χρηματικό πρόστιμο σε περίπτωση μη έγκαιρης συμμόρφωσης των παρόχων με την απόφαση της ΕΔΠΠΙ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τέλος, η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση και λειτουργία του συστήματος επιφυλακής αρμόδιων οργανικών μονάδων της για τη διακοπή πρόσβασης.

Υπερψήφιση της τροπολογίας για εθνική εκστρατεία εμβολιασμού

Τέλος να σημειωθεί ότι η τροπολογία για την Εθνική Εκστρατεία Εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού ψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ ενώ το ΚΚΕ δήλωσε «παρών» και καταψήφισαν Ελληνική Λύση και ΜεΡΑ25.

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ