Θα μας τρελάνουν οι ειδικοί για το Πάσχα στο χωριό: Άλλοι ναι, άλλοι όχι -Την επόμενη Παρασκευή οι αποφάσεις - iefimerida.gr

Θα μας τρελάνουν οι ειδικοί για το Πάσχα στο χωριό: Άλλοι ναι, άλλοι όχι -Την επόμενη Παρασκευή οι αποφάσεις

Σοκάκι στα Χανιά
Σοκάκι στα Χανιά / Φωτογραφία: shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το σχέδιο «έξοδος για το Πάσχα» επεξεργάζεται η κυβέρνηση με στόχο να βρεθούν δικλίδες αποσυμπίεσης που θα επιτρέψουν τις μετακινήσεις κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, χωρίς όμως να επιβαρυνθεί η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, στον σημερινό «πρωινό καφέ» στο Μέγαρο Μαξίμου αποφασίστηκε ότι η οριστική απόφαση για τη μετακίνηση θα ληφθεί την επόμενη Παρασκευή, δηλαδή λίγες μόνο ημέρες πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο λόγος είναι σαφής. Μέχρι τότε θα έχει περάσει ένα επαρκές χρονικό διάστημα από το άνοιγμα του λιανεμπορίου και των λυκείων και η επίδρασή τους στην επιδημιολογική εικόνα θα έχει αποτυπωθεί, ενώ και οι ειδικοί θα έχουν στη διάθεσή τους επαρκή στοιχεία για να προβούν σε αποφάσεις.

Οι λοιμωξιολόγοι αναμένεται να εξετάσουν προσεκτικά όλα τα πιθανά σενάρια, αναλογιζόμενοι και την κόπωση των πολιτών, σε συνδυασμό ωστόσο με την κατάσταση του ΕΣΥ, που εξακολουθεί να δέχεται μεγάλη πίεση.

Μέχρι στιγμής έχουν γίνει δύο προτάσεις για απελευθέρωση των μετακινήσεων: πρώτον, στους πολίτες που δηλώνουν αρνητικό αποτέλεσμα στην πλατφόρμα των self test και λαμβάνουν τη σχετική βεβαίωση, την οποία θα επιδεικνύουν εάν τους ζητηθεί από τις Αρχές. Και, δεύτερον, είναι πιθανό να επιτραπεί η μετακίνηση για τους πολίτες που έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου και διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Ωστόσο, ισχυρό φρένο στη σεναριολογία ήρθε να βάλει με την ομιλία του στην ΚΟ της ΝΔ χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επιχειρώντας να συγκρατήσει «υπερβολές που θα μας ανάγκαζαν να κάνουμε βήματα πίσω», με δεδομένη την κούραση της κοινωνίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Εχθρός παραμένει η κούραση, όμως η χαλάρωση στους περιορισμούς δεν μπορεί, δεν επιτρέπεται να φέρει χαλάρωση στην επαγρύπνηση», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Έχει τεράστια σημασία να συνεχίσουμε να βαδίζουμε με υπευθυνότητα στον δρόμο που χαράξαμε, συνδυάζοντας από τη μια την προστασία της υγείας μας με την προσεκτική επαναλειτουργία δραστηριοτήτων στην οικονομία, στην καθημερινότητα, στην εκπαίδευση», είπε και ξεκαθάρισε ότι «στόχος είναι να φτάσουμε σε ένα ασφαλές Πάσχα, αλλά και σε ένα ακόμα πιο ελεύθερο καλοκαίρι». Ζήτησε παράλληλα «να μη γίνονται πρόωρες εκτιμήσεις για τα μέτρα τα οποία λαμβάνονται».

Τι λένε οι ειδικοί για το Πάσχα -Ποιοι θέλουν μετακινήσεις, ποιοι προειδοποιούν εναντίον

Είναι σαφές ότι η δήλωση αυτή του πρωθυπουργού απευθυνόταν σε κυβερνητικά στελέχη. Παρ' όλα αυτά και οι ειδικοί καλούνται συνεχώς να τοποθετηθούν για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν να επιτραπούν οι μετακινήσεις το Πάσχα. Οι δηλώσεις τους ωστόσο είναι σε πολλές περιπτώσεις αντίθετες, προκαλώντας σύγχυση.

Οι επιστήμονες φαίνεται να μη συμφωνούν κάτω από ποιες προϋποθέσεις και αν θα πρέπει να γίνει ένα άνοιγμα στις μετακινήσεις το Πάσχα. Αρκετοί μάλιστα εμφανίζονται όχι μόνο επιφυλακτικοί, αλλά αρνητικοί.

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, για παράδειγμα, χαρακτήρισε σήμερα ρίσκο τις μετακινήσεις το Πάσχα, ενώ ο διευθυντής της Β' ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, Νίκος Καπραβέλος, έκανε λόγο για πισωγυρίσματα καθώς «για δεύτερη φορά χάσαμε τον έλεγχο». «Τα ανοίγματα πρέπει να γίνονται πιο προσεκτικά. Εν μέσω θυέλλης τρίτου κύματος πάμε για ανοίγματα», τόνισε και συνέχισε: «Δεν συζητάω καν το Πάσχα στο χωριό αν δεν πέσουν τα κρούσματα. Δεν έχουμε πού να βάλουμε τους ασθενείς…».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο ΓιάννηςΤούντας, καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος σε συνέντευξη στο iefimerida.gr έκρουσε καμπανάκι κινδύνου για τις μετακινήσεις το Πάσχα. «Εάν δεν βελτιωθούν σημαντικά τα υφιστάμενα επιδημιολογικά δεδομένα, οι διανομαρχιακές μετακινήσεις για το Πάσχα θα οδηγήσουν σε νέα έξαρση της επιδημίας», τόνισε.

Αναφερόμενος στα μέτρα που συζητούνται και σχεδιάζονται προκειμένου να είναι «ασφαλής» η έξοδος, ο καθηγητής του ΕΚΠΑ διευκρίνισε ότι επαρκούν για να περιορίσουν μερικώς τον κίνδυνο, αλλά όχι για να τον εξαλείψουν. Ο κ. Τούντας εξήγησε ότι ένας στους δύο ασυμπτωματικούς φορείς θα βγει αρνητικός στο self test, ενώ τόνισε ότι και τα μη μολυσμένα όμως άτομα που θα μετακινηθούν θα κινδυνεύουν να μολυνθούν, αφού η επιδημία πλέον έχει εξαπλωθεί σχεδόν παντού. «Είναι μάλιστα τελείως ουτοπικό, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι πολίτες συμμορφώνονται όλο και λιγότερο με τα εκάστοτε μέτρα, να πιστεύουμε ότι θα τηρηθούν με ευλάβεια στα πασχαλιάτικα γλέντια οι μάσκες, οι αποστάσεις και τα αριθμητικά όρια στις συναθροίσεις», είπε και σχολίασε ότι «έτσι ακριβώς φούντωσε η επιδημία σε όλη την Ιταλία, όταν επετράπη η μετακίνηση από την πληγείσα Λομβαρδία προς τα νότια της χώρας. Αναζωπύρωση της επιδημίας συνέβη πρόσφατα και στη Χιλή όταν χαλάρωσαν πολλά περιοριστικά μέτρα μαζί, παρά το ότι είχε επιτευχθεί πολύ υψηλό ποσοστό εμβολιασμένων».

Πιο ουδέτερος, τηρώντας ταυτόχρονα στάση αναμονής μέχρι να εξεταστούν τα επιδημιολογικά στοιχεία, είναι ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος. «Θέλουμε Πάσχα στο χωριό, αλλά θα το συζητήσουμε την επόμενη βδομάδα», δήλωσε σήμερα ο κ. Γώγος, που όλο αυτό το διάστημα σημειώνει ότι είναι νωρίς να γίνονται προβλέψεις.

Από την άλλη, υπάρχουν και εκείνοι οι ειδικοί, όπως ο καθηγητής Πνευμονολογίας - Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, που έχουν τοποθετηθεί υπέρ των μετακινήσεων το Πάσχα, προειδοποιώντας για πιθανή διασπορά του κορωνοϊού από τις συγκεντρώσεις στα σπίτια και τα διαμερίσματα, ένα ζήτημα που απασχόλησε ιδιαίτερα στο διάστημα του lockdown.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων που δεν έχει επιστημονική λογική για να απαγορευτεί η μετακίνησή τους. Είναι όσοι έχουν εμβολιαστεί ή όσοι έχουν νοσήσει και έχουν ξεπεράσει τον ιό. Ο κίνδυνος να κολλήσουν ή να μεταδώσουν τον ιό είναι ελάχιστος. Το ζητούμενο το Πάσχα είναι να αραιώσουμε. Άρα είναι προτιμότερο να συνευρεθούμε σε εξωτερικούς χώρους, όπως στα χωριά μας, παρά να είμαστε στα διαμερίσματά μας και να κάνουμε το ίδιο πράγμα, με πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο μετάδοσης. Το πρόβλημα του ιού δεν υπάρχει μόνο στις μεγάλες πόλεις. Επίσης με τα self test θα έχουμε μαζική επιδημιολογική παρατήρηση», δήλωσε χαρακτηριστικά σήμερα ο κ. Βασιλακόπουλος.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ