Με πακέτο ύψους 1,5 δισ. ευρώ προετοιμάζεται η κυβέρνηση για τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, με αιχμή τη στήριξη της μεσαίας τάξης.
Όπως τόνισε ο Εκπρόσωπος Τύπου Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Όμηρος Τσάπαλος μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ: «Αυτά τα χρήματα είναι εξασφαλισμένα είναι αποτέλεσμα της καλής πορείας του προϋπολογισμού φέτος αλλά και αποτέλεσμα μείωσης της φοροδιαφυγής με τα διάφορα μέσα και τις διάφορες κινήσεις που έχει κάνει το οικονομικό επιτελείο που μας έχουν δώσει τη δυνατότητα να επιστρέψουμε πίσω στην κοινωνία 1,5 δισ. ευρώ».
O. Τσάπαλος: Ήρθε η ώρα ειδικά η μεσαία τάξη να δει ένα σημαντικό κομμάτι των κόπων της να επιστρέφει με τη μορφή μείωσης φόρων
«Αυτά τα χρήματα στόχο έχουμε να τα διαμοιράσουμε με έναν τρόπο μόνιμο και διαρκή, όχι με επιδοματική πολιτική, ούτε με μια συντεχνιακή λογική να τα δώσουμε σε μια ή δύο κοινωνικές ομάδες που ενδεχομένως πολιτικά-εκλογικά να συμφέρουν, αλλά να τα δώσουμε με όρους δικαιοσύνης και με τη λογική ότι ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας είναι εκείνο το οποίο σήκωσε και το μεγαλύτερο κομμάτι των μνημονίων αλλά και το κομμάτι της ανάκαμψης και ήρθε η ώρα ειδικά αυτή η τάξη, η μεσαία τάξη να δει ένα σημαντικό κομμάτι των κόπων της να επιστρέφει με τη μορφή μείωσης φόρων», πρόσθεσε.
Θέλοντας να προσδιορίσει τι εννοεί όταν λέει μεσαία τάξη είπε: «Mεσαία τάξη στην Ελλάδα ορίζεται ως οικογενειακό εισόδημα μεταξύ 20.000 και 50.000 ευρώ ετησίως, εκεί είναι το μεγαλύτερο κομμάτι της μεσαία τάξης, εκεί θα δοθεί και η έμφαση».
«Θα ευνοηθούν και οι άνθρωποι με χαμηλότερα ή υψηλότερα εισοδήματα»
Συμπλήρωσε ωστόσο ότι αυτό δεν σημαίνει ότι και οι άνθρωποι με χαμηλότερα εισοδήματα ή και κατηγορίες με υψηλότερα εισοδήματα δεν θα ευνοηθούν από τη δέσμη μέτρων που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός.
«Ένα ισχυρό σενάριο πράγματι είναι να δούμε κατά πόσο μπορούν να αλλάξουν οι κλίμακες άμεσης φορολόγησης. Είναι κάτι το οποίο αν γίνει θα διαπεράσει οριζόντια σχεδόν το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Εφόσον προχωρήσει, θα έχει άμεσο αντίκτυπο σε μισθωτούς και συνταξιούχους, μέσω μικρότερης παρακράτησης φόρου από τον Ιανουάριο του 2026», συμπλήρωσε ο ίδιος.
Μέτρα για το στεγαστικό
Παράλληλα, αναμένονται μέτρα για το στεγαστικό ζήτημα, με συνέχιση και ενίσχυση των υφιστάμενων προγραμμάτων, ενώ επιβεβαιώθηκε ότι τον Νοέμβριο θα ενεργοποιηθεί η επιστροφή ενοικίου. Στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει πρόσθετες παρεμβάσεις για νοικοκυριά που δαπανούν μεγάλο μέρος του εισοδήματός τους στο ενοίκιο.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στο δημογραφικό, με στοχευμένα κίνητρα στο πλαίσιο της αναπτυξιακής πολιτικής.
Τα σενάρια που απορρίπτονται
Την ίδια στιγμή, απορρίπτονται κατηγορηματικά σενάρια για 13ο και 14ο μισθό ή σύνταξη, καθώς κάτι τέτοιο θα απαιτούσε 7-8 δισ. ευρώ ετησίως, ποσό που δεν μπορεί να εξασφαλίσει ο προϋπολογισμός. «Η στήριξη των ανθρώπων αυτών που περίμεναν αυτούς τους μισθούς ενδεχομένως, θα γίνει με άλλους τρόπους» ανέφερε.
Απαντώντας στην κριτική του ΠΑΣΟΚ για «φοροεπιδρομή», κυβερνητικά στελέχη υπογράμμισαν ότι δεν θεσπίστηκε κανένας νέος φόρος τα τελευταία χρόνια, αντιθέτως μειώθηκαν ή καταργήθηκαν δεκάδες, με την αύξηση των εσόδων να αποδίδεται στη μείωση της ανεργίας και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.