Γιατί ο Τσίπρας κατέληξε να προτείνει κυβέρνηση ανοχής -«Όχι» από ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 - iefimerida.gr

Γιατί ο Τσίπρας κατέληξε να προτείνει κυβέρνηση ανοχής -«Όχι» από ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25

Οι πολιτικοί αρχηγοί στο Προεδρικό Μέγαρο
Οι πολιτικοί αρχηγοί στο Προεδρικό Μέγαρο
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι οβιδιακές μεταμορφώσεις του Αλέξη Τσίπρα στην τελική ευθεία προς τις εκλογές έχουν... ζαλίσει και τους ψηφοφόρους του.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει την πατρότητα της φράσης «κυβέρνηση ηττημένων». Την είχε πρωτοπεί σε τηλεοπτική του συνέντευξη από τον περασμένο Σεπτέμβριο, δηλώνοντας ότι δεν την επιδιώκει, αλλά θέλει κυβέρνηση νικητών με προοδευτική πλειοψηφία. Έκτοτε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Αλέξης Τσίπρας επέμεινε να μιλά για κυβέρνηση νικητών, ενώ σε κάθε ευκαιρία «έκαιγε» το σενάριο της κυβέρνησης ηττημένων, που ο ίδιος έθεσε στον δημόσιο διάλογο.

«Αν δεν είμαστε πρώτοι, δεν έχουμε ούτε λαϊκή εντολή ούτε ηθική νομιμοποίηση για κυβέρνηση», «δεν κάνουμε μπακαλική», διαμηνύει σχεδόν σε κάθε του δημόσια εμφάνιση.

Η στρατηγική του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ εδραζόταν σε απλή πολιτική λογική και σε δημοσκοπικά δεδομένα: Επιδιώκει τη μέγιστη συσπείρωση των δυνάμεών του προ της κάλπης της 21ης Μαΐου, ως εκ τούτου θέτει το δίλημμα: Ή πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ ή δεύτερες εκλογές και -πιθανόν- κυβέρνηση Μητσοτάκη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όλο αυτό το διάστημα ο κ. Τσίπρας έκλεινε το μάτι προς την πλευρά του Νίκου Ανδρουλάκη, επιδιώκοντας να σύρει το ΠΑΣΟΚ σε συγκυβέρνηση. Ωστόσο, ο όρος που έθεσε ο τελευταίος, «ούτε Τσίπρας ούτε Μητσοτάκης» για τη θέση του πρωθυπουργού, ανάγκασε τον κ. Τσίπρα να συνταχθεί (μόνο στο σημείο αυτό) με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Πρωθυπουργός πρέπει να είναι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος» επαναλαμβάνει διαρκώς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο, ο Αλέξης Τσίπρας άφηνε να εννοηθεί ότι μπορεί ο Ανδρουλάκης να αλλάξει γνώμη, κάνοντας λόγο για προεκλογικά «λόγια του αέρα».

Οι δημοσκοπήσεις που υπαγόρευσαν στροφή Τσίπρα

Οι δημοσκοπήσεις που ήρθαν μετά το Πάσχα, και δείχνουν όλες ότι η ΝΔ «μαζεύει» τις διαρροές από την τραγωδία των Τεμπών και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν «τσιμπάει», έφεραν προβληματισμό στην Κουμουνδούρου.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις των ερευνών, δεν προκύπτει πρωτιά ΣΥΡΙΖΑ αλλά ούτε κυβέρνηση ηττημένων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σημειώνεται ότι στο στόχαστρο των συνεργασιών Τσίπρα ήταν, εκτός από το ΠΑΣΟΚ, και το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη, ώστε να είναι εφικτό ένα τέτοιο σενάριο προοδευτικής διακυβέρνησης. Ωστόσο, μεσολάβησε το κρεσέντο Βαρουφάκη με το σύστημα «Δήμητρα» και τα εναλλακτικά σχέδια εξόδου από το ευρώ και επιστροφής στη δραχμή, που τρόμαξαν την Κουμουνδούρου.

Έτσι, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε νέο ελιγμό, μιλώντας για «κυβέρνηση ανοχής».

Τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων δίνουν μια καθαρή εικόνα πως το σενάριο για «προοδευτική κυβέρνηση» με 151 βουλευτές δεν βγαίνει, και το σενάριο για κυβέρνηση ανοχής είναι ουσιαστικά η μετεξέλιξη της «κυβέρνησης των ηττημένων».

Με το σενάριο για κυβέρνηση ανοχής ο Αλέξης Τσίπρας κρατάει ανοιχτή την πόρτα συνεργασίας με τον Γιάνη Βαρουφάκη και, παράλληλα, στέλνει μήνυμα καθησυχασμού στην Κουμουνδούρου, όπου θεωρούν ότι η σύμπραξη με το ΜέΡΑ25 γυρίζει μπούμερανγκ στον ΣΥΡΙΖΑ και επαναφέρει μνήμες capital controls.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Δεν θέλω εκ των προτέρων να αποκλείσω κανέναν» και «υπάρχουν πολλοί τρόποι να στηριχθεί μια κυβέρνηση, είτε με τη συμμετοχή κάποιου σε αυτήν είτε με την ανοχή του» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στον Alpha.

Είναι προφανές ότι ο κ. Τσίπρας δεν θέλει επ' ουδενί δεύτερες κάλπες, οι οποίες θα δώσουν αναλογικό μπόνους 50 εδρών στο πρώτο κόμμα, που σύμφωνα με όλες τις μετρήσεις θα είναι η Νέα Δημοκρατία.

Τι σημαίνει όμως κυβέρνηση ανοχής; Η κυβέρνηση πρέπει να διαθέτει πλειοψηφία τουλάχιστον 151 βουλευτών για να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης. Ωστόσο, σύμφωνα με το Σύνταγμα (άρθρο 84), πρέπει μέσα σε 15 ημέρες από την ορκωμοσία του πρωθυπουργού η νέα κυβέρνηση να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, η οποία όμως δεν πρέπει να είναι κατώτερη από τα δύο πέμπτα του όλου αριθμού τους (120 βουλευτές).

Αυτό σημαίνει ότι με 120 βουλευτές θα μπορούσε να πάρει ψήφο ανοχής μία κυβέρνηση, η οποία θα είναι, όμως, κυβέρνηση μειοψηφίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι σημαίνει όμως αυτό στην πράξη; Ότι για να υπερψηφιστεί ένα νομοσχέδιο, πρέπει κάθε φορά η κυβέρνηση μειοψηφίας να συμφωνεί με το ΜέΡΑ25 ή το ΚΚΕ, ή άλλο κόμμα να αποσύρουν από την ολομέλεια τους βουλευτές τους, ώστε να βγουν τα νούμερα που επιτάσσουν το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής.

Με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή με την απόσυρση 60-80 βουλευτών από την Ολομέλεια της Βουλής, θα πρέπει να συγκροτείται κάθε φορά και η πλειοψηφία στις ψηφοφορίες για τα νομοσχέδια και για κάθε κυβερνητική πρωτοβουλία.

Σύμφωνα με τα σενάρια που επεξεργάστηκε η Pulse για τον ΣΚΑΪ, χθες, Τρίτη 25/4, σε εξακομματική Βουλή με τις κάλπες της απλής αναλογικής, ο ΣΥΡΙΖΑ θα συγκέντρωνε 93 έδρες και το ΠΑΣΟΚ 36, σύνολο 129, ενώ με το ΜέΡΑ25 (18 έδρες) θα προσέγγιζαν τους 147 βουλευτές.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε επτακομματική Βουλή, το σενάριο προβλέπει 125 έδρες για ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ συν 17 του κόμματος Βαρουφάκη, σύνολο και οι τρεις μαζί 142.

Τρία «όχι» εισέπραξε ο Τσίπρας από ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25

Με καθαρό λοιπόν αυτό το σκηνικό, ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε στον δημόσιο διάλογο το ζήτημα της κυβέρνησης μειοψηφίας, ωστόσο άκουσε ένα ηχηρό «όχι» από τα κόμματα στα οποία απευθύνθηκε: το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, το ΜέΡΑ25 και το ΚΚΕ.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης χθες από το Αγρίνιο χαρακτήρισε σενάριο επιστημονικής φαντασίας-«τερατογένεση» την κυβέρνηση ηττημένων, δηλώνοντας ότι «είμαστε ένα βαθιά πατριωτικό κίνημα, που δεν παίζει παιχνίδια στις πλάτες του ελληνικού λαού».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Μάντζος, μιλώντας στο iefimerida.gr, διευκρίνισε ότι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ μιλάει για κυβέρνηση που θα έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής. Δεν μιλάει για κυβερνήσεις με ψήφο ανοχής, κυβερνήσεις ειδικού σκοπού ή οτιδήποτε άλλο. Έχει καθαρή στάση, που συμπυκνώνεται στο εξής: «Ισχυρό ποσοστό για το ΠΑΣΟΚ, προγραμματική συμφωνία, πρόσωπα κοινής αποδοχής από την πρώτη κάλπη. Το ΠΑΣΟΚ απορρίπτει κατηγορηματικά τα σενάρια περί ψήφου ανοχής». Το ίδιο έπραξε και ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Σπυρόπουλος, ο οποίος δήλωσε ότι «δεν θα δώσουμε ψήφο ανοχής, ούτε θα συζητήσουμε για κυβέρνηση με ψήφο ανοχής», αλλά και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, που τόνισε: «Εμείς έχουμε ξεκαθαρίσει ότι με τον κ. Βαρουφάκη δεν συνεργαζόμαστε. Λυπάμαι που η ΝΔ προπαγανδίζει ότι ψηφίζεις ΠΑΣΟΚ και σου βγαίνει Βαρουφάκης. Πολιτικές αθλιότητες που δεν μπορούν να διαχωρίσουν αυτούς που έβαλαν πλάτη για τη χώρα. Γνωρίζει όμως ο κόσμος».

Στην ίδια λογική και το ΚΚΕ, το οποίο διά στόματος Δημήτρη Κουτσούμπα επανέλαβε ότι «δεν θα στηρίξει, ούτε θα δείξει ανοχή στην όποια αντιλαϊκή κυβέρνηση, είτε ονομάζεται προοδευτική, είτε ονομάζεται δημοκρατική, είτε ονομάζεται δήθεν ειδικού σκοπού».

Ο εκπρόσωπος Βαρουφάκη δήλωσε πως «το ΜέΡΑ25 δεν πρόκειται να δώσει ψήφο ανοχής σε οποιαδήποτε κυβέρνηση, ούτε να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε συγκυβέρνηση, με ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΜέΡΑ25 για παράδειγμα. Ο λόγος είναι απλός: Δεν πιστεύουμε στην ιδέα της κυβέρνησης των ηττημένων».

Επιμένει ο Τσίπρας: Αν μας λείπουν 5-10 βουλευτές να αναλάβουν την ευθύνη τους ΚΚΕ και ΜέΡΑ25

Παρά ταύτα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν πτοήθηκε και επέμεινε σήμερα, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Απαντώντας και στο ερώτημα τι σημαίνει η αναφορά που έχει κάνει σε «ανοχή», όταν μιλάει για συγκρότηση κυβέρνησης, σημείωσε ότι η εναλλακτική προοπτική απέναντι στη ΝΔ είναι «να υπάρξει μια κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας, κατά βάση ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ, αν είναι πρώτο κόμμα, και στο ΚΙΝΑΛ», και πως, αν δεν βγαίνουν οι αριθμοί, «και τα υπόλοιπα μικρότερα κόμματα της Αριστεράς θα πρέπει να αναλάβουν ευθύνη».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η απλή αναλογική δεν έχει μόνον οφέλη, έχει και ευθύνες», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας. Είπε, ειδικότερα: «Και το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25, εάν υπολείπονται 5-10 βουλευτές για να έχουμε την πλειοψηφία που χρειαζόμαστε ώστε να προχωρήσουμε μπροστά σε ένα σχέδιο προοδευτικής προγραμματικής σύγκλισης, θα πρέπει να πάρουν την ευθύνη αν θα στηρίξουν αυτή την κυβέρνηση ή αν θα ανοίξουν τον δρόμο στον κ. Μητσοτάκη, με απανωτές εκλογές και περιπέτειες για τη χώρα».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ