Ξεκίνησε η συνάντηση Δένδια-Ερντογάν στην Αγκυρα -Παρών και ο Τσαβούσογλου - iefimerida.gr

Ξεκίνησε η συνάντηση Δένδια-Ερντογάν στην Αγκυρα -Παρών και ο Τσαβούσογλου

Ξεκίνησε η συνάντηση Δένδια-Ερντογάν στην Αγκυρα -Παρών και ο Τσαβούσογλου
Ξεκίνησε η συνάντηση Δένδια-Ερντογάν στην Αγκυρα, με την παρουσία του Τσαβούσογλου
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε εξέλιξη βρίσκεται το τετ α τετ του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στην Αγκυρα. Παρών στη συνάντηση είναι και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σε μια προσπάθεια να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, ο Νίκος Δένδιας βρίσκεται στην 'Αγκυρα, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για την οικονομική διπλωματία, Κώστα Φραγκογιάννη, καθώς και την υπηρεσιακή ηγεσία του υπουργείου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Oι πρώτες εικόνες από τη συνάντηση Δένδια-Ερντογάν

Ξεκίνησε η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν  Φωτογραφία: TGRT Haber
Ξεκίνησε η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν Φωτογραφία: TGRT Haber

Οι συναντήσεις έρχονται μετά την πραγματοποίηση δύο γύρων διερευνητικών επαφών εντός δύο μηνών και των πολιτικών διαβουλεύσεων σε ανώτατο υπηρεσιακό επίπεδο μεταξύ των δύο υπουργείων Εξωτερικών, που ακολούθησαν.

«Δεν έχω υπεραισιοδοξία, αλλά τουλάχιστον να υπάρχει δυνατότητα να μιλάμε, στο πλαίσιο της λογικής και του δικαίου. Γιατί αν είναι να μιλάμε στο πλαίσιο της αυθαιρεσίας, δεν χρειάζεται να μιλάμε», έχει τονίσει σχετικά ο υπουργός Εξωτερικών. Παράλληλα, είχε διαμηνύσει πως η Ελλάδα δεν φοβάται τον διάλογο και ότι τάσσεται υπέρ ενός εποικοδομητικού διαλόγου στη βάση θεμελιωδών αρχών, όπως είναι το Διεθνές Δίκαιο. Μάλιστα, είχε υπογραμμίσει: «Θεωρούμε ότι έχουμε το δίκαιο με το μέρος μας και ότι δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε. Ο διάλογος δεν είναι ενδοτισμός. Όταν μιλάς, προβάλλεις τις θέσεις σου, θέτεις τις κόκκινες γραμμές σου, αλλά δεν ενδίδεις».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στον απόηχο των διεθνών επικρίσεων κατά της Τουρκίας

Η επίσκεψη πραγματοποιείται στον απόηχο διεθνών επικρίσεων κατά της Τουρκίας, τόσο αμερικανικών όσο και ευρωπαϊκών για σειρά θεμάτων, όπως η αποχώρησή της από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, το στιγμιότυπο με την πρόεδρο της Κομισιόν στο Τουρκικό Προεδρικό Μέγαρο και τις επακόλουθες αντιδράσεις, με χαρακτηριστικότερη εκείνη του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι, η επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ για τους S-400, αλλά και οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 25-26ης Μαρτίου, στο οποίο υιοθετήθηκε η διττή προσέγγιση όσον αφορά τις ευρωτουρκικές σχέσεις: αφενός τη θετική ατζέντα και αφετέρου την προοπτική λήψης μέτρων, εφόσον η 'Αγκυρα επαναλάβει την παραβατική συμπεριφορά.

Βραχυπρόθεσμος ορίζοντας για την Τουρκία είναι ο Ιούνιος, οπότε οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ θα επανεξετάσουν τις ευρωτουρκικές σχέσεις και την τουρκική συμπεριφορά σε σχέση με τη Δήλωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 25-25 Μαρτίου.

Θα ακολουθήσει τετ α τετ Δένδια-Τσαβούσογλου

Μετά την κατ' ιδίαν συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών. Οι δύο πλευρές αναμένεται να εξετάσουν ζητήματα διμερών σχέσεων, καθώς και περιφερειακά και διεθνή ζητήματα. Ειδικότερα, αναμένεται να συζητηθούν οι διμερείς σχέσεις, τόσο πολιτικές όσο και οικονομικές, καθώς και οι διεθνείς εξελίξεις με έμφαση στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένου του μεταναστευτικού-προσφυγικού, καθώς και οι περιφερειακές εξελίξεις με έμφαση στην Λιβύη και τη Συρία. Περαιτέρω, αναμένεται να συζητήσουν το Κυπριακό ενόψει της προσεχούς άτυπης πενταμερούς διάσκεψης, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, στη Γενεύη.

Μετά το πέρας της συνάντησης στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις (γύρω στις 19:00). Τέλος, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναμένεται να παραθέσει προς τιμήν του Νίκου Δένδια δείπνο καταλύσεως της νηστείας «ιφτάρ», λόγω της έναρξης του ραμαζανιού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πελώνη: Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν όταν οι συνθήκες είναι κατάλληλες

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Τούρκο πρόεδρο. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, «όταν οι συνθήκες είναι κατάλληλες» άφησε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, υπογραμμίζοντας ότι «πηγαίνουμε βήμα – βήμα».

Γεραπετρίτης: Εχουν αξιολογηθεί όλα τα ενδεχόμενα, δεν αιφνιδιαζόμαστε

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης σημείωσε, σήμερα ότι «ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών βρίσκονται σε πλήρη συντονισμό, ήδη από προχθές είχαν συνάντηση όπου χαράχθηκε η διπλωματική γραμμή μας. Αρα, όλα τα ενδεχόμενα αξιολογήθηκαν και ήταν στο τραπέζι, δεν αιφνιδιαζόμαστε ποτέ».

«Επί της αρχής η ελληνική κυβέρνηση είναι υπέρ του διαλόγου. Πάντοτε όταν συνομιλούν, και πρέπει να συνομιλούν, οι κυβερνήσεις, κακό δεν πρόκειται να παραχθεί» τόνισε και συμπλήρωσε, «εξακολουθούμε να θεωρούμε ότι πρέπει να πηγαίνουμε βήμα βήμα, δεν μπορεί να γίνονται άλματα υπό τις συνθήκες αυτές. Και πάνω από όλα, το πιο σημαντικό, δεν είναι η επικοινωνία, το να υπάρχει επικοινωνία, είναι αναγκαίο αλλά όχι επαρκές. Το επαρκές είναι να υπάρχει και συνέπεια στη στάση», διεμήνυσε προς την άλλη πλευρά, και εν προκειμένω «να συνομιλούμε επί τη βάσει μιας κοινής παραδοχής, που δεν είναι άλλη από το Διεθνές Δίκαιο». Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε, «η εθνική μας διπλωματία παραμένει πολύ ισχυρή, σε όλα τα ενδεχόμενα εμείς έχουμε απάντηση».

Για το ενδεχόμενο μελλοντικής συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού και του Τούρκου Προέδρου χαρακτήρισε «αυτονόητο» το γεγονός ότι «κάποια στιγμή στο μέλλον θα συνομιλήσουν οι δύο ηγέτες, νομίζω ότι θα είναι καλό να συνομιλήσουν», διευκρινίζοντας συγχρόνως ότι «όχι, δεν υπάρχει κάτι άμεσο, είναι κάτι που θα προκύψει μετά από πολύ μεγαλύτερη ωριμότητα στα πράγματα». Ενόσω, εξάλλου, είναι «απολύτως αναγκαίο να συνομιλούν οι ηγεσίες των δύο χωρών - έτσι επιλύονται τα προβλήματα όπως αποδεικνύει η ιστορική διαδρομή - από την άλλη πλευρά θα πρέπει να υπάρχουν και ορισμένες παραδοχές σε ό,τι αφορά τα ουσιαστικά ζητήματα που είναι η συνέπεια στις πράξεις και τα λόγια, κι από την άλλη η πίστη στο Διεθνές Δίκαιο ως βάση επίλυσης διαφορών».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τσαβούσογλου: Δεν χρειαζόμαστε διαμεσολαβητές

Νωρίτερα σήμερα, σε δηλώσεις του ενόψει της σημερινής επίσκεψης του Νίκου Δένδια στην Αγκυρα, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «ο διάλογος με την Ελλάδα και υψηλού επιπέδου επισκέψεις είναι ιδιαίτερα σημαντικά και ικανοποιητικά».

Παράλληλα, εξέφρασε τη χαρά του που θα υποδεχθεί τον Έλληνα ομόλογό του στην Αγκυρα τονίζοντας ότι θα συζητηθούν τα θέματα που αφορούν το Αιγαίο, την Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο σε ειλικρινή ατμόσφαιρα. «Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε τον διάλογο σαν δύο γείτονες. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα θέματα που δεν μπορούμε να λύσουμε σε Αιγαίο και Ανατολική μεσόγειο μέσω διαλόγου», κατέληξε ο κ. Τσαβούσογλου.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου τόνισε, επίσης, ότι Ελλάδα και Τουρκία μπορούν να επιλύσουν τα προβλήματά τους, χωρίς διαμεσολαβητές. «Δεν χρειαζόμαστε την ΕΕ ή καμία τρίτη χώρα για να λύσουμε τα προβλήματά μας με την Ελλάδα. Μπορούμε να διευθετήσουμε τα ζητήματα μεταξύ μας», τόνισε μεταξύ άλλων και συνέχισε: «Δεν μπορούσαμε να λειτουργήσουμε με τους μηχανισμούς που υπήρχαν με την Ελλάδα για 5 χρόνια. Δεν μπορούσαμε να πραγματοποιήσουμε πολιτικές διαβουλεύσεις. Δεν μπορούσαμε να το κάνουμε αυτό λόγω της αρνητικής στάσης της Ελλάδας. Οι διερευνητικές συνομιλίες διακόπηκαν. Στη συνέχεια, υπήρξε αποκλεισμός της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Η ΕΕ και διάφορες χώρες συμμετείχαν στο παιχνίδι. Είμαστε έτοιμοι να συναντηθούμε με την Ελλάδα, αλλά γνωρίζουμε ότι τα ζητήματα που θα συζητηθούν ενδέχεται να μην επιλυθούν με μία κίνηση. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα πολιτικό έδαφος και να λάβουμε μέτρα για την επίλυση των προβλημάτων μας στη διαδικασία», υπογράμμισε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ