Τσίπρας: Αποτυχημένο το μοντέλο του lockdown - Ιδεοληπτική η στάση Μητσοτάκη - iefimerida.gr

Τσίπρας: Αποτυχημένο το μοντέλο του lockdown - Ιδεοληπτική η στάση Μητσοτάκη

Τσίπρας μιλά με ανοικτά χέρια
Ο Αλέξης Τσίπρας στο Φόρουμ των Δελφών /Φωτογραφία: EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Η μεγάλη αγωνία, τώρα που σιγά σιγά ξεπερνάμε την αγωνία για το αν θα ζήσουμε, είναι για το πώς θα ζήσουμε, τι κόσμο θα αντικρύσουμε όταν ανοίξουμε την πόρτα», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας από το Φόρουμ των Δελφών.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που είχε στο πλαίσιο του Φόρουμ υπογράμμισε ότι η πανδημία αποτελεί μια ιστορική τομή που αναγκάζει, όπως είπε, τις κυβερνήσεις και τις πολιτικές δυνάμεις να δουν τα πράγματα αλλιώς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα, χαρακτήρισε «ιστορική» την ομιλία του Τζο Μπάιντεν στο Κογκρέσο λέγοντας ότι βάζει τέλος σε έναν 40ετή κύκλο νεοφιλελεύθερου υποδείγματος.

«Αυτό που έχει αξία σήμερα είναι ότι το κυρίαρχο υπόδειγμα της διαρκούς αναπαραγωγής του καπιταλισμού μέσα από κρίσεις που θα διευρύνουν τις ανισότητες, αλλά θα δίνουν τη δυνατότητα διεύρυνσης των κερδών μιας ελίτ που θα μας οδηγήσει στην ευημερία, κλείνει, αποτυγχάνει και αρχίζουμε να σκεφτόμαστε αλλιώς», τόνισε ενώ αναφέρθηκε εκ νέου στο ζήτημα των πατεντών, λέγοντας ότι κανείς δεν μπορεί να είναι ασφαλής πουθενά, αν δεν είμαστε όλοι ασφαλείς.

Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης βγάζει από τη ναφθαλίνη τη Θάτσερ και τον Ρήγκαν

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την ΕΕ ότι προτάσσει τους νόμους του κέρδους έναντι της υγειονομικής ασφάλειας και τόνισε ότι η διαχείριση της υγειονομικής κρίσης είχε συνολικά πολύ μεγάλα λάθη. Χαρακτήρισε αποτυχημένο το μοντέλο του λοκντάουν και έκανε λόγο για ασυγχώρητο λάθος για τη μη ενίσχυση, όπως είπε του ΕΣΥ.

« Η κυβέρνηση είναι η μοναδική που βρήκε όχι καμμένη γη αλλά γεμάτα ταμεία, έχει φθηνό δανεισμό από τη ρύθμιση του χρέους, δεν έχει Σύμφωνο Σταθερότητας και έχει τις δυνατότητες με το Ταμείο Ανάκαμψης. Μέχρι σήμερα ήταν άτολμη και φθάσαμε να έχουμε 8,2% ύφεση. Η αναδιάρθρωση του χρέους του 18 και το μαξιλάρι δίνουν βεβαιότητα έναντι των αγορών» είπε και πρόσθεσε ότι ελλοχεύει κίνδυνος να μην είναι ισχυρή και συμπεριληπτική η ανάπτυξη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για ιδεοληπτική στάση και υπογράμμισε ότι «την ώρα που αλλάζει ο κόσμος, ο Μπάιντεν στηρίζει εργαζόμενους και μεσαία τάξη και φορολογεί μεγάλο πλούτο, ο κ. Μητσοτάκης βγάζει από τη ναφθαλίνη του Ρήγκαν και της Θάτσερ μεταρρυθμίσεις που διαλύουν την εργασία».

«Δεν λέω ότι θα γίνει σοσιαλισμός στις ΗΠΑ, αλλά ότι την ώρα που κλείνει ο κύκλος νεοφιλελευθερισμού, η κυβέρνηση Μητσοτάκη εφαρμόζει πολιτικές του χθες, την έκθεση Πισσαρίδη που ζητάει τη μείωση του εργασιακού κόστους. Είναι λάθος να ανταγωνιστούμε χώρες στην εξαθλίωση των εργαζομένων. Η κυβέρνηση καταργεί το 8ωρο, θεσμοθετεί τις ατομικές συμβάσεις και μειώνει τον πραγματικό μισθό με απλήρωτες υπερωρίες», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι έγινε μια ιστορική τομή, πατριωτική και επωφελής για την περιοχή. «Η συμφωνία αυτή άλλαξε το παιχνίδι στα Βαλκάνια. Άξιζε το πολιτικό κόστος», σημείωσε.

«Η κυβέρνηση δεν έχει στρατηγική στην εξωτερική πολιτική»

Τέλος, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει στρατηγική στην εξωτερική πολιτική κατηγορώντας τον Πρωθυπουργό ότι σέρνεται πίσω από εσωκομματικές αβαρίες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπογράμμισε, επίσης, ότι υπάρχει παράθυρο ευκαιρία για επίλυση των ελληνοτουρκικών λόγω της έλευσης Μπάιντεν αλλά και της πολιτικής κατάστασης στην γείτονα χώρα, χωρίς όμως να είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος, όπως είπε: «Δεν έχουμε λόγο να μην το αξιοποιήσουμε […] Η χώρα να κάτσει στο τραπέζι του διαλόγου. Η Ελλάδα έχει σαφείς κόκκινες γραμμές. Η Συνθήκη της Λωζάνης, οι γκρίζες ζώνες, η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών. Βάσει αυτού πρέπει με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο να λύσουμε τα προβλήματα. Να μην χάσουμε την ευκαιρία, πρωτοστατώντας εμείς. Να αξιοποιήσουμε τη θέση μας στην ΕΕ και την ανάγκη της Τουρκίας για νέα οικονομική σχέση με την ΕΕ. Πιστεύω ότι πρέπει να συνδέσουμε την προοπτική της αναθεώρησης της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας με δύο βασικά ζητήματα. Την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την προοπτική της Χάγης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ